Vyrobit nebo poskládat

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
shmootik

Re: Vyrobit nebo poskládat

Příspěvek od shmootik »

dlouhovlasac píše:Gibson platí za ruční práci
jestli do těch chabered LP dlabou ty díry růčně, tak by se to prodražilo pro nic za nic.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Teda tady je takovejch píčovin na jednom místě, že lajk žasne a odborník se diví... :shock:
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
Szarpydrut

Příspěvek od Szarpydrut »

HEY!!!! Ku**a lidi tady dy měla být diskuze jestli se mám pustit do býroby vlastní kytary nebo si mám něco za levno sehnat a poskládat!!! PLS neodcházejte od tématu. Ale jinak jsem rád že tady alespoň někdo vyjádřil co a jak ale jsem z toho zmatený co tady všechno padlo :?
Ps: na dřevě podle mě záleží protože kámoš mi říkal že měl v ruce akrylovou B. C. Rich a že prýse se to nedá srovnat, že je to jenom na okrasu :|
911

Příspěvek od 911 »

Prosím Tě,nic nevyráběj,pokud to také nechceš mít na okrasu.Můžeš zkusit si něco poskládat,pokud máš zkušenosti.Myslím,že v dnešní době je lépe koupit slušnou věc již hotovou.Doba,kdy jsme si všechno doma vyráběli je zaplaťánbůh pryč.Při výběru jeté kytary máš aspoň možnost volby líbí,nebo nelíbí,hraje,nehraje,koupím,či nekoupím.Kdežto u Tebe to vidím spíš na rozřežu,vyrobím a vyhodím.Ještě prosím chvíli přemýšlej,případně přišetři na normální nástroj,nejseš snad bezdomovec ne? A nevymešlej kraviny,nebo máš tolik času?
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

Szarpydrut

Pravdou je že bezdomovec nejsem. Tak si to asi k srdci vezmu a z toho nádherného kousku dřeva udělým spíš prkýnko do kuchyně i když si myslím že toho je škoda. Ale stejně budu ještě překmýšlet protože mě to láká si něco udělat sám ale jejsem si jestý jestli z toho udělám to co chci a jestli to bude hrát alespoň z poloviny tak jak bych chtěl. Ale díky :wink:
911

Příspěvek od 911 »

Jsem rád,že jsi mi pochopil,přeji hodně štěstí při výběru kytary.I to dá celkem zabrat,ale je to krásné. :D
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

woro90

Příspěvek od woro90 »

Hele, 911, klídek. Pokud někdo chce neobvyklý tvar a nemá na to si ho nechat vyrobit na zakázku, případně si odněkud z konce světa objednat něco podobného, je vlastní stavba řešením. Uložení krku na setiny mm? :lol: :lol: :lol: Pokud máš kytaru se šroubovaným krkem, schválně ho někdy sundej a podívej se co je pod ním. Navíc třeba fenderovské konstrukce jsou neskutečně jednoduché a pokud člověk uvažuje hlavou, není problém si postavit skutečně dobrou kytaru, zvlášť s koupeným krkem (i když třeba mrkendy si vyrobil krk doma a vážně se mu povedl). Také budu stavět, poněvadž to chci jednak zkusit a jednak taková kytara, jakou chci, se nevyrábí, a od kytaráře by to bylo se šílenou přirážkou za neobvyklost.

Té třešně je na prkýnko škoda, pokud je suchá a má vhodný rozměr na kytaru. Pokud bys ale vyměkl a rozhodl se to nezkoušet, rád bych to prkno od tebe koupil.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
911

Příspěvek od 911 »

Chlape,já jsem ve velkém klidu,to si piš.Jestli si chcete z přebytku času zkoušet stavět kytary,tak proti tomu nic nemám,pořád budeš mít aspoň čím zatopit.Já si říkám,že snad na ty nástroje chcete hrát ne?A proto dle mých letitých zkušeností je lépe koupit hotovej tovar.Jinak Ti řeknu ,že desetina v uložení krku je už dost velká míra na to ,aby to na konci dělalo nějaký milimetr a to na seřízení clé kytary je celkem důležité.Celá stavba má nějaké zákonitosti a pokud se dodrží tak OK.Přeji hodně štěstí.

woro90

Příspěvek od woro90 »

911 píše:Chlape,já jsem ve velkém klidu,to si piš.Jestli si chcete z přebytku času zkoušet stavět kytary,tak proti tomu nic nemám,pořád budeš mít aspoň čím zatopit.Já si říkám,že snad na ty nástroje chcete hrát ne?A proto dle mých letitých zkušeností je lépe koupit hotovej tovar.Jinak Ti řeknu ,že desetina v uložení krku je už dost velká míra na to ,aby to na konci dělalo nějaký milimetr a to na seřízení clé kytary je celkem důležité.Celá stavba má nějaké zákonitosti a pokud se dodrží tak OK.Přeji hodně štěstí.
Pokud je lože krku ještě poměrně krátké, odchylka na konci je zhruba desetkrát větší než odchylka v loži. Ale u kobylky jen asi pětkrát, ne-li méně. Ta odchylka se dá v pohodě kompenzovat výškou kobylky. Za nepříjemnou odchylku bych považoval více než 2mm u kobylky, u Tune-O-Matic třeba až 3mm, tedy o 0.4-0.6mm v loži, což je poměrně hodně, to se dá na několikátý pokus (dobrušováním, strouháním) trefit i s ručními nástroji. Navíc u šroubovaných krků úhel krku ovlivní i nestejnoměrné dotažení šroubů. A u fenderovských konstrukcí je lože krku rovnoběžné s povrchem těla a v ideálním případě jsou část krku vyčnívající z těla a kameny kobylky zhruba stejně vysoké, tudíž v ideálním případě jsou v nejnižší poloze éčkové stuny rovnoběžně s tělem a leží na hmatníku aniž by na něj nějak výrazně tlačily. To samé se dá dodržet - pomocí podložené desky vedoucí frézku - i u gibsonovských konstrukcí, nehledě na to, že např. rocker joint není zrovna přesné uložení, přesný úhel krku se nastaví až při lepení. A pokud vím, třešeň se brousí poměrně dobře.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
911

Příspěvek od 911 »

Kolego,já s Tebou v podstatě souhlasím.Pokud jseš vybavený,něco o tom víš,tak to můžeš zkusit.Pan nadkolega,který se původně ptal na stavbu z třešňového prkénka mi připadal,že o tom slyší poprvé.Takovému je lépe doporučit koupi hotového nástroje,pokud se nechce státi kytarářem.V tom vám chlapci nechci vůbec bránit.Také jsem byl mlád a dělal kraviny.Tedˇ na to nemám čas.Až bude někdo hrát každý týden,tak zjistí stejně,že potřebuje profi nástroj,třeba dělaný,ale na úplně jiné úrovni.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Už z podstaty fóra by se dalo vytušit, že zde lidé hrající každý týden nebudou v převaze. Já osobně bych nikoho od stavby-kompletace nástroje neodrazoval, je to velmi dobrá zkušenost a každý kytarista by si měl zkusit alespoň jednu svoji "placičku" postavit :lol: M.j. zpravidla získá k nástroji docela jiný vztah.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
911

Příspěvek od 911 »

S tím souhlasím.Vztah k tomu nástroji se zcela jistě upevní.Základní otázka,zněla,zda se to vyplatí.Co se týče poznání co to obnáší,tak ano,co se týče vynaložených prostředků,tak říkám,nevyplatí.Myslím v této nízké cenové relaci.Avšak poskládat nástroj dle vlastní představy,a nemuset hledět na kačky to už je jiná.Zrovna nedávno jsem měl chuť koupit tělo na telecastera na ebayi za 150 euro a dokompletovat si to,protože jsem ho před lety prodal a občas se mi tak nějak zasteskne.Nemám mnoho času,ale mám stále chuť se do toho pustit.

Szarpydrut

:D:D tak 150 euro fakt nedám do kupy ani za půl roku. Ale to je jedno protože do toho přes víkend asi vrtnu a uvidím co z toho vyleze. Tak suché je a moc se mi líbí. Je to nevelká deska 492/915/48mm. Když jsem se koukal na to jak vypadá ta stávající tak je to prkno poněkud tenké ale snímače a elektronika se tam vlezou. A samozřejmě přidám foto když se to alespoň trochu povede. Ale názor beru jakýkoli.

A ještě jsem se chtěl zeptat jestli moc záleží na směru růstu dřeva protože ta deska je trošku šikmo řízlá aby se dostranily suky.
911

Příspěvek od 911 »

Pro mě je přirozené,když léta směřují stejným směrem s krkem,to zn. zpředu dozadu.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Popřípadě zezádu dopředu
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
911

Příspěvek od 911 »

Anebo tak :mrgreen:

woro90

Příspěvek od woro90 »

Szarpydrut píše::D:D tak 150 euro fakt nedám do kupy ani za půl roku. Ale to je jedno protože do toho přes víkend asi vrtnu a uvidím co z toho vyleze. Tak suché je a moc se mi líbí. Je to nevelká deska 492/915/48mm. Když jsem se koukal na to jak vypadá ta stávající tak je to prkno poněkud tenké ale snímače a elektronika se tam vlezou. A samozřejmě přidám foto když se to alespoň trochu povede. Ale názor beru jakýkoli.

A ještě jsem se chtěl zeptat jestli moc záleží na směru růstu dřeva protože ta deska je trošku šikmo řízlá aby se dostranily suky.
Poněkud tenké? 48mm? :lol: To je až až.
Szarpydrut

Tak tenké to je ale proměřil jsem si to a není problém. Všechno by se vlezlo. I když jenom na těsno. Ale to už je jedno...

Tak lidi a je to v p* jsem to posral na frezce. Asi jsem dal moc velký boční tlak a tak mi to prasklo a fakt to můžu dát do kuchyně pod maso :( ještě že jsem ještě nekoupil mořidlo a lak. Tak si seženu jiné tělo. Škoda mohlo to vypadat luxusovo.
Tak díky za rady a myslím si že to je dobrá zkušenost. Jestli ještě najdu nějaké pěkné prkno tak do toho zase půjdu bo to je sranda ale se*e mě že mi to duplo.
Zdar
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

jej tak to je skoda..ale aspon vis pro priste...jinac podle me spis woro myslel ze to je hrube az az...
911

Příspěvek od 911 »

No to je nadělení.Já jsem si myslel,že je to k ničemu,ale takhle rychle jsem to neviděl.Holt se to musí frézovat s citem,nebo ten kus nebyl tak konzistentní a nevydržel nápor.V každém případě se skláním před tvým úilím a že to nevzdáváš.Cesta na vrchol je prostě trnitá.Mnohdy nezáleží na finálním výrobku,ale právě důležitá je ta cesta.Bereš to s nadhledem,a takový lidi to maj pak trochu snažší a je třeba jim fandit.Nevzdávej to ,držím palce

Odpovědět

Zpět na „Nástroje“