Nenaučil jsem se náhodou zlozvyku při hře??

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Nik 555

Nenaučil jsem se náhodou zlozvyku při hře??

Příspěvek od Nik 555 »

Zdravim Vás kolegovéé :)

Asi 3 rokem hraji na el. kytaru (učím se sám) a teď mě napadlo jestli náhodou nemam zlozvyky v rukách, ten první je, že když normálně hraju akord atd. (né tlumeně) tak jestli není chyba že musim mít malíček a prsteník na éčku.. Jinak se mi hraje o něco hůř když ruku mam jakoby v pěstičce..

Takhle to vypadá:
http://s1.imgupload.cz/img/169573/cpe9C/Foto201.jpg

A druhej je že když hraju powerakord tak ečko tlumim palcem a ostatní struny držim takto:
http://s2.imgupload.cz/img/169571/7d0GK/Foto200.jpg

A teď bych potřeboval vědět jestli náhodou nemám zlozvyky a něco s tim dělat, nebo jestli je to jedno a mojí hru to v budoucnu nebude ovlivňovat?? Omluvte trochu debilní otázku ale potřeboval bych to opravdu vědět, na čem jsem.. Díky :)
Hudba si vyžaduje své přednosti, které nemají kompromisy.
Holajs

Re: Nenaučil jsem se náhodou zlozvyku při hře??

Příspěvek od Holajs »

to tlumeni palcem mne prijde takovy na nic zacal bych se ucit spickou ukazovacku tlumit E a pak treba k tomu jeste prostrednicek, ale myslim ze staci i ten ukazovacek, myslim ze toto se preucis rychle
Fender strat FAT (1xHB Seymour Duncan TB-4 JeffBeck, 2xSC) Marshall JCM2000 TSL602, Boss OD-2,TU-3, Orange AD5
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

A co si myslíš o tý pravý ruce? Musim mít prostě položený malík a prsteník na éčku jinak se mi hraje o něco hůř.. Co myslíš??
Holajs

Příspěvek od Holajs »

hraji taky takhle, rukou zafixovanou na kobylce, akorat ze se nedrzim toho tenkdyho e :), jinak pri powerchordem litam pres vsechny struny volnou rukou

edit: nekdo zkusenejsi se kromu vsemu jeste vyjadri a poradi
Fender strat FAT (1xHB Seymour Duncan TB-4 JeffBeck, 2xSC) Marshall JCM2000 TSL602, Boss OD-2,TU-3, Orange AD5
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Já právě při powerchordech se musim držet těch strun :D bojim se abys si ty prsty jednom nepořezal, při agrasivnějšim hraní :D Jinak nevim jestli se odnaučim to tlumení palcem tak doufám že to není ňákej zlozvyk a je to i používaná metoda tlumení éčka ??
loos

Příspěvek od loos »

no já myslim že ta levačka je v pohodě a že se to ani nemusíš přeučovat...pokud to ovšem děláš jen u power akordů!...možná ti to bude i ku prospěchu protože třeba Hendrix používal hodně akordů kde držel palcem E a třeba ještě tlumil A...někde se mrkni na jeho styl
A co se týká pravačky tak to bych řek je pěkná prasárna :!: Musí tě to dost brzdit ne? Nebo aspoň v budoucnu asi bude...určitě bych se toho zbavil...nauč se pravačkou hrát tak abys nebyl opřený malíčkem na e ani třeba zápěstím o kobylku ani nic na ten způsob (myslim že se tu někde řešilo něco podobnýho, zkus to najít) abys dokázal prostě trefovat ty správný struny aniž bys musel mít nějakou oporu někde....trénuj to
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Já věděl že to bude problém ta pravačka :!: :| Takže prostě mít ruku ve vzduchu a trénovat trefování jednotlivých strun ??

Edit: To tlumění éčka používám vždy :| tož další průser asi..
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Moc bych uvítal vaše další názory :)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Uvědom si, že když se budeš tou rukou pořád držet, nebudeš moct do těch strun řezat. :) Na vybrnkávání a podobně je ale zafixovaná poloha fajn - když cvičím economy picking, jde mi to nejlíp, když se zespoda chytím malíkem rámečku snímače.
Toho, že se řízneš, se neboj. Ty struny tak ostrý nejsou a i kdyby, chlap to vydrží, ne? ;)

Moje technika taky není ideální - držím trsátko tak blbě, že se mi z hraní vždycky obrousí jedna polovina nehtu na ukazováčku (nejvíc mě štve dostávat pak ten bordel z pod strun - a co teprve až budu mít nekrytý snímače! :D). Palec a ukazováček drží trsátko, ostatní prsty jsou mírně pokrčené, ale stále volné. Jediné dva prsty, které tedy můžou trefit strunu/y jsou palec a ukazováček a těm škrtání o struny nevadí - u palce je to z boku - nebolí to a umožňuje mi to dělat flažolety - a u ukazováčku to odnáší jedině nehet a ten je na to stavěnej. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
biker_xx

Příspěvek od biker_xx »

Můj názor je, že bys měl vážně změnit manikéra... :lol:
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To né, fakt je to jen divnej (ale mně vyhovující) způsob držení, kterej jen znamená, že si musím ten zbytek nehtu zastřihnout, aby to nevypadalo divně. :)
Dá se to eliminovat, ale to na to musím myslet (mám enormně velkej palec a vměstnat ho na trsátko dá práci - myslet přitom na další prst je nemyslitelné!)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Pravačka - dbej na to, aby byly ty prsty volně položený a v ničem ti nebránily, fotka je z divnýho úhle, takže to vypadá, jako by ty prsty byly zachycený kolem struny, to brzdí, je potřeba mít volný zápěstí i předloktí, nikde žádná křeč, pohyby plynulý a s ne víc než nejnutnějším množstvím síly, vyplatí se využívat to, co momentálně nehraje ke tlumení, případně jinejm činostem, jinak je ale víceméně jedno, jak tu ruku máš (ono po tom, co tohle všechno aplikuješ moc variant nezbývá :-). Pokud budeš takhle hrát nikdo tady ti lepší techniku neporadí...
Otázka levačky - to samé, hraješ powechordy, při brutálním zkreslení, dunivý éčko je silně nežádoucí, tak ho prostě tlumíš palcem, proč ne? ve chvíli, kdy bude potřeba hrát něco jinýho, tak se opět přizpůsobíš tomu, jak je to nejpřirozenější a nejekonomičtější...
A vo tom to je
Die Hard or Die Home
loos

Příspěvek od loos »

Trao píše:Pravačka - dbej na to, aby byly ty prsty volně položený a v ničem ti nebránily, fotka je z divnýho úhle, takže to vypadá, jako by ty prsty byly zachycený kolem struny, to brzdí, je potřeba mít volný zápěstí i předloktí, nikde žádná křeč, pohyby plynulý a s ne víc než nejnutnějším množstvím síly, vyplatí se využívat to, co momentálně nehraje ke tlumení, případně jinejm činostem, jinak je ale víceméně jedno, jak tu ruku máš (ono po tom, co tohle všechno aplikuješ moc variant nezbývá :-). Pokud budeš takhle hrát nikdo tady ti lepší techniku neporadí...
Otázka levačky - to samé, hraješ powechordy, při brutálním zkreslení, dunivý éčko je silně nežádoucí, tak ho prostě tlumíš palcem, proč ne? ve chvíli, kdy bude potřeba hrát něco jinýho, tak se opět přizpůsobíš tomu, jak je to nejpřirozenější a nejekonomičtější...
A vo tom to je
Líp se to říct asi ani nedá :D ...
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Jasný už v tom mam jasno dík :) Akorád si ještě říkam u tý levý ruky, jestli není špatně že když ukázovákem normáloně držim "áčko" ale "déčko a "géčko" obě malíkem ??
Trao
last.fm: http://www.last.fm/user/martypalounek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trao »

Nik 555 píše:Jasný už v tom mam jasno dík :) Akorád si ještě říkam u tý levý ruky, jestli není špatně že když ukázovákem normáloně držim "áčko" ale "déčko a "géčko" obě malíkem ??
Co by ta to někteří tady dali, akorát bacha na přílišný prolamování toho malíku, mohlo by to výst k problémům zdravotního rázu. Jinak tenhle prvek je používanej už v klasice, barré malíčkem se tam používá naprosto běžně a nikdo z toho vědu nedělá.
Samozřejmě platí výše uvedené - když tě to nebrzdí a je to pohodlnější a efektivnější, tak nemá smysl to překopávat
Die Hard or Die Home
umaxer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od umaxer »

Hele když chci tlumit jakoby všechny struny pravou rukou tak se to dělá dlaní, nebo jakoby už zápěstím? Já mam totiž docela hubenou ruku u zápěstí takže to dělám dlaní-palcem
VFjr

Příspěvek od VFjr »

Malíkovou hranou, jako v karate. nejlíp co nejmenší potřebnou plochou, aby si s tím mohl pracovat a aby to bylo obratnější. Představuju si, jak tlumíš zápěstím a jestli to tak děláš, tak je to docela síla :x
umaxer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od umaxer »

VFjr píše:Malíkovou hranou, jako v karate. nejlíp co nejmenší potřebnou plochou, aby si s tím mohl pracovat a aby to bylo obratnější. Představuju si, jak tlumíš zápěstím a jestli to tak děláš, tak je to docela síla :x
právě že to nejde, ale kámoš co hraje už dýl tak to tak dělá :D
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

biker_xx píše:Můj názor je, že bys měl vážně změnit manikéra... :lol:
+1
Jak se ma pak clovek soustredit na chyby pi hrani kdyz spina na tvych prstech sviti do dalky?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Aha, až teď mi dokleplo, že to nebylo na mě... :/

Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“