Propojení kláves s PC

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
Technohronic

Propojení kláves s PC

Příspěvek od Technohronic »

Zdravím,

mám dotaz ohledně propojení kláves s PC. Jsem v tom úplný laik, tak to prosím tak berte.
Jedná se mi o to, abych do PC dostal přesně ten zvuk, který naladím na Synthesizeru.
Klávesy propojím Midi kabelem s převodníkem na USB.
Již jsem měl několikráte připojený synthetizer s PC. Hraju přes něj ale pouze zvuky, které
jsou přímo součástí některého hudebního programu (př. Fruity loops).

Momentálně mám Ensoniq ESQ1 ze kterého bych rád používal vytvořené zvuky do mých skladeb.
Potřebuji k tomu tedy nějakou speciální zvukovou kartu, nebo jakou cestou se k tomu můžu dopracovat?

Díky moc za odpověď.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Propojení kláves s PC

Příspěvek od rotten77 »

Pokud nahráváš MIDI, tak v podstatě nahráváš "jenom" noty (+ další informace), ale zvuk se tvoří až v tom syntetizéru (nebo PC programu), abys nahrál přesně ty zvuky z toho synťáku, tak to musíš, pokud se nemýlím, nahrávat jako normální zvuk.
(tzn. ne přes MIDI, ale přes nějaký audio out)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak tak.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Technohronic

Znamená to tedy, že musím koupit zvukovou kartu s audio vstupem?
Poté zapnu třeba FL, Cubase, Reason či jiné a přes audio spojení už budu
nahrávat přesně to, co hraji na klávesách?
V PC skádám, ale tohle nějak pořád nechápu.
Fox_25

Příspěvek od Fox_25 »

U creativu nic propojovat nemusíš. Existuje prográmek který funguje i na jiném HW než creativ a jmenuje se Smart Recorder.
Měl by nahrávat zvuk ještě před ad převodníkem(mohu se mílit ale takhle jsem to pochopil) tzn kvalitně, umožňuje nahrávat do MP3, Wav 8,16 a 24bit, 8 až 96Khz podle zvukové karty. Tohle nastavuji podle zdroje signálu.
U native instruments používám 24bit samply a vzorkování 96Khz kvůli latenci 2ms u akoustik piano a PC i zvuková karta to zvládá. Je to o tom jak je program náročný na čas procesoru, jde to vidět kde zvuk klavíru generuje CPU a kde jsou zvuky samplované, v prvním případě nejde míň než 7ms a v druhém případě jsem se dostal na ty 2ms.
Tento prg umí nahrávat z jakéhokoliv vstupu a má hlavně "fičuru" what u hear díky které nahrává jakýkoliv zvuk který v PC zazní.

Používám zv. kartu SB XFi Gamer Fatality, i když se jedná o herní zvukovku překvapila mě nahrávacími schopnostmi a hlavně rychlostí ASIO které zvládá.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Fox: chlape!!! :!: aspoň tady nepleť ty, kteří tomu nerozumí skoro vůbec a takhle se ještě naučí - s prominutím - bláboly. Teď narážím na tu zmínku o "nahrávání před převodníkem". No budeme asi všichni dělat, jako že ta věta tady vůbec nezazněla...... Typická ukázka "JPP", čili "jedna paní povídala" :lol: opravdu nepište do odpovědí "mohu se mýlit", nedělá to dobře celé věci a ani vám samotným. Minimálně u věcí technického rázu, což princip záznamu na pevný disk je.

Zbytek je z obecného hlediska řekněme pravda; pokud je u zvukovky přiložený (tzv. "bundled") software, tak opravdu nemusíš kupovat už nic. Každopádně pro záznam zvuku je i docela dost freeware alternativ, stačí pohledat na netu (pokud by ti bundlovaný SW nevhovoval).

P.

Technohronic

Jestli tomu tedy dobře rozumím, tak vlastně budu pracovat jen tak, že normálně nahraju zvuk přes program jako je například starý Cooledit. Takže si udělám typický sample a ten pak přidám jako další stopu k dalším již vytvořeným v nějaké m sequenceru.

No budu toho muset asi spousty načíst, nejhorší je, že to nikde není vysvětleno polopaticky pro laiky. Ve většině diskusí se totiž už mluví o pokročilejších věcech a ty úplný začátky jaksi vynechávají. Pak sice pochopím věci, který ale nemůžu použít, jelikož nemám ani vše sladěný. Přitom by stačilo přijít někam do studia a 15 minut to tam omrknou a zeptat se přímo na pár dotazů, tak to ale bohužel nejde.

Jinak ale díky alespoň za to, co bylo řečeno. Čeká mě dlouhá cesta.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo, napsal jsi to poměrně přesně, akorát bych vynechal ten termín "typický sampl", protože zrovna typický sampl je něco trochu jiného (byť se jedná taktéž o zaznamenané audio). Al CoolEdit ti určitě poslouží.

Jinak - upřímně řečeno - dá se toho hodně pochytit (kupodivu) z manuálů k programům, jsou tady také nějaké knihy (GRADA nebo ComputerPress), ale jako souhlasím s tím, že jedna ukázka LIVE vydá za několik přečtení :lol: ale i tak bys měl mít hodně ze základů získaných třeba z literatury, protože jinak se to v tom studiu rozhodně nesmrskne na "pár dotazů", na to vezmi jed :wink:

Jinak pokud sekvencer umožňuje kromě MIDI i záznam audia, tak můžeš CoolEdit vynechat a pracovat rovnou v sekvenceru, je to podstatně jednodušší (myslím tím ten postup globálně).

P.

Technohronic

S tím samplem jsem to myslel spíš tak, že tím odpadne nutnost koupě hardware sampleru.

Ještě bych se chtěl zeptat jak to bude s kvalitou zvuku. Ze skušenosti totiž vím, že například ve
Fruity Loops studiu byla všeobecně slabá kvalita zvuku, snižoval kvalitu zvuku i u vzorků, které jinak
byly ok. Bude tedy kvalita záležet hlavně v tom, jak ji nahraju v prvopočátku, nebo i na programu, který zvolím k další editaci a kompletaci skladby?
Zeptám se na rovinu. Postačují programy jako (ableton, reason, cubase, cakewalk) kvalitatou k tomu, abych dosáhl alespoň amatérské nahrávky? Nepočítám tedy to, že ve studiu to projedou daleko lepší technikou, proto píšu amatérské.
xyz

Příspěvek od xyz »

já jsem též úplný začátečník. ještě nemám ani nic koupené a nikdy jsem to ani nedržel v ruce. Původně (asi před týdnem) jsem měl v plánu Akai Miniak syntezator a Akai MPK 49 konntroler. Ten Miniak, protože á vocoder a já chci dělat i s hlasem. Stále však pracuji s myšlenkou zda je lepší mít syntezátor nebo midi kontroler a nějaký software. Větší možnosti asi dává kontroler se softwarem. (1)Na živé hraní je však také vhodný? (2) Existuje softwarový vocoder, který mi umožní live "vocodování". Podle popisu na netu a recenze co jsem četl v muzikusu se mi pozdává Novation SL MKII . Budu tedy potřebovat počítač (notebook pro živé hraní lepší), zvukovou kartu (ať tam můžu napojit mikrofon, syntezátor, kytaru nebo druhý mikrofon). (1) Dá se to v této konfiguraci používat na živé hraní? (3) Jakou zvukovou kartu mi doporučíte ( 5-10 tisíc Kč). Díky
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“