Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od jaraban »

češtinu neřeším....nejde mi......po součástkách se asi vůbec nedívám,protože mi je úplně jedno,jaký tam dám.......jen jsem napsal,že se to líbí a že s trafama nebude zas takovej problém jako s něčím jiným......no.....tak to vidím asi tak,že si to celý doma postavím sám bez pomoci ostatních,protože se jí nedočkám.......možná by to bylo jednoduší,kdybych věděl něco víc o lampách,ale chtěl jsem jen někoho,kdo by mě pomohl a vysvětlil jen to potřebné potřebného k tomu,abych to postavil........prostě udělej to tak a tak.......když jsem začínal se stavbou v 3D pragramech,tak jsem taky požádal jednoho,kdo tomu rozumí.....pomohl mi a bylo mu jedno,že jsou i nějaké návody.....tak jsem asi naivní,že mi tady takhle někdo taky takhle poradí..... :roll:
woro90

Příspěvek od woro90 »

jaraban píše:češtinu neřeším....nejde mi......po součástkách se asi vůbec nedívám,protože mi je úplně jedno,jaký tam dám.......jen jsem napsal,že se to líbí a že s trafama nebude zas takovej problém jako s něčím jiným......no.....tak to vidím asi tak,že si to celý doma postavím sám bez pomoci ostatních,protože se jí nedočkám.......možná by to bylo jednoduší,kdybych věděl něco víc o lampách,ale chtěl jsem jen někoho,kdo by mě pomohl a vysvětlil jen to potřebné potřebného k tomu,abych to postavil........prostě udělej to tak a tak.......když jsem začínal se stavbou v 3D pragramech,tak jsem taky požádal jednoho,kdo tomu rozumí.....pomohl mi a bylo mu jedno,že jsou i nějaké návody.....tak jsem asi naivní,že mi tady takhle někdo taky takhle poradí..... :roll:
Tady nejde o to, že ti nikdo nechce poradit, tady jde o to, že máš vechno na internetu rozepsané, a pokud nejsi dost svědomitý aby sis to našel, nejseš patrně dost svědomitý na to, abys to postavil bezpečné. Uvědom si co je v těch zesilovačích za napětí, a proudy tam mohou téci poměrně velké. Rozhodně dostatečné na to, aby tě to okamžitě zabilo. A pokud nevíš o elektrotechnice vůbec nic, nemá smysl se do toho pouštět. Nejdřív si přečti teorii na AX84, pak se podívej do pár učebnic a prostuduj si několik schémat, a pak teprve budeš připravený stavět lampový zesilovač.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

Mám podobný názor - sice bych rád pomohl (i když po 8 hodínách rýpání se v elektrice v práci se mi vůbec nechce :D ), ale dost věcí je rozepsaných tady ve vlákně (má to sice 9 stránek, ale není od věci si to projít) a vědět nějakou teorii taky není špatná věc - projít si pár knížek/učebnic/vypracovaných maturitních otázek :twisted: , pochopit pár základních zákonitostí (třeba to, že k tomu, aby tě elektrika zabila, nemusí shořet jediná pojistka/vypadnout jediný jistič, a si v loji :roll: ), odkazů tady někde taky dost je (cosi je v tom vláknu se schématama na kytarové efekty), "Věrný zvuk" taky někde visí - musíš hledat :D (za ruku tě nikdo nepovede - zvlášť když stečí blbý překlep a může tě mít na svědomí :roll: )

P.S: ale jestli o problematice už něco víš, a potřebuješ si jen něco ověřit, nebo zeptat se někoho na jeho názor (ne popsat celý zesilovač od kytary až po repro - co k čemu je :D ), tak klidně pomůžu (sice poslední dobou nestíhám, ale co už :twisted: )
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Urcite doporucuju precist tady tohle PDF - je tam krasne popsany, co to je triodova gain stage (omlouvam se za cestinu, ale ja to nikdy v cechach nedelal a vsechny clanky, co jsem o problematice cetl jsou v anglictine a nejak jsem ceske terminy nezkoumal), jak se nastavuje pracovni bod a jak se pocita zisk ...
http://www.freewebs.com/valvewizard1/gainstage.html, je to docela dlouhy clanek, ale stoji za to si to projit a vubec pochopit, co vubec ty grafy ve specifikacich pro elektronku znamenaji. Ono se pak clovek koukne na schema nejakeho pre-ampu a je mu vice mene jasne o co jde.

Co se tyce stavby, tak tady toho bylo opravdu hodne napsane a pokud sem hodis nejaky dotaz, tak se najde hromada lidi, co rada poradi. Ale jak uz tu bylo napsane - v lampaci je napeti, ktere je zivotu nebezpecne, takze vse na vlastni nebezpeci - proto doporucuju projit urcite nejake clanky o tom, jak postavit bezpecny zesilovac a v neposledni rade i treba FAQ na ax84
http://ax84.com/faq.html#1stbuild

Ja bych mel mit nejaky linky na pracovnim notesu, takze to sem jeste dneska hodim, jen co dorazim do prace.
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

zas tak neznalej nejsem...trochu se orientuju....to,co se tady psalo o lampách,zesíků atd. mám pročtené výcekrát.......na něco kouknu.....díky za odkazy....nemyslel jsem poradit jak stavět od nuly,ale jako případné dotazy......lepší to pro mě je po ICQ.......(476692032 pro případ,že mi někdo bude ochotnej poradit).......vím,že v tom je velkej proud na zabití,proto mám doma alespoň někoho,kdo rozumí silnoproudu,tak by mi pomohl zase s tímhle......nechci to mít jako hnízo....drátek sem,kondík tam......hezky vedený dráty atd......mám asi 5000,na bazar mi to nedá,ale na kvalitní součástky (mimo lamp) by to mohlo dát.......no nic....jdu si prostudovat něco o tom.......jen se zeptám....nové kvalitní součástky se dají někde koupit na netu(jako jestli někdo víte z vlastní zkušenosti),nebo schánět a schánět ve starších věcech....????
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jaraban: kluci, (chlapy)tady ti poradi kdyz se zeptas, aspon mě poradili :wink: hlavně to chce nespěchat...

nahrávky:
nahráváno na mikrofon od sluchátek, repra jen tak postavený bez boxu, ale aspon pár ukázek zvuků co se z toho dá na jednom kanálu dostat... a hrát neumim, tak bacha na to :lol:
tak tady :oops:
http://nhmaniaci.wz.cz/tubeamp.rar
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ohledne soucastek, kde je v cechach koupit, Ti moc neporadim - snad jedna rada - kdyz budes kupovat rezistory, tak do pre-ampu v pohode staci 1/2W - ja kupuju metal film 1%, do zdroje ztratovyho vykonu kupuju dratovy, kondenzatory ne keramicky (kupuju vetsinou polyester film) - tady pozor, je dulezite koukat na napeti, na jaky jsou dimenzovany - v preampu coupling (blokovaci) mezi gain stages musi byt na vysoky napeti, katodovy bypass podle toho, jakej je pracovni bod triody - tam vetsinou staci 16-35V - vetsinou je pracovni bod nastavenej nekde v radech voltu.
Kazdopadne, procti common gain stage pdf, co jsem tu nalinkoval a hned budes chytrejsi - vsechno je tam krasne popsane (myslim, ze daleko lepe, nez to co se da stahnout na ax84)
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

ty nahrávky.....poznal jsem ozzyho,metallicu....hraju to jináč,ale to sem nepatří.....občas bych chtěl takový zvuk z zhlavy vykouzlit,ale radši hraju SFU,CC a AA....takže hlavu,co by tohle zvládla.....co jsem zatím zjistil při studování o lampách atd,že nemumím tolik anglicky a že tomu stále nerozumím.... :wink: ale to se dalo čekat,tak jdu studovat dál.....
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

díky za rady ohledně součástek....šlo mi o to,čeho se co vyvarovat......tak další krůček blíže....
lunchie

Příspěvek od lunchie »

na ty kondenzatory pozor :), i na polaritu u elektrolytu - ja jednou prepoloval 1000uF/35V - pustil jsem na nej opacne 12V a pekne vypucel a zasycel :). U vysokyho napeti si ani nechci predstavovat, co by se s nim mohlo stat (ale po zkouknuti nekolika videii na youtube mam jakous takous predstavu).

Stanley06> pekne Ti to hraje, zkousel si pred to hodit nejaky overdrive a trochu to nakopnout? Co z toho potom jde? Ja ted premyslim, ze zkusim modifikovat prvni gain stage v mym podobnym zpusobem jako je to v soldano atomic16 - 220k plate, 1.8k cathode, jsem zvedavy, jak to zmeni zvuk (teda spise gain) ;)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

lunchie: no mam tady marshall jackhammera, neco malo už jsem zkoušel ale k nahravce jsem se jeste nedostal, musim to jeste upravit, ten gain je takovej trochu divnej, i kdyz v realu mi to tak neprislo...
St.Anley Tube Amps
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

bravo hraje ti to hezky barevně a dynamicky...
když vemu v úvahu náklady tak smekám :twisted:
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Tak jsem vcera vecer dodelal soldano supercharger GTO. Musim rict, ze cumim, ma to zkresleni moc a moc, no a taky, kdyz vytahnu gain za polovinu, tak me to zacne oscilovat - takovej docela neprijemnej piskot. Musim se na to jeste kouknout, co by se s tim dalo delat. Kazdopadne doporucuju - za par penez tube preamp jako vysity a k tomu s tonem soldana :).

Udelal jsem tam teda jednu malou zmenu zdroje - misto klasickyho trafa jsem pouzil NIXIE zdroj - menic 12V -> 300V. Zajimavy bylo, ze jsem to moc nezkontroloval a zapojil a divil se, ze to piska, volume a tone pot vice mene nefungovaly - no a pak jsem zjistil, ze jsem tam zapomnel jeden spoj na zem - prave z tone stacku :). Zapojil, vyzkousel a hukot, piskot zmizel, krom teda te oscilace pri vyssim nastaveni gainu

Update: tak oscilace jsou pryc, preamp je dead-quiet :)

Update 2: tak jsem si s tim superchargerem hral skoro 2 hodiny a jsem z nej totalne nadseny! Doporucuju pro vsechny milovniky HI-GAIN :). (jsem rad, ze jsem se vyprd na stavbu Hot boxu a pustil se do tohohle)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

lunchie: teď jsem koukal na to soldano gto :) a to je nehoráznej masakr :twisted: vidim to na další projekt :wink: pořád jsem si řikal jak udělat co nejjednodušší hi-gain a tohle je přesně ono 8) takže někdy až bude konečně dodělaná ta 5W hlavička komplet a našetřený ňáký další prachy tak aspoň předzesilovač na jednom kanálu je jistej :lol: dík za tip :wink:
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

stanley06: ja to udelal s tim menicem do takove krabicky velikosti stomp-boxu, az budu doma, tak to vyfotim, jak to vypada :). Urcite doporucuju, neni to moc slozite a hraje to moc hezky. A co se tyce nakladu, tak pocitam, ze jsem do toho dal tak $15-$20 za kondiky, rezistory, potaky, induktor, ne555 a mosfet na spinanej zdroj, $20 za 2 lampy + krabicku s paticema jsem pouzil, co jsem pred tim delal pepper shredder, ktery me teda vubec zvukove neoslovil (2-lampovy overdrive co jsem nasel na http://www.tube-town.net/ttstore/) - nejak to hralo tak nejak divne bez dynamiky. Zdroj jsem pouzil doma, co jsem nasel nejaky wall-vart 12v/700mA.
Tady jsou linky na
spinany zdroj:
http://i210.photobucket.com/albums/bb29 ... ieSMPS.jpg
supercharger:
http://www.gearpedia.net/index.php?acti ... ;attach=37
jaraban
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaraban »

tak nakonec jsem si koupil starší hlavu,která není vzhledově ok,tak si jí alespoň můžu předělat podle svýho.........
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Krabičky

Příspěvek od Saghi »

Ahoj, kolik máš těch D a OD krabiček? :D :D :D :D
Nechceš mi nějakou pučit nebo se jí dobrovolně zbavit?:D
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"

Homemade : FootSwitch
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Saghi> no par jsem jich koupil a par postavil :) a kdybych byl v cechach tak urcite i daruju, takhle na dalku to moc nejde :). Jinak posledni dobou jsem nejvice pouzival kopii krank distortus maximus, kterou jsem poustel do cistyho kanalu, no a po postaveni hi octane, jsem to vymenil za klasickyho tube screamera na overdrive kanalu (koupenej) nebo kopii soldana supercharger na cistej. Ten krank je docela jednoduchej na postaveni, smele doporucuju i pro nezkusene bastlire :). Ma to jeden op amp, 1 tranzistor a nejakou bizuterii kolem dokola a tone stack s hi/mi/lo.
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

Omlouvám se, to je nějakej bug, psal jsem to přes SZ... rozhodně to nebylo úmyslně.
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"

Homemade : FootSwitch
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“