Neladí už na 5. pražci
Pravidla fóra
Neladí už na 5. pražci
Zdravím!
Už nějaký čas pokukuji po nějaké akustice a občas se někde i zastavím a nějakou vyzkouším. Moje představa je cca do 8mi tisíc. Docela mě překvapilo, že většina kytar mezi 6ti a 8mi tisíci korunami už na 5. pražci neladí. Je to normální, nebo je to kus od kusu? Nejsem žádný extra muzikant, ale tohle mi prostě vadí.
Už nějaký čas pokukuji po nějaké akustice a občas se někde i zastavím a nějakou vyzkouším. Moje představa je cca do 8mi tisíc. Docela mě překvapilo, že většina kytar mezi 6ti a 8mi tisíci korunami už na 5. pražci neladí. Je to normální, nebo je to kus od kusu? Nejsem žádný extra muzikant, ale tohle mi prostě vadí.
Naposledy upravil(a) HAD87 dne 24.12.2009 21:17, celkem upraveno 1 x.
Re: Neladí už na 5. pražci
Ladit to musí všude, jinak nebrat, ale ještě jsem se s tím u nových kusů nesetkal. Nemáš spíš neladící prsty (mačkáš příliš velkou silou, poněvadž nejseš zvyklý na tak silné struny)?HAD87 píše:Zdravím!
Už nějaký čas pokukuji po nějaké akustice a občas se někde i zastavím a nějakou vyzkouším. Moje představa je cca do 8mi tisíc. Docela mě překvapilo, že větčina kytar mezi 6ti a 8mi tisíci korunami už na 5. pražci neladí. Je to normální, nebo je to kus od kusu? Nejsem žádný extra muzikant, ale tohle mi prostě vadí.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- DL
- Kontaktovat uživatele:
Pokud říkáš většina, tak už bych tipoval, že bude chyba někde na tvým přijímači. "Neladící prsty" by mohly být přícinou. Na jakou tloušťku strun hraješ?HAD87 píše:Zdravím!
Už nějaký čas pokukuji po nějaké akustice a občas se někde i zastavím a nějakou vyzkouším. Moje představa je cca do 8mi tisíc. Docela mě překvapilo, že větčina kytar mezi 6ti a 8mi tisíci korunami už na 5. pražci neladí. Je to normální, nebo je to kus od kusu? Nejsem žádný extra muzikant, ale tohle mi prostě vadí.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
No nevím, snažím se to vždycky mačkat tak, aby prostě nedrnčelo. Přece se nebudu zbytečně namáhat a mačkat víc, než je nutný
Navíc když si vezmu jen jednu strunu a zkouším si to jen na jedný, myslím, že to jsem schopen pohlídat. Ale jsem samouk, vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo skutečně prstama, takže příště s něma zkusím ještě polaborovat.
Haraju obvykle na desítky, provozuju totiž španělku na železných strunách, tak tam tvrdší moc nedávám, i když jsem je už zkoušel. Ono taky umačkat tvrdý struny na tom širokým krku není žádnej med
Vím, že to není ideál, ale když jsem si ji kdysi kupoval, neměl jsem o kytaře ani páru a u ohně jsem tuhle praktiku španěl s železnýma strunama běžně vídal, takže mi na tom nepřišlo nic zvláštního. To je taky jeden z důvodů, proč už teď chci nějakou klasiku.
Haraju obvykle na desítky, provozuju totiž španělku na železných strunách, tak tam tvrdší moc nedávám, i když jsem je už zkoušel. Ono taky umačkat tvrdý struny na tom širokým krku není žádnej med
- ...EDGE...
Mrkni se, kdyz chytas hmat treba barre, jestli ty struny neohybas prstama, to se taky muze stat, pak je samozrejme natahujes a rozladujes.
Pokud používáš kovové struny na španělu, tak nechápu, proč řešíš ladění. Španělka s kovovými strunami neladí minimálně od 5.pražce. Takže možná ty kytary ladí, ale ty jsi do teď byl úplně mimo.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Jazzman: Těžko se mu hraním na čundráckou kytaru posune hudební sluch tak, že dva stejné tóny slyší jako různé 
- 60'Rock_N'_Roll
zkus kytaru za 14000 pokud ti ani ta nebude ladit, problém je v tobě...
podle mě je to blbost i většina staggu ladí bezchybně...na těch pár sekund
podle mě je to blbost i většina staggu ladí bezchybně...na těch pár sekund
2 stejné tóny opravdu poznám, myslím, že v tomhle směru ujetej nejsem
Pokud to není kytarou, bude to mojí technikou, to by nebylo nic divného. To, že jsem napsal, že většina neladí znamená, že jsem držel v ruce i takovou, která byla úplně super, jenže stála přes desítku a to je na moje hraní opravdu zbytečný přepych. Když zkouším kytaru v obchodě, stejně si vždycky půjčuji i ladičku, protože podle sluchu nenaladím a samozřejmě jsem si vždycky ověřoval i na ladičce, jestli kytara fakt neladí, nebo jsem paranoidní.
Každopádně všem díky za názory
EDIT: Jazzman: Jedním z důvodů, proč jsem začal koukat po nové kytaře je právě to, že u svojí kytary slyším, že to není tak úplně to pravý ořechový.
Každopádně všem díky za názory
EDIT: Jazzman: Jedním z důvodů, proč jsem začal koukat po nové kytaře je právě to, že u svojí kytary slyším, že to není tak úplně to pravý ořechový.
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
No, pokud to ověřuješ podle ladičky, tak se už dostáváme k omezení temperovaným laděním...
Ale prd. Kvarta a kvinta ladí téměř přesně, tedy 5. pražec musí sedět.mycountry píše:No, pokud to ověřuješ podle ladičky, tak se už dostáváme k omezení temperovaným laděním...
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
No, řeč byla o "už" pátém pražci, ale pravda, něco na tom bude 
Skutečně jsem to myslel tak, že podle ladičky zkouším 5. pražec. Jestli kytara ladí i někde jinde budu s mým sluchem těžko poznávat, jedině bych si zbrnkal stupnici, ale stejně bych o tom dost pochyboval. Že slyším shodu dvou tónů, nebo jestli spolu víc tónu dobře ladí ještě neznamená, že poznám každý samotný tón, jestli je někam kousek posunutý. To opravdu ne.
Každopádně, závěrem pro mě je, že budu hledat chybu spíš v prstech a příště s něma trošku polaboruju.
Každopádně, závěrem pro mě je, že budu hledat chybu spíš v prstech a příště s něma trošku polaboruju.
- DL
- Kontaktovat uživatele:
Nebo zkus oktávu na 12. pražci
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
Souhlasím s tím co radí kluci - vyzkoušet srařší kytary, opkud to taky budou dělat.
Osobně bych se přikláněl k špatné technice hraní - tipnul bych to na táhání strun trošku nahoru. Mám s tím osobní zkušenost, kdy hraju hlavně na akustiku a začínal jsem na basu. Basoval jsem si sám pro sebe, všechno mi ladilo. A až jsem si jednou zahrál s kámošema, kteří valili na kytary, tak jsem s něma najednou neladil. A bylo to tím, že krk na base měl jiný profil, než na který jsem z akustiky zvyklý a struny jsem při dohmatu tahal nahoru. Když jsme hrál sám, tak mi to nevadilo (podle ladičky jsem to nikdy nezkoumal). Dneska už jsem ten problém vyřešil...
Osobně bych se přikláněl k špatné technice hraní - tipnul bych to na táhání strun trošku nahoru. Mám s tím osobní zkušenost, kdy hraju hlavně na akustiku a začínal jsem na basu. Basoval jsem si sám pro sebe, všechno mi ladilo. A až jsem si jednou zahrál s kámošema, kteří valili na kytary, tak jsem s něma najednou neladil. A bylo to tím, že krk na base měl jiný profil, než na který jsem z akustiky zvyklý a struny jsem při dohmatu tahal nahoru. Když jsme hrál sám, tak mi to nevadilo (podle ladičky jsem to nikdy nezkoumal). Dneska už jsem ten problém vyřešil...
Tak jsem si dneska byl zase zbrnkat v krámně a všechno bylo OK. Tak já nevím, asi jsem teď o trošku menší dřevák než před tím, nebo jsem si dal jen většího majzla. Zkoušel jsem nějakýho Segulla, Nashwille a Strunal. Všechno mezi 6ti a 10ti tisíci. Ještě chci otestovat nějakýho Corta a Lag a pak už se jen rozhodnout. Jak jednoduché 
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Myslíš od prvního postu, který jsi napsal čtyřiadvacátéhoTak já nevím, asi jsem teď o trošku menší dřevák
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Mezi posledním zkoušením kytar v obchodě a napsáním prvního příspěvku uběhla poměrně dlouhá doba :-p Jen tak pro upřesnění