Pokud si tedy dáš kytaru víc dolů, tvoje nohy se nadřou samozřejmě stejně, ale o trochu ulevíš ramenům. protože ty vyrovnávají tu vodorovnou sílů od řemenu, který je šikmo.
Kytarový popruh, řemen, pás...
Pravidla fóra
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Re: Popruh, pás, řemen na těžkou kytaru
Právě tohle je ta laická představa, kterou jsem tu chtěl vyvrátit. Tady školský příklad tažení saní - čím delší provaz, tím se míň nadřeš. Je to plně analogické, akorát si to v hlavě otoč o 90° nebo si to překresli na papír.
Pokud si tedy dáš kytaru víc dolů, tvoje nohy se nadřou samozřejmě stejně, ale o trochu ulevíš ramenům. protože ty vyrovnávají tu vodorovnou sílů od řemenu, který je šikmo.
Re: Kytarový popruh
BOŽE
Hlavně, že sranda je 
Zatím nic, bo 1. nemám skupinu 2. na doma to nevyužiju a proto si radši koupím dunlop crybaby 95qMLorenzo píše:Co jsi nakonec pořídil?Joey01 píše:Tak pokud se nemýlím, tak kožený popruh je ze zvířecí kůže, takže nějaké to zvíře padnout muselo
ESP Horizon NT II DBSB --> Laney GH50L --> VHT Special 6
"Z profilového avataru se dá vyčíst ledacos"
Paul Gray (1972-2010) R.I.P.
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
osobne si myslim ze popruh neni od veci ikdyz nemas skupinu..hrani ve stoje je o dost jinci(zvlast pokud chces byt cool a mit kytaru pod gulema
)rozhodne neni spatne cvicit i ve stoje,sejde se to..
Jako hraní ve stoje vyloženě nenávidím
bo to neumím, nemůžu sólovat, jen lead mi jde
a nechápu jak hetfield má kytaru úplně dole a eště sóluje, blázen jeden a takových je mnoho no...bylo by dobré začít. Ale já si radši sednu, hraju v mamčiné tátové ložnici, bo všude jinde mě vyhodí a tam je málo místa a nikdo tam není, sotva tak tak sedím, leda si vzít kombo a upalovat do garáže, ale to by zas přišla polovina sídliště, bože jak já to tu nenávidím 
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
no prave proto ze to ve stoje nejde se na tom musi pracovat(teda..nemusi, ale potom na nakem koncerte sedet..
)
-
Teorge
Re:
3,5" ?? to je teda silný popruhWohma píše:Ja si prave objednal z eBaye 3,5-palcovy kozeny pas za 17 dolaru i s postou
dailysleeper:
Nevím díval jsem se na to jen tak zrychla a u toho tažení saní to chápou, protože část síly plýtváš tím, že se jakoby snaží sáně nadzvednout.
Jenže u kytary ne a ne nějak přijít na to, kde by se jí plýtvalo. Možná, že to bude tím, že už je pozdě.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Asi to nakonec radši nakreslím, ale ještě se to pokusím vysvětlit.
Když si na sebe pověsíš kytaru a podíváš se dolů, tak vidíš, že popruh směřuje šikmo dopředu. Ty na popruh působýš prostřednictvím ramen výslednou silou, která je rovnběžná s popruhem. A tato síla se skládá ze dvou sil:
- svislá působící proti gravitaci - užitná
- vodorovná - řemen tě táhne dopředu - nejvíc to lze cítit nahoře mezi krkem a ramenem a ty tuto sílu musíš vyrovnat, takže tělem působíš směrem dozadu - to je ta síla kterou plýtváš.
Když si na sebe pověsíš kytaru a podíváš se dolů, tak vidíš, že popruh směřuje šikmo dopředu. Ty na popruh působýš prostřednictvím ramen výslednou silou, která je rovnběžná s popruhem. A tato síla se skládá ze dvou sil:
- svislá působící proti gravitaci - užitná
- vodorovná - řemen tě táhne dopředu - nejvíc to lze cítit nahoře mezi krkem a ramenem a ty tuto sílu musíš vyrovnat, takže tělem působíš směrem dozadu - to je ta síla kterou plýtváš.
-
Teorge
Právě, že nechápu, kde se bere nějaká síla, která táhne kytaru směrem od těla 
Proč né
to by bylo kůůl stejně kůůl jak kdyby Apocalyptica běhala s těma violloncelama a kontrabasy
A je to normální, že ve stoje mi nejde sólovat jo? Není to tím, že mám nějaký zlozvyk ve stoje ne?
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
ve stoje byva ruka v trochu jinem uhlu, nevidis tak dobre na hmatnik atd...je lepsi si dat tu kytaru vyse, kdyz to das hodne nizko hned jak zacinas, tak budes mit levacku silene vykroucenou, budes hodne nepresny, a navic si stou rukou muzes i neco udelat, takze si to dej vyse tak, aby se ti pohodlne hralo
Jojo dávám si to výše na doma mi je jedno jak to mám vysoko, hlavně ať se mi hraje nejlíp

Tak jak máš ten avatar?McKozias píše:kdyz to das hodne nizko hned jak zacinas, tak budes mit levacku silene vykroucenou
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
to v avataru je docela vysoko, jenom sem skloneny..tam ju mam tremolem u pasku nebo nejak tak..ale mel sem obdobi kdy sem to hrde nosil az pod koulema(doslova
)ale byl to strasny zaber na levacku a zacala zlobit, tak sem se pro tu machrovinu nakonec vykaslal
Hele občas na jednoduchý věci si to tak taky dávám, člověk se aspoň vyřádí a aspoň si na malou chvilku představí, že je někdo, koho zná celý svět
Ale pak vždycky někdo přijde do pokoje 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak teda, dayslyppere, nevím, jak si kytaru na krk visíš ty, ale když si ji pověsím já, tak naopak kytara tlačí na břicho, protože se z vychýlené polohy snaží dostat do polohy svislé, v čemž ji jaksi brání moje tělo.
A i kdybych bral, že existuje neužitečná síla, kterou působím dozadu, tak to není síla generovaná rameny, ale celými zády.
A i kdybych bral, že existuje neužitečná síla, kterou působím dozadu, tak to není síla generovaná rameny, ale celými zády.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Nero
- Rádce
Hrát ve stoje musí umět každý, kdo hraje na elektriku. Že ti to nejde, znamené dvě věci - cvič a nauč se kytaru pověsit tak, aby se ti na ní hrálo dobře. Pás si koupí k elektrice snad každý, kdo si ji pořídí, s kapelou to opravdu nesouvisí. Řemen mi přijde pro nekapelního hráče možná praktičtější, než kvákadlo...
A pamatuj, že image je na nic... Schválně, kdo z těhle dvou asi uhraje víc...

A pamatuj, že image je na nic... Schválně, kdo z těhle dvou asi uhraje víc...

"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Asi budu muset opravdu nakreslit kompletní statický rozbor.
Samozřejmě, že váha kytary rozkládá na záda, ale tak 2/3 nese rameno.
Řemen tě jinam než v jeho ose táhnout nemůže. A tato šikmo jdoucí síla se logicky musí skládat z tíhové síly a ještě něčeho. A to "něco" je síla opačná té, co ti tlačí na břicho, jak jsi sám poznamenal. Akorát jde opačný směrem.
Tato silová dvojice pak vytváří moment, který tě v přechu tlačí dozadu a u ramena ohýbá dopředu.
Samozřejmě, že váha kytary rozkládá na záda, ale tak 2/3 nese rameno.
Řemen tě jinam než v jeho ose táhnout nemůže. A tato šikmo jdoucí síla se logicky musí skládat z tíhové síly a ještě něčeho. A to "něco" je síla opačná té, co ti tlačí na břicho, jak jsi sám poznamenal. Akorát jde opačný směrem.
Tato silová dvojice pak vytváří moment, který tě v přechu tlačí dozadu a u ramena ohýbá dopředu.
já si kupoval Warwick 8cm ........ sice určený na basu, ale proti předešlému o dost pohodlnější a hezčí 
- ...EDGE...
dayslypper: Pravdu mas, ale spis teoreticky, protoze kdyz mas kytaru hodne nizko, budes se k ni vice shybat a zadama tudiz budes muset nest vice sily aby te vlastne netahla dolu...to uz musi byt dost nizko no.
- Nero
- Rádce
Jéžiš, neteoretizuje už trochu zbytečně moc? Klidně ti budu, dayslyppere, věřit, páč mi je to vcelku jedno. Furt mi na krku bude viset kytara o váze X kg a gravitaci budou "eliminovat" ramena, krk, bederní svalstvo nebo pravý obočí mi je vcelku jedno. Stejně budeme mluvit o rozdílech, které jsou zanedbatelné... A důležitý fakt je to, že na kytaru pověšenou výše se hraje lépe, i kdyby měla vážit o něco víc... 
PetrPeter 1975 - 2008
100% ten z green day, by ho převálcoval ani by nemrk
Ok chápu, i když u mě se prachy naskytnou na obě věci, takže ano koupím si kvalitní kožený popruh, už to chápu má to smysl i na doma, díky. Když to mám tak nahoře tak se to dá, ale rád bych to někdy měl pak dole třeba jako Hetfield, ale i ten v začátcích to měl nahoře