Zapojení Boxu 6 ohmu k Lampove hlave 8/16 Ohmu
Pravidla fóra
- michal000007
- Kontaktovat uživatele:
Zapojení Boxu 6 ohmu k Lampove hlave 8/16 Ohmu
zdravim..mam strasnej problem..potrebuji poradit, jak toto zapojit: v boxu jsou 4x12" nejaky repra zapojeny na 6ohmu.. doma mam dve V30 celestion..potreboval bych je tam nejak zapojit(vymenit za 2 stare repra)..
pujde ta hlava k tomu nebo nemuze se neco odpalit??
diky vsem za odpovedi..
pujde ta hlava k tomu nebo nemuze se neco odpalit??
diky vsem za odpovedi..
Re: Zapojení Boxu 6 ohmu k Lampove hlave 8/16 Ohmu
nejlepší by ještě bylo vědět, kolik ohmů má každej ten reprák v tom boxu, pak se dá přemejšlet nad nějakou optimální kombinácí
- michal000007
- Kontaktovat uživatele:
repra jsou 6ti ohmove co jsou v boxu..a jedna moznost je vymenit 2 6ti ohmova za ty 2 celestiony, ktery maji 8 nebo 16 ted nevim..a nebo to nechat tak jak to je..ale hlavne, jestli se nemuze nic odpalit..
boga píše:nejlepší by ještě bylo vědět, kolik ohmů má každej ten reprák v tom boxu, pak se dá přemejšlet nad nějakou optimální kombinácí
To, že mají 6 ohmů, jsi měřil multimetrem? Protože jestli ano, tak věz, že jde o statický odpor, nikoliv impedanci. Ta bude vyšší a tady se bude určitě blížit standartním 8mi ohmům. Kytarová repra s impedancí 6 ohmů jsem zatím neviděl (to samozřejmě nic neznamená
).
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
- michal000007
- Kontaktovat uživatele:
opravdu..repra maji 6 ohmu..a ten box je snad jako tak zapojen nob co..Bummer píše:To, že mají 6 ohmů, jsi měřil multimetrem? Protože jestli ano, tak věz, že jde o statický odpor, nikoliv impedanci. Ta bude vyšší a tady se bude určitě blížit standartním 8mi ohmům. Kytarová repra s impedancí 6 ohmů jsem zatím neviděl (to samozřejmě nic neznamená).
- michal000007
- Kontaktovat uživatele:
asi ano..michal000007 píše:opravdu..repra maji 6 ohmu..a ten box je snad jako tak zapojen nob co..Bummer píše:To, že mají 6 ohmů, jsi měřil multimetrem? Protože jestli ano, tak věz, že jde o statický odpor, nikoliv impedanci. Ta bude vyšší a tady se bude určitě blížit standartním 8mi ohmům. Kytarová repra s impedancí 6 ohmů jsem zatím neviděl (to samozřejmě nic neznamená).
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Co je to zase za kravský termín: "statický odpor" ? Kam Ty na to chodíš.....Bummer píše:To, že mají 6 ohmů, jsi měřil multimetrem? Protože jestli ano, tak věz, že jde o statický odpor, nikoliv impedanci. Ta bude vyšší a tady se bude určitě blížit standartním 8mi ohmům. Kytarová repra s impedancí 6 ohmů jsem zatím neviděl (to samozřejmě nic neznamená).
Takže, na cívce můžeme změřit tzv. STEJNOSMĚRNÝ ODPOR, který bývá nižší, než je impedance. Impedance je prakticky odpor cívky je-li na ní střídavý proud, v našem případě hudební signál. Impedance je různá a mění se v závislosti na frekvenci, teplotě atd. Uváděná jmenovitá impedance je nejnižší impedance, jakou může daný reproduktor zesilovač zatížit. 8 ohmová repra vinutá měděným drátem mívají stejnosměrný odpor plus mínus mezi 7 až 7,5 ohmů, jsou-li vinuta z hliníkového vodiče, bývá to tak kolem 6 ohmů.
6 ohmová repra s měděnou cívkou mívají kolem 5,2 až 5,5. Milý Brumere, věz, že to není žádná vzácnost. Zrovna minulý týden mi kamarád z Plzně ( hrál s kapelou ve vedlejší vesnici ) dovezl 12´´ z aparátu Gallien-Kruger 1 X 12, koupeného v 90.letech a ten má také 6 ohmů. Jinak ještě v 80. letech to bylo docela časté, i když už ne tak běžné, jako dříve. Doma mám spousty reproduktorů, které mají 3 ohmy, 6 ohmů a měl jsem tu i nějaké RCF z konce 70.let, která měla 9 ohmů. Byly to tři kousky v jedné bedně zapojeny paralelně.
Ok, já neříkal, že neexistují, já říkal jen, že jsem je neviděl. To je celé.
Fajn, že jsem se dozvěděl zas něco nového. 
Spojení statický odpor je zcela normální, učili nás ho i ve škole (a tady ho určitě taky nepoužili omylem). Jen jsem se tím snažil trochu neomaleně zdůraznit, že impedance je frekvenčně závislá (a není tedy statická, ale mění se v závislosi na frekvenci).
Spojení statický odpor je zcela normální, učili nás ho i ve škole (a tady ho určitě taky nepoužili omylem). Jen jsem se tím snažil trochu neomaleně zdůraznit, že impedance je frekvenčně závislá (a není tedy statická, ale mění se v závislosi na frekvenci).
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
kazdopadne by se nic nemelo stat pri pripojeni boxu na 8-ohmovy vstup. Pokud se kouknes treba na mesa boogie manualy, tak tam primo mesa doporucuju zkouset pripojovat ruzne impedance na ruzne impednancni vystupy ze zesilovace pro docileni 'jineho' zvuku.
Co se muze stat - lehke snizeni zivotnosti vystupni elektronky, protoze nebude mit nastaveny optimalni pracovni bod.
Co se muze stat - lehke snizeni zivotnosti vystupni elektronky, protoze nebude mit nastaveny optimalni pracovni bod.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jenže Michal má Rožďála. Tam výstupáky hoří i při standartním zapojení, natož při lehkým přetížení. U kvalitních zesilovačů bych se toho také nebál.
ok, to jsem nevedel, ja myslel, ze ten zesik je nejaka klasika - ja s tim co jsem si postavil, bych se nebal tam dat rozdilnou impedanci (ten vystupak, co jsem koupil je docela kvalitni
alespon tak vypada).
rada k věci - ty repra vyndej vsechny (proboha nevyhazovat) a dej tam ty dva celestiony a ty si normalne zapoj na normalni impedanci (muzes skusit co udela se zvukem kdyz ty zbyly diry necim zadeklis...) casem si dokup dalsi 2 celestiony a bude to v pohode (uznavam ze to je nouzove reseni ale aspon na 100% nic neodpalis)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jo, jo, je to tak. Kolem té impedance je spousta histerie. Přitom si kdekdo vytahá ze 100W aparátu jeden pár výkonovek a vůbec si neuvědomí, že by měl upravit poměr a přepnout impedanci a vesele na to hraje a zatěžuje zbývající pár elek prakticky dvojnásobně a nic se neděje. Kvalitní zesilovače zvládají i blbě zapojenou impedanci na obě strany bez problémů.
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 9.12.2009 21:14, celkem upraveno 1 x.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
MrB14ck píše:rada k věci - ty repra vyndej vsechny (proboha nevyhazovat) a dej tam ty dva celestiony a ty si normalne zapoj na normalni impedanci (muzes skusit co udela se zvukem kdyz ty zbyly diry necim zadeklis...) casem si dokup dalsi 2 celestiony a bude to v pohode (uznavam ze to je nouzove reseni ale aspon na 100% nic neodpalis)
Ale kdeže, Michal má poměrně solidní RFTéčka. Jsou jen na 12W. Nejlépe je nechat u p. Husáka převinout na standartních 8 ohm, po převinutí zvládnou směle 30W a když je tam dá zpátky, tak má bednu cca na 120W s normální impednací a může to klidně krmit Rožďalem jako o život. Převinutí je cca 200,-Kč za kus. Měl jsem těchto reproduktorů v životě spousty. Vůbec nejsou špatné, znám hodně lidí, kteří na ně dodnes hrají.
tak kdybych vedel ze to jsou ty RFT a ze je previnuti tak levny...mmjuz píše:MrB14ck píše:rada k věci - ty repra vyndej vsechny (proboha nevyhazovat) a dej tam ty dva celestiony a ty si normalne zapoj na normalni impedanci (muzes skusit co udela se zvukem kdyz ty zbyly diry necim zadeklis...) casem si dokup dalsi 2 celestiony a bude to v pohode (uznavam ze to je nouzove reseni ale aspon na 100% nic neodpalis)
Ale kdeže, Michal má poměrně solidní RFTéčka. Jsou jen na 12W. Nejlépe je nechat u p. Husáka převinout na standartních 8 ohm, po převinutí zvládnou směle 30W a když je tam dá zpátky, tak má bednu cca na 120W s normální impednací a může to klidně krmit Rožďalem jako o život. Převinutí je cca 200,-Kč za kus. Měl jsem těchto reproduktorů v životě spousty. Vůbec nejsou špatné, znám hodně lidí, kteří na ně dodnes hrají.
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
No, to převinutí zdaleka ne všude je tak levné a už vůbec nemusí být tak kvalitní, jako v Litovli u Husáků. Tuto firmu mám vyzkoušenou cca patnáct let a můžu s klidným svědomím doporučit. A to ne že bych jiné firmy nezkoušel. Ale to sem nepatří...
- michal000007
- Kontaktovat uživatele:
a za jak dlouho to previnou??to se dela na pockani..nebo to trva dyl??mmjuz píše:No, to převinutí zdaleka ne všude je tak levné a už vůbec nemusí být tak kvalitní, jako v Litovli u Husáků. Tuto firmu mám vyzkoušenou cca patnáct let a můžu s klidným svědomím doporučit. A to ne že bych jiné firmy nezkoušel. Ale to sem nepatří...
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Předem tam zavolej, číslo jsem Ti poslal SZ a zeptej se. Nevím, kolik má teď práce. Pokud jezdíváš z Jevíčka na Brno, můžeš to dát i do Černé Hory Liborovi Zvěřinovi, telefon Ti také mohu poslat, pokud by to v Litovli vypadalo na dlouho.
OT: a já měl vejškáč ARV-160 od tesly o 15 ohmech,heč? Ale bohužel jen jeden (druhej nesehnatelnej),tak bedny musely z domu 
- PRS Custom MACHO, Strat MACHO, aku FURCH S25-SR Cut, Fender Thienline Elite, MusicMan Axis Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Epi Wildkat, Tele MIK, Hohner Strat Prof., Sigma OM .....
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR
- krabiček a efektů kýbl
- 3x Mmjuz aparáty, FR kombo Yamaha Stageplan 200 BTR