Povolování strun - pomóc

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
mitchous

Povolování strun - pomóc

Příspěvek od mitchous »

Hojte, mám možná hloupej dotaz - je normální, aby se kytara po 2 týdnech bez hraní rozladila o 1,5 - 2 tóny? Jinak když na to hraju každej den a večer ji doladím, tak do dalšího odpoledne to spadne o další 1/4 tónu... Je to jumbo Ashton, cca 5 měsíců starý. Je to normální, nebo je něco s nástrojem? Díky!
woro90

Re: Povolování strun - pomóc

Příspěvek od woro90 »

mitchous píše:Hojte, mám možná hloupej dotaz - je normální, aby se kytara po 2 týdnech bez hraní rozladila o 1,5 - 2 tóny? Jinak když na to hraju každej den a večer ji doladím, tak do dalšího odpoledne to spadne o další 1/4 tónu... Je to jumbo Ashton, cca 5 měsíců starý. Je to normální, nebo je něco s nástrojem? Díky!
Mizerně namotané struny? Najdi si jak mají být namotané správně, tohle žádná kytara sama neudělá. Budou tu možná sice lidé, co budou tvrdit, že musíš vyměnit mechaniky za nejdražší Schallery, ale i šmejdové mechaniky drží lépe než špatný návin, a 1/4 tónu za den mechaniky neudělají. Měl jsem pár kytar s opravdu tragickými mechanikami (např. nejnižší model čundráckého dřeva Cremona Luby v opravdu špatném stavu) a u všech mi ladění drželo. Občas mi to plave když hraju v hospodě trochu zostra nebo než se to usadí po podladění o celý tón (podle zpěvníku s trumpetou), ale to je jednorázová záležitost, dvakrát, max. třikrát doladím a ani se to nehne. Zkontroluj si jestli nemáš na mechanikách chuchvalec nebo tam toho nemáš příliš málo (i když to skoro nejde, drží i dvě otáčky, u basových jedna) a mrkni se jestli máš správně založený konec struny (je zaseknutý o bok kolíčku a desku pod kobylkou).
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
mitchous

Příspěvek od mitchous »

To mě napadlo, ale natažený jsou z obchodu a co vim, nikdo ze známejch si nikdy nestěžoval. Kdybych to dělal sám, tak nepochybuju...:-)
woro90

Příspěvek od woro90 »

mitchous píše:To mě napadlo, ale natažený jsou z obchodu a co vim, nikdo ze známejch si nikdy nestěžoval. Kdybych to dělal sám, tak nepochybuju...:-)
No tak jestli je máš na kytaře půl roku, určitě je sundej a natáhni nové, to už se asi začínají rozpadat :lol:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Sundej ty chudaky, natahni nove struny, podivej se na deset videi na youtube jak je spravne nasadit, spravne je nasad, pres noc je pak prelad o pulton a ladeni bude drzet tak dobre ze nespadne ani kdyz ho pustis z pateho patra.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“