Akustika vs elektroakustika
Pravidla fóra
Akustika vs elektroakustika
Ahoj,
mám v plánu si pořídit tuto akustiku
http://kytary.cz/ibanez-v72e/HN082672/
ale napadlo mě že bych si rovnou mohl pořídit tuto elektroakustiku
http://kytary.cz/ibanez-v-72ece/HN082686/
ale zajímalo by mě, jestli si k té elektroakustice budu muset hned pořídit kombo nebo bude i bez něj znít tak pěkně a nahlas jako ta akustika? Bude zvuk stejný? Akorát při pořízení kombo má elektroakustika výhodu toho že ji mohu napojit ne? Nebude elektroakustika znít blbě bez komba?
Doufám že chápete smysl toho na co se ptám a předem moc dík za odpověďi:)
mám v plánu si pořídit tuto akustiku
http://kytary.cz/ibanez-v72e/HN082672/
ale napadlo mě že bych si rovnou mohl pořídit tuto elektroakustiku
http://kytary.cz/ibanez-v-72ece/HN082686/
ale zajímalo by mě, jestli si k té elektroakustice budu muset hned pořídit kombo nebo bude i bez něj znít tak pěkně a nahlas jako ta akustika? Bude zvuk stejný? Akorát při pořízení kombo má elektroakustika výhodu toho že ji mohu napojit ne? Nebude elektroakustika znít blbě bez komba?
Doufám že chápete smysl toho na co se ptám a předem moc dík za odpověďi:)
- ...EDGE...
Re: Akustika vs elektroakustika
No, jestli sis vsiml, tak elektroakustika ma v tele vyrez pro snazsi pristup k nejvyssim prazcum. To samozrejme "ukousne" trochu zvuku, nejvic basuale to neznamena ze ta kytara bez komba nemuze hrat dobre 
Ja osobne bych se za tuhle cenu na el.ak. vyprdnul, kdybych ji vylozene nechtel na hrani s kombem, ale je to na tobe, sam musis vedet nakolik tu elektroniku vyuzijes.
Ja osobne bych se za tuhle cenu na el.ak. vyprdnul, kdybych ji vylozene nechtel na hrani s kombem, ale je to na tobe, sam musis vedet nakolik tu elektroniku vyuzijes.
- fixja
- last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
- Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou
Ano, elektroakustika ti bude hrát třeba na cvičení ideálně. Takhle... Pokud budeš hrát před více lidma, kde to chceš mít v kombu, nebo chceš hrát s bicíma, tak ber elektroakustiku a cvičit můžeš bez komba. Ale pokud to máš jen na hraní u táboráku a kombo využiješ jen minimálně vem akustiku.
EDGE: nejsou všechny elektroakustiky cutaway. Ale je to u nich obvyklejší než u akustických kytar.
andrej: pokud nevidíš pořádný rozdíl mezi těmahle dvěma kytarama, tak si myslím, že je pro Tebe lepší pořídit do začátku čistě akustickou kytaru. A ještě k tomu za tuhle cenu ta elektornika bude stát za kulové. Do akustické kytary jde snímač vždycky přidělat, a můžeš si vybrat jaký tam dáš - větší variabilita a poznáš, jestli ho opravud potřebuješ.
andrej: pokud nevidíš pořádný rozdíl mezi těmahle dvěma kytarama, tak si myslím, že je pro Tebe lepší pořídit do začátku čistě akustickou kytaru. A ještě k tomu za tuhle cenu ta elektornika bude stát za kulové. Do akustické kytary jde snímač vždycky přidělat, a můžeš si vybrat jaký tam dáš - větší variabilita a poznáš, jestli ho opravud potřebuješ.
- ...EDGE...
Svata pravda, avsak na kytare na kterou poslal odkaz (viz jeho prispevek) cutaway jeTom350 píše:EDGE: nejsou všechny elektroakustiky cutaway. Ale je to u nich obvyklejší než u akustických kytar.
Prave to me zajimalo jestli a o kolik ubere na zvuku ten 'ukousnuty' kousek na elektroakustice:). Kazdopadne diky za rady, pujdu nejspis do te normalni akustiky:)
Jeste jednou diky moc:)
EDGE: jo no, ale prijde mi dost směšné, za stejná kytara, akorát s cutawayem a piezo snímacem stoji jenom o 307,- víc. Tady mi něco nehraje 
mam tu elektroakustiku co jsi postrnul na sucho tedy bez komba hraje jako akusticka, takze jdi to te elektroakustiky a za ty prachy hraje fakt pekelne
jsem sni nad miru spokojen
Fender strat FAT (1xHB Seymour Duncan TB-4 JeffBeck, 2xSC) Marshall JCM2000 TSL602, Boss OD-2,TU-3, Orange AD5
- ...EDGE...
Asi tam bude zas nejaka bezdratova rychlovarna konvice uvnitr toho misto snimaniTom350 píše:EDGE: jo no, ale prijde mi dost směšné, za stejná kytara, akorát s cutawayem a piezo snímacem stoji jenom o 307,- víc. Tady mi něco nehraje
Tak tu kytaru si asi taky koupím, vždycky jsem si chtěl při hraná uvařit vodu na čaj nebo kafčo 
- miraslozil
Tak to nikdo neprokáže jestli hraje cutaway hůř,nebo líp.Já jsem byl nedávno vybírat kytaru a zkoušel jsem asi 6 kusů,ztoho 4 kusy normální a 2 kusy s výřezem od stejného typu a ta s výřezem mi zněla nejlíp a navíc mě výřez vyhovuje.Spíš jde o kvalitu dřeva než o to jestli je vykouslá,nabo ne.Je to o tom jak ti zvuk sedne,podívej se na špičkové koncertní kytary,např,Taylor-vysoké procento jich je cutaway a jak hrají!andrej17 píše:Prave to me zajimalo jestli a o kolik ubere na zvuku ten 'ukousnuty' kousek na elektroakustice:). Kazdopadne diky za rady, pujdu nejspis do te normalni akustiky:)
Tedy to by mě zajímalo, kdo přišel na to, že výřez ubírá basy? A jak by to asi dokázel? Leda že by někde za rohem seděl trpaslík jménem Výřez a kroutil eq. u komba, to jedině
V této cenové kategorii ( do hudebního nástroje daleko ) bych se zaměřil na praktičnost. Pokud chtěš mít i možnost se zesílit, ber el.ak.. Obavou z horšího zvuku bych netrpěl.
V této cenové kategorii ( do hudebního nástroje daleko ) bych se zaměřil na praktičnost. Pokud chtěš mít i možnost se zesílit, ber el.ak.. Obavou z horšího zvuku bych netrpěl.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
- ...EDGE...
No protoze cim min mista v tele akustiky, tim min zvuku, hlavne basu, obecne vzatoJazzman píše:Tedy to by mě zajímalo, kdo přišel na to, že výřez ubírá basy? A jak by to asi dokázel? Leda že by někde za rohem seděl trpaslík jménem Výřez a kroutil eq. u komba, to jedině![]()
Po zapojeni si samozrejme muzes vsechno dokreslit, nakreslit a klidne i vybarvit pastelkama, ale na sucho holt kytara hraje jak hraje
Viděl jsi někdy, jak kmitá vrchní deska? Tam, kde je výřez nekmitá už skoro nic.
- ...EDGE...
Nejde jen o to, jak kmita vrchni deska (mimochodem i v miste teoretickeho vyrezu furt kmita), zvuk se tvori v celem tele kytary, proto napriklad hlubsi kytara hraje vic nahlas a ma silnejsi basy nez melka, i kdyz ma stejne velkou ozvucnici 
Mělká ano, ovšem tady je úbytek objemu asi kolem tří, max. čtyř deci, proti těm odhadem osmi litrům u déčka to není téměř žádný rozdíl. To je jako by byla o necelý centimetr, možná méně, mělčí. Navíc jde spíše o hloubku kytary, objem samotný není až tak důležitý, jde o rezonanční frekvenci vnitřního prostoru. A hloubka je stejná, Ostatně co myslíš, přidalo by na basech kdybys udělal v lubu díru a připojil tam dvoulitrovou PET flašku? Objem by se zvětšil o dva litry....EDGE... píše:Nejde jen o to, jak kmita vrchni deska (mimochodem i v miste teoretickeho vyrezu furt kmita), zvuk se tvori v celem tele kytary, proto napriklad hlubsi kytara hraje vic nahlas a ma silnejsi basy nez melka, i kdyz ma stejne velkou ozvucnici
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- ...EDGE...
No, nesrovnaval bych kytaru s pet flaskou 
Mimochodem kdybych nehral na kytary s vyrezem, tak bych to tak odvazne netvrdil
Tak to klidně tvrď dál, ale těm kytarám to neříkej, nebylo by jim z toho dobře, třeba by přestaly ladit
...EDGE... píše:No, nesrovnaval bych kytaru s pet flaskou
- ...EDGE...
To bych si nedovolil
Je mozne ze jsem jen narazil na spatne kusy s vyrezem a dobre kusy bez nej, ale proste tak mi to hralo no
Je mozne ze jsem jen narazil na spatne kusy s vyrezem a dobre kusy bez nej, ale proste tak mi to hralo no
Jsem technický diagnostik, tak mi to nedalo a odměřil jsem si odezvy u dvou nástrojů, s výřezem a bez.
Daleko větší změnu ve spektru udělá, když posuneš pravou ruku o pár centimetrů ke krku. Pokud šlo o akustický tlak a délku tónu, tak rozdíl nebyl a nebo byl menší než chyba při měření ( průměroval jsem 10 úhozů )
Ale to není všechno. Měřil jsem rozdíl v délce tónu u baskytary, která měla možnost prostrčit struny skrz kobylu nebo ne a rozdíl byl 0. Drastický rozdíl v délce a průběhu tónu, naopak, byl u mého strata US Fender HOT ROD, když jsem zkoušel utáhnout pružiny, aby se tremolo opíralo o korpus nebo bylo v vzduchu.
Ale to je fyzika, pokud pocitově kytara s výřezem ztrácí něco ve zvuku, tak ztrácí, hudba se neměří.
Daleko větší změnu ve spektru udělá, když posuneš pravou ruku o pár centimetrů ke krku. Pokud šlo o akustický tlak a délku tónu, tak rozdíl nebyl a nebo byl menší než chyba při měření ( průměroval jsem 10 úhozů )
Ale to není všechno. Měřil jsem rozdíl v délce tónu u baskytary, která měla možnost prostrčit struny skrz kobylu nebo ne a rozdíl byl 0. Drastický rozdíl v délce a průběhu tónu, naopak, byl u mého strata US Fender HOT ROD, když jsem zkoušel utáhnout pružiny, aby se tremolo opíralo o korpus nebo bylo v vzduchu.
Ale to je fyzika, pokud pocitově kytara s výřezem ztrácí něco ve zvuku, tak ztrácí, hudba se neměří.
...EDGE... píše:To bych si nedovolil![]()