Kosmetika

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Kosmetika

Příspěvek od Atkins »

Tak nějak nerozumím tomu, cpát nějaký sajrajt na zcela nové struny...to se na ty struny bude hrát v nějakých extrémních podmínkách? Nebo mi něco uniká? Nikdy jsem na struny žádné přípravky nepotřeboval, pokud je struna "jetá", pak jí vyměním.
Jedinou vyjímkou byly struny na base, ty jsem po odstrojení vyčistil hadříkem s jarovou vodou a to jenom proto abych "na chvíli" prodloužil jejich životnost...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
rastakvajanasta

Příspěvek od rastakvajanasta »

Co se týče prodlužování živostnosti u nepotahovaných strun, nejsem si jistej. Uncoated struny u mě chcípnou do deseti hodin hraní tak jako tak, s čističem nebo bez (velmi silně se mi potí ruce), takže jsem je přestal používat.
Čistič strun + coated struny = maximální pohodlí pro prsty levé ruky, alespoň pro mě. Ale už jsem se setkal i s názorem, že "kluzkost" strun je na prd, takže universální rada asi neexistuje.
Teorge

Příspěvek od Teorge »

ESP myslím taky říká, že by se měli struny měnit co 10 nebo 18h hraní (už si přesně nepamatuji)

Mimochodem nepomlouvejte přípravky Dunlop na kytaru, je to první věc kterou mám po ruce a dobře se tím utírají ze stolu zaschlá kolečka od hrnku. :twisted:
Homerda

Příspěvek od Homerda »

ESP myslím taky říká, že by se měli struny měnit co 10 nebo 18h hraní (už si přesně nepamatuji)
Coze? To neni mozny... :shock:
Stop dreaming, start playing!
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ale to se týká magorů (magor míněn veskrze kladně) typu Paca DeLucia, kteří hrají 23 a půl hodiny denně a ten zbytek ladí :lol: A to se naprosté většiny nás, jak tady ležíme, rozhodně netýká. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

No tak...kdyz zrovna nemam Elixiry (ktere menim kdyz nejaka praskne), tak menim az kdyz nejaka praskne :D
Nebo kdyz uz jsou tak zxidovane ze me rezou do prstu...coz zalezi na kvalite, Martinky na me nove akustice jsou po dvou tydnech hodne intenzivniho hrani furt v pohode, rozhodne o dost vic nez cenove srovnatelna D'addaria, co jsme mival na elektrice. Elixiry jsou v pohode po ctyrech, peti mesicich...nic nedrhnu, nelestim (krom hmatniku)....neresim, nestrasim, jen davam do akustiky na noc kus jabka :D
Homerda

Příspěvek od Homerda »

jen davam do akustiky na noc kus jabka :D
Ja kus salamu, pak mam lepsi filing(slint) :lol:

K tem strunam-kdyz se budou menit jednou za 3 mesice, tak si myslim, ze to bude absolutne v pohode...
Stop dreaming, start playing!
...EDGE...

Ma pak takovy masity toun ze? :D
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Homerda: Tak přesně to tam píšou takhle:

How often should I change strings?
Although changing strings varies with each user, ESP recommends that you change your strings at least every 20 hours of playing time. Keep in mind that if you wipe your strings clean after each use, it will help prolong the life of the strings.

'Atkins No já si pod tím taky představuju jiné hraní...:-D
jorus

Příspěvek od jorus »

Ohledně toho čištění bych doporučil klasicky pronto na nábytek, je toho víc jak speciálního přípravku a s podobným účinkem, v každém případě by to nemělo kytaře ublížit. Navíc tim jdou i vyčistit struny, když už jsou na tom hodně špatně. Líh bych v žádném případě nepoužíval a voda taky není úplně to nejlepší.
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

...EDGE... píše:No tak...kdyz zrovna nemam Elixiry (ktere menim kdyz nejaka praskne), tak menim az kdyz nejaka praskne :D
Nebo kdyz uz jsou tak zxidovane ze me rezou do prstu...coz zalezi na kvalite, Martinky na me nove akustice jsou po dvou tydnech hodne intenzivniho hrani furt v pohode, rozhodne o dost vic nez cenove srovnatelna D'addaria, co jsme mival na elektrice. Elixiry jsou v pohode po ctyrech, peti mesicich...nic nedrhnu, nelestim (krom hmatniku)....neresim, nestrasim, jen davam do akustiky na noc kus jabka :D
Souhlasím,Elixír je špica,mám vyzkoušeno,že je stačí občas na chvíli úplně povolit(např.při čištění hmatníku)a po opětovném našponování hrají zase jako nové.S Martinkama(bohužel jen jako strunama)mám ty nejlepší zkušenosti, D'Addaria za cenu Martinek nemá cenu ani kupovat.Na vyčištění a odmaštění strun po víkendové žranici na zahradě mi stačí syntetický líh a hadřík.
...EDGE...

No zejo, Daddarka mam na akustice tyden..a basy delaj jen bůůů hrozne, sice za 93 kčš,- clovek nemuze chtit moc, ale jako....nzadne terno to neni no ;)
Miroslav

Příspěvek od Miroslav »

Na struny se mi osvědčil čistič FAST FRET.Struny vydrží o něco déle.
charliealpha

Příspěvek od charliealpha »

Moje kytary jsou jeden santusáckej vágus vedle druhýho, nejsou to žádný metrosexuálové, tak na co nějaká kosmetika? Když je špína v dostatečný vrstvě, tak se sama odloupne :) A na ty nejextrémější fleky stačí plivnout a přeleštit rukávem :)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Sedí :lol: Na kytaru se má hlavně hrát :lol:
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

No konečně taky někdo rozumnej. Už jsem se lekl, že jsem jedinej, co nikdy nečistí ani tělo ani struny ani hmatník ani..... No prostě, co na to jen hraje.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

I když je pravda, že si pokaždý než to vezmu do ruky umyju ruce. Takže přece něco. :lol:
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
rastakvajanasta

Příspěvek od rastakvajanasta »

Hrát na zadobytčenou kytaru je za trest :mrgreen: obvzlášť z hmatníku oblepeného hnójem se mi zvedá kufr, prsty se lepí. Za největší zvěrstvo považuju natáhnout novou sadu strun na nevyčištěný hmatník.
Ale proti gustu... každému dle libosti 8)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Je celkem logické, že při výměně strun vyčistím hmatník ale to je tak vše, jsem přesvědčen, že cpát na natažené struny (notabene na struny nové) nějaký umělohmotný sajrajt je značně kontraproduktivní.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Já jsem zastáncem názoru, že kytara se má čistit, pokud vypadá dobře, a člověk, který na ni hraje, je více střízlivý než našrot. Pokud mě do hospody vytáhne holka, trochu tu kytaru otřu hadrem. Pokud banda ochlastů, jenom omrknu struny a jdu, i kdyby na ní byly zaschlé zvratky (ještě na ní, pokud vím, nebyly). Při nejbližší příležitosti pak sundám svinstvo ze strun a trsátkem oškrábu zbytky jídla a popel z hmatníku a pokud se blíží příležitost, kdy by tu kytaru mohla vidět nějaká slečna, nedejbože moje, použiju svoji výše popsanou metodu. Mýdlová voda, případně jednou za půl roku i nějaký autošampon, růžový chlupatý hadr a jedem. A to jen u té stamarky, která vypadá docela reprezentativně (proto ji beru mezi děvčata), jinak čundrspeciály a alkopádla nechávám jak jsou, aspoň mají ochrannou vrstvu. Při výměně strun čistím hmatník, pravidelně ho impregnuji, poněvadž nesnáším když je na tom lepivá a smradlavá vrstva humusu, hraje se na to mizerně, to samé mastná zadní strana krku. Ale od Dunlopu jenom sajrajt na struny, který používám i na napouštění hmatníku. On do toho ten humus pak tolik neleze. Víc je podle mě zbytečné, a pokud někomu vadí, že nemám kytaru dokonale naleštěnou, ať mi sežene jinou.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“