kde je první (pražec) nebo tón na houslích???
Pravidla fóra
kde je první (pražec) nebo tón na houslích???
zdarte borci mám takovej problém hrál sem asi cca. 6 let na housle pak sem toho nechal a začal hrát na kytaru.po cca. 2 letech mi kamoš nabídl místo v kapele jako houslista.Noty ovládám dobře ale po těch letech už nevím kde se pokládá první a kde druhý,třetí čtvrtý prst.podle zvuku bych to nějak zkutil, ale chci se zeptat jestli si to nemůžu nějak odměřit třeba kolik cm a nalepit si tam pásky (ti co začínaly hrát na housle ví o čem mluvím.byli to moji velcí pomocníci
)prostě potřebuju vědět ty základní tóny jinak sem v háji.navíc sem si u té kytary zvykl že pražce jsou dál od sebe než na houslích takže ta páska bude nutná.
Kytara:Ibanez GRG 170 DX BKN,"Gibson" SG,akustička
Kombo:VOX VT15,Epiphone
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: kde je první (pražec) nebo tón na houslích???
No, pokud se nepletu, tak pražce jsou na hmatníku rozmístěny tak, že každý zkracuje proti předcházejícímu délku struny ke kobylce v poměru (dvanáctá odmocnina ze 2) ku 1.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
aha tohle je taky dobré vědět, ale myslel jsem spíš něco jednoduxhšího třeba jestli někdo, kdo tam ty pásky má mi neřekl kolik cm sou každé od sebe a já bych si to podle toho udělal samozdřejmě doladil podle ucha...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
A co třeba vzít ladičku a hledat?
Nebo si to spočítat, není to žádná velká matematika. Nebo jestli máš doma kytaru, tak vezmi vzdálenosti z ní a pak to pouze přepočítej ve správném měřítku, aby ti to sedělo na housle.
(Pochybuju, že zde najdeš houslistu, který bude mít na nástroji nalepené pásky, ono bude vůbec problém na tomhle fóru potkat houslistu...)
(Pochybuju, že zde najdeš houslistu, který bude mít na nástroji nalepené pásky, ono bude vůbec problém na tomhle fóru potkat houslistu...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
mno s tou ladičkou je to hodně dobrej nápad, ale s tím přepočítáváním nevim nevim...na matiku sem trošku tupej ale díky:)
Já jsem kdysi dělal pražcové housle pro jednoho zákazníka - http://www.elektrickehousle.cz/elektric ... _itemId=59
V prvé řadě si změř menzuru - tzn. délku chvějící se struny od nultého pražce po kobylku.
Na těhle stránkách najdeš kalkulačku pro výpočet pražců - http://www.manchesterguitartech.co.uk/f ... ulator.php v levém okně zadáš počet pražců (na housle se jich vejde 25 tuším) a v pravo napíšeš délku menzury v mm....
Potom už stačí nalepit nebo namalovat nějaké značky ...
V prvé řadě si změř menzuru - tzn. délku chvějící se struny od nultého pražce po kobylku.
Na těhle stránkách najdeš kalkulačku pro výpočet pražců - http://www.manchesterguitartech.co.uk/f ... ulator.php v levém okně zadáš počet pražců (na housle se jich vejde 25 tuším) a v pravo napíšeš délku menzury v mm....
-
Teorge
otevři excel hoď si tam jednoduchý vzorec od nera a roztáhni (jenom doplň délku strun a odkazuj ho ná délku strun mínus políčko o jeden řádek výš, než to budeš odmocňovat) a máš to za 5 minut spočítaný pro všechny struny...
A co použít ucho? Pokud ti to nezaladí ani po dlouhém hledání, nevím, jestli má smysl to pokoušet. Pokud jsi hrál předtím podle hmatu a ne podle ucha, jsi pravděpodobně v prdeli. Stejně nemáš šanci to trefit přesně, takže být tebou, vychytám to podle ucha nebo jdu od toho.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
ahá a není to nahodou viola?myslím že housle se dělaj jenom se čtyřmi strunami.díky za ten "prográmek" zkusím ho využít a kdyžtak doladím uchem podle nějaké písničky.Škoda že to teďka nemůžu zkusit protože mi ruply dvě struny jak jsem ladil...garmont píše:Já jsem kdysi dělal pražcové housle pro jednoho zákazníka - http://www.elektrickehousle.cz/elektric ... _itemId=59
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Tys "prdnul" houslovou strunu a rovnou dvě - no to Tě pot욊koda že to teďka nemůžu zkusit protože mi ruply dvě struny jak jsem ladil...
Hnedle za nultým...kde je první (pražec) nebo tón na houslích???
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Ne to neví viola (ta má standartně taky 4 struny jakou housle) - jsou to pětistrunné housle...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Jako má LucPonty
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
aha tak to sem vůbec netušil že existují i 5ti-struné, protže v poslední době sem se zajmal jenom o kytary ale napadlo mě že bych to zase mohl zkusit s těmi houslemi nebo to případně nějak zkombinovatgarmont píše:Ne to neví viola (ta má standartně taky 4 struny jakou housle) - jsou to pětistrunné housle...
No já jsem postavil i několik 6ti strunných houslí (ladění E,A,D, G, C, F,) - Viděl jsem i 6ti strunný nástroj který byl laděný jako kytara....niking píše:aha tak to sem vůbec netušil že existují i 5ti-struné, protže v poslední době sem se zajmal jenom o kytary ale napadlo mě že bych to zase mohl zkusit s těmi houslemi nebo to případně nějak zkombinovatgarmont píše:Ne to neví viola (ta má standartně taky 4 struny jakou housle) - jsou to pětistrunné housle...
A nebo si to řádně nalaď, poté zahraj na klavíru a dotahuj prstama...
Ale o těch páskách slyším poprvně
já se učil bez nich
a nikdy mě to nenapadlo že bych si je tam dával (ale zase to může mít výhodu, když se na podiu neslyšíš, ale venku to leze... to se pak líp orientuješ
)
Ale o těch páskách slyším poprvně
Ano, jsem nezkušený člověk, který má možná zkreslené představy, ale to jen díky chybným informacím. Jestli si myslíte, že jsou chybné, pak mne opravte, budu jen rád, když se přiučím 
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Ty spodní struny už nemohly hrát, né, nebo byl nástroj nějak kontrukčně upraven? (Větší, hlubší korpus?) a to C a F jsou z violové sady?No já jsem postavil i několik 6ti strunných houslí (ladění E,A,D, G, C, F,)
Jedná se o elektrické housle - fotka je tady : http://www.elektrickehousle.cz/elektric ... _itemId=47Atkins píše:Ty spodní struny už nemohly hrát, né, nebo byl nástroj nějak kontrukčně upraven? (Větší, hlubší korpus?) a to C a F jsou z violové sady?No já jsem postavil i několik 6ti strunných houslí (ladění E,A,D, G, C, F,)
Struny vyrábí jedna us firma a jsou to přímo C, F, určené pro housle..
Jinak jsem už i viděl akustické 6ti strunné ale korpus musí být upraven...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Jo aha
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Hezké, hezké až na tu smůlu, že jeden z nejefektnějších houslových griffů, tedy glissando, zní na pražcovaném nástroji poněkud blbě...