Jolana Iriss - elektronika

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
JerryLB

Jolana Iriss - elektronika

Příspěvek od JerryLB »

Zdravím, prosím poraďte. Mám Jolanu Iriss bass a funguje, ale trochu šumí. Když chytnu potenciometr hlasitosti (poťáky mají kovové krytky), tak je úplně tichá a když naopak potenciometr tónovy clony, rozšumí se víc. Zem je spojená s kobylkou. Nešumí vůbec, když zemí spojím oba poťáky, ale nevím, jestli se s tím nemůže něco stát. Ale je to divné.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: Jolana Iriss - elektronika

Příspěvek od aivn86 »

Doporučil bych vzít zapojení například takové: http://rmpickups.cz/soubory/schema_bass_jj.gif a celé to kvalitně přepájet s tím, že vyměníš dráty a potenciometry. Jinak to, že když se dotkneš strun nebo i kovových potenciometrů a ono to přestane šumět a brumět je docela normální. Děje se to dost čast. A hlavně u sing snímačů.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
JerryLB

Příspěvek od JerryLB »

Tak to jo, to jak budu mít čas, tak to asi udělám, jen nevíte prosím, jak by to bylo s přepínačem, protože ten tu není zakreslen. A ještě teď ten přepínač co tam je, tak je otočný o 360°, ale basa hraje jen v dvou protilehlých polohách a přijde mi, že tam moc rozdíl ve zvuku není. Je to tak správně?
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Ty joo, Iriska byla moje první opravdová basa... škoda že jsem ji z nerozvážnosti kdysi střelil za pětistofku...
Jestli ti fungují jen dvě protilehlé polohy na přepínači, tak je to jedno a to samé, ten přepínač jak se točí dokola, tak je tam každá poloha (zapojení) 2x, budeš to muset proměřit (propípat...)... Originální zapojení najdeš tady: http://www.jolana.info/navod/navod.html
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Popřípadě podle mě bude nejlepší koupit přepínač 3 polohový. Takový jaký je na LP (http://www.bachmusik.com/p153/lp-prepin ... reny-k-02/) a dát ho místo toho co tam je. Tahle varianta je i příjemnější na přepínání při hře než to otáčet. pak bych to zapojil podle tohoto schématu. http://rmpickups.cz/soubory/schema_2xhb ... 1xtone.gif
Akorát ty tam budeš mít míň drátů od snímače. Prostě jeden z nich je stínění a druhý bude signál.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
JerryLB

Příspěvek od JerryLB »

Díky za rady, asi to časem předělám, teď se mi to ale povedlo rozchodit úplně. Akorát, kdybych koupil jen ten 3 cestný, tak ztratím jednu polohu, protože Iriss má 4.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

JerryLB píše:Díky za rady, asi to časem předělám, teď se mi to ale povedlo rozchodit úplně. Akorát, kdybych koupil jen ten 3 cestný, tak ztratím jednu polohu, protože Iriss má 4.
To jo, ale co je na té čtvrté zapojené. :?: Když máš dva singl snímače jako na iriss tak můžeš mít zapojený jenom krkový, kobylkový nebo oba. Víc možností není . :-)
JerryLB

Příspěvek od JerryLB »

Ale jo, je, čtvrtá pozice : snímač u kobylky bez hlubších tónu (presents). A opravdu má trochu jinačí zvuk
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Ajo tak to jsem netušil, že to mají až takhle vyfachčený. V tom případě se dá koupit pěti polohový přepínač jako je na stratocasteru a máš tam poloh dost.

Jinak až teď mi došlo, že je to ve špatné sekci. Takže přesouvám...
JerryLB

Snížení šumu - Jolana Iris Bass

Příspěvek od JerryLB »

Zdravím, mám informaci, že velký rezistor (řádově 100KOhm - 1MOhm) dokáže snížit šum. Basa mi trochu šumí a když se dotknu třeba poťáků, tak ztichne. Odpor by to měl vyřešit, ale ať ho umisťuji kamkoli, tak buďto nic nebo to rovnou vyzkratuju, což je k ničemu. Pokud někdo víte, jak to zapojit, tak prosím poraďte.

Schéma zapojení: http://yfrog.com/0jschmajolanairisbassj

Díky
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Re: Snížení šumu - Jolana Iris Bass

Příspěvek od Pepe »

Moc ti neporadim, ale nechápu, proč zakládáš nový téma, když už ho máš o pár řádků níž ???

baskytarovy-hardware-prislusenstvi-udrz ... 17141.html
Yamaha BBG5A, Jolana Galaxis Bass, Zoom B2, VOX, ORX
garde

Příspěvek od garde »

.....ja si myslím, že šum Ti negeneruje basa .....ale niečo medzi basou a kombom.....
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
JerryLB

Příspěvek od JerryLB »

To Pepe: Tak tohle je už něco půlně jinýho, navíc jsem se nedíval, jak moc rychle se tu mění příspěvky.
Tom350

Příspěvek od Tom350 »

Nějaký rezistor ti šum neodstraní - nemá jak, musel bys k němu přidat kondenzátor, aby tvořil filtr. Když se podíváš na zapojení elektroniky kytary, tak už to tam je vyřešeno. U Jolan za to většinou může stará elektronika - to znamená komplet vyměnit jak součástky, tak drátky. Právě tohle bylo řečeno v tom topicu který poslal Pepe :idea: stačí jenom hledat...
A nebo si cup nějaký noise gate za 1,5k a můžeš mít pocit, že dáváš kytaře to nejlepší :lol:
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

JerryLB píše:To Pepe: Tak tohle je už něco půlně jinýho, navíc jsem se nedíval, jak moc rychle se tu mění příspěvky.
No tohle téma se týká elektroniky na tej Irisce ne? A jak se jmenuje tvuj předchozí thread :?: Sice nejsem elektrikář, ale tohle neni úplně něco jinýho, jak píšeš.
Namůžeš čekat od 40 let staré basy zázraky, že ti bude hrát jak z partesu. Zvlášť když je to Jolana. Vim o čem mluvim, jednu Jolanu taky vlastnim...

To Tom350: No ten předchozí thread zakládal taky JerryLB asi 2 dny před tímto :roll:
JerryLB

Příspěvek od JerryLB »

Máte pravdu, omlouvám se, jsem prostě zvyklý z jiných fór, kde váš pšíspěvek za hodinu už není málem na hlavní stránce.

Tahle Jolana, co jsem koupil má nádhejnej zvuk, ale jde mi o to něčím nasimulovat dotek lidskýho těla. Když při doteku ztichne, tak to přece musí jít vyřešit pomocí elektroniky.
Pepe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe »

JerryLB píše:Máte pravdu, omlouvám se, jsem prostě zvyklý z jiných fór, kde váš pšíspěvek za hodinu už není málem na hlavní stránce.

Tahle Jolana, co jsem koupil má nádhejnej zvuk, ale jde mi o to něčím nasimulovat dotek lidskýho těla. Když při doteku ztichne, tak to přece musí jít vyřešit pomocí elektroniky.
No když do nějakýho tématu přispěješ, tak automaticky skočí na první místo, tudíž je na očích a nemusíš se bát, že by si toho někdo nevšim. Chce to číst pravidla fóra :!:

Dotekem to uzemníš a to těžko nasimuluješ. Už se to tu x-krát řešilo, chce to trochu pohledat...
Tom350

Příspěvek od Tom350 »

Pepe: aha, sory jsem si to vůbec nevšimnul. Někdo pověřený by to mohl sloučit...

JerryLB: Tu elektoniku kytary jsi už kompletně vyměnil? Natahal nové dráty a všechny spoje jsou dobře připájené? Je dobře uzemněná kobilka, a pořád to šumí a při doteku přestane?
JerryLB

Příspěvek od JerryLB »

Vodiče jsou novy, dal jsem Cu 0,75mm2. Součástky jsem nechal původní, protože jsou tam použity tesla díly a zatím jsem nezjišťoval, čím přesně bych je nahradil (kapacity u kondíků vím, ale napětí je uvedeno jen u jednoho). A kobylku jsem nezemnil, protože to by se mi akorát ten šum převedl i ke hraní, sice bych to při hraní uzemnil, ale zase by to občas dělalo bordel. Ale budu rád za každou radu, která pomůže.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Sloučeno se starším threadem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“