lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od Wohma »

Nechces radsi vzit lampy z GESu? Ceny maji myslim lepsi, takze by sis treba mohl dovolit nejakou slusnejsi znacku :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
lunchie

Příspěvek od lunchie »

pigdestroyer píše:zdarec. musim prelampovat ale mam moc dluhu a navic nejsou bugera lampy momentalne dostupny, tak nejspis proste vemu jen jeden par z veveri. musim nejak mrdat s biasem..? nebo to tam proste narvu a preckam.. kdyby meli ty origo bugera tak bych s nicim nedrbal a jen to vymenil ale takhle.. tam sou ty EHX.. a kdyz tim drbat.. existuje nekdo kdo tomu krapet rozumi v okoli brno vyskov..?
No ja mam pocit, ze bugera lampy budou nejaky no-name made in china. A co se tyce nastaveni biasu, tak ten musis nastavovat s kazdejma, ktery tam hodis, protoze ikdyz koupis nejaky 'matched', tak s nejvetsi pravdepodobnosti se budou lisit od tech, ktery si zrovna vytahl (jedna se o lampy v koncovym zesilovaci). Pre-ampovy lampy maji vetsinou bias nastavenej pevne.
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

Wohma píše:Nechces radsi vzit lampy z GESu? Ceny maji myslim lepsi, takze by sis treba mohl dovolit nejakou slusnejsi znacku :)
nevim jesi sem se dival na spravnej ges nebo co. ceny maji priserny, kdyz opomenu origo bugera lampy po 4ech za litr tak nejlevnejsi je za par 690 v audioteku... navic nejdostupnejsi pro me. kdyztak porad levnejsi. bych mozna vzal nakonec 4 ale asi to tak dopadne. kdyz sem hral jen na dve tuby tak to sice hralo naprosto bozsky libozvucne ale nemelo to dost basu a celkove to tak nehrnulo. bylo to proste takovy moc hodny
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&i ... ES08202064
Tady mas parovanou ctverici sovteku za 1370, co vic si prat :) Anebo si priplat za JJka, ty jsou uz ale pres 1500...
Somnus Aeternus
pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

no jo ale s postou.. me to vyjde hur jak si zajit na veveri ne ? nebo sou ty ehx o tolik horsi..? ale jinac dik za tip
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

pigdestroyer píše:no jo ale s postou.. me to vyjde hur jak si zajit na veveri ne ? nebo sou ty ehx o tolik horsi..? ale jinac dik za tip
V Brně si můžeš objednat v kamenné prodejně za eshop ceny a to zboží tam vyzvednout - aspoň tak nějak mi to tehdy tvrdili, když jsem v kamenném shopu chtěl vyreklamovat věci z eshopu (což kupodivu zase pro změnu nešlo).
EDIT:
Výše psané platí pro GES.
pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Jester píše:
pigdestroyer píše:no jo ale s postou.. me to vyjde hur jak si zajit na veveri ne ? nebo sou ty ehx o tolik horsi..? ale jinac dik za tip
V Brně si můžeš objednat v kamenné prodejně za eshop ceny a to zboží tam vyzvednout - aspoň tak nějak mi to tehdy tvrdili, když jsem v kamenném shopu chtěl vyreklamovat věci z eshopu (což kupodivu zase pro změnu nešlo).
EDIT:
Výše psané platí pro GES.
uz to vidim, omlouvam se, kdyz sem ty stranky prolizal predtim nasel sem nepochopitelne jen prodejnu v praze.. timhle se vse resi. diky za rady.
pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

zdravim. nasel sem ve starym radiu naky lampy, jsou to 2x ECH 81 a jeste jedna vetsi ktera nevim co je za typ. nechce se mi ani za h***o prolizat tady naky temata, nevite nekdo jestli by se s tim dalo neco prubnout v preampu? ?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pokud je to ECC81, pak ano, pokud ECH81, pak skoro urcite ne. Mimochodem kdyz tam strcis spatnou lampu, tak v nejlepsim odvaris lampu, v nejhorsim cely zesak, takze naslepo bych s tim neexperimentoval :)
Somnus Aeternus
Drobák

Příspěvek od Drobák »

A co do preampu ve valvestatovi 8040?
Nějakou ecc83, bude mít vůbec výměna jedný ecc83 nějakej minimální vliv na zvuk?dost pochybuju ale proč to nezkusit...
Slyšel sem že starší aparáty se dost rozumí s nepoužívanýma lampama staršího vydání, nevíte kde by se dala sehnat nějaká ecc83 třeba od tesly?
Jinak sem slyšel chválu co se týče Ecc83 od Sovteku, ale osobně bych radši něco od JJ, buď JJ e803cc a nebo tu JJ ecc83...
Ale jestli to vůbec bude mít nějakej vliv na charakter zvuku, třeba co se čistoty týče, zkreslení nebo jen životnosti či odolnosti proti otřesum a jinym vlivum...
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jeden cesky eshop se specializuje na Teslacky elektronky, nemel by byt problem to vygooglit. Jinak JJky jsou bezne dostupny, zahranicni NOS lampy spis na eBayi. Doporucuji Mullard, Sylvania a RCA.
Somnus Aeternus
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Chtěl bych se zeptat, jestli je normální, že mi zkreslený kanál na Blackstarovi docela dost šumí (při vyšších hlasitostech). Je to obecná vlastnost lampových aparátů nebo bych se měl poohlédnout po jiné elektronce do preampu? Týden zpátky jsem přelampovával - do preampu šla 12AX7 od Tung-Solu, do koncáku neměli jinou, než 12BH7A od EHX.
Snímače to nedělají (když ztiším kytaru, šumí to dál), kabel mám kvalitní.

Hlavně nechci slyšet, že to řeší jen noisegate ve smyčce. :(
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Muze to byt spoustou veci - elektricky zarizeni v jeho okoli, lampy (v preampu i v koncaku), spatna kabelaz.... Jinak kazdej zesilovac zvlaste na zkreslenym kanale sumi, ale melo by to byt v rozumnych mezich (coz je samozrejme krajne subjektivni).
Somnus Aeternus
Drobák

Příspěvek od Drobák »

Bummer: zkus proklepat tužkou lampy v powerampu, to je asi jediná univerzální rada kterou ti takhle na dálku někdo může dát...na preamp bych to neviděl...ale může to bejt čimkoliv...Zkus taky omrknout jestli máš dobře seřízenej BIAS...

Wohma: o starších Mullard sme taky slyšel, ale nikdy na ně nenarazil...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Drobák: Šum nemá AFAIK nic společného s mikrofoničností. A ten zesík má BIAS co tak vím fixní (dle toho, co jsem vyštrachal na Googlu).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

lunchie

Příspěvek od lunchie »

'fixed bias' znamena, trochu nelogicky podle nazvu, ze se musi nastavovat - mel by tam na to byt nejaky trimpoty nebo neco podobnyho.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Scheisse... Tak to by mě zajímalo, jak se to dělá... Nikde jsem tam neviděl cokoliv, s čím by se dalo kroutit (jediné, co jsem udělal bylo, že jsem sundal zadní kryt a vyměnil lampy).

EDIT: Tak jo, zvěděl jsem, že se musí sundat horní kryt zesilovače (takže je potřeba ho nejdřív vyndat z bedny :() a pak jsou tam dva potenciometry - jeden pro nastavení biasu a jeden pro korekci šumu. Takže otázka číslo jedna: Je vážně nutné nastavovat bias v případě, že jsem do koncáku vrazil stejný model elektronky od stejného výrobce? Otázka číslo dvě... Jak asi funguje ten druhý potenciometr...? :D

lunchie

Příspěvek od lunchie »

ad nastaveni sumu> podle meho tim kroutis a zjistis, kdy ti to sumi nejmene

ad bias> no nastavovat ho nemusis, ale muze se stat, ze elektronka nebude nastavena, tak jak by mela a muze to mit vliv 1. na zvuk, 2. zivotnost elektronky. Problem je v tom, ze ikdyz je elektronka od stejneho vyrobce a stejny typ, tak porad to neznamena, ze bude mit vsechny parametry stejne jako ta predchozi. Ony ty elektronky maji docela rezervu v toleranci ... me prijde, ze 10-20% neni vubec nic zvlastnost. No a u te double triody, co je v koncovem stupni, tak tam i ty triody muzou mit rozdilne parametry v ramci 1 lampy a spise to je pravidlem nez vyjimkou. No ten koncak je push pull konfigurace, takze tam muze diky tomu spatnymu nastaveni biasu dochazet k nezadoucimu zkresleni.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Neřekl bych, že šum bude vznikat v konci, nebo invertoru a nastavení pracovní třídy výkoných elek težko na to bude mít nějaký vliv. Šum bývá záležitost předzesu, nejčastěji přímo vstupního stupně. Může to být cokoli. Vyšší napětí na žhavení, nekvalitní bižuterie, špatně navrhnuté cesty na DPS, samozřejmě mizerná vstupní lampička.... Většinou to lidem moc nevadí. Nadávají Ti kvůli tomu zvukaři na koncertech? Nebo v čem je ten problém palčivý? Opravdu to je tak brutální šum, že je na podiu slyšet?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ne, na pódium jsem se zatím nepodíval. Ale měl jsem to postavené vedle vyhuleného Crate FW 65W s gainem na 15h a fakt se to nedalo srovnat no... Chápu, že je to dost subjektivní záležitost. Bylo by fajn, kdyby si to poslechl někdo, kdo je v tom trochu zběhlý. A preampovka to nebude - šumělo to už před výměnou. Ale to jsem na to hrál doma potichu, tak jsem tomu nevěnoval pozornost.

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“