Opotřebení

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
Magotar

Opotřebení

Příspěvek od Magotar »

Ahoj.
Neviděl jsem tu nikde téma týkající se opotřebení bicích, mám totiž jeden problém. Asi před třemi měsíci jsem koupil chinu Paiste 18 ( já vim, že vám se nelíbí její zvuk, jak jsem se dočetl, ale mě prostě sedí :D ), ale postupem času jak na ní hraju si všímám, že se nějak zmenčuje, nebo spíše zaobluje ta hrana. Takže se chci zeptat, jestli má někdo podobný problém, popřípadě nějakého znalce, jestli je to normální ( třeba volbou materiálu, stylem hraní, nebo časem) a jak moc velký vliv to má na zvuk. Můžu čekat nějaké rapidní zhoršení zvuku? Zatim žádné nepozoruju, ale trochu se obávám, jestli jsem nekoupil něco, co mi vydrží půl roku a budu muset kupovat další. Předem díky za všechny odpovědi :)
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Opotřebení

Příspěvek od Monikad »

Přiznávám, příteli, že vůbec nic z toho příspěvku nechápu :shock:
Obecně ale platí, že samozřejmě činel není věčný!! Nicméně při dobrém materiál, dobrém uložení a přiměřeném sklonu vůči úderům paličky tě může přežít! Pochopitelně mluvím o kvalitním činelu vyšší řady. Z tvého příspěvku není zřejmé, co si to vlastně koupil!! Píšeš "Paiste 18 china".... fajn, firmu tedy náme, velikost 18" taky, typ činelu taky, ale to nejhlavnější, edy jakou řadu, jakou tloušťku - to si nám zatajil :roll:
Činel se může ušpinit (to ničemu nevadí), může vinou hráče nebo i defektu v materiálu prasknout (to ž vadí dost), nebo se může zprohýbat (to zpravidla u levných řad, u tvé značky třeba Paiste 101 a podobně) ale NIKDY se sám od sebe nezačne zmenšovat!! :D není to tričko, které se ti v pračce srazí :D :D

Z toho vzkazu si ale troufnu přecejen odhadnout, že nejspíše jde o to prohnutí levného modelu. S tím nic nenaděláš, kupovat laciné činely je ve výsledku hodně drahé :roll: :idea:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Monikad píše:..., nebo se může zprohýbat (to zpravidla u levných řad, u tvé značky třeba Paiste 101 a podobně)
Nenééé...
Tyhle rovnou praskaj :mrgreen:
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Magotar

Příspěvek od Magotar »

------------> http://kytary.cz/paiste-pst-3-china/HN099511/ <-------- TUHLE JSEM KOUPIL !!!!!!!!!

Pochopitelně mě zajímal zvuk, cena a materiál, o tloušťku jsem se moc nezajímal.Jinak jsem psal zaoblení, nebo klidně deformace tý hrany, která dělá chinu chinou ... vážně si nemyslim, že by se činel samovolně zmenšoval co se průměru týče :D :D Deformacím se divím proto, že je to za tak krátký čas hraní, je jasný, že postupem času se ti každej činel začne deformovat, ale ne po třech měsících ....

Taky jsem chtěl podotknout, že jde možná o marketingový trik, ale tuhle vydávají za chinu střední třídy, takže si nemyslim, že by šlo o levnej sh*t, který za nic nestojí
Přílohy
Kdybyste to i tak nepochopili kvůli mému špatnému popisu tak myslim tuhle hranu ....
Kdybyste to i tak nepochopili kvůli mému špatnému popisu tak myslim tuhle hranu ....
pehve

Příspěvek od pehve »

shop v popisu píše:Řada PST3 byla uvedena na trh v roce 2005 a reprezentuje činely střední třídy. Materiál (slitina MS63) na jejich výrobu pochází z České republiky...........
takže je to z plechu a normálně se ti to roluje, nemlat do toho tak a bud rád že ti to neprasklo.
Normální chiny začínají tak na 5k.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

To MAGOTAR: Kolega nade mnou u to popsal dobře. jde o lacinou věc, protože slušnější china tohohle průměru se opravdu pohybuje někde od 4-5ti tisíc a více.....
ta tvoje PST3 je za 1800,- takže někde rozdíl být musí, tady jde o levný materiál a jednoduché strojní zpracování.
jediná rada je zmenšit sílu úhozu a hlavně volnější uložení na stojan (vyšší filcové podložky, ne tak utažená matice,...) každopádně už se do takhle levných nákupů příště nepouštěj. hledej třeba po bazarec a při troše štěstí koupíš kvalitní málo ohraný kus třeba za 3,5k :wink:

Jinak nemáš pravdu, že KAŽDÝ činel se po čase deformuje!!! Snad každý laciný činel.... kvalitní a dobře hraný činel se nezkroutí!! 8)
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Magotar

Příspěvek od Magotar »

No to mě teda těší :) trochu škoda, že člověk musí vyhodit 2K jen, aby zjistil, že věci ze ¨střední¨třídy jsou o ničem
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Magotar píše:No to mě teda těší :) trochu škoda, že člověk musí vyhodit 2K jen, aby zjistil, že věci ze ¨střední¨třídy jsou o ničem
Oprava: Zjistil si pouze to, že nemáš věřit tomu, co se píše v letáku k výrobku. Střední třída to dle mých měřítek není.... :wink: V každým případě, je dobré si činel vybrat osobně ... i tak, metodou "pokus-omyl" si prošel snad každý v různých oborech. B´d rád, že si za tu zkušenos nezaplatil víc :wink:
Magotar

Příspěvek od Magotar »

Tak oprava, nemám PST3 ale PST5, tzn. že ten materiál nejni plech, ale bronz, nicméně problém stejnej, ještě se chci teda zeptat jestli to má cenu hodit do bazáče a prodat to, něco našetřit a koupit jinou, kvalitnější, nebo spíš hrát dokaď se neopotřebuje úplně... myslim, že po dvou měsících hraní bych na tom ještě nemusel tolik prodělat, co vy na to?
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Magotar píše:Tak oprava, nemám PST3 ale PST5, tzn. že ten materiál nejni plech, ale bronz, nicméně problém stejnej, ještě se chci teda zeptat jestli to má cenu hodit do bazáče a prodat to, něco našetřit a koupit jinou, kvalitnější, nebo spíš hrát dokaď se neopotřebuje úplně... myslim, že po dvou měsících hraní bych na tom ještě nemusel tolik prodělat, co vy na to?

To je na tobě.. v tomhle je těžké radit.
Mira7

Příspěvek od Mira7 »

Monikad píše:Obecně ale platí, že samozřejmě činel není věčný!! Nicméně při dobrém materiál, dobrém uložení a přiměřeném sklonu vůči úderům paličky tě může přežít! Pochopitelně mluvím o kvalitním činelu vyšší řady.
Jako teda fakt sorry, že se jako drnkálista cpu mezi třískače a bijce :D . Před cca 13-15 lety měl na Jungmaňáku přednášku bubeník Simple Minds a Foreigner Mark Schulman, tak půlku času mluvil, půlku hrál, takže mohl hrát tak 45 minut, možná ani ne. Po skončení akce jsem se byl podívat na ty škopky, měl je zjevně půjčené od tehdejší IFM Melodia. Jeden z činelů skončil ve tvaru vlnitého plechu, ale fakt drsně, i popraskal. Ještě na něm byla cenovka nějakých 3500 Kč, kluci z obchodu tak smutně koukali a jeden řekl "hm, tak si to dáme na zeď, no". Tehdy se snad v Číně ještě tak mohutně nevyrábělo, že by to byl nějaký vyložený šunt (a dovolili by si vůbec dát mu na hraní nějaký šmejd?), tak nevím, jestli to byla vada materiálu nebo brutalita hráče :) .
6 strun: Ibanez RG 470, B.C. Rich Beast Special Edition - 7 strun: Ibanez RG 1527 . Line6 POD X3 Live. Jsem nekritickým fanouškem kytar Ibanez a drze to přiznávám.

Zakladatelé Baby Metalu: Metal Kidz
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Mira7 píše: ....Jeden z činelů skončil ve tvaru vlnitého plechu, ale fakt drsně, i popraskal. Ještě na něm byla cenovka nějakých 3500 Kč, kluci z obchodu tak smutně koukali a jeden řekl "hm, tak si to dáme na zeď, no". Tehdy se snad v Číně ještě tak mohutně nevyrábělo, že by to byl nějaký vyložený šunt (a dovolili by si vůbec dát mu na hraní nějaký šmejd?), tak nevím, jestli to byla vada materiálu nebo brutalita hráče......
Nejspíš to nebylo ani jedno... troufla bych si říct, že tu předváděcí sadu si nesestavil sám bubeník, ale ti týpci od prodejce, tedy mu nevhodně zvolili tloušťku plechu. "rutalitu" takového hráče vyšší ligy nepředpokládám, ale přirozenou dynamiku, která má různou intenzitu u každého člověka, to ano... :wink:

Osobně třeba kdybych si vybrala třeba crashe v provedení "thin" tak z nich nadělám vlnitou lepenku za pár desítek minut taky :D
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

To MAGOTAR: Zrovna se objevil na inzertní straně tohoto serveru prodej PAISTE 2002 Novochiny
" Prodam China Paiste 2002 Novo-20.
Cena: 3000,- CZK
Tel.: 608752230
Region: Pardubický kraj
Zařazeno: 30.1.2010 14:14..."

To je za hodně supr cenu činel vyšší střední, před časem dokonce přímo špičkové třídy, od tvé oblíbené značky! Tu tak maximálně špatným zacházením můžeš rozštípnout, ale určitě ji neohneš :D :D
heczis

Příspěvek od heczis »

Ahoj,
jde o tohle: Kamarádce popraskal činel. Nejdřív jen po okraji, ale pak přišla na to, že i odprostředka (takový sluníčko :-) ). A když se s tim "pochlubila" v krámě při vybírání novýho, tak dostala vynadáno, že to je přece vždycky chyba hráče. Co ještě říct... Její kapela je takový skoro HC, ale rozhodně do toho neřeže příliš; model to byl tušim crash - některej z levných Paiste (ale o to mi v tomhle dotazu moc nejde).

Takže otázka zní, zda je možný, aby praskání činelu bylo chybou hráče (jak tvrdili odborníci v tom obchodě). Teoretické úvahy spíše nežádoucí, zkušenosti vítány :-)
Je mi jasný, že jsem to asi moc přesně nepopsal, taky nečekám extra přesnou odpověď. Díky, Honza.
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
pehve

Příspěvek od pehve »

praskání činelů je opravdu chyba hráče. Když chce něco hrát musí si koupit pořádnej nástroj, ne šmejd.
Reklamace na praskliny příčného směru jsou bez šance, podélné praskliny se reklamují občas s úspěchem, záleží na prodejci.
heczis

Příspěvek od heczis »

Díky, ale...
pehve píše:Když chce něco hrát musí si koupit pořádnej nástroj, ne šmejd.
Je tohle ta chyba hráče, tj. na řezání nekupovat tenký činely nebo (ekvivalentně) do tenkých neřezat?
pehve píše:Reklamace na praskliny příčného směru jsou bez šance, podélné praskliny se reklamují občas s úspěchem, záleží na prodejci.
Proč? Je to proto, že to praská příčně (tj. od středu k okraji? - sry, jsem poznamenanej studiem, u kruhu se mi příčnej směr blbě představuje, tak se jistim) samo od sebe, nebo protože do toho lidi často bouchají nějak "křivě"...?
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

heczis píše:.....Proč? Je to proto, že to praská příčně (tj. od středu k okraji? - sry, jsem poznamenanej studiem, u kruhu se mi příčnej směr blbě představuje, tak se jistim) samo od sebe, nebo protože do toho lidi často bouchají nějak "křivě"...?
Ne křivě, ale SILNĚ! Prostě pro svojí hru byl vybrán nevhodný model činelu co do tloušťky. :idea:
Činely se vyrábějí v několika tloušťkáh mateiálu a hra každého hráče je individuální. Zvoit vhodný model je základ.
je to jako s autem: Mladý řidič, co miluje ostřejší jízdu si také zvolí sportovnější auto a ne třeba obouchanou dodávku. Tu zase jistě ocení víc řemeslník se spoustou nářadí a materiálu. ten by zase sporťák asi neocenil.... :wink:

další otázkou s tím činelem je jeho uchycení do stojanu. nepřípustné je, aby se dotýkal kov na kv, stejně tak je třeba dát činelu prostor pro pohyb, aby lépe absorboval energii úderu a plynule dozníval...
pehve

Příspěvek od pehve »

ano, je to o výběru vhodného typu činelu a o jeho kvalitě. Tohle všechno musí kupující zvážit. Proto to má ve svých rukou a špatný výběr je jen jeho chyba.

Vysvětlení vzniku podélných(soustředných, kruhových) prasklin je chyba v materiálu nebo ve výrobě. Pokusím se to vysvětlit od začátku.
Výroba činelů je samostatné odvětví svým způsobem sahající až do začátků slévárenství- tedy do doby bronzové. Už tenkrát si všimli že bronzový pohár když se vypaří obsah nádherně zní po úderu lžičkou a první zvony na sebe nenechaly dlouho čekat. O zvonech píšu proto že mají s kvalitními činely společný materiál- zvonovinu- třeba B20(20%sn80%cu). Tuhle technologii časem lidi dokázali vyvinout do dokonalostii-mistři zvonaři dokáží nalít přesný ton do předem spočítané velikosti(hmotnosti) zvonu, dokáží tvarem nebo různými nálitky kontrolovat sustain, sílu zvuku, různými přísadami(ag)čistotu a barvu...prostě se naučili kov znít.
Tohle platí i pro tradiční výrobu činelů protože to jsou taky vlastně "zvony", pouze v jiném tvaru.Tradiční výroba spočívá v tom že se naleje placka ze slitiny, rozbouchá se na bucharu na plech a ve tvářecích lisech a karuselech(někde možná ručně na kopytech) za pomocí rolen vytvoří hrubý tvar. Potom se nástroj obrábí na soustruhu a dále třeba povrchuje razníkem a barevnými úpravami. Hutnění materiálu pod bucharem od středu ven(vyklepávání) je duležité pro soudržnost a pevnost materiálu. Výsledem je kvalitní ale dražší nástroj.

Levné činely se vyrábí jinak. Výrobce nakoupí polotovar-plech, na lince se vykrojí kolo a vymlaskne tvar. K žádnému tváření (zhutnění materiálu)zde nedochází, jediné zhutnění co materiál potkalo bylo to na válcovací stolici v jednom směru kde se hlavně hlídá tlouštka materiálu na setiny mm. Strojaři dělají svoji práci a měří mikrometry, mistři slévači nástroj vytváří uchem, nějaký setiny mm jsou jim u prciny. Následující obrábění a povrchování z toho plechu udělá "stejný" nástroj jako jsou jeho plnokrevní bratři. Takový činel má ale jinak situovaná "vlákna" materiálu což má mimo vlivu na zvuk podstatný vliv na soudržnost a pevnost. Podélně vyválcovaný materiál má "leta" rovnoběžná, jako smrková deska, činel hutněný na bucharu vlákna nemá. Válcovaný plech po vyražení do tvaru má jiné vnitřní pnutí než vyklepaný- pnutí je na krajích destruktivní- materiál na okrajích se má snahu roztrhnout protože tam nebyl nahutněn .

No a konečně co tím myslím-potká se několik věcí - silný uder vedený kolmo na hranu přímo mezi leta v souvislosti se slabým materiálem plech roztrhne stejně jako když se rozštípne smrková destička sekerou. Tahle reklamace se neuznává.
Naproti tomu trhliny v soustředném směru mohou vzniknout při tváření nebo soustružení(broušení), na výrobku to je poznat a výrobce reklamaci většinou uzná.

Je na každým co si koupí , možná se v naší stověžaté Praze houpá polovina zvonů z plechu...ale asi ne :mrgreen:
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“