"Zůstávání" tónu

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Odpovědět
rocky77

"Zůstávání" tónu

Příspěvek od rocky77 »

Zdravím,

mám takový problém (nebo možná ne a mám špatné uši :D ) - dnes jsem si koupil na cvičení na cestách Cort Earth Mini. V prodejně jsem vybíral ze 3 kusů, s prodavačem jsme se shodli a jeden vybrali - vše se zdálo v pohodě. Když jsem ho doma ale vybalil, naladil a zkoušel těch pár akordů, co už umím, zdá se mi, jako by mi tam zůstával viset nějaký tón, který zní dlouho. Zkoušel jsem měnit struny, ale je to stejné.

Jen upozorňuji, že jsem amatér, začátečník a hudebním vzděláním nepolíben, takže jestli mi tu omlátíte o hlavu, že mám být rád za dlouhý sustain, tak se omlouvám dopředu :D Prostě se mi to tam nějak nezdá, normálně velká Cort Earth 70 mi to nedělá, ale třeba je to stavbou těla, které je u Mini o dost menší... A je pravdou, když jen přejedu po strunách, tak kytara zní déle než jsem zvyklý u velké...

Takže spíše prosím o radu, zda jste se obecně s něčím podobným někdy setkali... Díky moc!
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: "Zůstávání" tónu

Příspěvek od Atkins »

Jsem přesvědčen, že je to špatným tlumením, ta kytara je samozřejmě stavěná trochu jinak než dospělý nástroj a proto se alikvotní tóny mohou ozývat jinak, než jsi zvyklý na velkém nástroji, každá kytara je "naladěna" na určitý tón a ten je zpravidla silnější než ty ostatní, jenom velmi kvalitní nástroje mají celé spektrum vyrovnané. Pokud se naučíš správně tlumit struny, nebudou Ti žádné tóny přeznívat, přirozeně můžeš zkusit jiný kus, třeba bude "naladěn" někam jinam, mimo prázdných strun.
Výraz "naladěn" prosím nespojovat s laděním strun.
Další test mužeš provést tím, že celý nástroj naladíš o půltón níž a vyzkoušíš, zda tóny stále přeznívají.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90

Příspěvek od woro90 »

Kytary s menším tělem mají obecně delší sustain než s větším tělem, poněvadž velká plocha přední desky přenáší vibrace ze strun na vzduch velmi rychle, čímž je dosaženo větší hlasitosti ale struny jsou více tlumeny, zatímco malá plocha nedá takovou hlasitost a struny se chvějí déle. Pochybuji o tom, že by to byla přirozená rezonance kytary, ale to s podladěním o půltón zkus, jsem na to také docela zvědavý.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

zatímco malá plocha nedá takovou hlasitost a struny se chvějí déle
Hm, velmi zajímavý názor, podle této Tvé teorie by musela mít taková mandolína sustain jako bejk. :lol:
Rozhodně jsem nezaregistroval, že by se struna na menších nástrojích chvěla déle.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Díky za radu a pomoc. Zkusil jsem to podladit (doufám, že jsem to udělal správně :oops: - říkali jste o půltón, takže jsem to dal na D#, B, F#, C#, G#, D# ... Nicméně efekt zůstal stejný...asi se vypravím do prodejny a zkusím vyměnit...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:
zatímco malá plocha nedá takovou hlasitost a struny se chvějí déle
Hm, velmi zajímavý názor, podle této Tvé teorie by musela mít taková mandolína sustain jako bejk. :lol:
Rozhodně jsem nezaregistroval, že by se struna na menších nástrojích chvěla déle.
Mandolína má totiž kraťoučkou menzuru. Ale jestli sis nevšimnul, třeba nulka má podstatně delší sustain než jumbo.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

"Nulka"? Co je to prosím "nulka", možná že to znám pod jiným názvem, rozhodně ovšem menší nástroje nemají delší sustain oproti nástrojům dospělým. Také je otázkou, zda náhodou nesrovnáváš dva, konstručně zcela odlišné typy.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:"Nulka"? Co je to prosím "nulka", možná že to znám pod jiným názvem, rozhodně ovšem menší nástroje nemají delší sustain oproti nástrojům dospělým. Také je otázkou, zda náhodou nesrovnáváš dva, konstručně zcela odlišné typy.
Tvar Concert 0, tělo španělky ale krk jumba. Často se dělají jen jako dvanáctipražce, ale dají se najít i čtrnáctipražce. Případně dalším, extrémním příkladem je parlor. I s měkkou deskou má dost dlouhý sustain, poněvadž má při stejné menzuře podstatně menší tělo než ostatní.Obrázek
Ty prostě nedokážeš pochopit že mluvím o velikosti těla, ne o menzuře. Ano, ta cortka má kratší menzuru, ale pořád je zmenšená více co se těla týče. Podívej se na polohu kobylky, je podstatně více vzadu než u velkého déčka. Prostě je té kytaře to tělo trochu malé, což víc než kompenzuje zkrácení sustainu vlivem kratší menzury. A dva konstrukčně zcela odlišné typy srovnáváš ty, ta poznámka o mandolíně mi přišla s prominutím hloupá.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ty prostě nedokážeš pochopit že mluvím o velikosti těla, ne o menzuře.
Ne! Já nedokážu pochopit, jak může někdo tvrdit, že velikost korpusu může ovlivnit délku sustainu.
Porovnal jsem čtyři kytary - celou, 1/2, 3/4, a 7/8 všechny čtyři byly stejné konstrukce - žádný výrazný rozdíl v sustainu jsem nezaznamenal, ba co víc, u menších nástrojů se zdál kratší.
A o menzůře mluvíš, protože kytara, kterou zde popisuje kolega v prvním postu samozřejmě kratší menzuru .
Apropos, nemyslíš, že kdyby se Tvá teorie zakládala na reálných faktech, dávno by se seriově vyráběly nástroje s plnou menzurou a malým korpusem?
rastakvajanasta

Příspěvek od rastakvajanasta »

Atkins píše:Apropos, nemyslíš, že kdyby se Tvá teorie zakládala na reálných faktech, dávno by se seriově vyráběly nástroje s plnou menzurou a malým korpusem?
Takové nástroje se vyrábí. Ale nejsou to kytary pro masy, běžný akustický hráč amatér se rozhoduje jen mezi Déčkem a Jumbem. Malé koncertní kytary s menzurou od 24a3/4 palce (pod tuto hodnotu už se mluví o short scale) po 25a1/2 palce ve velikostech těla 0-000 se skutečně vyznačují lepší dynamikou (i když asi menší bohatostí tónu), jestli zrovna delším sustainem, to bych nezobecňoval (ani malá, ani velká kytara nemá nutně delší sustain). Dokonce i short scale koncertní nástroj mívá obvykle lepší dynamické schopnosti než velké Déčko, jen se snižuje podíl vyšších harmonických, tón se změkčuje, malá průraznost.
Ale to jsem trochu odbočil, řeč byla o sustainu.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:Porovnal jsem čtyři kytary - celou, 1/2, 3/4, a 7/8 všechny čtyři byly stejné konstrukce - žádný výrazný rozdíl v sustainu jsem nezaznamenal, ba co víc, u menších nástrojů se zdál kratší.
Doprdele 1/2, 3/4 a 7/8 se liší hlavně menzurou, já mluvím o velikosti těla. Ale to je asi jako mluvit do dubu.
Kdybys trochu četl, co jsem vlastně napsal, zjistil bys, že vzhledem k menzuře jakou ta kytara má, má pořád menší tělo než by měla mít, kdyby se měla chovat jako zmenšený dreadnought. A moje teorie se na reálných faktech zakládá, schválně si někdy zkus porovnat sustain GC, dreadnoughtu a jumba. A kytary s plnou menzurou a malým korpusem se sakra vyrábějí, proč myslíš že jsem tam dával obrázek té parlorky? A nejsou tak rozšířené proto, že ten dlouhý sustain je jen jakýmsi vedlejším jevem, na akustice stačí i takový sustain, jako má jumbo. Hlavním důvodem, proč se vyrábí, je jiná barva zvuku a někteří lidé je kupují možná i kvůli lepší skladnosti a menší hlasitosti.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Doprdele 1/2, 3/4 a 7/8 se liší hlavně menzurou
A velikostí korpusu ne? Hm, další zajímavá informace. No nic, tentokrát se asi neshodneme.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:
Doprdele 1/2, 3/4 a 7/8 se liší hlavně menzurou
A velikostí korpusu ne? Hm, další zajímavá informace. No nic, tentokrát se asi neshodneme.
Velikost korpusu je menzuře úměrná, proto mají zhruba stejný sustain.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

O.K. Takže bychom mohli říci, že u nástroje který si vybral kolega je:
woro90

Příspěvek od woro90 »

Atkins píše:O.K. Takže bychom mohli říci, že u nástroje který si vybral kolega je:
Tak se podívej ještě jednou na polohu kobylky. Na čtrnáctipražec je viditelně hodně vzadu. Prostě má menší tělo než by pro tuto menzuru vycházelo při zmenšení normálního déčka stejným způsobem jako se zmenšují španělky. Nebo delší menzuru než by odpovídalo velikosti těla, to je jedno. Proto bych si dovolil odhadovat, že má delší sustain než déčko. Už mě chápeš?
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Zdravím,

nechci vstupovat do vaší diskuze, neb tomu nerozumím :D

Jen pro info - byl jsem s tím Cortíkem v prodejně a zjistili jsme, že chyba je především v mých rukách - G trochu přeznívá a tím, jak zatím neumím střídat akordy dostatečně rychle a hodně hraju Emi, C a G, kde s tím géčkem nepracuju, je to poznat... Když vzali do ruky nástroj zručnější hráči, bylo to v pohodě... :)

Takže dobrá zpráva je, že kejtra je v pořádku, teď už jen poštelovat ty ruce :D
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Tak to bude v pohode, staci cas a pujde to ;)
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“