Nylonky Nebo Kovove struny ??....Poradte..

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Mathew

Nylonky Nebo Kovove struny ??....Poradte..

Příspěvek od Mathew »

Potrebuju poradit...sem zacatecnik na kytaru hraju uz asi 5 mesicu..sam...a hodlam si koupit nove struny......A mam dilema jestli NYLONKY nebo KOVOVE....ZAjimaloby me Vase nazory...a rady..A klidne doporucte znacky....proste podle vasi zkusenosti a oblibenosti :D ..Dekuji mnohokrat...

Matej
...EDGE...

Re: Nylonky Nebo Kovove struny ??....Poradte..

Příspěvek od ...EDGE... »

Co mas za kytaru?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Pokud máš španělku (široký plochý hmatník, struny se ke kobylce uvazují), tak určitě nylonky, pokud dreadnought, jumbo nebo čundrspeciál (úzký, většinou klenutý hmatník, struny jsou v kobylce drženy kolíčky či jsou uchyceny v kovovém struníku), určitě kovovky. Poud si nejseš jistý co máš, pošli fotku.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Mathew

Příspěvek od Mathew »

Mam Normalní špqnělku...ze širokým krkem....
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Takže nylonky anebo si přečti tohle téma.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Mathew píše:Mam Normalní špqnělku...ze širokým krkem....
Tak na ni kovovky necpi, pokud to není umělecký záměr jako u mě. Jsem úchyl, ale vím, jaké tam natáhnout aby to ta kytara zvládala bez poškození, ale je potřeba přizpůsobit kobylku a ani já to moc nevyužiju, používám to jako další alternativu k normální španělce s nylonkami, dreadnoughtu a čundrspeciálu s kovovkami. A nehraje se na to zrovna dvakrát pohodlně, ty kovovky uhýbají před prsty a nedá se za ně moc zabrat, poněvadž na ně mám nastavený nízký dohmat, dělám to jen kvůli zvuku, který moc lidí nevyhledává. S tenkými to strojí za prd a tlustší tu kytaru zničí. Takže pro normálního člověka jednoznačně nylonky. Nebo, pokud chceš hrát trsátkem, si kup kytaru stavěnou na kovové struny.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Mathew

Příspěvek od Mathew »

A kdyz hraju trsatkem....Neuskodi To nylonkam ani zvuku?..??
...EDGE...

Nylonky to preziji, ale tvi posluchaci mozna ne, zni to jak zumpa.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

...EDGE... píše:Nylonky to preziji, ale tvi posluchaci mozna ne, zni to jak zumpa.
Já jsem taky byl proti tomu hrát na nylonky trsátkem, ale pak jsem viděl Gilmoura (hraje tak třeba High Hopes) a Rodriga (z Rodrigo Y Gabriela) a hraje jim to a zni fakt parádně. Ale asi mají o trošku lepší kytary. BTW spíš bych se bál o ty struny - nylonové déčko je opředené tenkým drátkem. Řekl bych, že je to mnohem tenčí drátek než u normální kovové.
...EDGE...

Jo, na nylonlky jsem hraval trsatkem, a presto ze mam jinak fajne kytaru, znelo to fakt kanalizacne, tak se tedy ...EDGE... naucil hrat prstama. Mimochodem s Dčkem mivam problemy i kdyz hraju prstama, omotavani se casto zacne loupat v miste nulteho prazce nebo sedla a odchazi ze vsech strun nejdriv no, ale kdyz jsem jeste tehdy hral trsatkem, problem nebyl o nic vaznejsi, nemyslim ze by mu trsatko nejak vyrazne skodilo.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nevim nevim, mne rozhodne prislo ze nylonky hrane trsatkem dostavaji na pozadi pomerne dost, podstatne vic nez kovovky - jsou take opredene medi, ktera je postatne mekci nez bronz 80/20, coz je nejmekci bronz co se na kovovkach pouziva. Ale ten zvuk se na nektere veci hodi perfektne (nemyslim zrovna akordy pres vsech 6 strun u taboraku, to zni vetsinou dost hrozne).
Centurion

Příspěvek od Centurion »

Kovovejma strunama jsem odvařil několik španělek, to bylo v době kdy jsem začínal. Kováče jsem tupě nasadil i na mou první schnaiderku (koupil jsem si ji ještě za bolševika za drahmej peníz), samozřejmě to vyboulilo desku, urvaly se výztuhy a následně celá kobyla. Na druhou stranu jsem z ní po letech vyrobil svůj první custom nástroj, rezonátorovou kýtu, kterou mám dodneška.

Dneska už mám kytary, který jsou na kovový a tvrdý struny dělaný. Hraju 12th nebo 13th a mám čečulky jako kámen. Kytary tím dost trpí a vetšinou to ohýbá krk. Nikdy se ale nezboří deska ani výztuhy.

Myslím si že akustika stejně dlouho nevydrží, po několika letech už mi připadne, že vyhasíná, začne mít takovej dutej zvuk. Nejlepší zvuk má kytara když je nová. Miluju nový nástroje :)

Zajímalo by mě, jestli je na tom někdo stejně, jestli furt mění kytary jako já? :)
Schneider classic nylon (siroteček)
Ovation applause
Seagull 12str (táborákové provedení)
Squier strat + Ashton Tele
Solton 50 + DOD Tec4
(nová výbavička)

CASIO CTK 3000 (kafemlejnek na oslavy)
Heligonka Josef Hlaváček (úžasná když chcete zpívat celej večer v C, po dědovi)
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

No já mám rád taky nový kytary,ale u mě šlo spíše o hledání zvuku,který je pro mé ucho nejlepší,během posledních dvou let jsem vystřídal 5 kytar :mrgreen: ,z toho 2 mi zůstaly doma,ale nemyslím si,že časem by kytara nějak ztrácela na zvukové kvalitě,ale naopak si myslím-alespoň co se týče polomasívní kytary se smrkovou přední deskou že je po čase zvuk lepší,barevnější a konkrétnější,samozřejmě pokud ti seschne deska,nebo se vyboulí přílišným tahem strun atd.pak jde samozřejmě o poškození kytary a tím pádem i zhoršení zvuku.Nevím co udělá kytara po 20 letech,ale mám vyzkoušeno,že po dobu 5-10let šel zvuk spíše k lepšímu.Jinak mám taky rád,jak na mě při hraní dýchá z ozv.otvoru vůně lepidla z nového nástroje.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že celomasivní nástroj určitě nehraje nejlépe když je nový ale tak po roce intenzivního hraní dozraje. A ano, po zhruba 15 letech umírá ale i to je velmi relativní, měl jsem v ruce nástroje 40 a 50 let staré a nehrály vůbec špatně, naopak, moje 90 letá kejtra po bábě už nehraje vůbec ale ta asi nehrála nikdy. :D
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Pikus

Příspěvek od Pikus »

No, v hudebce máme dvě kytary... jsou podřěné a asi těch 30 let mají za sebou minimálně. Ale jsou to jedny z nejlepší nástroje, na které jsem hrál. Jednu jsem zkoučel na Zlivi a druhou na koncertě v Jeremiášově síni... jsou pohodlné, ale zároveň mají nádherný vyrovnaný zvuk... no, prostě hrajou skoro sami...
miraslozil

Atkins píše:Z vlastní zkušenosti mohu říci, že celomasivní nástroj určitě nehraje nejlépe když je nový ale tak po roce intenzivního hraní dozraje. A ano, po zhruba 15 letech umírá ale i to je velmi relativní, měl jsem v ruce nástroje 40 a 50 let staré a nehrály vůbec špatně, naopak, moje 90 letá kejtra po bábě už nehraje vůbec ale ta asi nehrála nikdy. :D
Ty 40-50let staré kytary,nebyly to náhodou Martinky?O těch jsem slyšel,že některé kusy staré 50let hrají pořád nádherně.Taky jsou dostatečně cenově ohodnoceny,že?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ne, byly to mistrovské nástroje Schonbachských pardon Lubských kytarářů.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Centurion

Příspěvek od Centurion »

Nevím, neměl jsem čest vyzkoušet mistrovskej nástroj.
No asi jsem úchyl na mladý a neochozený věci.
Nová kytara mi přijde taková čistá, ostrá, bez paměti a to je můj zvuk.
Schneider classic nylon (siroteček)
Ovation applause
Seagull 12str (táborákové provedení)
Squier strat + Ashton Tele
Solton 50 + DOD Tec4
(nová výbavička)

CASIO CTK 3000 (kafemlejnek na oslavy)
Heligonka Josef Hlaváček (úžasná když chcete zpívat celej večer v C, po dědovi)
miraslozil

Taky jsem neměl tu čest,ale na tom mladým a neochozeným něco bude,ale to už se dostáváme někam jinam :wink:
jacqueline
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jacqueline »

Ahoj, já si myslim, že ejstli už máš aspoň trochu zvládnutý jak se to drží, tak jsou lepší kovové ( záleží na kytaře), ale z mého pohledu mají kovovky lepší zvuk a nerozladí se ti tolik při změně teploty. 8)
Homo sapiens se vyvinul nad všechny druhy tvorstva - je už schopen sám sebe jako druh vyhubit. http://rlv.zcache.com/guitar_player_evo ... 0i_400.jpg
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“