Rezonance struny (drnčení)

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
pheebs

Rezonance struny (drnčení)

Příspěvek od pheebs »

Ahoj, mám už snad poslední otázku.

Konečně sem se rozhodl do jaké kytary půjdu, po dlouhým rozhodování, a pár diskuzí s odborníkama mám snad vybráno. Kytara super, krásná, krk rovný... žadný zázrak za ty peníze to není, jdu do mexickýho fendera

ale jediná věc co mě zarazila je drnčení jedné struny. Jako začátečník se ptám je to normální nebo je v něčem problém? případně když ji koupím nebude problém to odstranit? Nevím jak to popsat, na všechny struny se krásně hraje, ale jediná struna nepříjemně rezonuje a drnčí... ale zase jen občas.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Rezonance struny (drnčení)

Příspěvek od Nero »

Tohle se tu probíralo už mockrát...

Záleží na tom, kde ta struna drnčí. Může pomoc zvýšení kobylky (dohmatu) nebo proštělování průhybu krku (pomocí táhla).

Taky to může být tím, že do toho moc řežeš nebo blbě mačkáš strunu. To chce v prvním případě méně řezat nebo natáhnout tvrdší struny, v druhém případě zlepšit techniku.

... a taky je možný, že je ta struna prostě jen stará nebo blbě natažená...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Tonda

Příspěvek od Tonda »

nebo bude moc hluboko prořízlá drážka pro tu strunu v nulťáku, mě tohle dělá Déčko na mex.teleti

EDIT: poznáš to snadno - dělala by to jen volná (nezmáčknutá) struna, pokud to přestane po zmáčknutí třeba i už 1.pražce, tak je to ono
I´m wheels... movin´wheels
MAN5ON

Příspěvek od MAN5ON »

když se taj zase probírá to drnčení tak se taky zeptám, mám ibanez 321mh a drnčej mi některý pole cca od 14 pražce dál, zvíšení dohmatu i prohnutí nepomáhá, co stím? nechat Přepražcovat? nebo zbrousit pražce nebo? :?: díky
EDIT ne všechny od 14 pražce třeba jen 14tej 20tej 22hej, jak najaký struně no
pehve

Příspěvek od pehve »

stane se že občas nějakej pražec vykoukne a zlobí, pokud je průhyb krku a výška strun nad hmatníkem ok vyhrál bych si právě se zabroušením pražců
MAN5ON

Příspěvek od MAN5ON »

pehve píše:stane se že občas nějakej pražec vykoukne a zlobí, pokud je průhyb krku a výška strun nad hmatníkem ok vyhrál bych si právě se zabroušením pražců
testoval sem to pravítkem následující pražec za polem který mi drnčí opravdu vyčnívá (kolíbalo se mi na něm to pravítko) takže to chce fakt zabrousit, a to broušení se dělá jak ? stačí mi moje pracky a jehlovej pilníček :D nebo ke kytaráři na ňákou spešl brusku :?:
pehve

Příspěvek od pehve »

nejdřív koukni jestli pražec nepovylez, podlož krk v tom místě a přes kousek tvrdé destičky doklepni po celé délce.
potom dobrus výšku (na broušení si vezmi jemný brousek, s pilníkem bych do toho nešel)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Zabrušování pražců nebo přesněji jejich zaškrabávání bych si nikdy netroufl dělat sám..!!!! Můžeš to totálně pos*** a budeš muset přepražcovat celý hmatník. Tohle je práce pro odborníka :!:
pheebs píše:Ahoj, mám už snad poslední otázku.

Konečně sem se rozhodl do jaké kytary půjdu, po dlouhým rozhodování, a pár diskuzí s odborníkama mám snad vybráno. Kytara super, krásná, krk rovný... žadný zázrak za ty peníze to není, jdu do mexickýho fendera

ale jediná věc co mě zarazila je drnčení jedné struny. Jako začátečník se ptám je to normální nebo je v něčem problém? případně když ji koupím nebude problém to odstranit? Nevím jak to popsat, na všechny struny se krásně hraje, ale jediná struna nepříjemně rezonuje a drnčí... ale zase jen občas.
Pokud jsi začátečník a kytara je nová. Tak ji vem a dones ji ke kytaráři. Uděláš nejlíp. Za pár stovek ti ji seřídí a budeš to mít klid. Když budeš mít štěstí a on čas tak to udělá přímo před tebou a ty se budeš moc na všechno zeptat a příště už si to můžeš udělat sám....
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
MAN5ON

Příspěvek od MAN5ON »

[quote="aivn86"]Zabrušování pražců nebo přesněji jejich zaškrabávání bych si nikdy netroufl dělat sám..!!!! Můžeš to totálně pos*** a budeš muset přepražcovat celý hmatník. Tohle je práce pro odborníka :!:

pozdě provedeno :D ale všechno dobře dopadlo dával sem si majzla, trochu sem to teda poťukal a pilníčkem na nehty pofidlal, poleštil, asice to ještě někde drobet drnčí(což je rozdíl oproti předtím kdy my např. na struně D na 22 pražci to ten ton vůbec nedalo :wink: ) ale v aparátu to už slyšet není to je hlavní, takže sem spokojen díky :mrgreen: příště s tim teda někam zajdu :wink:
pehve

Příspěvek od pehve »

aivn86 píše:Zabrušování pražců nebo přesněji jejich zaškrabávání bych si nikdy netroufl dělat sám..!!!! Můžeš to totálně pos*** a budeš muset přepražcovat celý hmatník. Tohle je práce pro odborníka :!:
tak to jsem ani nevěděl, že jsem odborník :lol:
no, já si udržuju kytary odmalička a nemám s tím problémy. Myslim že to není zase taková věda.
Stačí se toho nebát, vědět jak na to a mít nějakej ten vercajk a trochu šikovný ruce.
Vždyť se z toho nestřílí :mrgreen:
NHK

Příspěvek od NHK »

Zdravím,
mám CORT KX5, a drnčí mi první tři struny od nejtlustší, zbylé tři si nezadrnčí.
Stačí to zvednout na kobylce kudy jdou tyto tři drnčící struny :?:
dík
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
holkoun

Příspěvek od holkoun »

nech si seridit dohmat....muzes mit struny moc nizko nad hmatnikem (popr. vysoky prazce).... ty struny ti vicemene budou trosku drncet vzdycky (kdyz za ne zaberes, tak drncej tak jako tak)...ale pokud to je hodne, pomuze ti serizeni u kytarare (pokud si na to netroufas sam, stelovanim kamenu na kobylce). Ale zase bych si hlidal ladeni v oktavach (aby ti ladila prazdna struna a pak flazolet na 12. prazci a dohmat na 12 prazci)
NHK

Příspěvek od NHK »

holkoun píše:nech si seridit dohmat....muzes mit struny moc nizko nad hmatnikem (popr. vysoky prazce).... ty struny ti vicemene budou trosku drncet vzdycky (kdyz za ne zaberes, tak drncej tak jako tak)...ale pokud to je hodne, pomuze ti serizeni u kytarare (pokud si na to netroufas sam, stelovanim kamenu na kobylce). Ale zase bych si hlidal ladeni v oktavach (aby ti ladila prazdna struna a pak flazolet na 12. prazci a dohmat na 12 prazci)
Kytaru jsem měl na seřízení u Standy Papeže (zlatý český ručičky )a matně si vzpomínám, že říkal něco v tom smyslu, že když to bude drnčet tak nepatrně zvednout kobylku.
Teď je teda otázka: a) jestli do toho náhodou neřežu zbytečně moc :twisted: a nebo b)může to bejt normoš, ale jako zažátečníkovi mi to třebas přijde jako něco divnýho :shock:
Na druhou stranu z komba to slyšet neni, to by znamenalo, jak se tu už někde psalo=neřešit
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

holkoun píše:nech si seridit dohmat....muzes mit struny moc nizko nad hmatnikem (popr. vysoky prazce).... ty struny ti vicemene budou trosku drncet vzdycky (kdyz za ne zaberes, tak drncej tak jako tak)...ale pokud to je hodne, pomuze ti serizeni u kytarare (pokud si na to netroufas sam, stelovanim kamenu na kobylce). Ale zase bych si hlidal ladeni v oktavach (aby ti ladila prazdna struna a pak flazolet na 12. prazci a dohmat na 12 prazci)
Lepší by bylo, kdyby se to naučil seřizovat sám, to by měl podle mě umět každý kytarista. snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... t3865.html
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

NHK píše:
Kytaru jsem měl na seřízení u Standy Papeže (zlatý český ručičky )a matně si vzpomínám, že říkal něco v tom smyslu, že když to bude drnčet tak nepatrně zvednout kobylku.
Teď je teda otázka: a) jestli do toho náhodou neřežu zbytečně moc :twisted: a nebo b)může to bejt normoš, ale jako zažátečníkovi mi to třebas přijde jako něco divnýho :shock:
Na druhou stranu z komba to slyšet neni, to by znamenalo, jak se tu už někde psalo=neřešit
Drnčení je na nic, zvedni si kobylku, zvýší se dohmat, struny budou výš na pražcema a nebudou mít o co drnčet. Není to nic složitýho a jak psal woro, nejlepší je si umět seřídit kytaru sám :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Okud jsi? Kdyby sis vyplnil bydliště, mohl by ti někdo osobně ukázat jak se co seřizuje, abys to viděl v praxi.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
HEKTOR

Příspěvek od HEKTOR »

Snažím se nešpinit toto fórum a proto se ptám zde : jak mám zvýšit dohmat? Struny mi drnčí jen když hraju na nultém pražci (výš ne). Znamená to asi vyměnit nultý pražec ale jak? Je to tam přilepený nebo co...

EDIT : Ještě další dotaz, jsou u jumba na uchycení strun (na kobylce) takový ty "kolíky" univerzálně velký? Mě se 2 zlomily, koupil jsem nový a ty půl centimetru vyčumujou.
Naposledy upravil(a) HEKTOR dne 26.04.2010 13:56, celkem upraveno 1 x.
Kytary: Vintage V100TSB, Ashton D25 CEQ WRS, španělka
Kytarové kombo: Roland Cube 30x
Baskytara: Cort B5 OPN
Basové kombo: Gallien Krueger 400RB III
Multiefekt: Zoom G2.1Nu
Software: Ardour3, TuxGuitar, Calf-plugins, Hydrogen, Audacity
woro90

Příspěvek od woro90 »

HEKTOR píše:Snažím se nešpinit toto fórum a proto se ptám zde : jak mám zvýšit dohmat? Struny mi drnčí jen když hraju na nultém pražci (výš ne). Znamená to asi vyměnit nultý pražec ale jak? Je to tam přilepený nebo co...
Ano, je přilepený. Buď to necháš na odborníkovi nebo ho opatrně vyklepneš malým kladívkem, dáš nový, vybrousíš a přilepíš.
HEKTOR

Příspěvek od HEKTOR »

Takže nechám na odborníkovi... a co s těma kolíkama?
Kytary: Vintage V100TSB, Ashton D25 CEQ WRS, španělka
Kytarové kombo: Roland Cube 30x
Baskytara: Cort B5 OPN
Basové kombo: Gallien Krueger 400RB III
Multiefekt: Zoom G2.1Nu
Software: Ardour3, TuxGuitar, Calf-plugins, Hydrogen, Audacity
woro90

Příspěvek od woro90 »

HEKTOR píše:a co s těma kolíkama?
:?:
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“