Kontrabas - výběr strun a smyčce

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
Jazzman
Rádce

Kontrabas - výběr strun a smyčce

Příspěvek od Jazzman »

Zdar, je tu i nějaký kontrabasista? Koupil jsem si 3/4 překližkový kontrabas Thomann, abych zjistil, jestli mě bude bavit na kontrabas hrát. Baví! Jsou na něm ale strašné struny. Jaké si mám koupit? Thomastik Spirocore jsou asi nejčastější volba, ale má někdo i jiný nápad? A jak si mám vybrat smyčec? Podle čeho poznám, že je dobrý?
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Jazzman
Rádce

Re: Kontrabas - výběr strun a smyčce

Příspěvek od Jazzman »

Tak nic. Co jsem zatím zjistil na dané téma ( pro ty, kdo mají stejný problém ) :

Struny je třeba volit, dle plánovaného užití nástroje. Na smyčec tvrdší, pro hru prsty měkčí. Ne, že by to nešlo i naopak, ale s problémy. Nejčastěji doporučované struny jsou Thomastic Spirocore, nabízené v různých velikostech a tvrdostech. Stejně tak D´Addario, řada Helicore, nebo levnější varianta Prelude, doporučovaná výrobcem pro bluegrass a jazz. Ceny od 2 700 - 4 200 ,- , což je dost, ale struny prý vydrží dobře hrát 3 roky, místo mých obvyklých 2 měsíců na baskytarách.

Smyčec je asi složitější téma. U nás se používá více tzv. Německý model, což je ten s větší žabkou ( žíně jsou dál od hůlky. Různé materiály, váha, profily, velikosti, vyvážení, hotový blázinec. Žíně z Číny, Mongolska, Sibiře. Ceny 3 000 - 35 000,- , ale určitě by šel sehnat i dražší :D Smyčec jsem zatím odložil.

Výšku strun jsem snížil na 8mm nad oktávou, struny hezky mňoukají a drnčí, když chci a pořádně se do nich opřu. Jinak čistý, dlouhý tón.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

A můžeš dát přesně na odkaz na ten kontrabas? Jenom by mě zajímalo co to stojí. Taky bych si pořídil kontrabas, ale elektrický. Na klasiku tak nějak není v paneláku místo :-D
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Já ho koupil použitý a repasovaný od kamaráda.Prodává ještě 3 na Aukru.

Elektrický jsem chtěl taky, ale upozornili mě včas, že se na něj nenaučím hrát smyčcem ( nerozezníš velkou desku, ale prkno ) a neudržíš ho ( má jen opěrky ) , což pro nezkušeného basistu je dost problém.

Taky je potíž, že na trhu nic elektrického není. Palatino je peklo, drnčí, šumí,nehraje....Stagg bez komentáře....a pak NS z Hořovic, což je super, ale ty prachy...........za to máš celomasiv!
aivn86 píše:A můžeš dát přesně na odkaz na ten kontrabas? Jenom by mě zajímalo co to stojí. Taky bych si pořídil kontrabas, ale elektrický. Na klasiku tak nějak není v paneláku místo :-D
Přílohy
DSC05158.JPG
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“