lakování kytary

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Pikus

Re: lakování kytary

Příspěvek od Pikus »

woro90 píše:Lehce namořit tmavým odstínem (často se používá i černá) a přebrousit, aby vynikla kresba dřeva, někam se mořidlo vpije více a někam méně, podle orientace vláken, která tvoří tu hezkou kresbu. Pak to vzít řídkou žlutou a nechat uschnout. A nakonec vystínovat sytou červenou, u té je už ale potřeba si dát pozor na stínování, a pak ji rozmýt. Nakonec přidat zase žlutou, tentokrát už hustší. Pěkný návod je tady: http://www.finewoodworking.com/SkillsAn ... x?id=30182
Díky... hezký video...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Nádhera... Moje další kytara bude taky tygrovaná... :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
BUDAJ-31

Příspěvek od BUDAJ-31 »

nazdar,chci se zeptat ako to je s lakovani,ale nie na farbu.Mam jednu basu,nni to china ale ani USA a hraje velmy dobre ,hlavne s kapelou ale nechce sa mi ju predavat.Tiez ma velmy dobry hardware tak ani to sa mi moc nechce menit a ani nni treba ale ma s**e vzhlad,j taka opotrbena,nikde obuchana a ako by to bolo keby som zhodil farbu,osmirkoval a nalakoval?Ako asi mam postupovat prip aky lak pouzit?
woro90

Příspěvek od woro90 »

BUDAJ-31 píše:nazdar,chci se zeptat ako to je s lakovani,ale nie na farbu.Mam jednu basu,nni to china ale ani USA a hraje velmy dobre ,hlavne s kapelou ale nechce sa mi ju predavat.Tiez ma velmy dobry hardware tak ani to sa mi moc nechce menit a ani nni treba ale ma s**e vzhlad,j taka opotrbena,nikde obuchana a ako by to bolo keby som zhodil farbu,osmirkoval a nalakoval?Ako asi mam postupovat prip aky lak pouzit?
bazdar ,zhodis farbu,osmirkujes a nalakujes.Nni na tm nic tazkeho s cim by si sa musel s**t .Zvlast ked je velmy dobra.

Co chceš vědět? Jak držet štětec? Pokud sis přečetl jak jsem dělal to samé se svojí kytarou (což jsi jistě udělal, protože jinak by ses neptal a raději dále hledal) a pořád nevíš jak na to, pročti si to ještě jednou - a pečlivě, ne tak, jak píšeš. Je to tam. Lak použij jaký chceš. Nebo pokud nevíš jak ho vybrat, napiš jaký chceš povrch, jak odolné to má být, co je pod tím za dřevo... Prostě to upřesni, na tohle se nedá pořádně odpovědět.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
fanfan

Příspěvek od fanfan »

Zdravim. Chtel bych si v nejblizsi dobe překopat kejtru(starou). A taky bych ji chtěl tak nějak extra nalakovat. Jak sundat starý lak už vím, ale netuším jaké mám použít barvy když si chci něco jemnějšího na tu kytaru namalovat(jako obrázek víte). Namořil bych to mořidlem v prášku na vodní bázi a podklad bych udělal taky tím(chci aby bylo vidět dřevo a nechci žádných 1000 vrstev lesklých bláznovin :D ). Čím ovšem namalovat obrázek fakt nevím. A čím pak udělat vrchní bezbarvou, krycí vrstvu taky ne(aby mi to pak nějakou chemickou reakcí nevybouchlo). No dik za rady......asi je blbost to zkoušet na kytaře z překlížky že?
fanfan

Příspěvek od fanfan »

To byl tak hloupý dotaz že nazasluhuje odpověd? :D ....Už doma brousím starý lak z jolany altro....poradte děkuji
woro90

Příspěvek od woro90 »

fanfan píše:To byl tak hloupý dotaz že nazasluhuje odpověd? :D ....Už doma brousím starý lak z jolany altro....poradte děkuji
Spíš nikdo nezná jednotlivé typy mořidel a nikoho by nenapadlo na to malovat obrázek mořidlem - ale pokud máš nějakou přesnou představu, jen do toho.

Výbuchu se neboj, i nitrolak by se měl dobře snášet s mořidlem, maximálně ho rozmyje.

Proč by měl být špatný nápad dělat novou povrchovku na překližkové kytaře? Kytara jako kytara, záleží na tobě co s tím uděláš.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
fanfan

Příspěvek od fanfan »

No já jsem chtěl jako spíš jen ten podklad barevně namořit...a až na to malovat. Představoval jsem si něco jako na tomto obrázku...hm? dik
Přílohy
Telecaster.jpeg
fanfan

Příspěvek od fanfan »

nenapadá vás jakýma barvama?
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

co třeba Revellky jak se snima barví modely a pak to prejet bezbarvim lakem
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

core88 píše:co třeba Revellky jak se snima barví modely a pak to prejet bezbarvim lakem
Revellky mají strašně nadsazené ceny, Humbrol sice nejsou tak jemné ale na stříkání také stačí, a jsou levnější. A třeba metly mají podle mě lepší. Ony by teoreticky měly stačit i nějaké levné akrylové vodou ředitelné, ale nevím co by s tím udělal vrchní lak. To ovšem ani u modelářských syntetik.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no jasně že to memusí bejt zrovna revellky to sem dal jako priklad . a stim lakem to je lepsi zeptat se na nejakym modelarskym foru
Obrázek
fanfan

Příspěvek od fanfan »

akryl mě napadl první. Třeba i olejovky, ale ty schnou asi 100 let. Zkusím se někde zeptat na ty modelářské barvy...případně čím to potom zalakovat
woro90

Příspěvek od woro90 »

core88 píše:a stim lakem to je lepsi zeptat se na nejakym modelarskym foru
Tam bych zrovna pomoc nehledal. Plastikáři na to používají předražené vršky od stejných výrobců a lidé zabývající se funkční modelařinou to moc nepoužívají. Případně na ně vršky nedávají. Já jsem třeba nikdy na létajících modelech nepoužil vršek, vždy jsem dospod dal nitro a přes něj případně barvu, kterou jsem nechal nekrytou. A neslezlo mi to. Jiná situace ale může nastat u kytary, na kterou se pořád sahá a otírá se o kdeco.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

no jestli se spodek dela akrylem tak vrsek musi bejt taky akryl a ze syntetikou je to to samy ne ?
Obrázek
Pikus

Příspěvek od Pikus »

Měl bych ještě dotaz...

Jak by jste udělali na kytaře tohle?
http://www.muzicbox.co.kr/data/cheditor ... csqQAA.gif

Líbí se mi to více jak nějakej burst.

Co myslíte, kdybych to namořil tmavou barvou (hnědá až černá - ale napadá mně, i s tmavě rudou by to nemuselo být špatný) a sešmirglovat na dřevo tak, aby byly výrazné pouze letokruhy?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

V tom videu z postu na předchozí stránce je vidět jak to dělá. IMHO je to to samý až na to, že ty bys nedělal ten sunburst.

http://www.finewoodworking.com/SkillsAn ... x?id=30182
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

woro90 píše:
Teorge píše:Woro90: skvělé video, úplně mám chuť si postavit nějakou dílnu a hrát si s tím finishem :)
hned bych si udělal pořádné černé pruhy a bílou nebo oranžovou na tygrovaný vzhled :)
Teď ještě sehnat pěkný kus fládrového javoru a mít za co ho koupit :lol: Kdybych nebyl omezený studentskou chudobou, už bych dávno měl postavenou nějakou kytaru s tygrovaným vrškem...
Stejně dobře poslouží javorová dýha:) S dýhou jde vzhledově docílit uplně stejnýho efektu jako s tim kusem dřeva. Při moření, obrušování atd. se to chová stejně, vůbec nevadí, že je to tenký.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Může mi to někdo vysvětlit hlavní rozdíl mezi dvou a jedno složkovými laky? Já to totiž pořád nějak nepochopil. Jako teda je mi jasný, že ten dvou složkový je ze dvou složek :-D Ale jaké to jsou?
Jaké se používají na co, jaké mají výhody atd.

Protože mě se vždycky někde zepatají jaký lak jsem použil na toto a toto. Jestli dvou složkový nebo ne. A já vím kůlový co po mě chtějí. Já vím, že mám v ruce pixlu laku a to je všechno :-)
V tomhle oboru jsem fakt hroznej amatér.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

aivn86 píše:Může mi to někdo vysvětlit hlavní rozdíl mezi dvou a jedno složkovými laky? Já to totiž pořád nějak nepochopil. Jako teda je mi jasný, že ten dvou složkový je ze dvou složek :-D Ale jaké to jsou?
Jaké se používají na co, jaké mají výhody atd.

Protože mě se vždycky někde zepatají jaký lak jsem použil na toto a toto. Jestli dvou složkový nebo ne. A já vím kůlový co po mě chtějí. Já vím, že mám v ruce pixlu laku a to je všechno :-)
V tomhle oboru jsem fakt hroznej amatér.
jedmosložkovej lak to je snad jasny :D a dvouslozkovej je lak a tuzidlo bez neho ti to proste nezaschne . musi se tam davat v urcitym pomeru kdyz ho tam das moc tak to schne rychle a kdyz malo tak to schne pomalu nebo vubec. ty dvouslozkovy by meli bejt odolnejsi Ale. zalezi na kvalite toho laku
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“