Squier by Fender Affinity Stratocaster (elektrická kytara)

Místo pro recenze Vaší výbavy
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Squier by Fender Affinity Stratocaster (elektrická kytara)

Příspěvek od Nero »

Diskuze k této recenzi - recenze-vasi-vybavy-f61/squier-by-fende ... ml#p376354

Model: Squier by Fender Affinity Stratocaster
Foto:
Obrázek
Pořízeno: 2006, nový za něco málo přes 4 000,- Kč
Testováno na: Mesa Boogie F-50 Combo, Roland Cube 30

Základní charakteristika
Licencovaná kopie Stratocastera patřící spíše do té nižší části nabídky Squier. Jeho parametry jsou zcela standardní:

• tělo: olše (masiv)
• krk: javor, šroubovaný, polyuretanový lak
• hmatník: javor
• menzura: 648 mm
• snímače: 3x SC (no-name)
• elektronika: 5-polohový switch se standardním přepínáním (krajní + střední poloha hrají singly, v 2. a 4. poloze hrají dva snímače) + 1x Volume + 2x Tone
• 21 pražců
• mechaniky: olejové, chrom
• tremolo: standardní fenderovský jednozvrat

Zpracování (+ pohodlnost hraní)
Nástroj byl pečlivě vybírán, takže se vybral opravdu dobrý kus. Zpracování na svojí cenovou kategorii je nadstandardně dobré, nebyly žádné problémy. Nástroj seřídil prodejce (zdravíme pana Humla!), takže v tomto ohledu nemohu podat zprávu o továrním stavu nástroje. Když jsem se později rozhodl zkontrolovat stav lože krku, byl jsem velmi příjemně překvapen, že je opravdu dobře vybroušeno až na dřevo, žádné šmirgly pro vylepšení úhlu a podobně, jen razítko od výstupní kontroly – prostě čistá práce. V této kategorii si nástroj zaslouží určitě jedničku.

O pohodlnosti hraní se asi nemá smysl moc rozepisovat – je to strat, tedy kytara, kterou měl snad každý někdy v ruce a umí si představit, jak se na ní hraje. Mě se na ní hraje velmi pohodlně, i když časem jsem zjistil, že preferuji nástroje s jinými parametry. Avšak na nějaký nástroj se začínat musí a Affinity Strat byl určitě dobrá volba.

Zvuk
Zde znovu řeknu – je to strat, takže si každý umí představit, jaký charakter zvuku od něj lze očekávat. Samozřejmě, je to low-end strat, takže s tím se musí počítat, ale znovu, vzhledem k cenové kategorii zvuk chválím.

Vždy mě velmi příjemně překvapí, jak ta kytara hraje na sucho – zvuk je vyrovnaný, možná jen trochu chybí nižší středy, a dobře čitelný, relativně silný. Vypadá to, že dřevo nebude vyloženě nejhorší.

Poměrně zajímavě se vyvíjel můj postoj ke kvalitám snímačů. Dříve jsem je hodnotil jako opravdový propadák, absolutní low-end snímače, co nezvládají hrát vůbec dobře zejména při zkreslení a na čistém zvuku hrají dost průměrně. Nicméně když jsem Squiera zapojil do Mesy, najednou mi přišlo, že hraji na úplně jinou kytaru. Oproti hraní přes Rolanda to byl diametrální rozdíl, aparát opravdu udělal hodně. Čistý zněl opravdu velmi hezky fenderovsky a ani se zkreslením nebyl problém, a to i při slušném hi-gainu. Podobný dojem jsem kupodivu měl i při hraní přes hybridního Randalla. Suma sumárum, ke snímačům nejsem schopný zastat jednoznačný postoj. Asi zůstanu u toho, že jsou nejslabším článkem nástroje a jejich výměnou jistě půjde dosáhnout výrazně lepšího zvuku. Kytara pak vyleze na poměrně dost slušnou úroveň. Na druhou stranu – vyložený průšvih to taky není a kvalitní aparát dokáže zvuk Squiera opravdu vytáhnout o hodně nahoru. Nicméně mým doporučením zůstane to, že pokud chcete hrát s větším zkreslením, je výhodnější si koupit fat strata s humbuckerem u kobylky, dá se pak lépe pracovat se zvukem a vyhnete se mnoha nepříjemným pazvukům.

Spolehlivost
Kytaře není co vytknout. Za tu dobu, co jí mám, s ní nikdy nebyl žádný problém. Mechaniky drží ladění velmi dobře, tremolo pracuje tak, jak má. Tedy zpráva hlavně pro začátečníky – nebojte se toho, tohle tremolo vás neukousne. Elektronika taky funguje OK, žádné šumění ani škvrčení při přepínání snímačů či točení potenciometry. Kytara je bohužel docela náchylná na brum, ale to je holt dáno low-endovými jednocívkovými snímači.

Shrnutí
Skvělý nástroj pro začátečníky nebo nenáročné pokročilé. Za ty peníze se 100% vyplatí a já ho můžu s čistým svědomím doporučit – kdo hledá levného strata, tady dost možná nalezne tu pravou volbu.

Sice mám dvě další kytary, které jsou o pár tříd dál, avšak Squiera bych neprodal – zaprvé z nostalgických důvodů, za druhé kvůli tomu, že ta kytara opravdu má něco do sebe. Jednou se třeba odhodlám k tomu, abych ji vyzbrojil nějakými pořádnými snímači. Pak to bude kytara, na kterou si zahraji s velkou chutí a jejíž zvuk fakt bude stát za to.

Kdyby mi nástroj ukradli, koupil bych si ho znovu?
Dnes již ne, ale v době, kdy jsem jinou neměl, tak určitě ano.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Recenze Vaší výbavy“