Vibrato na klavíru?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Vibrato na klavíru?

Příspěvek od Atkins »

Ale tech zpusobu, jak toho dosahnout je vice
To by mne zajímalo...
pred 35 lety nikdo netusil, co lze vse vymyslet za upravy na nastrojich.
Pominu-li FloydRoseovo tremolo, tak těch změn zase tolik nebylo, kdybys napsal 300 let pak ano. Zpět ke klavíru, nedomnívám se, že u tohoto nástroje dojde za 35 let k nějakým závažným změnám a určitě ne v oblasti pevné kobylky a ukotvení strun a tedy realisaci nějakého "HW" vibráta. Stačí si jenom uvědomit, kolik těch strun je a jaký mají v součtu tah, jsem přesvědčen, že na nějakého klavírního "floyda" můžeš v klidu zapomenout.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

panove myslim, ze to nema smysl resit. Nepotrebuju vibrato na basovou a horni cast klaviatury a ja ho nepotrebuju vubec.Pokud Te zajima dalsi zpusob reseni vybrata, vem si priklad z jinych strunych nastroju. Zmeny nejsou na klaviru, to mas pravdu, ale staci se podivat, jak se zmenily klavesy, kytary... vseobecne. A ted neco pro Vas. Jestli neco neumim, nevim jak, neznam neznamena, ze to nelze !!!! Popravde receno jsem nechtel do teto diskuze psat a to ze stale stejnych duvodu. Nekdo tady neco napise, druhy to okamzite popira a snazi se mit navrch na toho prvniho. Pak se prida treti atd. Po precteni nadpisu teto sekce jsem pouze upozornil, ze lze na klaviru provest vibrato nebot jsem si to sam overil a to si muze overit kazdy, kdo ma pianino ci kridlo. P.S. Tem, kteri na tomto foru 1000x odpovidaji na stejne dotazy se klanim a obdivuji, ze maji takovou vydrz. Timto preji vsem hodne uspechu a vydrze a pilne cvicte.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Pokud Te zajima dalsi zpusob reseni vybrata, vem si priklad z jinych strunych nastroju.
Ano, také odpověď. :lol: Ale bez konkrétních příkladů, tak nějak o hněďanu. Nejližším příbuzným a technicky částečně srovnatelným nástrojem je cemballo. (pro rejpaly - vím, že se u každého nástroje tvoří tón jinak :D). Jiné strunné nástroje, už z principu, srovnávat nelze.
Nekdo tady neco napise, druhy to okamzite popira a snazi se mit navrch na toho prvniho. Pak se prida treti atd.
Ale o tom snad diskuse je, nebo ne? Já rozumím tomu, že by se mnohému přispěvateli líbilo: "Ano pane, máte dozajista pravdu..." Ale tak tomu tak nějak není.
Naposledy upravil(a) Atkins dne 31.01.2010 19:33, celkem upraveno 1 x.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Vazeny pane, nevim proc ta ironie. Vas zajem je o kytary a baskytary atd. Takze princip tvoreni vibrata na techto nastrojich snad znate. To, jak se resi konkretni detaily, uz muze byt samozrejme jine. Mimochodem mi jiste nechcete tvrdit, ze vsechny kytary maji stejne provedeny mechanizmus a tento mechanizmus stoji stejne.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

tento mechanizmus stoji stejne.
Měl jste na mysli cenu onoho mechanismu?
Dobře, ač je to velmi hloupé, provedeme srovnání s akustickou kytarou s pevnou kobylkou a vibráto na prázdné struně, protože u klavíru zpravidla na jiné než na prázdné struny nehrajeme.

U kytary lze takovéto vibráto provést dvěma způsoby:
1. Stiskem a uvolněním struny za nultým pražcem (ořechem) resp. v místě mezi ořechem a ladící mechanikou
2. Prohnutím a uvolněním krku nástroje

Chcete mi toto předvésti na klavíru?
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Mel jsem namysli druhou stranu uchyceni strun. Nechci a nehodlam se s Vama prit o tom, zda je mozne na kytare zahrat vibrato 10 ruznejma zpusobama. To je otazka techniky a co nastroj umoznuje. Nicmene i mne nic nebrani abych si strunu vypodlozil a nasledne preladil tak, abych mohl udelat vibrato obdobnym zpusobem jako ho delate Vy. Pro presnost nebudu jiste ohybat mechaniku nebo nejakou soucast tak jako vy na kytare krk. Nejsem blazen si nicit nastroj. Porad nechapu kam mirite Vasima otazkama neb vibrato na klaviru lze provest a jestli na kytare vice, to mne je vcelku jedno.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Pokud Te zajima dalsi zpusob reseni vybrata, vem si priklad z jinych strunych nastroju.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nicmene i mne nic nebrani abych si strunu vypodlozil a nasledne preladil tak, abych mohl udelat vibrato obdobnym zpusobem jako ho delate Vy.
Což je dozajista zcela běžná klavírní technika, apropos měl jste nekdy v ruce klavírní strunu, znáte její "tuhost"? A když už budete "vypodložovat", musíte dávat pozor abyste si nepoškodil resonanční desku...
patriksyn

Příspěvek od patriksyn »

Ne neni to bezna klavirni technika, 35 let studuju techniky hrani na klavir a rezonancnich desek je na klaviru jak jiste vite vice. Nektere struny ktere tviori ton jsou natazeny 1 nektere 2x a 3x nektere jsou tak jako basy motany kolmo k ose. to by snad k teorii stacilo. Jeste jednou si ctu nadpis teto sekce - vibrato na klaviru ???? odpoved ano lze, pro min chapave lze jak metodou zkracovani delky, tak metodou zmeny napeti na strune. Poroucim se a vy ucte ostatni tvorit vibrato 10 zpusoby.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale no tak, pánové :wink: hlavně klid a nohy v teple. Děkuji za obšírné popisy různých způsobů ohledně vibráta i pár technických poznámek ohledně AM/FM (to se mi jakožto elektrotechnikovi také hodí).

Původní dotaz se týkal (viz Asanothova odpověď) opravdu pohybu klávesy, což jsem nejen já zřejmě úspěšně vyvrátil. O ostatních technikách nebyla řeč, takže se zde objevily jaksi "nad plán", ale to neznamená, že bychom se zde měli rozhádat. Upřímně řečeno v tom trochu "bordelu" dělají (a dělali) i výrobci; viz jedna z reakcí výše (terminologické nesrovnalosti).

Bral bych to jako uzavřené téma; alespoň já osobně zde již nevidím prostor pro nějaký další rozvoj (myslím tím užitečný).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“