Jakou samohrajku ?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
bufffo

Jakou samohrajku ?

Příspěvek od bufffo »

Zdravím vás.
Mám prosbu, potřeboval bych zasvěcený tip, pro případný nákup keybordu. Nejsem klavírista, v zásadě neumím na klávesy hrát. Tak cca před deseti lety jsem měl klávesy Casio s disketovou mechanikou pro tvorbu písní, ke kterým jsem si hrál na bicí či saxofon. Prostě vytvořil jsem si nějakou baskytaru, nějaký to pianko třeba či jinej pazvuk a hrál jsem si k tomu. Nahrazovalo mi to prakticky spoluhráče :D Na disketách jsem měl uložené ty skladby, které jsem vytvářel tuším pomocí šestistopého sekvenceru, kterým klávesy disponovaly. K této posané tvůrčí činosti bych se rád vrátil. Jdenak je zábava to tvoření, jendnak je super si moci s "někým" zahrát a nebýt na žádném člověku závislej a dá se to použít i na nějaký hraní před lidma, si dokonce pamatuju, že jsem si tenkrát něco takovýho dovolil :D
Co mi poradíte za nástroj, který by se hodil k popsanému účelu? Disketová mechanika je minulost, že, tuším že dnes se dají na klávesách ukládat data na usb flash disk např. Taky přemejšlím, zda je tvorba těch skladeb pomocí sekvenceru (prostě vytˇukání postupně všech hlasů na klávesách) tou ideální variantou? Jistě by se dalo nějak dobře využít komunikace s PC, jen ale nevím pořádně, jak to funguje :D Také mě napadlo, že jelikož mám doma elektr. bicí soupravu, bylo by fajn a aby ty nástroje spolu uměly komunikovat, ale to už bych chtěl asi moc :D Stěžejní pro mě je, aby se na tom daly tvořit a neomezeně nahrávat (asi na tu flashku) mnoha stopé skladby. Bylo by skvelé, kdyby bylo nějak možné smíchat zvuk nahrané skladby z kláves se zvukem el. bicích. Prostě když hraju na ty el, bubny, mohu si k tomu pustit nějakou muziku - je tam jeden vstup (malej jack), čili mohl bych si pustit doprovod z těch kláves. Jak ale nahrát komplet klávesy s bicíma? Z bubnů je jeden výstup a ten musím obsadit sluchátkama, jinak to neuslíším a těžko můžu hrát. Nemáte nápad? Sorry za tak dlouhej dotaz. Budu vděčnej za jakýkoli tip ze zmíněných tematických okruhů. Při prohledávání možnejch kláves mě zaujaly zatím:
Yamaha MM6 - syntetizér MM 6
Yamaha PSR S 500 nebo S550
V takový cenový relaci bych se chtěl pohybovat asi. Pokud by to mohlo bejt levnější, bude to super. Pokud mi navrhnete dražší věci, rád si to poslechnu.
Díky moc.
Martin
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou samohrajku ?

Příspěvek od pavlii »

Ještě bych trochu rozlišoval mezi "samohrajkou" a tím zbytkem. Pokud má nástroj sekvencer, tak to neznamená, že je "samohrajka" a zase naopak. Pokud se debata náhodou zase nezvrhne :lol: tak bych řekl, že "samohrajka" jsou klávesy s předdefinovanými doprovodnými styly a jejich několika verzemi (sloka1, sloka2, přechod, konec atp.).

Jak to tak čtu, tak ti o toto vůec nejde, protože jsi tvůrčí povaha a práce se sekvencerem ti nejen asi šla, ale hlavně tě bavila. Proto si myslím, že lepší bude třeba ta Yamaha MM6; prostě typ "workstation" nebo syntetizér se sekvencerem.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
bufffo

Příspěvek od bufffo »

Díky za reakci. Ano, je to přesně tak, předdefinované doprovodné styly mě absolutně nezajímaj. :D Pojem samohrajka byl tedy myšlen ve smyslu: "Já do Tebe něco naťukám a ty to pak sama zahraješ." Tahle moje definice asi neodpovídá obecnýmu chápání tohoto pojmu, takže naprosto přijímám pojem "workstation", to asi přesně vystihuje to, co chci. Poznámka o těch předdefinovanejch stylech je významná. Když jsem pátral dál internetem, velice mě zaujaly vyšší řady skutečně samohrajek yamaha PSR s710 a s900. Cena je samozřejmě už vejš. Mají možnost nahrávání např. přes mikrofon do formátu wav či mp3, to by skýtalo taky hodně možností. Ale jelikož jsou to samohrajky, bylo by super, kdyby z toho odpadly právě ty předdefinovaný styly a doprovody, výsledekm by tak mohl být ideální výrobek pro mě s nižší pořizovací cenou. Kterej by to mohl bejt? :D

pavlii píše:Ještě bych trochu rozlišoval mezi "samohrajkou" a tím zbytkem. Pokud má nástroj sekvencer, tak to neznamená, že je "samohrajka" a zase naopak. Pokud se debata náhodou zase nezvrhne :lol: tak bych řekl, že "samohrajka" jsou klávesy s předdefinovanými doprovodnými styly a jejich několika verzemi (sloka1, sloka2, přechod, konec atp.).

Jak to tak čtu, tak ti o toto vůec nejde, protože jsi tvůrčí povaha a práce se sekvencerem ti nejen asi šla, ale hlavně tě bavila. Proto si myslím, že lepší bude třeba ta Yamaha MM6; prostě typ "workstation" nebo syntetizér se sekvencerem.

P.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Uhm - asi se takhle k ceně nedostaneš, protože tenhle úsek se nedělá - aspoň o něm nevím. Spíš to dopadá, že se sice "ukradnou" ty předdefinované styly, ale zase se přihodí další funkce do sekvenceru a podobně - čili cena zase stoupne....... Já bych se zkusil zaměřit opravdu na syntezátor se sekvencerem nebo workstation.

P.

bufffo

Příspěvek od bufffo »

Tak už mám objednáno: Roland JUNO G
Je to synťák s 16ti stopým sekvencerem a audio vstupem s možností nahrávání živého hlasu, kytary či podobně. Jsem na to zvědavej a natěšenej. Jestli to někdo máte, tak si rád poslechnu názor. Jinak taky samozřejmě potom poreferuju, jak jsem já spokojen.

Hudbě zdar a klávesám zvlášť :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak paráda :D už se těšíme a ať slouží!

P.

SmallRabit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SmallRabit »

Zdravím, píšu sem, at nedělám zbytečně nový téma. Kolega výše popsal postup svojí tvorby, já bych potřeboval něco podobného. Jde mit o to, že když chci hrát v kapele na kytaru a k tomu zkusit zvládnuot nějakou tu elektroniku. Postup bych viděl něco jako Muse- na začátku něco zarhaju/pustim a pak se seberu a jdu do toho hrát na kytaru.
Otázka teda zní, na co to vlastně budu hrát na začátku-potřebuju tam mít připravený svoje zvuky do tý skladby, eventuelně možnost si do toho přímo live něco přihrát a pak to nechat valit.
Takže někdo nápad? Nechci nic drahýho,spíše naopak. Taky mě napadlo to pouštět z notebooku, ale tam by asi odpadla ta možnost "něco si přímo live přihrát"...
...
bufffo

Příspěvek od bufffo »

Tak po čase se opět hlásím. Dodávka Rolandu se zpozdila, protože mi na něm museli vyměnit displej, ale teď už dorazil a včera jsem to poprvé zapnul. Je to pěkná věcička, bude to umět hodně věcí, ale asi mi bude dlouho trvat, než se v tom zorientuju, český návod by bodnul. :D
Kdyby tu tak byl někdo, kdo to JUNO G má a úspěšně používá, s důvěrou bych se na něj obrátil. :D
N nic, budu bojovat, dan zvítězím.
Zatím zdar
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“