Morley Mark Tremonti Wah (Wah-wah pedál)

Místo pro recenze Vaší výbavy
Odpovědět
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Morley Mark Tremonti Wah (Wah-wah pedál)

Příspěvek od Nero »

Model: Morley Mark Tremonti Wah
Foto:
Obrázek
Pořízeno: květen 2009, cca 4500,- Kč
Testováno na: PRS Custom 24, Ibanez SZ 520, Mesa Boogie F-50 Combo

Základní charakteristika
Opticky snímaný wah-wah pedál s „touch-sensitive“ spínáním indikovaným LED diodou, součástí je i booster se zdvihem až 20 dB. Tón je propagován jako hybrid mezi moderním a klasickým zvukem. Obsahuje „Clear-Tone“ buffer. Napájení 9V baterie nebo adaptér (negative center pin jako Boss). Dobře spolupracuje s kytarou i baskytarou.

Zpracování
Jde o tradičně postavený Morley wah. To znamená, že základem je pevné kovové šasi, stabilní, masivní. Pochybuji, že by šlo mechanicky poškodit. Z pravé strany je vstup a konektor adaptéru, nalevo výstup signálu. Jedinými prvky, co vystupují z těla základny, jsou červená signalizační LED dioda a pogumovaný potenciometr pro ovládání Boostu. Ten lze v případě nutnosti ovládat i nohou. Přístup k baterii je zespoda, dovnitř se dostanete velmi jednoduše, baterie je tam v molitanu jako v peřince.

Samotný pedál je k základně přichycen pomocí dost masivních kovových profilů, na osičce je dost mohutná pružina, která pedál vždy vrací do výchozí polohy, tj. směrem na patu. Tuhost pedálu, potažmo odpor pružiny nelze nastavit, ale osobně mi ale vyhovuje. Upřímně řečeno, kdo kupuje pedál s tímhle systémem, tak s tím musí počítat a nebude s tím mít problémy. Samozřejmě, člověk se s tím musí naučit pracovat, ale je to jen o chvilce, než si zvykne. Horní strana je pogumována a má takový ten diamantový vzor, sklouznutí nohy opravdu nehrozí.

Sepnutí pedálu je tedy „touch-sensitive“. To znamená, že se sepne v okamžiku, kdy hýbnete pedálem. Není to v okamžiku, kdy položíte nohu na wah, jak si někteří můžou myslet, ale až v okamžiku, kdy wahem hýbnete. Pokud sundáte z wahu nohu, pedál se vrátí do původní polohy, a to okamžitě. Vypnutí má pak drobnou prodlevu, sice znatelnou, ale nikterak závadnou. Naopak se někdy může hodit. Rozhodně se mi nikdy nestalo, že by efekt vypnul v okamžiku, kdy bych nechtěl, i při filtrování ve spodní části spektra ho máte plně pod kontrolou.

Používám spíše napájení adaptérem, ale čas od času i baterií. Nikdy jsem nepozoroval nějaký rozdíl ve zvuku nebo že by se v jednom či druhém případě generovaly nějaké šumy, brumy, ruchy a jiné pazvuky.

Zvuk
Zvuk je typicky morleyovský. Co to znamená, vám slovy nedokážu popsat, ale když si najdete jakoukoli ukázku wahu od Morleyho, tak to pochopíte. Ten zvuk vychází hlavně z tradičního pojetí 60. let, ale je k němu přidán kus modernějšího feelingu, takže Tremonti určitě nezní třeba jako Classic Wah, trochu blíže má k Power Wah, ale i oproti němu zní moderněji. Vzhledem k tomu, že Morley nejsou profláklý tak jako třeba CryBaby, tak ten zvuk (mi) zní mnohem zajímavěji. Aspoň pro přibližné srovnání – oproti CryBaby, které jsou položeny spíše ve výškách, jsou Morley wahy posazeny znatelněji ve středech. Tremonti Wah je pak posunutý spíše do středů nižších, takže může znít trochu tupěji. Někomu to sedět bude, někomu ne.

Dráha wahu je hodně dlouhá. Od basů, které jsou až zbytečně nízko (pro mě, sedmistrunkaři by jistě naopak docenili) až po výšky, kdy to opravdu řeže uši. Nejlépe podle mě zní ve středových frekvencí, tam ten zvuk prostě žeru. Osobně jsme zpočátku malinko bojoval s tím, že kvák začíná opravdu hodně hluboko, musel jsem se naučit první část dráhy poněkud přeletět, abych se dostal do frekvenčních oblastí, kde to kváká tak, jak mě vyhovuje. Stlačit pedál na špičku, to snad už skoro ani nejde, dráha je fakt dost dlouhá a v těch extrémech mi to není už moc muzikálně – to ale nebrat jako negativum, protože ta část dráhy, kdy ní dobře, je dostatečně dlouhá.

Pokud jde o boost, aktivuje se spolu s wahem, jeho úroveň je nastavitelná poťákem až na 20 dB. Sám o sobě pouze přidává na hlasitosti, možná velmi lehce přidá na výškách, ale to téměř neznatelně (a možná jde jen o sugesci). Nicméně zejména pak při použití na zkresleném kanálu dělá nastavení boostu opravdu hodně. Nikdy jsem ho nenastavil dál, než na 7/10, protože pak byl ve výškách zvuk opravdu jak pila. Osobně používám nastavení na 3 – 4 z deseti, kdy zvuk o něco zesílí, ale ani při zkreslení nemění jeho charakter.

Nikterak jsem si nepovšiml, že by efekt žral signál. Není true-bypass, ale buffer je asi slušný, protože nepoznám rozdíl při jeho zapojení do signálové cesty. Při kvákání nevznikají žádné pazvuky, snad jen při nastavení boostu naplno a sešlápnutí pedálu na špičku se logicky ozve silnější šum. Při běžném používání ale žádné problémy.

Pokud bych měl hovořit konkrétněji, tak mi přijde, že se s Mesou si Tremonti Wah rozumí mnohem lépe, než PWOV-1, který jsem vlastnil dříve. U něj mi zcela seděl charakter zvuku, ale nelíbilo se mi, jak zní u Mesy na zkresleném zvuku, proto jsem přešel na Tremontiho. Důvodem nebylo to, že to signuje zrovna Mark Tremonti (kterého ale hudebně můžu, přiznávám), ale spíše to, že to je wah s Morley zvukem, který si jistě bude se zkreslením rozumět (kdo zná Creed nebo Alter Bridge, chápe, kde jsem bral tu jistotu). Oproti PWOV je zvuk nejen modernější, ale i víc „hot“, agresivnější.

Osobně víc kvákám na čistém zvuku – ten efekt mi v této poloze prostě sedí víc a lépe ho tam využiji. Zde funguje zcela parádně, prostě Morley wah, jen modernější. Na zkreslením tolik žabího hněvu neupotřebím – nevím, jestli to je tím, že osobně se mi spojení zkreslení + kvák nelíbí, nebo že jsem si vysnil nějaká ideál, jak by wah měl na zkreslení znít a toho ideálu nemůžu dosáhnout – protože takový zvuk prostě na wahu u zkreslení nelze nalézt… U zkreslení tedy spíše používám postupnou filtraci zvuku, kterou Morley zvládá velmi dobře. Zajímavý efekt dělá postupná filtrace powerchordů ukončená tím, že sundáte nohu z pedálu, protože ten se velmi rychle vrátí do původní polohy a vypne se. Nicméně během psaní této recenze se ke mně dostala věta, že Tremonti Wah naopak spíš válí ve zkreslení a u čistého přijde slabší. Další důkaz toho, že každému sedí něco jiného…

Spolehlivost
Nevěřím tomu, že by s tímto pedálem mohl být jakýkoli problém, vše je stavěno tak, aby efekt vydržel jakékoli zacházení. Šasi je opravdu masivní a odolné, základna je dost široká a tedy stabilní, noha po pedálu neklouže. Z hlediska konstrukčního je vše vyřešeno perfektně. Díky optickému snímání určitě nenastanou ani problémy jiného rázu, odpadají hypotetické problémy spjaté se snímáním přes potenciometr. Sečteno a podtrženo, s Tremonti Wahem nikdy nebyl problémy a pochybuji, že někdy nějaký nastane.

Shrnutí
Jednoduše řečeno – kvalitní kvákadlo. Nemá žádné zbytečné vychytávky navíc, prostě to kváká, maximálně ještě k tomu zesiluje zvuk. Co víc si přát – aspoň mě to takto stačí. Důležité pro mě je, že mi sedí charakter zvuku, to že bych třeba malinko upravil délku dráhy, to už je detail, protože bych ji spíš zkracoval, což lze nahradit prací nohou. Těžko v hlavě lovím, co mu vyčíst… Snad jen dodám, že nejsem žádný velký kvákal, takže by třeba mnozí „žabáci“ s mým názorem nesouhlasili, ale to je jejich věc…

Kdyby mi nástroj ukradli, koupil bych si ho znovu?
Ano, sice jde o pedál dražší, za to mi téměř absolutně vyhovuje. Vzhledem k tomu, že jsem (zatím) neměl v ruce nějaký jiný wah, který by mi takhle sedl, tak bych pravděpodobně znovu skončil zde.

Ukázky
Moc jich na webu bohužel není, nicméně existuje moc hezké srovnání Tremonti Wahu a Vaiovy Bad Horsie, kde je zvuk ukázán velmi dobře.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Recenze Vaší výbavy“