SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Teorge

Re: SEŘIZOVÁNÍ KYTARY - NÁVODY, TRIKY,...

Příspěvek od Teorge »

Prosím o radu

Hrubší E mi drnčí na pražcích 1-4, zkoušel jsem nadzvednout kobylku na teto straně a jakžtakž jsem to sešteloval, že mi to drnčí jen když chci zahrát 1. Tak jsem si říkal, že jdu stejně do obchodu na změření kytary na obal, tak jsem si chtěl kvůli toho koupit hrubší strunu, ale prodavač se mi na to mrknul a říkal, že tam vidí "hrbolek" a že to vypadá na příliš přitažený krk a že si s ní mám zajít tam, kde sem ji koupil a že by mi ji měli seřídit.

Tak jsem si říkal, že to zkusím seřídit sám, jenže doma se na ni dívám a to co myslel tam nevidím. K obchodu, kde jsem to kupoval se jen tak nedostanu, myslíte,že to amatér zvládne seřídit? A jak? Nebo jestli se mi víc neoplatí někomu zaplatit za seřízení, než ji posílat někam PPL pryč (obzvlášť když moc PPL nemám rád, viděl jsem, jak zacházejí s balíky)
loquito

Příspěvek od loquito »

Teorge píše:Prosím o radu

Hrubší E mi drnčí na pražcích 1-4, zkoušel jsem nadzvednout kobylku na teto straně a jakžtakž jsem to sešteloval, že mi to drnčí jen když chci zahrát 1. Tak jsem si říkal, že jdu stejně do obchodu na změření kytary na obal, tak jsem si chtěl kvůli toho koupit hrubší strunu, ale prodavač se mi na to mrknul a říkal, že tam vidí "hrbolek" a že to vypadá na příliš přitažený krk a že si s ní mám zajít tam, kde sem ji koupil a že by mi ji měli seřídit.

Tak jsem si říkal, že to zkusím seřídit sám, jenže doma se na ni dívám a to co myslel tam nevidím. K obchodu, kde jsem to kupoval se jen tak nedostanu, myslíte,že to amatér zvládne seřídit? A jak? Nebo jestli se mi víc neoplatí někomu zaplatit za seřízení, než ji posílat někam PPL pryč (obzvlášť když moc PPL nemám rád, viděl jsem, jak zacházejí s balíky)
jestli to máš blízko do Prahy...tak to hoď na 100% ke kytaráři a řekni mu co máš za trouble a že tam chceš mít struny týhle tvrdosti a on ti seřídí krk i kobylu a řekne ti pár dobrých rad pro seřízení,které ti on sám udělá...já jsem byl nadmíru prakticky absolutně spokojený...

jo a přišel jsem na to že když jsem jednou natáhl nové struny tak jsem je jakože povytahoval aby mi hned sedli a pak mi z ničho nic drnčeli, tak jsem zvedl kobylu a bylo to pryč...ale říkal jsem si co když koupím tvrdší struny(plánoval jsem je) nechám je namotat bez vytahování jen je budu dotahovat než si sednou a dám kobylu do stavu, jak mi to udělal kytarář a ejhle bylo to v pohodě...struny sedly a nedrnčí...

každopádně ji hoď ke kytaráři a počítej s tím že přes líťo dáš určitě ale opravdu se to vyplatí
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Povol si krk a nezvedej kobylu. Udělej si to sám, není to žádný svatý kázání. Krk, když je moc povolenej, tak je prohnutej. Správně dotaženej krk má bejt jen hodně mírně prohnutej, téměř rovnej. Když je krk utaženej moc, zažne se hrbit někde v rozmezí 3. - 4. pražce, což je zřejmě tvůj případ. Koukej se na krk od hlavy ke kobyle podél a jasně to uvidíš. Povoluj, dokud hrb nezmizí a krk se nezačne lehce ohýbat. Pak o čtvrtotáčku dotáhni, ať to drží.
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Tak to vypadá, že se to povedlo, díky za rady.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Tak už zase otravuji o radu, mám dvojzvratné tremolo a měnil jsem na něm poprvé struny, koupil jsem si elixiry 0.10-0.46, původní byly 0.09-0.42, a mám problém s hrubým E. Když zatáhnu za tremolo, tak mi ta struna vždy rupne v tremolu. Po několika neúmyslných zkráceních struny, mi už nezbývá moc pokusů :D Zkoušel jsem o pár otáček povolit šrouby u tremola, ale stejně rupla.

Mám dál povolovat tremolo? Nebo co bych s tím měl prosím dělat?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Teorge píše:Tak už zase otravuji o radu, mám dvojzvratné tremolo a měnil jsem na něm poprvé struny, koupil jsem si elixiry 0.10-0.46, původní byly 0.09-0.42, a mám problém s hrubým E. Když zatáhnu za tremolo, tak mi ta struna vždy rupne v tremolu. Po několika neúmyslných zkráceních struny, mi už nezbývá moc pokusů :D Zkoušel jsem o pár otáček povolit šrouby u tremola, ale stejně rupla.

Mám dál povolovat tremolo? Nebo co bych s tím měl prosím dělat?
Seřídíl jsi to tremolo tak, aby bylo ve stejné poloze jako předtím s tenčími strunami? Pokud ne, je tremolo příliš nakloněné dopředu, k hlavě, a má tím pádem příliš velký rozsah směrem dozadu, a přitažení na doraz už struny nemusí vydržet.

A zkontroluj si, jestli nemáš na tom přítlačném bločku, který ti tam tu strunu drží, ostrou hranu - pokud se struna té hrany dotýká. Nevím co máš za tremolo, ale ouž jsem viděl případ kdy se ta struna lomila i na okraji toho bločku a tím pádem by se přetrhla kdyby ten okraj byl ostrý.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Mám Floyd Rose. No já právě nějak extra nemůžu přijít na to jak to seřídit viděl jsem nějaké videjka, ale prostě seřídím to, že je to rovně, začnu ladit struny a naladim E pak druhý E pak D a tak dal k tem strednim strunam a to kobylka se zase predkloni vic dopredu a struny, kterými jsem začínal ladění, jsou podlazené a dalším laděním mi to tu kobylku zase víc zvedá a vzniká mi tam stále větší tlak mezi strunami a tremolem, až mi to hrubé E nevydrží a přetrhne se.

EDIT: no tak mi to praská i když se ji snažím naladit a mám to tremolo podložené. kamínek jsem zkoušel vyměnit za jiný ale je to to samé
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

To tremolo bys měl mít podložené (kousek dřeva, příborový nůž, cokoli), tak aby bylo v rovné poloze. Pak bys na něj měl natáhnout struny a naladit je tak, aby všechny byly OK. Následně začít upravovat tah strun, aby tremolo zůstalo ve stejné poloze i po vyndání toho něčeho, co ho fixovalo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Děkuju všem za čas a rady, ale už jsem to vzdal :( zítra se mrknu po nějakých strunách, ty elixíry už jsem těmi pokusy tak zkrátil že mi tam zůstává na E max 2 otáčky po navinutí, a nechám si to seřídit u kytaráře a pak budu kupovat ty stejné struny.
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

A budeš je měnit po jedné, nikdy si nevyčistíš hmatník, nikdy si neseřídíš oktávy a budeš mít pořád blbý pocit... radši se to nauč, mě to taky chvíli trvalo ;)
Vilcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vilcek »

Mám kytaru s FR tak dva tydny a na serizeni opravdu nic tezkyho neni. Prostě si s tím pohraj, rozdelej, podivej se jak co funguje, pak to tam hod spátky a máš vystaráno. Ale jediny co me zaskocilo bylo, že když sem to dodelal tak sem byl o 3 hodiny starsi. A ješte jedna vec je dobra vedet...neboj se do svojeho nastroje sahnout neni to skladacka.
Kytary: Jackson DK2; Ibanez GSA
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10

http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Jako asi máte pravdu, ale já už jsem z toho na nervy, že nemůžu hrát :(
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak to dáš kytaráři, co to u sebe bude mít tak tejden alespoň - to se to raději nauč sám.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Nero píše:Tak to dáš kytaráři, co to u sebe bude mít tak tejden alespoň - to se to raději nauč sám.
Aha já doufal, že by mi to seřídil ještě ten den :-D No v pondělí půjdu pro nové struny, tak uvidím. Jinak samozřejmě bych to raděj uměl dělat. Škoda, že ze známých nikdo na kytaru nehraje, že by mi to vysvětlil.
Vilcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vilcek »

Čemu přesně nerozumis? porad to nejak nechapu jak to myslis.
Kytary: Jackson DK2; Ibanez GSA
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10

http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
Teorge

Příspěvek od Teorge »

tak jsem koupil dvoje struny, že mám týden volno a že budu zkoušet a po hodině se mi podařilo rozchodit 0.09-0.42 struny :)

nevadí, že v tom tremolu mám na jedne straně víc přitáhnutý vrut(ty co drží pružiny), než na druhé? když už to ladí nechce se mi přehazovat jednu pružinu víc na druhou stranu a riskovat, že se budu v tom zase muset hrabat
Leatherface

Příspěvek od Leatherface »

biker_xx píše:

Povol si krk a nezvedej kobylu. Udělej si to sám, není to žádný svatý kázání. Krk, když je moc povolenej, tak je prohnutej. Správně dotaženej krk má bejt jen hodně mírně prohnutej, téměř rovnej. Když je krk utaženej moc, zažne se hrbit někde v rozmezí 3. - 4. pražce, což je zřejmě tvůj případ. Koukej se na krk od hlavy ke kobyle podél a jasně to uvidíš. Povoluj, dokud hrb nezmizí a krk se nezačne lehce ohýbat. Pak o čtvrtotáčku dotáhni, ať to drží.
mám dotaz , (možná se tu už řešilo) , povolování výztuhy krku ( šroub který prochází krkem ) se seřizuje za plného napnutí strun , nebo musím kytaru podladit a až pak povolovat / dotahovat , ten šroub ?? díky za odpověď

jinak mám ESP LTD KH-203 Kirk Hammett Signature
Kytary : ESP LTD KH-203 Kirk Hammett Signature + Peavey Raptor
efekty : Zoom 506II + Pro Co RAT
Kombo : Behringer AC 108
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Řešilo se to mnohokrát s vždy se dospělo k tomu, že každý to dělá jinak a každý s tím má jiné zkušenosti :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
loquito

Příspěvek od loquito »

mám dotaz , (možná se tu už řešilo) , povolování výztuhy krku ( šroub který prochází krkem ) se seřizuje za plného napnutí strun , nebo musím kytaru podladit a až pak povolovat / dotahovat , ten šroub ?? díky za odpověď

jinak mám ESP LTD KH-203 Kirk Hammett Signature[/quote]

když chceš dotáhnout tak struny povol nejdříve ale pokud chceš krk povolit tak nemusíš
Leatherface

Příspěvek od Leatherface »

díky , budu měnít struny , tak se todle info hodí :wink: ( 2 roky kupuju stejné struny , abych to nemusel štelovat , vždy sem se bál , že to nějak poškodím , a na novou kejtru nemám )
Kytary : ESP LTD KH-203 Kirk Hammett Signature + Peavey Raptor
efekty : Zoom 506II + Pro Co RAT
Kombo : Behringer AC 108
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“