Jaké basové bedny k 2x Yamaha S115V?
Pravidla fóra
Jaké basové bedny k 2x Yamaha S115V?
Mám kapelu - zpěv, kytara, klávesy, baskytara, bicí. Hrajeme pop-rock.
Hrajeme na aparát:
2x Yamaha S115V (2x500w), zesilovač PSA-31500 (2x500w/8ohm)
Chtěli bychom to doplnit basovými bednami a teď nevíme:
1) Jaký výkon
2) aktivní/pasivní
3) 1 ks nebo 2 ks
4) 15" nebo 18" reproduktor
Limitujícími prvky jsou:
1) Chceme investovat maximálně 20000 Kč - 25000 Kč
2) rozměry - jezdíme osobními automobily
Poradíte? Budu rád za každou odpověď.
Díky
Hrajeme na aparát:
2x Yamaha S115V (2x500w), zesilovač PSA-31500 (2x500w/8ohm)
Chtěli bychom to doplnit basovými bednami a teď nevíme:
1) Jaký výkon
2) aktivní/pasivní
3) 1 ks nebo 2 ks
4) 15" nebo 18" reproduktor
Limitujícími prvky jsou:
1) Chceme investovat maximálně 20000 Kč - 25000 Kč
2) rozměry - jezdíme osobními automobily
Poradíte? Budu rád za každou odpověď.
Díky
Fender Stratocaster, Godin Session
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Akustická kytara Crafter+L.R.Baggs M1A
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Re: Jaké basové bedny k 2x Yamaha S115V?
V jakých prostorech hrajete a pro kolik lidí ?
Zvuk má být jaký - má to tlačit a kopat, nebo spíš vibrovat a hezky vrnět ?
Výkon - ten je důležitý, ale mnohem důležitější je citlivost subu.
Slušné mají >100dB. Pod 98 nemá smysl jít, protože by jste potřebovali hodně silné zesilovače.
Například výkon 300W do bedny o citlivosti 100dB hraje stejně hlasitě jako 600W do bedny s citlivostí 97dB.
Jak chcete vyřešit dělení - u pasivních beden bude nutné pořídit vyhýbku, u aktivních bývá zpravidla interní.
Například Mackie či RCF je mají dost slušné.
Vzhledem k tomu, že je chcete převážet v osobáku, bych hledal asi mezi 15", což do interiéru bývá dostačující.
Třeba oblíbený RCF 705AS stojí cca 25 tisíc, ale jeden stačit nebude.
Osmnáctkový 8003AS by jeden možná stačil, ale cena je nějakých 33 tisíc.
Já osobně bych šel cestou pasivního SUBu, třeba EMC15B ve 4 ohmech živit QSC RMX1850HD a časem přikoupit druhou bednu.
Pokuď si můžete vyrobit skelety, tak velmi slušně hrajou BC http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000007 a to i s levnejma Eminencema.
Kdyby nebyly limitující rozměry, pak jednoznačně MT18SUB - to hraje velmi slušně a za peníze co stojí, lepší nepořídíš.
Není ovšem stále vyřešené dělení, kdy nemá smysl použít nějakou levnou vyhýbku, která zvuk pouze zdegraduje. Ale v bazarech se občas dá objevit slušná analogová vyhýbka za přijatelný peníz.
Taky nemám dobré zkušenosti s vestavěnými crossy v zesilovačích, ale ty by byly zapotřebí stejně dva.
Možností je hodně...
Zvuk má být jaký - má to tlačit a kopat, nebo spíš vibrovat a hezky vrnět ?
Výkon - ten je důležitý, ale mnohem důležitější je citlivost subu.
Slušné mají >100dB. Pod 98 nemá smysl jít, protože by jste potřebovali hodně silné zesilovače.
Například výkon 300W do bedny o citlivosti 100dB hraje stejně hlasitě jako 600W do bedny s citlivostí 97dB.
Jak chcete vyřešit dělení - u pasivních beden bude nutné pořídit vyhýbku, u aktivních bývá zpravidla interní.
Například Mackie či RCF je mají dost slušné.
Vzhledem k tomu, že je chcete převážet v osobáku, bych hledal asi mezi 15", což do interiéru bývá dostačující.
Třeba oblíbený RCF 705AS stojí cca 25 tisíc, ale jeden stačit nebude.
Osmnáctkový 8003AS by jeden možná stačil, ale cena je nějakých 33 tisíc.
Já osobně bych šel cestou pasivního SUBu, třeba EMC15B ve 4 ohmech živit QSC RMX1850HD a časem přikoupit druhou bednu.
Pokuď si můžete vyrobit skelety, tak velmi slušně hrajou BC http://www.bcspeakers.com/suggested.php?id=0000000007 a to i s levnejma Eminencema.
Kdyby nebyly limitující rozměry, pak jednoznačně MT18SUB - to hraje velmi slušně a za peníze co stojí, lepší nepořídíš.
Není ovšem stále vyřešené dělení, kdy nemá smysl použít nějakou levnou vyhýbku, která zvuk pouze zdegraduje. Ale v bazarech se občas dá objevit slušná analogová vyhýbka za přijatelný peníz.
Taky nemám dobré zkušenosti s vestavěnými crossy v zesilovačích, ale ty by byly zapotřebí stejně dva.
Možností je hodně...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Díky za odpověď, o těch MT18sub jsem také vážně uvažoval, ale ta váha a rozměry! Souhlasím s názorem jít cestou pasivek.Hrajeme převážně v klubech nebo po restauracích tak do 200 osob, venku spíš vyjímečně.Dělení si představuji přes cros. zabudovaný v ekvalizéru a nebo koupím nějaký levnější cros. samostatný. Já dávám přednost mohutným sametovým basům, jak ty říkáš vibrování a vrnění, ne nějaké ostré či řezavé.Ten EMC15B jsi slyšel jak hraje? Co ty na to? Zatím ahoj
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Tak 200 lidí není zrovna málo - to už chce slušné vybavení.
Ty EMC basovky jsou celkem povedené a na svoje rozměry hrajou hodně slušně.
Jestli ale chceš opravdu hutný bas, pak rozhodně pouvažuj nad tím basreflexem od B&C, nebo hornflexem MT15SUB od megatonu.
Určitě zapomeň na dělení eqvalizérem - to sem vůbec nepatří, pracuješ s docela velkými výkony a je potřeba jít vyzkoušenou cestou s patřičným vybavením.
EQ samozřejmě může pomoci doladit zvuk.
U levnýchh krosů je potřeba dávat pozor a dobře vybírat - liší se kus od kusu a blbý kros zkazí zvuk nenapravitelně.
Tím narážím na výrobky jako jsou Omnitronic, Skytec, Behringer apod., se kterými slušný zvuk neuděláte, nehledě na mizernou kvalitu.
Riskovat kvůli několika tisícům odprásknutí reproduktorů není ta správná cesta...
Ty EMC basovky jsou celkem povedené a na svoje rozměry hrajou hodně slušně.
Jestli ale chceš opravdu hutný bas, pak rozhodně pouvažuj nad tím basreflexem od B&C, nebo hornflexem MT15SUB od megatonu.
Určitě zapomeň na dělení eqvalizérem - to sem vůbec nepatří, pracuješ s docela velkými výkony a je potřeba jít vyzkoušenou cestou s patřičným vybavením.
EQ samozřejmě může pomoci doladit zvuk.
U levnýchh krosů je potřeba dávat pozor a dobře vybírat - liší se kus od kusu a blbý kros zkazí zvuk nenapravitelně.
Tím narážím na výrobky jako jsou Omnitronic, Skytec, Behringer apod., se kterými slušný zvuk neuděláte, nehledě na mizernou kvalitu.
Riskovat kvůli několika tisícům odprásknutí reproduktorů není ta správná cesta...
Jak to myslíš? Vždyť budu mít zapojení mix-crossover-zesilovač. Jak bych ty reproduktory mohl zničit?
Dělením pomocí ekvalizéru jsem myslel to, že mám ekvalizér BEHRINGER FBQ 1502
- ten umí rozdělit pásma. Má tam crossover freqv. Vím, že to není zrovna "značka", alespoň pro začátek by to mohlo ale stačit.
Díky
Dělením pomocí ekvalizéru jsem myslel to, že mám ekvalizér BEHRINGER FBQ 1502
Díky
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Jak to myslím ? No třeba tak, že díky studeňáku v crossu odpálíš driver.
Což ale v té Tvojí konfiguraci vlastně nehrozí, protože satelity jsou fullrange a sub by to měl překousnout.
Ten FBQ zkus - jako startovací level by to stačit mohlo, nikdy jsem s ním sice nedělal, ale jestli je souběh ladícího potenciometru dobrý, tak by to mělo hrát dobře.
Což ale v té Tvojí konfiguraci vlastně nehrozí, protože satelity jsou fullrange a sub by to měl překousnout.
Ten FBQ zkus - jako startovací level by to stačit mohlo, nikdy jsem s ním sice nedělal, ale jestli je souběh ladícího potenciometru dobrý, tak by to mělo hrát dobře.
Ještě by mne zajímalo, šlo by ten můj zesilovač použít v takovémto zapojení?
kanál 1 - Yamahy
kanál 2 - subbasy
Nevadí to tomu zesilovači, když pojede do 4 ohmů a na každém kanálu jinak? (Myslím tím vliv na zahřívání a jeho celkovou výdrž.)
Co si myslíš např o bednách RHB 15/600 z http://www.rh-sound.cz/reproboxy.rh.30/ ? Mám kamaráda, který zvučí a prodává. Říkal, že za tu cenu je to slušné a ty rozměry (55x50x50) jsou perfektní...
kanál 1 - Yamahy
kanál 2 - subbasy
Nevadí to tomu zesilovači, když pojede do 4 ohmů a na každém kanálu jinak? (Myslím tím vliv na zahřívání a jeho celkovou výdrž.)
Co si myslíš např o bednách RHB 15/600 z http://www.rh-sound.cz/reproboxy.rh.30/ ? Mám kamaráda, který zvučí a prodává. Říkal, že za tu cenu je to slušné a ty rozměry (55x50x50) jsou perfektní...
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
- Jens Ludwig
- Odborník
Co se týče RH sound obecně - je to takovej level mezi Omnitronicem a Behringerem, takže k těm yamahám, no nevim nevim...
jak tu říká spoustu jiných lidí, pokud to s muzikou myslíš alespoň trochu vážně, nesnat se to za každou cenu nějak ojebat, bo tě to pak bude stát x-krát víc...
jak tu říká spoustu jiných lidí, pokud to s muzikou myslíš alespoň trochu vážně, nesnat se to za každou cenu nějak ojebat, bo tě to pak bude stát x-krát víc...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
No jo, za ty peníze to hraje slušně - až budete domlouvat kšeft, tak nezapomeňte do smlouvy napsat, že za ty peníze hrajete slušně a to že jsou basy na prd, tak že si lidi můžou stěžovat, až nebudete hrát vůbec, nebo až odjedete...
To přeci nejde, neblbni - věnuješ spoustu času zkoušení, vymýšlení, nakupuješ nástrojovku a zprzníš to bednou co stojí tolik kde horko těžko začínají použitelné reproduktory.
Někde to přeci chybí, ta láce není zázrak, ale určitá míra kompromisu, v tomhle případě velká míra kompromisu.
Už jenom udávaná citlivost 98dB je pro sub žalostně málo a to ještě určitě jde o údaj ze sci-fi.
Ta sestava na jeden kanál Lo, na druhý Hi se použít dá, ale moc to nedoporučuju - jednak je zvuk z dvoukanálu většinou lepší a jednak dostane zesilovač v tomhle režimu víc zabrat, bude víc a dřív hřát.
No a nakonec mít dva zesilovače je i bezpečnější, když některý kanál nebo zesilovač odejde, tak dohrajete na ten druhý, nehledě na to, že pro bas bude výhodnější použít zesilovač v můstku.
To přeci nejde, neblbni - věnuješ spoustu času zkoušení, vymýšlení, nakupuješ nástrojovku a zprzníš to bednou co stojí tolik kde horko těžko začínají použitelné reproduktory.
Někde to přeci chybí, ta láce není zázrak, ale určitá míra kompromisu, v tomhle případě velká míra kompromisu.
Už jenom udávaná citlivost 98dB je pro sub žalostně málo a to ještě určitě jde o údaj ze sci-fi.
Ta sestava na jeden kanál Lo, na druhý Hi se použít dá, ale moc to nedoporučuju - jednak je zvuk z dvoukanálu většinou lepší a jednak dostane zesilovač v tomhle režimu víc zabrat, bude víc a dřív hřát.
No a nakonec mít dva zesilovače je i bezpečnější, když některý kanál nebo zesilovač odejde, tak dohrajete na ten druhý, nehledě na to, že pro bas bude výhodnější použít zesilovač v můstku.
Vidím, že jste mi ty RH Sound neschválili.Já jsem si to myslel, že tudy cesta nevede a jak jste řekli, nejsem tak bohatý abych si kupoval takové ... Moje řešení je: 2x Megaton EMC 15B osazené BC15PS76, zesilovač QSC RMX 2450 nebo RMX 1850HD/ten se mi ale zdá slabý/.Tím PSA 31500 co mám bych poháněl basy a tím RMX 2450 2x Yamaha S115V.Cenově to vychází na 29500Kč,to je rána, ale tata hudbě fandí, tak snad něco přispěje.Co vy na to? Je to dobrá volba?
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Na basy dej určitě RMX1850HD - je pro tenhle provoz optimalizovaný a vyzkoušený - nižší papírový výkon je jedna věc, "kvalita" signálu věc druhá a ta je u 1850 opravdu OK.
2450 hraje pěkně na vrškách.
Jelo by to v režimu mono, suby paralelně a zesilovač v můstku.
To je pěkných 1800 W a k těm reproduktorům to bude tak akorát.
S PSA osobní zkušenosti nemám ale jistě něco najdeš v diskuzích: http://www.zvukarina.cz/viewtopic.php?f=16&t=828
2450 hraje pěkně na vrškách.
Jelo by to v režimu mono, suby paralelně a zesilovač v můstku.
To je pěkných 1800 W a k těm reproduktorům to bude tak akorát.
S PSA osobní zkušenosti nemám ale jistě něco najdeš v diskuzích: http://www.zvukarina.cz/viewtopic.php?f=16&t=828
Tak Pavle2 dík za všechny rady a měj se hezky!Až to dám do hromady ozvu se jak to chodí.Ondra
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Ještě jeden dotaz Pavle2. Nešel by použít také zesilovač Macie FRS 2800?
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
- einsteincz
- Kontaktovat uživatele:
Bavil jsme se prodavačem v prodance, co to zkoušel porovnávat a Mackie prý basuje slyšitelně méně než RMX.
Jinak mám Mackie FRS1700 na odposlechy a jsem s nimi spokojen. Ještě mě nezklamal.
Jinak mám Mackie FRS1700 na odposlechy a jsem s nimi spokojen. Ještě mě nezklamal.
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player 
Tak dobře.Díky.Ondra
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
Fender Blues Deluxe
Line 6 POD HD500X
FRS 2800 použít jde, ale výsledky budou slyšitelně lepší s RMX 1850HD.
Mimo jiné, zásoba energie v kondenzátorech 1850 je několikanásobná, a to je to, co zesilovač pro suby hlavně potřebuje.
Argumentů, proč se v levných instalacích používá právě 1850HD, je hromada a dají se shrnout do jednoduché věty - dobrý zvuk, spolehlivost a variabilita za slušnou cenu.
Mimo jiné, zásoba energie v kondenzátorech 1850 je několikanásobná, a to je to, co zesilovač pro suby hlavně potřebuje.
Argumentů, proč se v levných instalacích používá právě 1850HD, je hromada a dají se shrnout do jednoduché věty - dobrý zvuk, spolehlivost a variabilita za slušnou cenu.