ozvučení kapely v malých sálech

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
oslotron

ozvučení kapely v malých sálech

Příspěvek od oslotron »

Ahoj!Mám dotaz ohledně zvučení beatové kapely. Poslední dobou se nám množí kšefty na svatbách a oslavách, kde není PA. Zatím jsme to řešili zpěvem přes kytarovej aparát a dalo se to, nicméně bych rád něco lepšího. Nechce se mi do toho cpát moc peněz, protože to využiju jen občas. Takže specifikace - jednalo by se jen o zvučení zpěvů pro kapelu o dvou kytarách, base a bicích + foukačka. Hrajeme rock'n'roll a podobně, ale nijak zvlášť do toho neřežeme. Občas kšeft jen pro dvě kytary a zpěv. Zatím jsem uvažoval od vou aktivních bednách - nejspíš RH Sound RHA 12/2/250P, nebo Skytec PA12, případně ještě mix Tapco Blend 6. Ale moc se ve zvučení nevyznám, tak se chci zeptat, zda by to mohlo stačit. Jak říkám, doteď na to stačil 50W tranzistorovej kytarovej apaprát se dvěma 12'' repro hnanej řes fazoli POD. Předem děkuji za jakoukoli radu a ještě dodávám, že nepotřebuju zvukový zázraky, potřebujem se jen slyšet a na drahý bedny nejsou penízky.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

ty skyněco vůbec nekupuj - pořiď si ty RHSound - to ti postačí....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
oslotron

Příspěvek od oslotron »

Díky za radu! Ještě teď zvažuju, jestli teda něco nepřisolit a nekoupit třeba i bedny Tapco, ale nevim, jestli to má smysl. Jak řikám, potřebuju to jen občas a mám pocit, že v těch bednách do 10000,- asi zas takovej rozdíl nebude, ne?
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od einsteincz »

Věřím tomu, že ty Tapca budou hrát líp. Přece jenom je to levná verze Mackie, takže za tím je alespoň trochu nějaká značka a hlavně za tím bude více zkušeností z vývoje než u RH :P
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
oslotron

Příspěvek od oslotron »

Jasně, asi máš pravdu. Já to spíš myslel tak, jestli ten rozdíl vyjádřenej víc než dvojnásobnou cenou bude natolik výraznej, aby se mi to vyplatilo zaplatit kvůli cca. pěti kšeftům za půl roku. Ale přesto díky, ještě to budu chvíli zvažovat.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

A nezní ta otázka spíš: Co ztratím několika zkaženejma kšeftama ?
oslotron

Příspěvek od oslotron »

No, teď nevím, jestli jsem to pochopil správně. A možná se taky pouštíme do zbytečných úvah. Původně mi šlo v podstatě jen o to, dozvědět se, zda by ty bedny od RH Sound mohly stačit. Co se týče zkažených kšeftů, asi takhle. Do teď, jak jsem to popisoval, jsme podobné malé kšefty řešili zpěvem přes kytarový aparát a zkaženej nebyl žádnej kšeft. Krom toho musim dodat, že po mnohaletých zkušenostech a zhruba 300 odehraných koncertů můžu upřímně říct, že mnohdy mi kšefty, kde se zpívalo přes dvě komba, připadaly daleko zvukově zdařilejší, než se zvukaři. Nic nepískalo, slyšeli jsme se, publikum bylo spokojený, nehledě na úsporu několika tisíc. Vím, že odborníkům na ozvučení při té představě možná vstávají vasy na hlavě, ale prostě je to tak. Je nás v kapele víc, všichni toho máme odehráno hodně (od malých kšeftů, po hraní pro tisíce lidí u nás i v zahraničí) a z praktického hlediska můžu fakt říct, že to fungovalo velmi slušně. Asi by to tak fungovalo i nadále, jen jsem si říkal, že mít nějakej zpěvovej aparátek pro příležitost, by nebylo od věci. Někdy třeba to kombo nebude k dispozici a tak. No, moc jsem se rozkecal, omlouvám se. Taky jsem se nechtěl dotknout nikoho z přítomných zvukařů...
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ještě si dokážu představit zpěv přes klávesové kombo, možná přes kombo pro akustickou kytaru či basu, ale přes rockový aparát opravdu ne.

Možná si pořiďte tlampače, na dalších 300 koncertů to bude bohatě stačit, srozumitelnost bývá vynikající a pískat to nejspíš taky nebude.

Nic ve zlým, to jenom pro odlehčení.

Já se v týhle brandži taky pohybuju. Ať jako muzikant, či zvukař.
Už pár desítek roků a za tu dobu jsem se setkal se stovkami interpretů a muzikantů.

Někteří jsou úspěšní, jsou hvězdami, jiní se snaží, dalším je hudba koníčkem a další začínají.
Ale takových, kteří by byli spokojení s chrochtáním komba nebo levnýho aparátu, takových jsem moc nepotkal, jestli vůbec...

Levné věci nepořizujte - jsou to vyhozené peníze.
Naposledy upravil(a) pavel2 dne 22.01.2010 20:57, celkem upraveno 2 x.
oslotron

Příspěvek od oslotron »

Ahoj! Já bych fakt nerad vyvolal něco jako hádku nebo tak. Ber to opravdu jako můj názor a mou zkušenost. Hrajeme beatovou muziku a rock'n'roll a to už hezkých pár let. Docela slušně si tím přivyděláváme. Většina kšeftů jsou soukromý oslavy, svatby, firemní večírky a tak, ale odehráli jsme i x vystoupení v Lucernabaru (ne jako předkapela někomu), Rock Café atd...Doteď hrajeme pravidelně veřejně a chodí na nás lidi (sám se tomu někdy divím:o). Nejsme rozhodně hvězdy, ani nemáme podobné ambice. Jde o to si zahrát a vydělat tím nějaký peníz, což se zatím dařilo. Minimálně na slušný nový auto už jsem si vybrnkal dost ;o) Mám poměrně slušnej kytarovej i basovej aparát i kvalitními nástroje, o hudbu se zajímám a můžu ti říct, že to o čem jsem mluvil nebylo hraní přes chrchlající kombo, ale v celku normální hraní. Stejným způsobem jsme třeba zvučili i na soukromé oslavě Michaela kocába. Michael Kocáb je majitelem velmi slušného hudebního studia, zvuku rozumí a neměl jedinou připomínku. Dokonce nám zaplatil víc. Sejně tak vypadali ostatní podobně odehrané kšefty. Ještě dodám, že se nejednalo o žádná špičková koma, jedno byl nějaký 50w tranzistor a druhý malej 15w lampovej Fender. Nemusíš mi samozřejmě věřit, ale možná bys byl překvapen, kdybys to slyšel. Rozhodně to nebyl zázrak, to určitě ne, ale když to srovnám s jinými kšefty... Zažil jsem spousta koncertů vyloženě zkažených zvukařem a to i v renomovaných klubech. O neustávájícíh vazbách, odposleších pouze na ozdobu atd. raději nebudu mluvit. A už vůbec ne o cenách, které si za to řekli. Ale to už mluvíme o lidech, ne o aparátu, já vim. Vážně nerad bych tě pohoršoval. Svým přízpěvkem nechci nikoho urazit ani nedělám nikomu reklamu. Píšu jen o svých zkušenostech. Ani nemám důvod tvrdit tu něco o čem nejsem přesvědčen. Osobně zastávám názor, že nejjednodušší řešení bejvá to nejlepší. Proto hledám něco jednoduchýho. Ale vím, že názory se různí. A děkuju za tvou radu, pokusím se vymyslet jiné řešení. Sám cejtim, že to nejlevnější nemusí bejt to pravý...Na omluvu pánů zvukařů ještě dodám, že jsem zažil i opravdu kvalitní zvuk, jen ne tak často, jak bych rád.
Naposledy upravil(a) oslotron dne 8.09.2008 13:28, celkem upraveno 2 x.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Já se přece nehádám - pouze zírám.

To že někdo neumí kroutit knoflíkama a nebo je hluchej je běžný.
Stejně, jako je hodně majitelů krásných drahých aut, kteří se domnívají, že jsou i skvělými řidiči.

Nicméně o bednách něco vím a tak mně prosím ušetři obhajování - zpívejte si přez co chcete a komu chcete, ale netvrď mi, že je jedno, přez co se zpívá/hraje.

Na jedný straně píšeš, že máte dobrý nástrojový aparát a slušný nástroje.
K čemu ? To je přeci stejný jako se zpěvem.

Určitě by stačil Behringer GM108, na basu Hocke, kytary Stagg, rovněž tak basa.

Nebo nestačil ?

Nechme to být, vy zpívejte přez tronicy, já budu zvučit přez svoje Megatony/QSC.
oslotron

Příspěvek od oslotron »

Jasně promiň, už jsem svou předchozí odpověď sám upravil. Určitě máš pravdu, lepším aparátem bych nic nezkazil. Jen jsem na tom nechtěl vykrvácet. A co se týče nástrojů, po těch asi 10ti letech aktivního hraní mi někdy opravdu připadá, že by mi stačily nástroje mnohem méně kvalitní, když pak někdy slyším, jak to leze ven. Užiju si to vpodstatě jen doma ;o) Teda pokud hovoříme o zvuku a ne pocitu z dobrý kytary... Chtěl jsem jen říct, že to hraní za těchhle okolností nevybočovalo z průměru. Já mám třeba hraní bez PA rád. Ale je pravda, že zpěv si asi taky zaslouží kvalitu, ač sám není nejlepší. Tak se nezlob. Já chtěl v podstatě asi slyšet něco ve smyslu, kup to, RH jsou levný a nejsou tak špatný. Ale sám jsem nečekal, že bych se této odpovědi dočkal. Prostě se radši poradim, když o tom moc nevim. Tak dík, tvůj názor oceňuji a věřím, že se v tom vyznáš. Hájil jsem se jen ,abs věděl, že nemluvíš s nějkym patnáctiletym klučinou, co mlátí do kytary přes Stagg.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ale jo, dobrý, je se nezlobím, já jen tak trochu do toho vrtal - vždycky je lepší probrat záležitosti z více stran.

K Tvému dotazu - osobně bych ze jmenovaných bral to Tapco.
Jednak z těch jmenovaných bude mít asi nejpříjemnější zvuk a hlavně má slušný servis a dobrou likviditu.

Skytec a RH neprodáš, kdyby ses rozkrájel.

Hlavně nekupuj nic, co obsahuje piezo...
oslotron

Příspěvek od oslotron »

Bezva, díky. Slyšel jsem, že jsou dobrý. Mrknu, kde je maj.
lison

Re: ozvučení kapely v malých sálech

Příspěvek od lison »

Čau, odborníci, chtěl jsem se zeptat co by jste mě doporučili jako napájení pro 2x PEAVEY PRO-15 (pak plánuju třeba i výměnu reprosoustavy). Jaký zesilovač, mix (powermix), popřípadě efekty, procesory......??.

Mělo by to být na menší akce cca 50-100 lidí, vnitřní i venkovní použití, asi 8 vstupu (klávesi, kytara, basa, 4mic).

Je toho strašně moc na trhu, tak se chci zeptat co by jste mě doporučili.......
Díky moc za odpověd!
rodina

Příspěvek od rodina »

Dobrý den,
.
Naposledy upravil(a) rodina dne 26.01.2010 13:10, celkem upraveno 2 x.
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

8002 pod 7001 stačí, nebo je používáš ve dvojici ?
Krom toho, jestli si dobře pamatuju, tak 8002 má max SPL 134 dB
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“