Vyrobit nebo poskládat

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Szarpydrut

Vyrobit nebo poskládat

Příspěvek od Szarpydrut »

Měl bych dotaz zda se opatí vyrobit si kytaru. Dřevo mám (sehnal jsem si hodně kvalitní třešni nádherné barvy proto bych ji asi nelakoval na černo ale jenom povrchovým mořením podtrhnu kresbu a jinak bezbarvý lak) a to ostatní taky (kobylka, snímače [budou] + dráty a poťáky). A tak se ptám, jako moc nemajetný, udělat si tělo sám (krk si netroufám tak vych ho sehnal origo) a nebo si nechat poskládat a nebo vzít nějakého zajímavého mouska z bazaru? Jsem totiž příznivec dosti zajímavých tvarů (total kytara je Draco od B. C. Rich :twisted: )
Tak jsem zvědav co z Vás vyleze :D
wikxzen
Rádce

Re: Vyrobit nebo poskládat

Příspěvek od wikxzen »

Ze me vyleze akorat to, ze by ses mel ptat spise zde:
home-made/

Jinak predevsim ty sam bys mel vedet zda na to mas dostatek zkusenosti / sikovnosti ...
dlouhovlasac

Příspěvek od dlouhovlasac »

Kytara je jednoduchej nástroj. Jediný, na čem záleží je krk a jestliže seženeš nějakej dobrej, tak pak už je to jenom skládačka, ale musíš vědět jak na to, abys něco nezkazil. Je to otázka tvých vědomostí a šikovnosti.
911

Příspěvek od 911 »

Kytara je jednoduchý nástroj,ale zase taková sranda to není.Jenom uložení krku se měří na setiny mm a potřebuješ kromě uznalostí také velmi slušné vybavení.Samotná hezká třešeň neznamená,že to pak bude hrát.Já osobně bych s tím dřevem zaběhl za nějakým kytarářem,pokud na ní trváš a on by Ti řekl zda to k něčemu bude.Myslím,že vložené úsilí nebude úměrné výsledku,pokud si to ovšem nechceš jen tak pověsit na zeď.Umím si představit poskládat kytaru z dílů,které už jsou vyrobeny,pokud máš chuť,tak přeji hodně štěstí.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

dlouhovlasac

911 píše:Samotná hezká třešeň neznamená,že to pak bude hrát.Já osobně bych s tím dřevem zaběhl za nějakým kytarářem,pokud na ní trváš a on by Ti řekl zda to k něčemu bude.
Proč? Na korpusu nezáleží. Danelectro jsou z překližky. BC. Rich Nato jsou ze shnilýho dřeva. Na tvaru a původu korpusu nesejde. Nejdůležitější je krk.
911

Příspěvek od 911 »

Nu já mám tu zkušenost,že záleží úplně na všem.Zrovna použité dřevo je základ.Proto také pořádné kytary stojí tolik kolik stojí,protože jsou dělané z výběrových dřev i několik let starých atd.Proč stojí obyčejnej Gibson přes 50 litrů?Já mám na to tento pohled, a Tvůj názor Ti neberu,jednou na to přijdeš také.Zdary
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

dlouhovlasac

911 píše:Proč stojí obyčejnej Gibson přes 50 litrů?
Protože je děravej jak ementál...? Gibson platí za ruční práci, značku... Jasně že to hraje moooc hezky :-)

Ale co se týče stavby - mám spíš namysli lepší dřeva, jasně že si nepůjdeš dělat korpus ze smčku, co ti včera porazila vichřice na zahradě... Ale pokud nejseš fajnšmekr, tak tě nebude moc trápit jestli třeba třešeň nebo jánevim lípa, když to bude vysušený a pěkný dřevo, bez suků a kazu.
Naposledy upravil(a) dlouhovlasac dne 7.12.2009 18:55, celkem upraveno 1 x.
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Ale ale, co to tady padá za slova, pánové...

O Gibsonech bych se tady nehádal, ani jeden ho nemá a ani jeden neví rozdíl mezi děravym a plnym. Zástup lidí, co si ho pořád i děravý kupují je veliký a tak není třeba firmu hatit

a za druhý. Kytary Danelectro z překližky jsou, ale ta tu kytaru nedělá pravým Danelectrem. To jí dělá ta pěna čím je vyplněná právě ta překližková kostra. A navíc je ta kytara dá se říct pololubová... ten kvárd hmoty je asi jen 20cm široký. Zbytek těla je dutý.
dlouhovlasac

911 má v podpisu, že Gibsona má, a já bych tomu i věřil :-)
Co se týče Gibsonů, já ho v pazourech neměl, ta děrovatost byl jakejsi druh ,,ironie''.
911

Příspěvek od 911 »

Měl jsem jich pár a teďpoužívám jak plného 98,tak děravého/Chambered/2007 a na toho hraju radši,i když zvuk trochu slabší,ale to se dá dokroutit,tak hlavně nebolí tak záda.Většinou ale hraju spíš na Fendery.Jinak Dlouhovlasáči jseš z Hořovic,tak můžeš vyrazit do továrny na excursi,oni Ti mohou říci více o stavbě kytar,já už tam byl několikrát, i jsem měl několik kytar od nich,jsou celkem dobrý.

dlouhovlasac

Táta tam přímo pracuje. Sice na harmonikách, ale kytary dělal léta taky... Mám odsud všechny kytary...
911

Příspěvek od 911 »

Tak to jsem rád,zároveň mě ale překvapuje Tvůj názor na to,že na dřevu nezáleží.

dlouhovlasac

Asi jsem se nevyjádřil jasně - záleží, ale neni to něco co by nějak úplně určovalo kytaru. Nebudu si přece dělat korpus z hrušky, co mi vyrostla na zahradě. Ale vzhledem k tý třešni, co si dotyčný pořídil - tak proč ne? jo, psal jsem to o kousek vejš, asi jsi to přehlíd...
911

Příspěvek od 911 »

Možná by bylo dobré ,kdyby na tu excursi vyrazil i dotazovatel Szarpydrut ,aby viděl jak se to dělá,než se do něčeho pustí,aby viděl,že to není žádná sranda.

Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Určitě jdi do toho!! Třešeň na korpus?? Bude to první kytara, které ti nebude líto, až ji zapálíš a rozmátíš o podlahu.
Názor, že nezáleží na materiálu, ze kterého je vyrobený nástroj je fakt legrační. Co zkusit vyrábět kytary třeba z použitých PET lahví? To by bylo aspoň EKO :P
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Nebo si udelat odlitek z plexiskla ala Ampeg Dan Armstrong ...

Na kytaru, ktere melo stare drevo od tresne, jsem hral, mela javorovy krk s palisandrem od Kramera, typ superstrat. Byla to delanka a hrala velmi pekne... a tezka nebyla.
Szarpydrut

Příspěvek od Szarpydrut »

Tak bych se tam rád podíval ale viděl bych jak tam CNCčka obrábějí dřevo ale u Gipson pokud to je 100% ruční práce tak vych se rád podíval. A jinak díky za příspěvky :-)
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Szarpydrut píše:Tak bych se tam rád podíval ale viděl bych jak tam CNCčka obrábějí dřevo ale u Gipson pokud to je 100% ruční práce tak vych se rád podíval. A jinak díky za příspěvky :-)
gibson pls :D
dlouhovlasac

Jazzman píše:Názor, že nezáleží na materiálu, ze kterého je vyrobený nástroj je fakt legrační. Co zkusit vyrábět kytary třeba z použitých PET lahví? To by bylo aspoň EKO :P
Říkám že ze všeho nejvíc záleží na krku.
woro90

Příspěvek od woro90 »

60'Rock_N'_Roll píše:Ale ale, co to tady padá za slova, pánové...

O Gibsonech bych se tady nehádal, ani jeden ho nemá a ani jeden neví rozdíl mezi děravym a plnym. Zástup lidí, co si ho pořád i děravý kupují je veliký a tak není třeba firmu hatit

a za druhý. Kytary Danelectro z překližky jsou, ale ta tu kytaru nedělá pravým Danelectrem. To jí dělá ta pěna čím je vyplněná právě ta překližková kostra. A navíc je ta kytara dá se říct pololubová... ten kvárd hmoty je asi jen 20cm široký. Zbytek těla je dutý.
Vážený kazateli, v Danelectrech žádná pěna není, a není to ani překližka. Jsou duté a jsou z masonitu na rámu z topolové překližky. A že u Gibsonu se platí dost za značku je jasné, i samotná firma to přiznává. Jo a teď jsem si všiml - ten centrální blok Danelecrovských konstrukcí je široký jen něco přes 10cm, kdyby to bylo 20 tak by sahal v pase až skoro k okrajům.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“