lampy, flašky, elektronky

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: lampy, flašky, elektronky

Příspěvek od Bummer »

Tak jsem to konzultoval s panem Ing. Hocke a vypadá to, že je buďto takový šum normální nebo je to na reklamaci. Také mi objasnil funkci toho druhého potenciometru:
Pokud na svém HT máte trimr HUM BALANCE, jedná se o vyvážení symetrie žhavícího napětí. Většinou se nastavení provádí při zkratovaném vstupu (ten by měl být při vytažení jacku ze vstupu) na minimální brum.
Jde tedy o možnost potlačení brumu, nikoliv šumu.

Pro jistotu jsem ten šum nahrál a zabrnkal jsem do toho pár tónů tak, aby se dala i z nahrávky zhruba odhadnout hlasitost šumu:
http://www.box.net/shared/7u5fy949u3
(zkreslený kanál, volume na zesilovači naplno, gain také, eq - isf:5h t:12h m:5h b:12h, volume na kytaře nastavené tak, aby to hrálo na "panelákovou" hlasitost). Nahrávané je to opět mikrofonem ze sluchátek Genius, ale nic lepšího nemám.

(Kdyby se tu našel někdo zkušenější od Plzně, kdo se v tom trochu orientuje, chtěl by si na to třeba zahrát a mohl mi říct, jak moc je to normální, byl bych moc rád :))
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Promiň, ale fakt si neděláš pr*el? Volume na zesíku naplno, gain na zkresleném kanálu naplno, kytaru na minimum a ty se divíš že to šumí jak kráva??? Dej kytaru taky naplno a uvidíš jestli uslyšíš pak nějaký šum...
Sory, mám blbou náladu, ale co jemoc to je moc :roll:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Fajn, divím, protože třeba Roland Cube (dej mu pánbůh věčnou slávu) tohle nedělal. Výše jsem se ptal, jestli je to obecná vlastnost lampáčů. Bývalo by stačilo říct ano (pokud ne, tak pak už zbývá jen vyšší moc) a dál bych po ničem nepátral a ty bys měl klidné spaní.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Amp modelling je uplne jina zalezitost, casto v sobe mivaji noise gate nebo nejaky algoritmus na potlaceni sumu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No, Wohma to rozsekl! :D

Máš pravdu, teď si tak matně vzpomínám, že to noise gate muselo mít (i když to nikde nepíšou). Skutečně se to tak chovalo (po utlumení signálu zmlkl i šum). Doteď jsem si to s tím nespojoval. Nenapadlo mě, že by taková hračka měla podobnou vychytávku.

Takže... děkuji všem, co se snažili pomoci a omlouvám se všem pohoršeným :roll:. Jsem zas o chlup moudřejší.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak ono zrovna noise gate je dost trivialni funkce ve chvili, kdy ten aparat ma nejaky svoje DSP :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
lunchie

Příspěvek od lunchie »

hi gain amp bude mit vzdycky nejakej sum (hiss) - staci kouknout na nejaky videa na youtube od tone kinga, jak tam hraje na jcm900 (nebo co to tam ma :) ).
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Netušil jsem že někdo netuší jak vzniká zkreslení... Zjednodušeně je vstupní signál zesílený několik tisíckrát až desetitisíckrát (další věc je limitace....) - tím pádem se logicky zesiluje i šum který je v každém signálu přítomen. Chce to sem tam i něco nastudovat a hlavně používat selský rozum, ne jen mudrovat která kajtra za patnáctset je nejlepší ;-)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Však vím. Jen mi to přišlo moc nahlas no... :)
Už je mi jasný, že pod stromečkem bude nějakej noise-gate pedál. :)

Shopingjs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shopingjs »

Možná by ten noise gate pedál nebyl třeba, stačí dát volume na kytaře na max a na hlavě/kombu dát volume tak aby to hrálo tak hlasitě jak chceš. Mě tak šumí kombo(sice mám tranzistor) když dám gain-max volume- max a na kytaře skoro nic.
kytara: Washburn X10B (nic moc)
Kombo: Ashton Viper50
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Volume u kytary jsem měl snížený jen kvůli možnosti porovnání panelákové hlastitosti a hlasitosti šumu při vytavení aparátu. Panelákovou hlasitost si totiž dokáže představit prakticky každý, kdo hraje i doma.

Jinak používat volume na kytaře primárně k tak velké redukci hlasitosti je samozřejmě ptákovina.

Teorge

Příspěvek od Teorge »

No já jsem zvědavý, co bude dělat nastavení hlasitosti na Blackstaru 45, na demo videu si ten kytarista snížil volume na kytare na polovinu a změnil se mu v ampu zvuk z crunch na clean(ne kanál, ale zvuk, který z toho lezl).
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Bude to dělat to samé. :) Jinak by byli majitelé jednokanálů odkázáni na krabičky a to by určitě rapidně snížilo jejich popularitu. :)

EDIT: Na té mé ukázce jsi mohl slyšet jen lehounce nakřáplý zvuk a přitom to bylo vytavené jak to šlo - kdybych nechal volume u kytary na max, lezl by z toho higain.

Teorge

Příspěvek od Teorge »

Díky za info, protože, já zatím jel jen přes krabičku na levném transistoru, který zněl blbě na téměř jakémkoliv nastavení.
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Bummer píše:Volume u kytary jsem měl snížený jen kvůli možnosti porovnání panelákové hlastitosti a hlasitosti šumu při vytavení aparátu. Panelákovou hlasitost si totiž dokáže představit prakticky každý, kdo hraje i doma.

Jinak používat volume na kytaře primárně k tak velké redukci hlasitosti je samozřejmě ptákovina.
K cemu je ti vytaveny aparat, kdyz si stahnes volume na kytare? :D
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Fade píše:K cemu je ti vytaveny aparat, kdyz si stahnes volume na kytare? :D
Aparát ještě nemám a jen se zajímal o to jestli je to nějaká vlastnost toho ampu nebo to tak funguje na všech.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Fade píše:
Bummer píše:Volume u kytary jsem měl snížený jen kvůli možnosti porovnání panelákové hlastitosti a hlasitosti šumu při vytavení aparátu. Panelákovou hlasitost si totiž dokáže představit prakticky každý, kdo hraje i doma.

K cemu je ti vytaveny aparat, kdyz si stahnes volume na kytare? :D
Stačilo by přečíst si pár předchozích příspěvků. ;)

Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Jenze ja to pochopil spise tak, ze jsi mel naplno vsechno, stahnute volume na kytare a nahodou jsi na to prisel, ze to sumi a nevedel jsi proc. Proto jsem uvazoval, proc nekdo vse vyhuli a pak to cele stahne na kytare zase na cisty.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Shopingjs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shopingjs »

Mam takovy blby dotaz: Existujou nejake "tišší" EL34? Mám 50W celolampu a na doma je to trochu moc hlasité a tak bych to potreboval ztisit. Nebude vadit kdyz vydam jednu výkonovou elektronku?(jednou jsem to zkusil a ztisilo se to)
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

No, pokud vím, na ztišení je knoflík "volume" :-) - pokud máš zesilovač bez master volume tak si pořiď nějakou výkonovou brzdu (atenuator). O existenci "tišších" výkonových elektronek nic nevím... Ale pokud je tam 2x EL34 tak jsou 100% v zapojení push-pull - tzn., že každá zesiluje jednu půlvlnu signálu, tudíž tam musí být obě dvě...
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“