Učebnice pro úplného začátečníka
Pravidla fóra
Učebnice pro úplného začátečníka
Ahoj,
prosím Vás o radu. Jsem úplný začátečník, objednal jsem si kytaru Ibanez V72 ECE, rád bych se na kytaru zkusil učit sám. Můžete mi poradit nějakou učebnici pro úplné začátečníky, kde by bylo obsaženo nějaké seznámení s kytarou, co je to krk, ladička, kobylka, dále vysvětleny akordy + nějaká cvičení apod. Samozřejmě pro akustickou kytaru. Co jsem tak prolézal toto forum, tak jsem našel převážně většinu pro elektriku. Prolezl jsem tu toho poměrně dost, ale vyloženě žádnou učebnici nebo knihu kde by bylo toto vše obsaženo jsem nenašel, tak snad mi poradíte něco z vlastní zkušenosti. Nebo také mne napadl program co je zde hodně propíraný a to je Guitar Pro. Zatím díky za případné rady.
prosím Vás o radu. Jsem úplný začátečník, objednal jsem si kytaru Ibanez V72 ECE, rád bych se na kytaru zkusil učit sám. Můžete mi poradit nějakou učebnici pro úplné začátečníky, kde by bylo obsaženo nějaké seznámení s kytarou, co je to krk, ladička, kobylka, dále vysvětleny akordy + nějaká cvičení apod. Samozřejmě pro akustickou kytaru. Co jsem tak prolézal toto forum, tak jsem našel převážně většinu pro elektriku. Prolezl jsem tu toho poměrně dost, ale vyloženě žádnou učebnici nebo knihu kde by bylo toto vše obsaženo jsem nenašel, tak snad mi poradíte něco z vlastní zkušenosti. Nebo také mne napadl program co je zde hodně propíraný a to je Guitar Pro. Zatím díky za případné rady.
Re: Učebnice pro úplného začátečníka
No já si pamatuju, že v roce vydání přelomového koncertního alba skupiny Katapult vyšla jako příloha Mladého světa příručka jak hrát na kytaru. To bylo ale někdy kolem roku 1978, takže už ji asi neseženeš.
Teď vážně, přece jenom éra trochu pokročila, přehled o knižních publikacích už nemám (já jsem se učil hrát podle Urbana a stavbu akordů podle Andršta), takže bych zkusil zdroje na webu:
http://www.justinguitar.com/
http://startplayingbluesguitar.com/blog ... ted#more-5
Teď vážně, přece jenom éra trochu pokročila, přehled o knižních publikacích už nemám (já jsem se učil hrát podle Urbana a stavbu akordů podle Andršta), takže bych zkusil zdroje na webu:
http://www.justinguitar.com/
http://startplayingbluesguitar.com/blog ... ted#more-5
Vyplň si bydliště, tak ti někdo bude moci něco půjčit osobně. Nejlepší učebnice je ta, co mluví. Pokud jsi zletilý, vezmi nějakého kytaristu na pivko a nech si od něj základy vysvětlit, případně vezměte kytary s sebou. Co se týče anatomie kytary, na wikipedii by to mělo být, spoustu věcí najdeš tady a spousta se dá vyřešit úvahou. Je tady několik témat o tom, jak to dřevo vlastně správně držet, jak si vybrat struny, jak se naučit správnou polohu prstů a správný tlak na struny... Akordy najdeš téměř všude, doporučuji schrastit si prastarý sešitek Na kytaru bez not, je to v podstatě pár stránek povídání o tom, jak ty značky číst a jak klást prsty, a pak obrovská tabulka akordů. Já jsem k tomu používal ještě improvizační pomůcku, tabulku, ve které jsem měl rozepsáno, které akordy jsou obvyklé v které tónině. Stejně jsem si to pak pamatoval podle tónů, které ty akordy obsahují.iDave píše:Ahoj,
- Přílohy
-
- akordy1.xls
- (20 KiB) Staženo 411 x
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
-
Teorge
Ono by možná stálo za to mít nějakou sekci se seznamem učitelů v různých krajích, nebo i takových, kteří by byli ochotni jednou za čas někomu pomoct, poradit.
Díky pánové, mrknu na to, jen bych ještě asi podotkl, že bych upřednostnil knihy a výuku v češtině. Ne že bych Anglicky neuměl, je to takový střed, ale přeci jenom, čeština je čeština, kor na něco v čem začínám. Jinak ten sešit "na kytaru bez not" od Urbana objednám vypadá dobře a informace uvnitř určitě využiju. děkuji za tipy
Při pohledu na ty akordy v příloze jsem v lehkém šoku, jelikož jakožto začátečník který akordy nezná vůbec netuším co to je... Ale já se s tím poperuworo90 píše:Vyplň si bydliště, tak ti někdo bude moci něco půjčit osobně. Nejlepší učebnice je ta, co mluví. Pokud jsi zletilý, vezmi nějakého kytaristu na pivko a nech si od něj základy vysvětlit, případně vezměte kytary s sebou. Co se týče anatomie kytary, na wikipedii by to mělo být, spoustu věcí najdeš tady a spousta se dá vyřešit úvahou. Je tady několik témat o tom, jak to dřevo vlastně správně držet, jak si vybrat struny, jak se naučit správnou polohu prstů a správný tlak na struny... Akordy najdeš téměř všude, doporučuji schrastit si prastarý sešitek Na kytaru bez not, je to v podstatě pár stránek povídání o tom, jak ty značky číst a jak klást prsty, a pak obrovská tabulka akordů. Já jsem k tomu používal ještě improvizační pomůcku, tabulku, ve které jsem měl rozepsáno, které akordy jsou obvyklé v které tónině. Stejně jsem si to pak pamatoval podle tónů, které ty akordy obsahují.iDave píše:Ahoj,
- ...EDGE...
Hlavne prosimte se nedes, to pujde 
Já si na začátek koupil super knížku http://www.harfa.com/ctirad-orac-akusti ... -kytara-1/ je tam dívko a celkem rychle se naučíš základy hraní, kdybys jí chtěl za dvě kila je tvá tak stačí napsat SZ
btw na youtubu je promo video k tomu
Washburn X100B+, Fender frontman 15W, AKG Perception 200, CME M-Key, Yamaha MG10/2, Tapco Link.firewire
anoJester píše:No já si pamatuju, že v roce vydání přelomového koncertního alba skupiny Katapult vyšla jako příloha Mladého světa příručka jak hrát na kytaru. To bylo ale někdy kolem roku 1978, takže už ji asi neseženeš.....
Merta v textu popisuje skvěle kytaru a všeobecně radí jak na to ale nic konkrétního neukázal - na otázku rolů (fingerpicking) píše že ten svuj strojek si každej musí najít sám
Myslím, že ta příručka, o které píšeš (Mertova) je jiná, než jsem myslel původně já. Na tu Mertovu už jsem úplně zapomněl. Ano, fingerpicking v ní okecal dokonalepehve píše: anomam to doma a nedavno jsem to ze zájmu znovu shltnul, ilustrace Slíva a text Merta. Na tu dobu asi skvělý čtení, když mě to tenkrát zaujalo a schoval jsem si to ale jak píšeš, dnes jsou už naštěstí jiný prameny.
Merta v textu popisuje skvěle kytaru a všeobecně radí jak na to ale nic konkrétního neukázal - na otázku rolů (fingerpicking) píše že ten svuj strojek si každej musí najít sám
P.S. Ta příručka co jsem myslel já, je o nějakém 14-letém klukovi, který chodí na koncerty Katapult a happy end příručky je v tom, že zahraje na lyžařském zájezdu svý holce Dobrú noc nebo nějaký podobný song. Je v ní pár songů s akordama.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Já bych s tím Mertou souhlasil ale jen z části. S tím kolovrátkem měl Merta samozřejmě pravdu, stačí si poslechnout a zkusit přesně napodobit některého s folkařů-písničkářů minulého století (Hutka, Kryl, Lutka, Nos, Lenk), každý má svůj "kolovrátek" a celkem urputně na něm dlí. Ale co považuji za velkou nevýhodu některých písničkářů včetně Merty, je rytmická neukázněnost (doba tam, doba sem - dost blbě se s nimi někdy hraje
) Viděl jsem koncert Nose s Rakem - místy to byl takový arytmický maglajz...Naopak, zcela průzračně a asi taky nejlépe hraje dodnes Karel Plíhal, kdo se chce učit akordy a hezké doprovody, mohu jedině doporučit.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
No konečně téma
Jestere, tu o Katapultu neznám ... je to přece jen pár let....ale chlapi jsem rád že jste si vzpoměli na tu Mertovu, tenkrát na mě měla dost vliv a já jsem začal poslouchat více ty rolovačky a učit se trošku etudy. Obojí bylo dobře, jak se mi časem ukázalo
On byl (a vlastně je) můj kytarovej bůh.
Tema folkaři a rytmus mě trápí co se o hudbu zajímám a přesně jak píšete nechápal jsem toho Dobeše, Mertu nebo Nohavicu jak to proboha takhle kostrbatě mužou hrát a uplně stejně jsem se zahnízdil u Plíhalů, Spiritualů a u šlapavýho bluegrassu. Zezačátku jsem potřeboval ten správnej rytmickej tah a folkáči to většinou fakt mastili.
Po čase jsem slevil a dnes vím že síla myšlenky je někde jinde a koncert je prostě uměleckej projev se vším všudy. Dnes rád hraji všechno, Nohavicu, Dobeše atd ale musím přiznat že Plíhala mám nejraději, nejvíc jeho první LP. Je k tomu i sešitek Plíhal od a do z nebo tak nějak takže tohle doporučuju náročným začátečníkům
Méně náročným potom ty písničky Jarka Nohavici, sešitek nevím ale na netu se nějaký materiály povalují. Začal bych třeba Zítra ráno v 5 atd...Na těchto písničkách se v pohodě naučíte hrát na kytaru.
Jestere, tu o Katapultu neznám ... je to přece jen pár let....ale chlapi jsem rád že jste si vzpoměli na tu Mertovu, tenkrát na mě měla dost vliv a já jsem začal poslouchat více ty rolovačky a učit se trošku etudy. Obojí bylo dobře, jak se mi časem ukázalo
Tema folkaři a rytmus mě trápí co se o hudbu zajímám a přesně jak píšete nechápal jsem toho Dobeše, Mertu nebo Nohavicu jak to proboha takhle kostrbatě mužou hrát a uplně stejně jsem se zahnízdil u Plíhalů, Spiritualů a u šlapavýho bluegrassu. Zezačátku jsem potřeboval ten správnej rytmickej tah a folkáči to většinou fakt mastili.
Po čase jsem slevil a dnes vím že síla myšlenky je někde jinde a koncert je prostě uměleckej projev se vším všudy. Dnes rád hraji všechno, Nohavicu, Dobeše atd ale musím přiznat že Plíhala mám nejraději, nejvíc jeho první LP. Je k tomu i sešitek Plíhal od a do z nebo tak nějak takže tohle doporučuju náročným začátečníkům
Méně náročným potom ty písničky Jarka Nohavici, sešitek nevím ale na netu se nějaký materiály povalují. Začal bych třeba Zítra ráno v 5 atd...Na těchto písničkách se v pohodě naučíte hrát na kytaru.
- lukas.kytarista
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak super bomba knížka doporučuji...baroko píše:Já si na začátek koupil super knížku http://www.harfa.com/ctirad-orac-akusti ... -kytara-1/ je tam dívko a celkem rychle se naučíš základy hraní, kdybys jí chtěl za dvě kila je tvá tak stačí napsat SZbtw na youtubu je promo video k tomu
Kytary: Tenson Special (elektrická) | Clifton (akustická)
Kombo: Stagg 10 GA (10W)
Efekt: Line 6 Pocket POD Express (multiefekt)
Trsátka: Jim Dunlop | Brain
Příslušenství: Ladička - Seiko SAT 100 , Kabel - 2x Rockcable by Warwick(3m) , Popruhy - 1x Fender | 1x Stagg
"Peníze nemám, život nedám"
Kombo: Stagg 10 GA (10W)
Efekt: Line 6 Pocket POD Express (multiefekt)
Trsátka: Jim Dunlop | Brain
Příslušenství: Ladička - Seiko SAT 100 , Kabel - 2x Rockcable by Warwick(3m) , Popruhy - 1x Fender | 1x Stagg
"Peníze nemám, život nedám"