Jednoduché hlavičky s EQ

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Re: Jednoduché hlavičky s EQ

Příspěvek od Saghi »

Týjo díky! To vypadá dobře.
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"

Homemade : FootSwitch
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ten prográmek s funkcí korekcí jsem Ti poslal na e-mail. Jinak tu máš jakousi stavebnici kytarového zesu: http://www.flajzar.cz/zesilovace-1/kyta ... ilovac.htm, ale neznám to, nikdy jsem to neviděl a neslyšel. Pokud by ses rozhodl dělat ten předzes z mosfetů co Ti doporučuje Lunchie ( a vypadá to hodně zajímavě ), dej za to tento konec: http://www.flajzar.cz/zesilovace-1/zesi ... w-mono.htm. Není nutno tam rvát max. doporučené napětí a ždímat z toho plných 100W. Klidně si to napájej 2 X 15V a budeš mít konec s cca 20W. Tento konec mám mnohokráte vyzkoušený v různých aplikací. Vesměs aktivní podiové odposlechy a kytarové aparátky a hraje solidně. Jen si vyměň ty šitózní trimry za něco lepšího a keramické kondíky za svitky.
Jinak postavit 5W celolampu v jednočinném zapojení je mnohem, mnohem snažší. K tomu ani DPS nepotřebuješ.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

souhlasim s mmjuzem, postavit lampove kombo s 1 lampou v predzesilovaci a jednu v koncovem je co se tyce poctu soucastek a slozitosti konstrukce daleko jednodussi nez treba postavit boss ds-1 :). Bohuzel, kdyz clovek s elektronikou teprve zacina, muze udelat hromadu chyb, ktere ho muzou stat i zivot ... :oops:

takze radsi prvne neco s nizkym napetim a pak mozna zacit elaborovat s lampama ... ja bych doporucil pro zacatek tenhle zesilovac, ktery jede na nejakych 30V a pouziva elektronky, co se davaly do autoradii.

http://www.sophtamps.ca/mambo/index.php ... &Itemid=38

naklady na postaveni jsou par stovek a hraje docela pekne a hlavne se clovek nauci, co a jak - ma to klasicky zdroj jaky se dava do lampovejch zesiku, jen tam misto 300+V je peknych 30V :).
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

mmjuz: Když semnou je to těžký. Já kdybych to koupil a sestavil, tak z toho nebudu mít takovou radost jako když to udělám celý. A navíc mi to příde drahý. Homemade to výjde levnějc podle mě.

Lunchie: To prostě nedávám. Je tam jen schéma a já mám skoro problém už s ním.

Asi budu muset zůstat u Rubýka..
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal

MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

lunchie píše:souhlasim s mmjuzem, postavit lampove kombo s 1 lampou v predzesilovaci a jednu v koncovem je co se tyce poctu soucastek a slozitosti konstrukce daleko jednodussi nez treba postavit boss ds-1 :). Bohuzel, kdyz clovek s elektronikou teprve zacina, muze udelat hromadu chyb, ktere ho muzou stat i zivot ... :oops:

takze radsi prvne neco s nizkym napetim a pak mozna zacit elaborovat s lampama ... ja bych doporucil pro zacatek tenhle zesilovac, ktery jede na nejakych 30V a pouziva elektronky, co se davaly do autoradii.

http://www.sophtamps.ca/mambo/index.php ... &Itemid=38

naklady na postaveni jsou par stovek a hraje docela pekne a hlavne se clovek nauci, co a jak - ma to klasicky zdroj jaky se dava do lampovejch zesiku, jen tam misto 300+V je peknych 30V :).
kde se daj sehnat ty elektronky? - kamarád bude stavět něco levného nadoma
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ja je koupil na ebay ... co se tyce te 12u7 - tak tam se da pouzit i 12au7 (ta 12u7 je 12V verze te 12au7), ta 12k5, s tou jsem mel lehce problem sehnat, ale nakonec jsem to nasel na ebay - koupil jsem tehdy 2 za $10.

Pokud by se zvedlo napeti z 30V na 50V (stale bezpecne), tak mam pocit, ze by se tam mohly pouzit i normalni elektronky - jako treba el84 (musi se zmenit vystupni transformator, el84 ma 4-5K, a bias rezistor) nebo i treba jednu triodu z 12au7, jen se musi pocitat s tim, ze to nebude mit moc 'head room' na cisty zvuk a bude to zkreslovat drive a samozrejme to nebude mit vykon 5W :). Pri zmene vystupni elektronky je ale potreba predelat konec - bias rezistor, vystupni transformator). Ale vubec bych se nebal s tim trochu poelaborovat ... kazdopadne pokud tam pouzijes lampy na normalni napeti a ne ty 12v alternativy, tak urcite to nebude hrat jako fender twin, ale hrat to bude a mozna ne uplne spatne :). No a postupem casu si to muze predelat na vysoky napeti pouze predelanim zdroje.

drive nez se do toho pusti, tak at se koukne sem:
http://www.freewebs.com/valvewizard/

z toho pochopi vice mene jak to funguje ...

EDIT: Ted tak premyslim a prijde me, ze pokud tu 12k5 nikde nesezene (a mam pocit, ze to v evrope bude problem sehnat), tak bude lepsi se pustit do neceho jednoduchyho z vysokym napetim - treba P1 z ax84.com
Slozitost konstrukce je obdobna, krom toho, ze nakonec v tom zesilovaci bude misto B+ 30V to B+ 250V.

Skoda, ze nejsem v cechach, nekomu bych tu 30V 'hlavicku' nekomu daroval, aby slouzila :(. Takhle sedi ve skrini a chyta prach.

Jinak, pokud by si chtel nekdo poelaborovat s lampama a boji se vysokeho napeti, tak muzou vyzkouset:

http://www.tube-town.net/diy/lov/lov02- ... r-eng.html

maj tam napajeni 12V a nebude to znit uplne spatne.
Naposledy upravil(a) lunchie dne 13.01.2010 21:12, celkem upraveno 1 x.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Saghi píše:mmjuz: Když semnou je to těžký. Já kdybych to koupil a sestavil, tak z toho nebudu mít takovou radost jako když to udělám celý. A navíc mi to příde drahý. Homemade to výjde levnějc podle mě.

Lunchie: To prostě nedávám. Je tam jen schéma a já mám skoro problém už s ním.

Asi budu muset zůstat u Rubýka..
tak ruby neni špatnej na začátek a jestli to hraje doopravdy jako na těch videiich tak to je slušný. taky to budu kutit jen co budu mít šablonu na plošnák
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Panove jedna rada - naucit se studovat schema, aby clovek vedel, co to tam je a byl schopnej si udelat plosak sam. Taky trocha teorie, jak co funguje by nebyla uplne k zahozeni. Prece jenom udelat neco a ani nevedet, jak to funguje neni uplne idealni hlavne v pripade, ze kdyz se to postavi a kdyz se to zapne, tak z toho neni slyset ani hlaska :).
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

lunchie píše:Panove jedna rada - naucit se studovat schema, aby clovek vedel, co to tam je a byl schopnej si udelat plosak sam. Taky trocha teorie, jak co funguje by nebyla uplne k zahozeni. Prece jenom udelat neco a ani nevedet, jak to funguje neni uplne idealni hlavne v pripade, ze kdyz se to postavi a kdyz se to zapne, tak z toho neni slyset ani hlaska :).
Můj případ :P
Ale už s tím něco dělám. Prostě ty těžší schémata zatím nezvládám no.

mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Těžší schémata, jako jednoduchá. Systém je pořád stejný. Člověk, který neumí číst, si nepřečtě román o osmi stech stranách stejně jako dvoustránku vesnického zpravodaje. Zkus tu stavebnici. Už udělat vkusnou a funkční škatuli na kombo, či zesík není pro každého tak snadné. Pak si musíš namyslet a postavit vhodný zdroj, bezchybně osadit DPS, vše vhodně umístit, aby se potřebné dobře chladilo a neohřívalo to nic co nemá, aby signál nikde nenabíral žádný bordel a pak tomu vdechnout duši. Pro začátečníka až až. A že bys něco ušetřil tím, že si doma vyšušníš sám destičku? Snad se tím něco naučíš.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“