sceptic píše:každé vintage tremolo se dá nastavit jako dvojzvratné, dokonce nové kytary z fendru takhle seřízené jsou

, ale moc tón nevytáhneš - čtvrt tónu na malém e a půl na velkém. Podle mého je rozumnější to mít seřízené jako jednozvratné -prodlouží se sustain a zmenší se problémy s lazenim.
Sustain bych zrovna u strata nehonil, ale nejde o to, co je rozumnější - mně nedělá problém to ladit v dvojzvratném seřízení, a to mám behringerku, která podle spousty lidí ani nemůže hrát (hraje, klidně si na ni přijďte zahrát na Strahov - půjčím

), výrazný rozdíl je ve zvuku. Typický kovový zvuk strata je způsoben právě tremolem ve vzduchu, tak totiž trochu žere basy, zatímco s kobylkou opřenou o tělo se zvuk slyšitelně zhutní. Já mám snímače s trochu kulatějším zvukem než je u stratů obvyklé a líbí se mi jak se s tremolem ve vzuchu mění barva zvuku podle dynamiky, navíc moc basů ani nechci, stejně mám hybridy 10/11, takže v nižších polohách docela duní. A zkus si zahrát na dvojzvratně seřízeném stratu tenhle akord:
s tím, že trochu zatáhneš za páku, brnkneš a zvolna pustíš, a s lehkým vibrátem necháš doznít, a uvidíš že tě ten zvuk inspiruje. Proto to mám tak seřízené. Ale pokud někdo trhá struny, je opravdu výhodnější mít to jako jednozvratné. A pokud honí sustain. Mně to na stratu přijde zbytečné, jeho krása je podle mě v něčem jiném, ale každý má jiné chutě. Já mám třeba rád olivy, a černé víc než zelené