Úprava dynamiky pomocí VST efektů

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
peeta2

Úprava dynamiky pomocí VST efektů

Příspěvek od peeta2 »

Zdravím vás pánové :-).

Jde o to že jsem nedávno pořídil zvukovku a tak nějak začínám s tzv. "sranda nahráváním". Jedna z nejdůležitějších věcí kolem nahrávání je úprava dynamiky a to je oblast ve které žel bohu mám velké teoretické a ještě větší praktické mezery. Prolezl jsem fórum a kromě několika dosti neúplných zmínek v topicích jako "Jak narvat nahrávku" a podobě se mi nedostalo uspokojivých odpovědí na mé dotazy. Snad jsem hledal dostatečně pečlivě a nezařadím se mezi neopěvované zakladetele zbytečných témat :-). Tedy zajímají mě především vst pluginy typu Kompresor, Limiter, Gate a Enhancer. Mám velmi přibližnou představu co dané efekty způsobují avšak jejich použivání jen dle presetů mi přijde scestné jako víceméně u všech podobných záležitostí.
Zajímalo by mě tedy především s jakými ovládacími prvky se u nastavování těchto efektů mohu setkat, k čemu slouží a jaké vst efekty k jakým účelům vy sami používate, doporučujete a považujete za kvalitní :-).
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava dynamiky pomocí VST efektů

Příspěvek od pavlii »

Tak něco málo na úvod třeba zde, něco mám aktuálně rozpracované já (článek slibuju už dlouho, ale možná se mi podaří do konce roku dodat), případně kouknout ještě na http://www.audiocity.cz, tam se taky dá něco najít. Rozsáhlé diskuse (ale chce o pevné nervy :wink: ) jsou vedeny i na http://www.electrozone.cz

S kompresorem (a prakticky s každým dynamickým efektem) se dázačít experimenovat třeba tak, že nastavíš třeba poměr (Ratio, sklon křivky) na 2:1 nebo 3:1 a pomalu snižuješpráh (Threshold). Obvykle je na kompresoru ukazatel, kdy začíná kompresor zabírat; ale je to samozřejmě i slyšet :wink: No a pak se dá hrát ještě s těmi časovými parametry (Attack, Release) a hlavně POSLOUCHAT, POSLOUCHAT, POSLOUCHAT :D

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“