Téměř nehrající aktivní bedny JBL vs mix

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
jose.arman

Téměř nehrající aktivní bedny JBL vs mix

Příspěvek od jose.arman »

Zdravím všechny, byl bych moc rád, kdyby mně někdo poradil. Používáme PA a s vidinou kvalitnějšího a silnějšího zvuku jsme se rozhodli vyzkoušet akt. bedny JBL EON (450W) na našem dosavadním mixu Behringer 2442 (Xenyx). Abychom porovnali zvuk, tak na jeden výstup jsme zapojili neznačkovou čínskou bednu, na druhý JBL. Čína bez problému hrála, JBL téměř vůbec (pak jsme zkoušeli bedny RCF a výsledek byl stejný). Když jsem zapojil mikrofon přímo do JBL, tak bedna vykazovala docela dobrý a silný zvuk; přes mix to ale nehraje téměř vůbec. Máte s tím někdo nějakou zkušenost, jak se tento problém dá vyřešit (vyjma vyhození starého mixu a koupě nového)? Není mi jasné, proč to nehraje, jak má... Díky.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Téměř nehrající aktivní bedny JBL vs mix

Příspěvek od Monikad »

jestli chápu dobře, obě bedny (čínská i ta JBL) jsou aktivní??? nebude problém rozdílném zapojení konektorů?? myslím z hlediska symetrický/nesymetrický... ??
To je jen první věc, co mě napadla hned... existuje ale pár dalších příčin.... chtlo by to vidět....
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
jose.arman

Díky za odpověď - obě bedny jsou aktivní. Konektory by měly být O.k. (kolega to prověřoval dle manuálu k těm bednám). Zkoušel jsem JBL navíc připojit přes jacky a výsledek byl stejný. Přes canony to ale fungovalo napřímo - tedy mikrofon přímo do bedny (JBL) - ta docela obstojně zvučela. Moc tomu nerozumím, ale zdá se mi, jakoby JBL měly jinou citlivost na vstupu než ten číňan... Pokud budeš mít nějaké další ideje k řešení, díky za ně...
Chtěl bych ještě doplnit, že přes mix tam nehrají nástroje, z mp3 byl zvuk tak na střední úrovni a když to kluci zapojili přímo v prodejně na nějaký CD přehrávač, tak to hrálo jako bejk...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Zkus mi prosím tě (a myslím že nejen pro mě ale i pro jiné hloubavé duše to bude fajn) poslat přesný typ toho mixpultu i přesný typ té bedny.... teda konkrétní webík s technickými parametry by byl úplný ideál a pak se to dá lehce rozlusknout .... nebo alespoň oskenovaný ten manuál (zapojení, technický parametry) :wink:

Tvá idea o jiné citlivosti - samozřejmě že obě ty bedny nebudou identické, ale na to pamatuje norma jistou tolerancí.
První indície, dle které jsem si jistá, že chyba je jen a jen v zapojení přístrojů k sobě (mix-bedna) respektive použití těch nesprávných konektorů, je tvá zmíňka o "mikrofonu napřímo do bedny"!! laicky řečeno: Mikrofonní signál je tak slabý, že vyžaduje patřičné předzesílení na vyšší úroveň, aby dostatečně vybudil vstup koncových zesilovačů. Tohle předzesílení (a korekce + další srandy) obstarává z podstaty věci mixpult, a z něho pak leze na výstupu již signál větší úrovně, takové co dokáže vybudit koncový zesilovač (ať už samostatně v krabici, nebo jako součást aktivního reproboxu).
Do vstupu toho koncáku, případně aktivní bedny když pak zapojíš mikrofn přímo, neměl bys slyšet nic, nebo TAKŘKA nic!!!! Proto se domnívám, že v tvém JBL boxu dozajista bude ještě nějaký další vstupní konektor s označením "LINE IN" (nebo tak něco) a do něho by se měl zapojit výstup z mixu.
A znovu připomínám to symetrické zapojení!! To tam nejspíš bude (abychom si rozuměli: Symetrické, tedy signál, invertovaný signál a zem = 3 dráty v konektoru!!).........

Víc ale opravdu až po shlédnutí těch přístrojů živě, nebo jejich technické specifikace.. :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Z mixu (tedy z normálního zvukařského) se VŽDY tahá signál symetrickým kabelem, nejlíp XLR - XLR.

Zastrčí se do Line IN, přepínač úrovní rovněž na Line a musí to hrát správně - to je, když mix indikuje 0 dB, bedna (zesilovač) má dávat nominální výkon.
Přílohy
block_eon.jpg
jbl_eon.jpg
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
jose.arman

Díky za vaše reakce. Pro konkrétnější specifikaci zasílám adresu, kde ten mix mají i s manuálem:
http://www.musiccenter.cz/Behringer-XEN ... e/:3:11241
Zde jsou reproboxy:
http://www.musiccenter.cz/JBL-EON-515/E ... y/:3:33012

Patrně ještě se budu muset ještě jednou mrknou na tu symetrii... Zatím díky.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Je to tak jak jsem si myslela:)) Symetrický kábl XLR-XLR z výstupumixu do kombinovaného vstupu na JBLku a přepnout spínač do LINE polohy.

Přesně jak píše PAVEL2, v této branži se symetrické zapojení používá takřka výhradně. Má to své důvody, ale ty tu řešit nemá smysl :lol:
.......................................................
PAVLE, vím, je to jasné .... jen jsem nějak vydedukovala, že JOSÉ není zřejmě ještě až tak zběhlý v zapojování hudebních aparatur. Oprava: nebyl, odte´d už zase ví o kousek víc :)
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ale jasně, vždyť od toho jsou taky fóra :-)
jose.arman

Díky, jsem jenom hudební sběh... Nicméně, pokud jsem dobře pochopil rezultát Moniky (sym. XLR - XLR + switch na line), tak to bylo první, jak jsem to zapojil - a bedna jaksi nehrála (při zapojení nástroje). Při tomto stejném zapojení jsem tam pustil přes MP3 reprodukovanou hudbu a bedna jela tak 1/2 plynu. A při tomto stejném zapojení mixu a bedny s připojeným CD přehrávačem to hrálo hoooodně hlasitě. Nechci se s váma nějak hádat, ale kdyby tam byl problém jenom v tom zapojení mix - bedna, myslím, že ta MP3 by nehrála a ten CD přehrávač taky ne. Ještě podotýkám, že souběžně jsem měl připojenou jinou bednu, která při všech variantách (nástroj - MP3 - CD) hrála na stejné úrovni. Kabely, které jsme použili pro spojení mixu a obou beden byly symetrické (tedy pokud kolega nebyl úplně zhulený a nenapočítal do tří ...) Pokud jsem zde napsal nějaké nesmysly (tím mám na mysli mé doměnky), tak mi vklidu vynadejte... Jinak díky za poučení...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

To, co popisuješ, nevysvětluje vůbec nic...

Nevíme jak jsou konkrétní propojovací kabely zapojeny, jestli jsi bedny živil zesilovačem nebo rovnou z přehrávačů...

Na neúplnou otázku dostaneš jen neúplnou odpověď

Odnes to do servisu (jestli JBL nějakej fungující má)
Naposledy upravil(a) pavel2 dne 17.12.2009 21:06, celkem upraveno 1 x.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pavel2 píše:Ale jasně, vždyť od toho jsou taky fóra :-)
Přesně tak, proto sem taky tak ráda píšu rozumy :D
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

JOSÉ, tohle by fakt asi chtělo vidět a osahat živě. To není samo sebou, jestli teda já chápu dobře ty tvé poisy pokusných zapojení a testů...... odkud jsi??
jose.arman

Samo sebou to fakt není, nepohli s tím ani dva zvukaři, které jsme k tomu nezávisle přizvali. Zítra mám domluveny ještě nějaké alternativy, vč. připojení přes jiný mix. Díky za vaše nabídky a rady, ještě se určitě ozvu...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Tož hodně štěstí
jose.arman

Problém vyřešen:
Vyzkoušeli jsme RCF art 325 na mixu od Soundcraftu (EFX12)- zvuk se mi fakt líbil, takže good bye JBL (tímto ovšem tuto značku nijak neodepisuju). Jenom pro ujištění, že nejsme úplní trotli a neumíme připojit bednu k mixu, jsme vyměnili při stejné konfiguraci zapojení (nástroj - mandolína s pasivním snímačem + di box - přes mix) Soundcraft za našeho Uliho... No, tak zvuk z těch beden (myslím RCF, z JBL nešlo téměř vůbec nic ani při zapojení přímo u prodejce v přítomnosti přizvaného zvukaře) lezl tak na poloviční úrovni, jak kvalitou, tak ale i hlasitostí... Sice neznám normy (úrovně a parametry), které by měl Uli poskytovat na svém finálním výstupu (main), ale zdá se, že skutečnost může být od údajů uváděných v manuálu značně odlišná, alespoň u některých značek. Je to tedy jenom můj laický názor. Tak či onak, Uli půjde do dražby, neboť zase úplně tak špatný není a určitě nabízí více funkcí a možností než koupený EFX12; navíc je ještě v záruce...
Jinak ještě jednou děkuji Monice a Pavlovi za pomoc při orientaci v problému...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Je to sice zvláštní, nejspíš šlo opravdu o ne zrovna povedené kousky zařízení....... no někomu to snad ještě hodně dobrou službu udělá :wink:
Hlavní věc, že se vše vyřešilo, že to tobě (nebo teda celé tvé kapele) hraje k plné spokojenosti.
Rádo se stalo :)
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ať to hraje :-)
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“