Vibrato na klavíru?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Re: Vibrato na klavíru?

Příspěvek od Jaguar master »

A už tady někdo dal nějakou ukázku? :D
Final Frontier
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

:lol: no právě, že nedal. A zřejmě i ustoupil z bojiště..... :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Jaguar master
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jaguar master »

Zeptal bych se přítelkyně, klavíristky, ale nevím jak jí to popsat když sám pořádně nevím jak to má znít :D
Final Frontier
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Když víš, CO je to vibráto, tak jí to popíšeš plusmínus dobře (JAK to má znít). Ona ti to pak buď ukáže nebo ne.

P.

holkoun

Příspěvek od holkoun »

Celkem zajimavej clanek o tyhle tematice....

http://www3.sympatico.ca/norma.barr/lib ... aying.html
woro90

Příspěvek od woro90 »

pavlii píše::lol: no právě, že nedal. A zřejmě i ustoupil z bojiště..... :wink:
Neustoupil, dohání spoustu práce do školy a nemůže najít nahrávadlo, aby zjistil jestli se tam něco děje nebo je to psychoakustika... Momentálně si totiž na fóru zpestřuje další noc kdy sedí a kreslí.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2woro: paráda :) už jsem se bál, aby to nevyšumělo. Až bude mít čas a vercajk, ať to rozhodně zkusí nahrát - fakticky je potřeba tohle téma rozštípnout reálným důkazem :lol: pak to bude mít ten správný šmrnc :wink:

P.

patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Zdravim,
tak Vas panove odpurci zklamu, ale na pianino lze opravdu vibrato zahrat. Problem je spise jakym zpusobem. Podle definice vibrata je to plynula zmena frkvence nahoru a dolu (ne trylek ). Vlastnim pianino scholze a po precteni teto diskuze jsem to sel zkusit. Vysledek je slysitelny po par minutach. Jak se to dela ????? Sundejte si predni kryt a vemte si kovovou tycku. Prilozte k odpovidajici strune a uvidite sami, zda je to mozne ci nikoliv. Otazkou je spise kvalita zvuku, na basovych strunach se mi to nepodarilo, mozna to chce vice treninku, ale na strednich tohoto efektu lze dosahnout. Pokud ma nekdo na mysli techniku jemnym bouchanim na klavesu, tak ho zklamu. Takto to nefunguje a je to jen otazka podvedomi. Timto zpusobem vsak muzu hrat jen jednou rukou a druhou posouvam tycku a hraju jeste jak prvnak jednim prstem. Ale zadani bylo, zda je mozne dosahnout na pianinu vibrata a to lze.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Poznámka OK, ale obávám se, že jsme se bavili o REÁLNÉ hře - čili nikoli na polorozebrané pianino :wink: ale díky za reakci, nicméně to není úplně to pravé (viz můj technický rozbor).

P.

Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Chce to tu ukázku...
Já teda za 10 let co se na to učím jsem nic takového nezkoušel.
Jednak proto, že efekt by byl zanedbatelný, jestli vůbec... A pak praktické využití?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Ok, je to tady - o diktafon jsem přišel, ale zkoušel jsem to nahrát na mobil a můj verdikt zní: Psychoakustika, a neskutečně silná - podmíněný reflex spojení viděného pohybu s jemným vibratem (ve smyslu hlasitosti, ne výšky tónu), které tam vzniká samovolně na každém tónu ať se s tím kvedlá nebo ne. Zkusím tu nahrávku převést do nějakého rozumného formátu a hodit to sem.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2woro: to pak ale není vibráto, ale tremolo :wink: každopádně jsme zvědaví...

P.

woro90

Příspěvek od woro90 »

pavlii píše:2woro: to pak ale není vibráto, ale tremolo :wink: každopádně jsme zvědaví...
P.
Jak bys pak nazval kolísání hlasitosti tónu u mandolíny, když u ní jde "normální" tremolo? :wink:
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Tak jeste jednou, co je to realna hra ? Pokud jsem schopen provest efekt alespon jednou behem hry, je to realna hra. Kytariste taky nehrajou s vibrapakou vsechny tony.Nekteri dokonce hrajou 2 prstama a umeji 3 akordy a take si rikaji kytariste a tvrdi, ze umeji hrat na kytaru. Oddelanim predni desky je stejne jako zvednuti horni desky na kridle. Kdyz nebyly elektricke nastroje, bezne se tim vylepsovala akustika i pri nahravani pres mikrofon. Takto hralo hodne skvelejch pianistu. Porad ale tvrdim, pokud to zahraju behem hry alespon jednou, je to realna hra. Je to jen otazka zvladnuti dane techniky. Bohudik neni kazdy Hendrix Rokl atd...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Taky jsem experimentoval s použitím e-bow na klavíru a nebudu říkat, že lze na něm dostat nekonečnej sustain :wink: To že si použil na strunách piana jakýsi neumělý slide je hezký, ale vůbec to nesouvisí s tím, co se zde řešilo - tedy vibrato dosažené pohybem prstu na klapce...

A upřímně řečeno - nepovažuju to za prakticky využitelné. Dělat z piana něco ve stylu steel guitar je opravdu podivnost a nevím nevím, jak by byl hráč schopný dosahovat ladících tónů.
woro90 píše:... spojení viděného pohybu s jemným vibratem (ve smyslu hlasitosti, ne výšky tónu) ...
pavlii má pravdu, pak už to je tremolo, ne vibrato... Je otrava zaměnovat kolísání výšky tónu a jeho hlasitosti. Nikdy nepochopím, proč se tomu zařízení, co na kytaře drží struny a dá se s ním hýbat, říká tremolo... :D
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Souhlasim, ze vyuzitelnost neni. Neresil jsem problem zda lze dosahnout vibrata na klaviature, ale zda je mozne vybrata na klaviru dosahnout. Nevim, co znamena dosahnout ladicich tonu u vibrata. Pokud mate namysli interval zmeny kmitani, pak to neudelate ani na kytare ani na klavesach(pomoci joy nebo kolecka, ne elektronicky) pokud to nedelate do krajnich poloh, coz je dano mechanicky.
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Pokud mate namysli vysku tonu pri samotnem hrani bez vibrata, pak verte, ze je to stejne jako u houslistu. Toho dosahnete neustale dokola cvicenim.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

patriksyn píše:Souhlasim, ze vyuzitelnost neni. Neresil jsem problem zda lze dosahnout vibrata na klaviature, ale zda je mozne vybrata na klaviru dosahnout. Nevim, co znamena dosahnout ladicich tonu u vibrata. Pokud mate namysli interval zmeny kmitani, pak to neudelate ani na kytare ani na klavesach(pomoci joy nebo kolecka, ne elektronicky) pokud to nedelate do krajnich poloh, coz je dano mechanicky.
Na kytaře toho dosáhnout lze, když to člověk slyší. Problém na klavíru v té tvé metodě (jestli jsem ji pochopil teda správně) je to, že když položíš nějakou kovovou nesmyslnost k struně, tak tím skrátíš její délku, tudíž ti už daný tón nebude znít jako daný tón, ale výše.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Na kytare je to uplne stejne. Co meni frkvenci kmitani strun ???? delka nebo napeti, coz je dano vzorcem. Takze na kytare je to tvoreno take zmenou pouze jednim smerem a vracenim do puvodni polohy. I zde je to jen odhad, jak jsem napeti na strunach zmenil pohybem vibrapaky nebo prstama na hmatniku. Co se tyka presnosti je to otazkou hudebniho sluchu. Nekdo slysi i sebemensi rozdily kmitoctu a pro nekoho je i velky rozdil stejna frekvence. Ovsem toto je dano kazdemu jinak. Jeste jedna vec, pred 35 lety nikdo netusil, co lze vse vymyslet za upravy na nastrojich. Proto jsem v teto oblasti celkem opatrnej v tom smyslu, ze pokud dnes neexisuje moznost vibrata na klaviru bez nejakych uprav, pak to neznamena, ze to do budoucna nebude mozne diky upravam vyrobce. Ono tato uprava zase az tak slozita na klaviru neni, ale problem je spise financniho charakteru a smyslu. Popravde se musim priznat, ze nejsem zastancem tohoto efektu, libi se mi pouze v malych sotva slysitelnych zmenach a je to spise veci podvedomi a to jeste jen u nekterych nastrojich. Ano pochopil jsi jednoduchy princip, ktery jsem myslel. Ale tech zpusobu, jak toho dosahnout je vice a tento je nejhorsi, ale nejrychleji aplikovatelny.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:
woro90 píše:... spojení viděného pohybu s jemným vibratem (ve smyslu hlasitosti, ne výšky tónu) ...
pavlii má pravdu, pak už to je tremolo, ne vibrato... Je otrava zaměnovat kolísání výšky tónu a jeho hlasitosti. Nikdy nepochopím, proč se tomu zařízení, co na kytaře drží struny a dá se s ním hýbat, říká tremolo... :D
To proto, že se fenderovským tremolům (těm krabkám) říkalo vibrato, tak to názvosloví otočili i u páky, "aby se to nepletlo". Ovšem tremolo vždy znamenalo to, co na houslích či mandolíně, až do vynálezu tremulantu u varhan, pak se význam posunul, u zpěváků se tomu pořád říká vibrato, pokud není extrémně široké - až hekavé. U krabiček je, pravda, rozdělení striktní - tremolo = AM, vibrato = FM. Jakožto člověk zajímající se o různé málo známé nástroje ovšem mám vůči tomuto rozdělení jisté výhrady - lehká AM vyplývající z intermodulace chvění struny a ostatních částí nástroje působí jako vibrato a odmítám ji nazývat tremolem, když nemá zvukově s tremolem nic společného, kromě tremolo krabičky či poškozeného tremulantu, a tremolo v původním významu se na ten nástroj zahrát dá.
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“