Má cenu se začít učit ve 14? plus pár dotazů

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
gootter

Má cenu se začít učit ve 14? plus pár dotazů

Příspěvek od gootter »

Cau,
chtěl bych se zeptat, jestli se má cenu učit na piano, když mi je 14? Hra na klavír se mi vždy líbila a jako malý jsem občas hrával na malé klávesy hymnu ČR. :D Jenže nikdy jsem se neodhodlal se tomu věnovat více, až teď. Kámoš hraje na keyboard a tak mě neco naucil a prekvapilo me, že jsem si najednou zapamatoval veci, které mi nikdy nelezly do hlavy ve škole. Najednou jako by mi tam všechno nalezlo a udrželo se to tam. :D Tento kámoš mi vysvětlil jak se hraje obouruč, kde najdu na kláviture Céčko, jak se zahrajou akordy atd. Dokonce jsem si neco zkusil zahrát a šlo mi to - docela. Další věci jsem si dohledal na wikipedii a ted si dokonce myslím, že kdybych se v tom kapánek procvičil, že bych neco dokázal z not zahrát.
No vidíte, to je další věc, kterou bych se musel doučit, a to jsou typy not. Vím jenom, co je celá a půlová :D .
Dále jsem se chtěl zeptat, za jak dlouho se dá na piano naučit, tím myslím nejakou tu "gramatiku". :D
Děkuji...

Jinak jeste neco:

Cetl jsem ostatní témata a mám tedy jeste jeden dotaz. Mám kdyžtak chodit na klavír/piano, nebo na keyboard? Bude kdyžtak vadit, když budu chodit na klavír a doma hrát na piano? KLavír si asi za nejakejch 30 000 dovolit nemuzeme :D
Naposledy upravil(a) gootter dne 20.12.2009 18:14, celkem upraveno 1 x.
kopectz
Kontaktovat uživatele:

Re: Má cenu se začít učit?

Příspěvek od kopectz »

Samozrejme, ze sa ma cenu ucit. Ak ta to bavi a myslis si, ze ta to v dohladnej dobe neopusti, tak urcite chod do toho. Zalezi aj, co od toho ocakavas - ci chces hrat iba doma pre seba alebo v kapele. Ucitel a skutocne piano len pomozu, da sa ucit aj sam, alebo ak mas kamarata (si ho spominal), ktory by ta naucil nejake tie zaklady. Ja som sa zcal pred 2 rokmi ucit na klavesy, ma to bavi doteraz. Nikdy nebudem hrat ako Mozart, Bach a spol. ale pokial ta to bavi a prinasa radost, urcite zacni hrat! akou formou (sam,ucitel,etc), to je uz na tvojich financnych,casovych, kontaktnych (what a funny word) moznostiach ako aj o velkosti tvojej motivacie : )
Life's too short to cry, long enough to try (Helloween - March of Time)
gootter

Re: Má cenu se začít učit?

Příspěvek od gootter »

No v kapele asi ne no :D, spíš jsem pro tu klasiku jen tak pro uklidnění. Nebo si jenom treba o vánocích sednout a zahrát si koledy, nebo jenom nekdy po vecerech když je nuda. Možná bych taky zkusil složit neco vlastního, ale to radši až potom :D... nevím co si mám vybrat, jestli klavír nebo keyboard. Četl jsem že klavír je základ, ale zase keyboard je cenově dostupnější i když klavír z bazaru za nejakých 10 000 nevím, nevím...

EDIT:
Ještě se chci v něčem ujistit, říkal mi to onen kámoš ale teď nevím. :D Takže, piano je to dlouhý s křídlem, klavír je to do výšky (třeba ke stěně). Jo? Je mezi nimi rozdíl ve zvuku?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Má cenu se začít učit ve 14? plus pár dotazů

Příspěvek od pavlii »

Cenu to má určitě a myslím, že je třeba si ujasnit jen dvě věci: typ klaviatury. Budeš-li chodit na hodiny klavíru a doma cvičit na nějaké klávesy, budeš mít zřejmě problém, protože obě mechaniky budou silně odlišné. Klavír je klasická mechanika, je to těžká klaviatura a je potřeba si na ní pilovat cvik pro správnou dynamiku hry. Klávesy budou v lepším případě polovyvážená mechanika, ale spíš nevyvážená, čili tzv. "bláto" nebo jen o něco lepší, ale ve srovnání s klasickou klaviaturou o několik řádů "měkčí".

Tudíž podle toho, na co bys chtěl cvičit a hrát musíš pak i investovat :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
gootter

Příspěvek od gootter »

Dobře... jak jsem již psal, pročítal jsem forum a zjistil jsem, že klavír je základ. DObře, kdybych chodil na hodiny klavíru, musel bych ho mít určitě doma. Kolik takový klavír stojí? Na seznamu (ve zboží) jsem v "bazaru" našel jeden kousek za 7 000 Kč, dále to byli kusy klidně až do 30 000 Kč, ale nechyběli zde i za nejakých 200 000 Kč :D
Mají klavíry nějaký technický údaje? Nebo se cena pohybuje nahoru dolu jenom díky velikosti či materiálu?
123

Příspěvek od 123 »

Mám takovej dotaz, nikde jsem tu na to nenašla odpověď... kdybych se chtěla učit na klávesy s tím, že chci zkoušet zahrát si i skladby pro klavír - kolik kláves musej ty klávesy mít? Koukala jsem, že běžně mají 61 kláves, to je asi málo, ne? Stačilo by 76? Ty s 88 už jsou přece jen hodně drahý.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - jde o ty které skladby. 5 oktáv (61kl) může stačit, ale IMHO je to naprosté minimum. Raději bych volil 6 oktáv (76kl); 8 oktáv by byla víceméně tutovka na cokoli :wink:

P.

123

Příspěvek od 123 »

Díky... a máte někdo zkušenosti s tímhle? http://kytary.cz/casio-wk-110/HN097487/ je to asi to nejlevnější se 76 klávesama, co jsem našla, takže chápu, že se od toho asi nedá čekat kdovíco. Spíš jestli to nemá nějakej zásadní nedostatek, jakýho bych pak mohla litovat... Teda taky na co to chci :) - zpočátku na brnkání doma, ale pokud by mě to chytlo a začalo mi to jít, tak bych to třeba i chtěla uplatnit v kapele...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Spíš jestli to nemá nějakej zásadní nedostatek, jakýho bych pak mohla litovat
Zvuk!
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
kopectz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopectz »

ja som mal ako prve klavesy Casio CTK-573 (61k) alebo tak nejako. Bol som z nich vyteseny, som sa zacal ucit, potom som si kupil Korg trinity, teraz mam Korg triton classic - a ten zvuk je naozaj poznat (plus to ma ine funkcie, ale o tom neskor + klaviatura sa absolutne neda porovnat). Chapem, ze nechces vela utracat, ked ta to nahodou nechyti, ale je asi lepsie trosku aj viac investovat do prveho natroja - ak ta to chyti, mozes hrat dalej, mozno aj v kapele, a nemusis sa nastroj menit (lebo uz bude mat celkom obstojne zvuky aj funkcie), alebo ked ta to nechyti, lahsie ho potom predas (aspon tak si myslim).
123

Příspěvek od 123 »

Je to fakt taková katastrofa? Jako že bych byla pro smích? :? A kratší klávesy za zhruba stejnou cenu - jsou zvukově nějak výrazně lepší?
kopectz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopectz »

nieee, ziadna katastrofa! iba vravim svoj pribeh, ved ja som tiez zacal na Casiach. Len som to porovnaval s tym, co mam teraz, pretoze clovek sa hudobne nejako vyvija, ma nejake vzory, veci co chce hrat, a preto som si musel kupit ine klavesy - konkretne ten odkaz co si dala, tak tie klavesy nepoznam. najlepsie je ist do obchodu a vyskusat si tam rozne nastroje, popytat sa, a tak. Nikomu nie si na smiech! : )
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak tak. Tady bych opravdu obětoval něco času a prostředků si zajet do příslušného kamenného obchodu a vyzkoušet. Jednak si budeš moci udělat sama úsudek (jak se ti na to bude hrát a jak to vlastně hraje samo o sobě), něco poradí prodavač, občas se naskytne třeba i nějaká ta sleva na místě (plyne z diskuse).

P.
123

Příspěvek od 123 »

Já spíš myslela, jestli bych s takovejma klávesama byla pro smích, kdybych na ně chtěla hrát v kapele. Do obchodu můžu zajít, jen si myslím, že toho moc nepoznám, když tomu nerozumím.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No ale něco slyšíš ne? :lol: A zvuk je na klávesách to nejdůležitější a po té hned následuje kvalita kaviatury. Všechno ostatní je v podstatě balast, v celku bez problému realizovatelný připojením PC a příslušné aplikace.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Asi tak. Jestli se ti na klávesy bude hrát dobře, tak tě nemusí trápit názory typu "klaviatura je špatná, je to bláto..." a podobné :) podstatné je, jestli se ti budou osobně líbit zvuky, které z nich polezou - tohle za tebe nikdo nevyřeší.

P.

Olihen

Příspěvek od Olihen »

pavlii píše:Asi tak. Jestli se ti na klávesy bude hrát dobře, tak tě nemusí trápit názory typu "klaviatura je špatná, je to bláto..." a podobné :) podstatné je, jestli se ti budou osobně líbit zvuky, které z nich polezou - tohle za tebe nikdo nevyřeší.

P.
tak s timhle bych nesouhlasil.je lepši se poradit s nekym kdo tomu rozumí,ono třeba prave klaviatura muže přijít cloveku co začíná super,ale jakmile se na to naucí tak zjisti že je hrozna.
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm - jako poradit, proč ne. Ale zase budeme u toho, co se bude radit :lol: myslím, že subjektivních názorů na klaviatur se tady i třeba na eZone najde víc než dost na to, aby se začátečník vyprdnul i na prosté přijití a ozkoušení čehokoli v kamenném obchodě.

Vycházím z toho, že tu nejde o koncertní klavírové hraní. Tím nám odpadají jakékoli diskuse od simulace hammer mechaniky výše :wink: dokonce bych si troufnul říci, že ani polo-vyvážená by sem už nespadala....cokoli pod tím je, velmi stručně řečeno, větší či menší "bláto". Dále: hraní v kapele rozhodně neznamená mít techniku a průpravu klavírní hry (prstoklad, držení ruky apod.). Aspoň ne v tom "drilovacím" měřítku klavírních škol.

Z tohoto titulu vycházím, a proto jsem uvedl níže popsaný názor. Pokud investuje rozumný peníz, s největší pravděpodobností nekoupí "šmejd", takže nedopadne tak, jak jsi naznačil. Pokud investuje co nejméně, zřejmě k tvému návrhu dospěje ( vydrží-li jí hraní dost dlouho). Pak už ale bude vědět, co hledat a koupí potřebnou kvalitu. Finanční újma tak nebude velká :lol: Pokud s hraním sekne, nebude finanční újma taky nijak velká :lol:

Nemám rád zbytečné teoretizování a tohle k tomu opět sklouzává :?

P.

citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

hledej po bazarech pianina za odvoz, nebejva to tak slozity, sam doma jedno mam :) a vyslo na flasku vodky a kilo pro maskrtnyho kamarada za odvoz ze sousedni vesnice k nam...
sice je teda podladeny a jedna klapka nehraje, ale to se da spravit, to ladeni asi ne, no ale co, zvyknes si, porad je ta odezva nstroje neporovnatelne vetsi a tim i hrani, aspon pro me neporovnatelne zabavnejsi...
kopectz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kopectz »

je pravda,ze na bazaroch sa daju zohnat naozaj dobre veci! ; )
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“