Folie-lak

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Joe86

Folie-lak

Příspěvek od Joe86 »

Zdravím...omlouvám se všem bubeníkům a bubenicím, že zdejší forum znepřehledním dalším tématem, ale nikde jinde jsem toto téma nenašel a přesto by mě zajímaly Vaše nestranné názory.

Vlastním Pearl Export Series, které jsem doplnil z důvodů změny velikostí korpusu o dva bubny značky Dynamic percussion (Basix). Barvu mají sice stejnou, ale oděrky, jiné zuby času a také zvlněná folie na kopáku mě přivedly k myšlence, odstranit původní folie. Už jsem trochu vyrostl od doby, co jsem přelepoval folii Amátek samolepící folií za pár korun a tak přemýšlím, zda zvolit barvu/lak nebo nějakou dražší folii. Zajímaly by mě postupy práce v obou případech a samozřejmě nejvhodnější materiály, popřípadě proč bych měl od této myšlenky odstoupit. Co to udělá se zvukem a podobně....Díky.

Joe
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Folie-lak

Příspěvek od Monikad »

Tohle je vysloveně na tobě, pochopitelně z důvodu zvuku je vždy lepší co nejméně "zbytečností" na korpusu bubn, tudíž raději nechat dřevo bez folie.
Ne nadarmo vidíš dnes folii na levných, maximálně střední třídě souprav. Kvalitní soupravy z ušlechtilejších materiálů jsou maximálně lakované, případně barevně mořit.... s výběrem laku či mořidla ti pomůžou v obchodě s barvami. :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

ještě je dobré říct nahlas, že tím doplněním bubnů z jiného dřeva levnější sady zísáš rozdílné zvukové vlastnosti oproti těm Exportům.
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Monikad píše:ještě je dobré říct nahlas, že tím doplněním bubnů z jiného dřeva levnější sady zísáš rozdílné zvukové vlastnosti oproti těm Exportům.
To je pravda...je to poznat... Pearl víc rezonuje...částečně to ale jde zredukovat na bláně...navíc vlastně z Pearlů používám krom kopáku jen jeden tom, tak to není až taková hrůza...

taky jsem si říkal, jestli by mohla tahle úprava sblížit obě značky nejen vizuálně ale i zvukově...
pehve

Příspěvek od pehve »

taky se přikláním k myšlence ne folie ale povrchová uprava dřeva. Otázka je jestli je to dřevo co se skrývá pod folií kvalitní. Hodně často se tmelí a tmelí díry a kazy a tohle dřevo upravovat je nanic. Tady je ale taky rada-jestli jsi trochu kutil tak na tohle doporučuju dýhu. Dodá exotický vzhled a neochudí zvuk. Možná naopak. Luxusní záležitost!!
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

...kutil sice jsem, ale i tak budu nejenom v případě dýhy ještě všechny varianty a případné postupy konzultovat s někým, kdo rozumí dřevu a denně s ním pracuje...a samozřejmě také s prodejci barev, laků, dýh či mořidel...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

A máš to:)) Ty bys nejraději folii, Pehve ti radí dýhu a já holé dřevo.

Pearl Export už trošku slušný dřevo má a hlavně kopák, případně 16" kotel hraje fakt dobře. Co se skrývá pod těmi levnějšími Basixy ale nemám potuchu.... :wink:
pehve

Příspěvek od pehve »

dýha může zakrýt vady pokud je třeba, nějaký dýhování a povrchy (šelaky) mám za sebou tak kdybys potřeboval ozvi se.
Tady mám třeba kopák (palisandr):

Obrázek
Joe86

Příspěvek od Joe86 »

Díky...beru na vědomí...zatím si to nechám pořádně projít hlavou...vrhnu se na to, až bude čas...abych nebrzdil zkoušení kapely, atd... bude to asi chvíli trvat než to všechno pořádně zaschne a taky něco našetřit bude zapotřebí... :?
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Pehve: Máš to hezký!!! :wink: Opravdu supr, chtít předělávat Amátky, asi bych už taky nešla do folie a nechávat v tomhle případě surové dřevo je kravina, nebot Amátky nejsou ze dřeva, ale z nějaké pochybné překližky... :roll: :D a tím pádem to nejen nijak extra nevypadá a není třeba ani hledět na zlepšení nebo nekažení "brilantního" zvuku.
tam bych se taky asi vrhla na truhlařinu a snaila se tunit tímhle směrem.
Pearl Export sice taky není první liga, ale oproti Amátce je to rozhodně jiný level!! Tam už se o ušlechtilejším materiálu a slušném zvuku opravdu bavit dá..... :!:
pehve

Příspěvek od pehve »

jj, díky, tenkrát jsem si slušně zatunil :D
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

pehve píše:jj, díky, tenkrát jsem si slušně zatunil :D
Je to vidět. Řemeslně je to dokonalé!! Smekám :wink: Myslím, že si tím dýhováním i zpevnil tu pofidérní překližku a tedy s dobrým laděním a slušnou blánou to nakonec nemusí hrát nijak zle?! :roll: :)

Mimochodem....jen ze zvědavosti.... dal si tam jiné nohy a taky třeba vyhodil ten masivní kovový držák na tomholderové téčko?? pak by to bylo opravdu mega dokonalé!! 8)
pehve

Příspěvek od pehve »

jeje, řemeslně dokonalé to určitě není stejně jako to foto co to na tom není vidět :) ale o to nešlo..

ještě bych se chtěl vrátit ke konstrukci toho kopáku. jedná se o 6 vrstev dýhy 1 mm buk 2x přeložené celk. tloušťka bez folie 6.2 mm. Folie byla 0,6 mm . Jediný rozdíl od technologie renomovaných světových výrobců korpusů je ten že soudruzi slepili prvně 3 a 3 vrstvy a to vše nakonec k sobě. Kapitalisti to naskládali po jednom do formy a tlakem zaráz slepili. Těžko říct jaký mají rozdílné technologie vliv na zvuk, samozřejmě kromě výběru materiálu. Buk je tvrďas co sám moc nezní a ta barva je taky jinde ale samotné odstranění folie uvolnilo korpus, asi jako když vybalíš kytaru z futrálu protože to byla tuhá plachta jaxvině :?
Mýtus o tom že dýha zakryje nespravený vady nefunguje protože jde o materiál 0,55 mm, tedy silnějsí tapeta a rajbováním (zamačkáváním do povrchu) spolehlivě vykopírujete každej šmejd. Nesmí tam tedy být nerovnosti teoreticky větší než 0,5 mm jinak dojde k probroušení do podkladu nebo k nedobroušení. O zpevnění nemůže být ani řeč, korpus musí být kvalitně pevný sám o sobě.
O vlivu na zvuk bychom mohli diskutovat....obul jsem to do evans emad se silnějším prstencem a mírně přitlumuji zevnitř, většinou jen rezonant - podle akustiky. Ladím to níž, spíš do teplejšího měkčího komornějšího zvuku, žádný mlaskance a hvizdy, ten buk je dost ostrej. Moc jsem v přirozenej zvuk amati nevěřil ale tahle blána je to co mu chybělo. Nasucho má přesně ten zvuk co potřebuji a ve chvíli jak to sejmeš tak si s tim uděláš co chceš.
Ano,ty puvodní držáky na holdery v kopácích mě fakt pobavily protože šlo o rampovku, už tam nejsou. Nový nožky jsou v plánu ale znáš to, nejsou lidi :)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Jo, to může být dobrý!! Evans EMAD je snad nejzatlumenější blána na kopák na trhu a dokáže bez větších trablů vykouzlit hutný nepřeznívající bas z každého kopáku. Proto ji paradoxně nemusím :roll: Po letech kutění (a pánbůh ví, že mi to neustálé šroubování, lepení, broušení, klížení, tapetování, stříkání laku, řezání závitů, atd.. na Amátkách po dobu skoro 10ti let dalo hodně manuální zručnosti) jsem někdy v poslední dekádě minulého století vsadila na možnost koupit kvalitní buben sám o sobě a jediné "kutění" je to laborování s blánou, laděním a zpočátku i tlumením. :wink:
Postupem let jsem si navykla takřka netlumit (maximálně lehce přitlumit) a využívám spíše výběr potřebné blány, která bubnu sedne sama a nechá naplno znít ten nástroj. Netlumím prostě nic!! :roll: :)
Když se tohle nasnímá, to je potom maso!! teda alespoň mě to tak připadá... konkrétní, hutné.... nakonec na www.bandzone.cz/redguitarsrockstarladies můeš posodit sám. (kopák Gretsch catalina maple 22x18", blána Remo Power Sroke 3 clear bass, lehký přitlumení sáčkem REMO, pod filcovými beatery terčík Evans kevlar, rezonančka obyčejná jednovrstvá s 5" rezo otvorem excentricky umístěné v 1/3 průměru..) 8)
mapexdrummer

Příspěvek od mapexdrummer »

Já když sem předělával Amátky - nedělal jsem žádné dýhy nic - jsem folii ztrhl a pak to nalakoval oranžovým lakem. V mezičase sem sundal starý nožky a dal nový a Tom Holder v kopáku jsem taky sundal... Kopák vypadal dobře a hrál taky celkem... Ted bych chtěl nějaký Amátky zase předělat na nějaký to menší hraní nebo na cvičení doma nebo tak. Chtěl bych sehnat 18" kotel nebo kopák a mít 18" kopák 8",10" tomy a 14" floor.... :)
pehve

Příspěvek od pehve »

amatky jsou na ruzný předělávky nejlepší nejlevnější matroš. Korpusy, obruče, mušle to je vše většinou ok. Problém je v hw, to je tragédie protože hw je u bicích 50% nástroje. Proto to skoro nikdo nechce a je to levný. Tady je šance pro kutily. Nejlepší je nakoupit to bez železa, třeba jednotlivě a hw si dokoupit kvalitnější i z druhé ruky.

Moniko poslechl jsem nějaký vaše songy a ten kopák se mi zdá v pohodě, zvuk do muziky sedí tak jak má. S javorem je to ale jiná práce...
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Pehve:
Díky za pochvalu :wink: tak samozřejmě že vybírám a ladím nástroj tak, jak to konkrétní styl muziky potřebuje.

K tomu kutění s Amati. Ano, máš pravdu, že je to ideální materiál. je toho hodně k mání, není to drahé, když něco nevyjde,není to až tková finanční újma.... stojany atd..., to je fakt tragický omyl výrobce.

S čím ale nesouhlasím, jsou mušle, šrouby a ráfky. To rozhodně v pohodě není.
Předně proto, že Amati se jako jediné bubny na světě vyráběly v centimetrových rozměrech a ne v palcích, tedy to málokdy sedí přesně na celé palce a z toho plyne docela problematické oblaňování soudobými blánami jakéhokoliv výrobce!!! Korpusy můžeš trochu přibrousit nebo nějak dolepit aby pasoval co nejlépe, ale ráfkem nehneš!! :roll:

Daší nectností Amátek jsou ladící šrouby (mimo kopáku). Hlavička šroubů se dělala ve dvojím provedení, jednak s průřezem jakéhosi obdelníku, nebo jakéhosi mnohoúhelník. Ty nejstarší pak ještě s drážkou na šroubovák. Nic z toho nesedí na dnešní normalizované ladící kličky ... a sehnat tu původní Amáťácké už není lehké.
Samozřejmě že lze ty šroby nahradit novým šrouby s patřičnou sodobou hlavičkou, jenže tady zase narazíš na jiné stoupání závitu ktré j opět unikátní u Amati vůči celému zbytku světa!! Je tedy nutné nahrazovat i mušle.

Suma sumárum, snad jen korpusy se dají nějak použít ke kutění, ale protože to není žádný extra materiál a hloubky korpusů jsou také nějak "mimo obvyklé zvyklosti", připadá mi dnešníma očima takové kutění jako trochu zbytečné.....

Sorry, můj názor...
mapexdrummer

Amati tzv. sh*t II už měly rozměry v palcích. Já jsem neměl žádný problém tam nacpat Remo Pinstripe... Jinak ke šroubům a mušlím... Mušle byly vždy v cajku, šrouby byly na hov*o to jo, ale já koupil v železářství šrouby na imbusový klíč a dvě kličky a bylo vystaráno.. Hodně mě štvalo uchycení tomů... Měl jsem chuť tam dát nějaké lepší držáky, ale to už bylo moc peněz tak sem se na to vysr.... :)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

mapexdrummer píše:Amati tzv. sh*t II už měly rozměry v palcích. Já jsem neměl žádný problém tam nacpat Remo Pinstripe... Jinak ke šroubům a mušlím... Mušle byly vždy v cajku, šrouby byly na hov*o to jo, ale já koupil v železářství šrouby na imbusový klíč a dvě kličky a bylo vystaráno.. Hodně mě štvalo uchycení tomů... Měl jsem chuť tam dát nějaké lepší držáky, ale to už bylo moc peněz tak sem se na to vysr.... :)
Kdepak, do poslední chvíle se Amátí sady vyráběly v CM!! věř mi, prošlo mi jich rukama několik za moji kariéru! To ovšem neznamená, že to někdy nemohlo pasovat, ono totiž byla určitá tolerance a to dokonce +/- několik milimetrů!!! :idea:

A z těma šroubama z železářství... no promiň, to se nedá ani komentovat....
Vím, účel světí prostředky, no spolehlivě ti metrické závity šroubů nemohly přesně pasovat do mušlí, ale i tak je to prasečina. Nicmně tvoje věc.... mě z toho jen naskočila husí kůže!! :shock:
mapexdrummer

Tak než bych nakoupil šrouby na celou soupravu tak utratím majlant... Nevím co na tom je...
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“