Mikrofon v kytarovém kombu

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Odpovědět
ibanezdx170

Mikrofon v kytarovém kombu

Příspěvek od ibanezdx170 »

Dobrý den vám všem,

četl jsem tady pár příspěvků ohledně zpěvových mikrofonů a dost mě zarazilo že není vhodné zapojovat mikrofon do kytarového komba já mám ve zkušebně aparát peavey valve king 212 a ten má dva kanály čistý a zkreslený na zkresleném používám kytaru na na čistém mikrofon ale vždy mám zapojen pouze mikrofon nebo kytaru nikdy obojí na vzájem proto bych se chtěl zeptat jestli to kombo nebo resp. lampy nějak trpý když přez něj zpívám. Druhá otázka jak moc velkej je to rozdíl když je mikrofon zapojen v kytarovém aparátu a nebo ve zpěvovém jedná se mi hlavně o zapojení při čistém kanálu protože většina fór se zabývá mikrofónem v kytarovém kombu na zkresleném kanálu a na tom to podle mě není zrovna to pravý ořechový.
A jinak byh se chtěl ješte zeptat jestli je lepší pro metal bez rozdílu heavy trash black death mikrofon Audix OM2 nebo sm58 nebo popř. ůplně jiný.
Děkuji za vaše příspěvky a přeji vám pěkný zbytek dne :) .
Aparatura : Marshall JCM2000 TSL60 +BOX JCM800 - 4 x G12T75, Peavey Valve king 212, a nej Roland Cube 15X
Kytara : Ibanez GRG 170 DX + Seymour duncan SH8, Randy Rhoads Black Flying V + EMG, Dean FBD Dimebag Tribute
Efekty a ostatní : MXR M116 Fullbore Metal, POD Studio UX1, H4N zoom, wah MXR ZW45, Overdrive MXR ZW44, TC Electronic Polytune a nově Rocksmith 2014 - určitě doporučuju skvělé vyblbnutí :)
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Mikrofon v kytarovém kombu

Příspěvek od Nero »

Kytarové aparáty z principu nejsou stavěny na to, aby zesilovaly zpěv. Od preampu až po reproduktor jsou optimalizovány na to, aby pracovaly se signálem, co generuje kytara. Obzvlášt u lamp je to markantní (pochybuju, že najdeš nějaký zpěvový aparát, který by používal elektronky, minimálně ne běžně používaný). Takže hlavní problém je to, že ti zpěv z kytarovýho komba nebude prostě znít tak, jak má.

Ohledně OM2 vs SM58 - nebudu porovnávat, co je objektivně lepší, ale osobně bych volil OM2.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Proč tě zarazilo že do kytarového aparátu se zapojuje kytara? Prostě ten apec je na to přizpůsobený - vstupní impedance, rozvržení frekvencí ekvalizeru, zkreslení (u jných audio aplikací naprosto nežádoucí jev), ... a v neposlední řadě "kytarové" repráky...
Je fakt že v dřevních dobách se zesilovače ani repro moc na zpěvové/kytarové/basové nerozlišovaly. Třeba Marshall, Hiwatt, Orange a další dělali v podstatě univerzální vícekanálové zesilovače - z dnešního pohledu powermixy přez které se hrnula celá nástrojovka. Pěkně je to vidět třeba na videích Pink Floyd - Echoes Live at Pompeii... Znám moc dobře také východoněmeckou produkci - Regent a Vermona... a třeba známý Tesla Mono... Řešilo se to všelijak, dnešní doba ovšem nabízí dříve nevídané možnosti tak proč to lámat přez koleno...
V zásadě zapojením mikrofonu do kytarového komba na čistý zvuk nemůžeš ničemu ublížit, ale ten zvuk bude jak z pr*ele... nehledě na to že ten majk má oproti kytarovým snímačům slabý výstupní signál a hlasitost nemusí potom stačit, pak problémy se šumem a brumem. A provozovat mikrofon na zkreslený kanál snad ani nikoho příčetného nemůže napadnout...
Cose druhé části dotazu týče - jaký mikrofon na metal... sorry, ale tak jak s kytarou etc. - dle libosti každého soudruha - nehledal bych v tom žádnou vědu, ale pro nezkušeného nevyzpívaného zpěváka a ještě jestli to míníš provozovat do toho VKčka tak cokoliv od vietnamců nebo z Tesca postačí a neuslyšíš rozdíl. Nicméně tento je mooc hezký :-) http://www.audiotek.cz/Audix-OM2-Limite ... e/:3:36696
woro90

Příspěvek od woro90 »

rain píše: A provozovat mikrofon na zkreslený kanál snad ani nikoho příčetného nemůže napadnout...
V tom případě většina foukačkářů patří do blázince :wink: A blackmetalisti, i když u těch je to podstatně menší překvapení :mrgreen:

Ostatně poslechni si jaký zvuk tady má James Cotton se svojí foukačkou když se do toho trochu opře: http://www.youtube.com/watch?v=oHowqKYSXNI

Ale pravda, běžná praxe je používat na zpěv zpěvový aparát, už kvůli použitým reprákům, a nepoužívat zkreslení ani jiné efekty, maximálně hall.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
zzi

Příspěvek od zzi »

No hrat to principielne samozrejme bude a poskodit by se nic nemelo. Ale hlavni problem je v naprosto nevhodne frekvencni charakteristice kytaroveho komba, ktere je optimalizovano pro tento nastroj. Cili specialni repro, ktere silne potlacuje vysky nad 5kHz, potlacene a zvyraznene urcite stredove frekvence atd.., vse proto aby elektricka kytara dobre hrala - na rozdil od klasickeho zesilovace, ktery ma "rovny" prubeh a PA beden obsahujici vyskove repro. Takze zpev z komba bude oproti zpevove aparature zahuhlany, bez brilance a diky specialnimu prubehu stredovych frekvenci muze znit plechove a divne.
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“