Kytara a zpěv plugins
Pravidla fóra
Kytara a zpěv plugins
Ahoj.Chtěl bych se zeptat jaké pluginy používáte při nahrávání akustické kytary a zpěvu.Konkrétně my jde o to že doma nahrávám do Cubase pres Line 6 port UX1. Mám hrodně pluginů od wave + ty co jsou na Cubase,ale nevím, který se normálně používal pro úpravu kytary a který pro úpravu zpěvu. Můžete někdo poradit abych se měl čeho chytit a nezkoušel úplně každej efekt bez výsledku. Děkuju
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kytara a zpěv plugins
Jde jen o to, čeho chceš dosáhnout. Obecně se používá reverb (simulace prostor) případně zkombinovaný s echem/delayi (ozvěny a podobné triky se signálem).
Smysl má i kompresor (vyrovnání dynamiky) a případně EQ pro nějakou korekci zvukového spektra či jako speciální efekt.
Možností je spousta a záleží jen na kreativitě autora
takže vyzkoušej každý efekt a podle toho poznáš, jestli se ti může hodit (ať už teď nebo prostě někdy) nebo ne. Auto si taky nekupuješ podle toho, jaký model má soused
P.
Smysl má i kompresor (vyrovnání dynamiky) a případně EQ pro nějakou korekci zvukového spektra či jako speciální efekt.
Možností je spousta a záleží jen na kreativitě autora
P.
Rád bych aby akustická kytara měla pěknej zvuk a i ten zpěv za něco stál. Jinak děkuju,alespon se mám čeho chytit. Určitě ty efekty projdu časem všechny,ale chtěl jsem alespoň něco na co se mužu soustředit už teď,protože mi zase chvilku potrvá než se s tim kterým efektem naučím pracovat pořádně. Ten reverb používáte na kytaru i vokály? Ze studia už si bohužel nepamatuju,co všechno používali tak to ted všude marně hledámpavlii píše:Jde jen o to, čeho chceš dosáhnout.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ano, na kytary i vokály. Pěknej zvuk kytary je z 95% dán tím, jak je dobrá kytara sama o sobě a aby za něco stál zpěv, musí být nejdřív za něco stojící zpěvák
Technika a SW plug-iny do toho samozřejmě také kecají, ale jak nemáš kvalitní materiál už ve své podstatě, tak ti žádný SW nepomůže.
P.
P.
O tom ani potom
Na kytaře i zpěvákovi určitě záleži. Šlo čistě o to, že když ve studiu nahrajou kytaru a vokály tak jaký používaj nejčastějc efekt na kytaru (akustickou) a zpěv. Vim že doma z toho Line 6 port UX1 a mikrofonu SURE nevymačknu zvuk jako ve studiu,ale trošku upravit co přeci jenom musí jít.
Na zpev muze byt jeste docela zasadni de-esser (odstraneni sykavek). Problem je ten, ze nikdo ti neporadi ktery z tech pluginu pouzit a uz vubec ne jak ho pouzit, vse zavisi na potrebach konkretni stopy a konkretniho mixu. K reverbu se da poradit, ze pokud s nim nemas nejaky umelecky zamer, tak by na prvni poslech nemel byt vubec slyset
Pouze kdyz ho vypnes, tak by ten zvuk mel byt takovy sussi a chudsi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Super.Alespoň už mám nějakou představu. Teď už se s tim jenom naučit pracovat což taky asi nebude hned
Už teď mám za sebou hodiny čtení a zkoušení a čim víc toho vim tim víc jsem zmatenej 
To je normalni, zmatenej budes jeste hodnekrat. Dej tomu cas, naucit se nahravat a dal s nahravkama pracovat je na celej zivot.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Máš pravdu. Neznáte náhodou někdo nějaké stránky kde bych našel popsaný k čemu jaký efekt slouží? Něco jako kompresor se používá na to a to, reverb na to a to apod. Návody k některým efektům mám a tak to se naučím do detailu,ale některý efekty vůbec netušim jak a na co využít. Prostě takovou příručku pro začátečníky.
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
kytarove-efekty/to-zakladni-o-kytarovyc ... t6945.htmlAlex1980 píše:Neznáte náhodou někdo nějaké stránky kde bych našel popsaný k čemu jaký efekt slouží?
Super odkaz. Děkuju
Na zpěv kromě reverbů a ech atd. je geniální MELODYNE PLUG-IN, s ním naladíš a dynamicky i rytmicky srovnáš cokoli. S ním uděláš zpěváka i z takovýho shitu jako je například Aleš Brichta
. Co se týče akustický kytary je dobrej GUITAR RIG, pokud teda nebudeš používat amp simulátory který vždycky stojí za h***o, jsou tam moc pěkný kombinace delayů, chorusů, kompresorů atd..
Melodyne je hodne slusnej podvod na opravdovy zpevaky 
A budes asi hodne velkej frajer, zes vyzkousel vsechny amp simulatory, ze muzes tvrdit, ze vsechny hrajou na h***o. Axe FX jsi v prackach mel? V tom pripade se pochlub.
A budes asi hodne velkej frajer, zes vyzkousel vsechny amp simulatory, ze muzes tvrdit, ze vsechny hrajou na h***o. Axe FX jsi v prackach mel? V tom pripade se pochlub.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Netuší někdo jakej plugin se používá u akustické kytary aby ten zvuk byl pěkně stereo a neznělo to jenom tak rovně z obou beden? Když poslouchám různý nahrávky tak ten zvuk se tam pěkně střídá ikdž třeba hraje jenom jedna kytara a ten zvuj je takovej barevnější.Pořád na to nemůžu přijít.
- DJ Murano
- Bandzone: www.bandzone.cz/tarquam
Základem je už to stereo nahrát (tzn. dva mikrofony, jeden 100% Levo, druhej 100% Pravo). Z mono signálu nikdy neuděláš plnohodnotný stereo
| Multiinstrumentalista - Tarquam | Symphonic metal band - Wishmasters | Studio AD-SOUND |
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Klávesy Yamaha PSR3000, El. kytara Cort X-11, Ak. kytara Stagg, Baskytara Ibanez GSR180, housle, zobcová Alt flétna, mikrofony Recording Tools MC-700, MC-520, Samson C05, monitory EVE SC208, DAW Cubase Pro 8, FL Studio 12, Universal Audio UAD-2, samply a ruchy Hollywood Edge
Aaaaah tak to už je mi jasný.Já to požívám linku tak proto mi to nejde. No alespoň už to nemusim nikde hledat
Diky
NoxiCoe: Melodyne je při velkejch modulacích šíleně znát...a ne, že bych se chtěl zastávat brichty, ale zpíval obstojně i v době, kdy se do pc netočilo 
Fender American Deluxe Stratocaster HSS 60th, George Dennis The Blue , Audio-technica Wireless, In-Ear LD Systems a zase nově - hlava a bedna Orange - hraje to fuck dobře 
Fake stereo se da udelat celkem snadno, jsou na to pluginy. Pokud nahravas linkou, tak je ale predevsim zasadni pouzit vhodny reverb.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Alex1980: Pěkná věcička pro akustickou kytaru je stereo chorus ale s mírou, také reverb není k zahození.
Dobré taky je, nahrát kytarový part dvakrát - do levé a do pravé stopy, ony i drobné nepřesnosti a rozdíly v nahrávce mají svůj šmrnc (tedy pokud je kytarista alespoň průměrný). Pro zpěv je docela hezký efekt "acoustic mirror", který si "očichá" akustiku v tebou vybrané skladbě a aplikuje jí na Tvůj part - podmínkou je aby Tvá nahrávka byla akusticky "neutrální" - tzn. nesmíš nahrávat v koupelně nebo v prázdném sále např.
Já osobně mám ovšem rád efektů co nejméně...
Dobré taky je, nahrát kytarový part dvakrát - do levé a do pravé stopy, ony i drobné nepřesnosti a rozdíly v nahrávce mají svůj šmrnc (tedy pokud je kytarista alespoň průměrný). Pro zpěv je docela hezký efekt "acoustic mirror", který si "očichá" akustiku v tebou vybrané skladbě a aplikuje jí na Tvůj part - podmínkou je aby Tvá nahrávka byla akusticky "neutrální" - tzn. nesmíš nahrávat v koupelně nebo v prázdném sále např.
Já osobně mám ovšem rád efektů co nejméně...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..