Umělý flažolet úderem nahoru

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
woro90

Re: Umělý flažolet úderem nahoru

Příspěvek od woro90 »

holkoun píše:PH neni to same co AH...neb PH je "podskupinou" AH.
Jo, máš vlastně recht. Drtivá většina AH se ale hraje jako PH.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
holkoun

Příspěvek od holkoun »

woro90 píše:
Jo, máš vlastně recht. Drtivá většina AH se ale hraje jako PH.
no tak o tom by se dalo asi hodne dlouho polemizovat...napriklad klasici PH nehrajou vubec a ze jich po svete beha:-)
woro90

Příspěvek od woro90 »

holkoun píše:napriklad klasici PH nehrajou vubec a ze jich po svete beha:-)
O tom by se také dalo polemizovat :wink:
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
holkoun

Příspěvek od holkoun »

tak si dej pred "vubec" slovo "temer":-)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Polemizovat se dá o ledasčem
woro90 píše:
Nero píše:
Jester píše: Aha, tak to já zase nevím, co je "pinch harmonics", zkusím se zeptat YouTube. :oops:
Jinak to moje je opravdu "atrificial harmonics".
Pinch je prostě ten trsátkovej kvílivej flažolet - aneb koukni na Crazy Train, jak tam Wylde v úvodním riffu nechá kytaru pískat... :!:
Nemusí být, fyzikální podstata ( :wink: ) je stejná u "přirozených" i "umělých", někde jsme se o tom už bavili, ale už to nějaký ten pátek bude. A pinch harmonic je to samé jako artificial harmonic, jen je to výstižnější název.
Jasně, že fyzikálně jde o totéž, ale
Tím to je snad vyřešeno :wink: Fyzikální podstatu bych zde asi neřešil, spíše technické provedení, když už...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:Polemizovat se dá o ledasčem
woro90 píše:
Nero píše:Pinch je prostě ten trsátkovej kvílivej flažolet - aneb koukni na Crazy Train, jak tam Wylde v úvodním riffu nechá kytaru pískat... :!:
Nemusí být, fyzikální podstata ( :wink: ) je stejná u "přirozených" i "umělých", někde jsme se o tom už bavili, ale už to nějaký ten pátek bude. A pinch harmonic je to samé jako artificial harmonic, jen je to výstižnější název.
Jasně, že fyzikálně jde o totéž, ale
Tím to je snad vyřešeno :wink: Fyzikální podstatu bych zde asi neřešil, spíše technické provedení, když už...
Tak když už se budeme hádat kdo má a kdo nemá pravdu, měl jsem tím na mysli že ani PH nemusí znít kvílivě - to dělá tuna gainu a to, že se většinou chytá poměrně blízko u kobylky, tedy v místě hodně vysokých harmonických. V té druhé věci uznávám že jsem pravdu neměl, to ale nijak nemění (beztak mizivou :D ) hodnotu první části mého příspěvku. Ano, PH je jeden ze způsobů jak dosáhnout AH (dá se to řešit i přiložením medvědích jater), nevyžaduje však trsátko a může znít i zvonivě třeba jen o oktávu výš než základní tón. To jsem tím myslel.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ááách tak, OK, já jsem to pochopil trochu jinak - v pořádku :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Woro: ja ale nikde nepsal, ze PH musi znit kvilive...:-) Teda pokud to je mineny na me:-)
Ja jen napsal ze PH je typ umelyho flazoletu - resp. je to umely flazolet vytvareny relativne specifickym zpusobem....

kvileni je zpusobene jinde - otocenim jistych knofliku smerem do prava na aparatu:-)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

holkoun píše:kvileni je zpusobene jinde - otocenim jistych knofliku smerem do prava na aparatu:-)
Nesouhlasim, je to slyset i na cistym kanale a kdyz clovek napina usi a snazi se, tak i nasucho. Samozrejme zkresleni to zesili a doda tomu stavu, ale je to jen jeden z faktoru.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
woro90

Příspěvek od woro90 »

holkoun píše:Woro: ja ale nikde nepsal, ze PH musi znit kvilive...:-) Teda pokud to je mineny na me:-)
Ja jen napsal ze PH je typ umelyho flazoletu - resp. je to umely flazolet vytvareny relativne specifickym zpusobem....

kvileni je zpusobene jinde - otocenim jistych knofliku smerem do prava na aparatu:-)
Reagoval jsem na toto:
Nero píše:Pinch je prostě ten trsátkovej kvílivej flažolet - aneb koukni na Crazy Train, jak tam Wylde v úvodním riffu nechá kytaru pískat... :!:
Wohmo, samozřejmě že flažolety jsou slyšet i nasucho, ale nejsou tak ostré, a neozývají se tak vysoko jako když vytočíš gain doprava a umižníš i těm neslabším tónům být slyšet.
holkoun

Příspěvek od holkoun »

tak nejak sem to myslel...to napisknuti je zpusobeny gainem....
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja teda slysim napisknuti i tak :lol:
Somnus Aeternus
Kai

Příspěvek od Kai »

Wohma píše:Ja teda slysim napisknuti i tak :lol:
Presne tak jak pises. Zakladni charakter zvuku flazoletu je u kazdyho druhu jiny, proto se prekvapivej i jinak jmenuji. A uprimne nechci schazovat nekoho um, ale me ph zni i na akustice v nizsich polohach a to hodne hlasite. Zalezi na trsatku, jakou silou ho clovek hraje, jaky ma struny a jak kvalitne ho zahraje...

S gainem to nema nic spolecnyho, napriklad nektery styly kde sou hodne ph vyuzivany, numetal atd. jsou tvoreny na hodne nizkym gainu (kvuli citelnosti chordu atd... ale to bych se uz zaobiral zvukem kytary). A tohle tedka nevysvetluju tobe, ale Holkounovi.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

tak PH jde udelat i na cisty zvuk, ale nejlip to zni az pri urcitym mnozstvi gainu a stredu + kobylkovym HB. zaroven se i lip delaji.

upstroke PH je blbost
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Kai píše:
Wohma píše:Ja teda slysim napisknuti i tak :lol:
Presne tak jak pises. Zakladni charakter zvuku flazoletu je u kazdyho druhu jiny, proto se prekvapivej i jinak jmenuji. A uprimne nechci schazovat nekoho um, ale me ph zni i na akustice v nizsich polohach a to hodne hlasite. Zalezi na trsatku, jakou silou ho clovek hraje, jaky ma struny a jak kvalitne ho zahraje...

S gainem to nema nic spolecnyho, napriklad nektery styly kde sou hodne ph vyuzivany, numetal atd. jsou tvoreny na hodne nizkym gainu (kvuli citelnosti chordu atd... ale to bych se uz zaobiral zvukem kytary). A tohle tedka nevysvetluju tobe, ale Holkounovi.
Priteli, myslim ze mi nerozumis co pisu....
:twisted:

tim ze sem napsal ze se to vytvorim cudlik doprava, jsem napsal tak trosku jako nadsazku...to ze se vytvari ten flazolet dotykem struny jsem nikde nezpochybnoval...to ze se ten projevi hlavne pri high gainu je fakt, o kterym nema smysl diskutovat...ale uz jsem si vsim, ze se tu vytrhavaj veci z kontextu a chyta se za slovicka:-)

kazdopadne vratil jsem se ke svym zacatkum pred 20 let, kdy jsem se ucil hrat prave flazolety ruznymi zpusoby (to ze je neumim a uz vlastne ani nehraju je vec druha:-)
holkoun

Příspěvek od holkoun »

Kinx: cus draku, co to mas za avatare woe:-) knight rider:-)
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

holkoun píše:Kinx: cus draku, co to mas za avatare woe:-) knight rider:-)
cus, no tebe bych tu necekal :D knight rider je nejdal ;) tenhle avatar mam na vetsine mist uz hrozne dlouho

jeste k tematu: flazolety (umele i "prirozene" na harm. uzlech na hmatniku) pro me osobne genialnim zpusobem pouziva Mattias IA Eklundh z Freak Kitchen - je znat ze ma kotel gainu ale vsechno hraje tak precizne a dokonale ze by prave pri takovemhle kotli bylo slyset jakekoliv skobrtnuti nebo necistota. doporucuju :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

No ten clovek je vubec asi spis nejakej robot z budoucnosti nebo ja nevim :D
Somnus Aeternus
woro90

Příspěvek od woro90 »

Jen takový detail, vím že to opakuju všude, ale i "umělé" flažolety jsou na přirozených uzlech. Jen to většinou není vidět, protože na prázdné struně to ukazují značky, na kratší ne, navíc se většinou hrají blízko u kobylky, kde jsou jich mraky.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

woro90 píše:Jen takový detail, vím že to opakuju všude, ale i "umělé" flažolety jsou na přirozených uzlech. Jen to většinou není vidět, protože na prázdné struně to ukazují značky, na kratší ne, navíc se většinou hrají blízko u kobylky, kde jsou jich mraky.
To nechápu. Přirozené flažolety jsou snad v normálních uzlech nezkrácené délky struny (co s tím mají společného značky na kytaře?) a umělé vznikají tak, že si délku struny zkrátím (prstem levé ruky na hmatníku) a v nově vzniklých uzlech vytvářím flažolet.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“