Ahoj tady ti posílám moje dva příspěvky z jinýho vlákna. Ten první je z března, kdy jsem si ty kameny kupoval a ten druhej ze včerejška.
Příspěvekod Wardog » 13.03.2009 16:48
Ahoj.Taky mě štvalo praskání strun.Nevim tedy jakou máš kytaru,ale problémem všech levnějších kobylek a kytarovýho hadwaru vůbec je málo kvalitní slitina ze který je to vyrobený.
Struna se do toho kamenu po nějaký době vymačká,udělá se ostrá hrana a začne na tom místě praskat čím dál tím víc.
Taky jsem se doslechnul o grafitových kamenech,pátral jsem na internetu a našel firmu
http://www.guitarparts.cz/ kde je prodávají.
Mám Les Paula od Fokusu,takže jsem potřeboval kameny pro Tune-O-Matic kobylu.
Objednal jsem si je teď v pondělí,přišli za dva dny a teď už je mám na kytaře.Do objednávky jsem napsal jakou mám kytaru a potom ještě to co bylo zespoda napsaný na kobyle.V mým připadě tam bylo : SUNG IL BM002 KOREA. Oni ti už podle toho pošlou správný typ kamenů.Je jich hodně druhů.Podívej se na stránky výrobce v Kanadě
http://www.graphtech.com/products.html?CategoryID=3
Zatím tedy nemůžu sdělit nějaký dlouhodobý zkušenosti,protože je mám jen krátce,ale podle toho co píšou by mělo praskání strun na kobyle přestat.
Na první pohled když to rozbalíš to vypadá že je to vyrobený z obyčejnýho černýho plastu a že to nemůže vydržet.Ve skutečnosti je to vyrobený z uhlíkovýho kompozitu (nejedná se tedy o čistý grafit,to by ani nešlo). Struna by tam měla být jako v bavlnce
Příspěvekod Wardog » 1.12.2009 19:41
Měl bych dotaz na ty co používají ve svých kytarách grafitové kameny od firmy Graph Tech.
Jak jsem tu psal v mém minulém příspěvku, koupil jsem si před třičtvrtě rokem tyto kameny do Tune-O-Matic kobyly.
Celou dobu až do nedávna to byla pohoda, žádná prasklá struna, byl jsem moc spokojenej. Potom mě ale praskla struna A, což se samozřejmě může stát. Ale od tý doby mě během asi měsíce už praskly další tři Ačka, všechny na kobyle. To už zas tak normální asi není.
Tak se chci zeptat jestli provádíte nějakou údržbu těch kamenů. Já si myslel, že když si je pořídím, budu mít už konečně od praskání strun pokoj.
Na stránkách výrobce píšou něco o tom, že když jsou vidět v drážce kamenu rýhy, má se vzít jemný šmirgl a vyhladit to. Když si ten kámen prohlížím tak tam ale nic zas tak hroznýho vidět není.
Jinak ale musím říct, že z tenkých strun zatím nepraskla ani jedna. Jenom několikrát to A a jednou D
Jaký máte zkušenosti vy?