Mesa/Boogie Mark, Caliber, Nomad

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Re: Mesa/Boogie Mark & Caliber series

Příspěvek od dayslypper »

Předmnou se určitě neztrapníš, proč si myslíš, že to vše prodávám.

DC byl taky v podstatě můj první amp před pár roky, takže jsem tehdy ještě nevěděl nevěděl, jaký zvuk chci. Ale teď už vím, jak na to šáhnout. Momentálně spíš koumám, jak nastavit Express. Je to trochu jiné, než DC.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Wohma píše: No, to je jeden z aspektu, ktery se mi na Marku III nelibil - mnozstvi kroutitek, ktery jsou podle me az prehnane citlivy, navic jeste push-pully, u kterych neni na prvni pohled patrna poloha. Filozofii jsou mi blizsi apecy s jednoduchym ovladanim (viz Blackmore), tam kdyz se mi dodrbe nastaveni, tak jsem behem 5 sekund schopen najit dobrej zvuk.
ve finale se mi nejvic libi kdyz jsou vsechny push pully vytazeny :)

ad scoop sound - to mi prave ze prijde engl proti mese :) ty stare maji hodne stredu a dalo by se rict ze recto jich ma snad jeste vic.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Souhlasím s tím, že Caliber je hodně středový a na tom právě stojí jeho charakter zvuku. Třeba u Expressu to chce vytočit středy skoro na max. abych se alespoň trochu přiblížil Caliberu. A u Caliberu hraji s EQ do klasického V. :lol:
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

xmarox píše:
xmarox: Kdybys nahodou mel nekdy cestu do Brna autem, tak hod hlavu do kufru a dovez ji, rad bych to ozkousel - neplanuju sice vymenu, ale toho calibera bych rad zkusil :)
Hoj, hlava je už sice prodaná, ale mají to v kapele kamarádi kousek odtud, jeden vzal bednu pod tripla a druhý vzal calibera :) není problém to kdyžtak půjčit, je to super zesák..ale musí se slyšet :) zrovna na dnešní koncert jsem si půjčil tripl a mou starou 4x12 od mesy a caliber se teda prosadí líp...nehledě na těch nepoužitelných 150w...fakt jsem si zavzpomínal na ty časy kdy jsem nezažil, že bych se neslyšel :) caliber se prodere sebevětším humbukem :) a to jsem v něm podle zjištění měl prý 10 let staré lampy :D:D
Jen tak ze zvedavosti, hral jsi na to Soldano s kapelou? Me by zajimalo, jak se prosadi. Za me osobne skoda Calibera, je to genialni aparat :) Ale tak to Soldano neznam, takze snad to byl krok vpred.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Kinx píše:
Wohma píše: No, to je jeden z aspektu, ktery se mi na Marku III nelibil - mnozstvi kroutitek, ktery jsou podle me az prehnane citlivy, navic jeste push-pully, u kterych neni na prvni pohled patrna poloha. Filozofii jsou mi blizsi apecy s jednoduchym ovladanim (viz Blackmore), tam kdyz se mi dodrbe nastaveni, tak jsem behem 5 sekund schopen najit dobrej zvuk.
ve finale se mi nejvic libi kdyz jsou vsechny push pully vytazeny :)

ad scoop sound - to mi prave ze prijde engl proti mese :) ty stare maji hodne stredu a dalo by se rict ze recto jich ma snad jeste vic.
Tak treba takovej Fireball jo, ten je hodne vykradeny na stredech, u Screameru a Blackmoru mi to teda neprijde.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
xmarox

Příspěvek od xmarox »

Blackmore je podle mého ucha asi nejstředovější engl...zbytek bláto...jinak recto víc středů než caliber a marky?? tak tohle si myslím, že je zrovna naopak :D Když si fakt uvědomím jak to teď hraje klukům v kapele, kde jsem prodal apec a tak se může jít triple zahrabat co se týče prosazení zvukem v kapele....

Jinak na soldano v kapele jsem nehrál-naprostá nedostupnost :D, jen kdysi dávno na SLO a to byl neskutečný zážitek....od soldana očekávám vcelku to samé jako od calibera...procpat se v kapele ve svém spektru...prostě agresivní hutné středy akorát ve větším balení :) vintage a přitom plný, hutný higain :) - už jen 6 týdnů a mám ho doma tak potom poreferuju :)

U caliberu mám jistotu, že když mi žádný jiný aparát nesedne tak si ho prostě zase seženu...zatím mám ještě další chutě, vht, diezel, orange.... :) po tom co jsem teď odehrál koncert na tripla, vím že návrat k rectu asi fakt neplánuju :D
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

xmarox píše:Blackmore je podle mého ucha asi nejstředovější engl...zbytek bláto...jinak recto víc středů než caliber a marky?? tak tohle si myslím, že je zrovna naopak :D Když si fakt uvědomím jak to teď hraje klukům v kapele, kde jsem prodal apec a tak se může jít triple zahrabat co se týče prosazení zvukem v kapele....
nejde o prosazeni se v kapele, ale o to ze treba recto preamp ma ve srovnani s mark I nebo II "hrubsi" stredy. ty marky jsou proti nemu jakoby trochu vykousle ve stredech a nemaji tak saturovany zvuk. zase maji urcity pasmo ve vyssich stredech ktere ten recto preamp nema a naopak. porovnaval jsem to na stejne bedne se stejnyma rukama a kytarou prohazovanim kabelu ;) ve finale co se tyce stredovosti zvitezil ten recto preamp, ale mark mi sedne vic.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Jinak, měl bych dotaz pro zkušené. V DC-3 mám orig. Black Shadow Vintage Eminence VS-12. Ale přece jen mi vrtá hlavou, jestli ten 50W reprák není pro zesák 35W DynaWatt nějak málo. Nerad bych ho někdy v budoucnu spálil.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

neni, ale jestli chces slyset co v tom aparatu, tak bych jednoznacne sel do EVM12L/S / JBL / Altec
uvazuju o prodeji 12L, cena tak 3500, je v super stavu, neopravovany narozdil od toho co je ted na bazaru.

cili ne ze bych se vnucoval, ale jakykoli z tech repraku teprve ukaze jak to doopravdy hraje, i kdyz kazdy trochu po svem :)
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Ke 35W se mi zdá škoda 200W bestie, alespoň jako vestavěná do toho komba. Ne že by to DC-3 neutáhlo... Jinak mám opravovaný Eminence MS-12, což je v podstatě podobný charakter jako EVM, jen na to nemám bednu.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

No kdybys to bral takhle, tak se to EVM nehodi vpodstate na nic.
Tam ale jde o charakter a prave to, ze to nekresli...
Ja mam k 30w kombu 100w Altec a zda se mi to ok...
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Měl bych dotaz ohledně hrátek se zapojováním Caliberů, eFek a Expressů nebo asi to je stejné i u dalších Mes.

V manuálu Expressu se píše, že je samozřejmě ideální prí použití jednoho reproduktoru zapojit ho do impedančně odpovídající zdířky nebo v případě kombinace zapojit interní reprák + bedna 8ohmů společně do těch dvou 4ohmových. To je mi jasné.

Dál píší, že je možné experimentovat. Například zapojit interní 8ohmový reprák do jednoho z 4 Ohmových vstupů a tím získat jiný charakter zvuku. (případně 16 do 8). To je mi taky jasné.

Jediné, co nedoporučují, je jsou bedny s menší impedancí (např. 2ohmová bedna do 4ohmové zdířky). Prý to zkracuje životnost lamp.

Co mi ale jasné není, jestli by se dal nějak kombinovat interní 8ohmový reprák s 4 nebo 16ohmovou bednou?
Netušíte někdo, jestli se dají bez problémů kombinovat ty dvě paralelní 4ohmovky s tou jednou 8ohmovkou?

Tady přikládám schéma konce DC-5ky:
DC-5_speaker_out.gif
DC-5_speaker_out.gif (6.36 KiB) Zobrazeno 3075 x
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

U eFka to je tak, že podle manuálu nikdy nesmíš použít všechny 3 výstupy. Zapojovat 8Ohm do 4Ohm nebo 16 do 8 označují jako "Safe Mismatch", ale nedoporučují to. Stejně označují i případ zapojení 8Ohm do 4Ohm vstupu + 16Ohm do 8Ohm.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak jsem dnes zkousel Mesa Boogie DC-5 a musim rict, ze me dost nadchl. Zitra nebo pozitri to primo porovnam s mym Blackmorem a uvidim, ale uz ted vim, ze je to prinejmensim uctyhodny souper. Rozhodne se mi hodne libi struktura gainu a taky samostatny ovladani reverbu pro jednotlivy kanaly, trosku mi tam naopak chybelo to, co mel citizenuv Mark III - pri solovani tam naskakovaly vyssi harmonicky jedna basen :) Na druhou stranu Mark III u me docela pohorel na beglajty, DC-5ka v tomhle opravdu drti.

Mimochodem klasivkej V zvuk se mi na tom vubec nelibil, nejvic se mi libilo nastaveni, kdy 80Hz je cca na unity a kazda dalsi frekvence je o trochu vys. Nastaveni cudlu si bohuzel nepamatuju, s gainem jsem byl nekde mezi 6 a 7, basy cca 3-4 a stredy kolem 6. Jeste urcite doplnim, pokud nebudu linej a moje ruce se trochu rozhybou po mesicni pauze, tak mozna i hodim nahravky pro porovnani.
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Takze, pokud to nekoho zajima, mam tu porovnani meho Blackmora s DC-5kou.
Obe jsem zkousel na mem boxu ENGL E212V, coz mohlo trochu pridavat Blackmorovi, ale nepovazuju to za zasadni faktor. Kytara byla taktez moje, Schecter C-1 Classic, ladeni D.
Na obou aparatech jsem nastavil co nejlepsi zvuk (s DC-5kou to chvili trvalo, moznosti tam je opravdu docela dost :)) a pak prehazoval a porovnaval. Riffy byly vetsinou nase vlastni, tzn. neco ve smeru doom/death metal, samozrejme jsem ale zkousel i cisty kanal. U testovani jsem byl ja a nas druhy kytarista, ktery ma sam Peavey 5150 a nemel v podstate duvod jednomu z aparatu nadrzovat (Jeste rikal neco ve smyslu - sakra je to Mesa Boogie, to proste MUSI hrat! :D).

DC-5ka ma vyrazne jinou strukturu gainu. Cely zkresleni je jakoby posazeno niz a i tim jak vyzniva je o hodne temnejsi, a to i se stazenymi basy. Velmi se mi libil zvuk na beglajty a powerchordy, zvuk je charakteristicky hrcivy (v pozitivnim slova smyslu, nemam pro to lepsi pojmenovani:)), jak to muzeme slyset i u dalsich M/B zesilovacu. Na sola byl ton pekne kulaty, ale jak uz jsem psal, kvalit Marku III v tomhle ohledu podle me nedosahuje. Trosku prekvapive nebyl moc velkej rozdil pri hre na krkovej a kobylkovej snimac, oba zvuky znely dost podobne, na Blackmorovi bych rekl, ze je ten rozdil vetsi. Aparat sel pekne za rukou, v tomhle ma mozna o trochu navrch pred Blackmorem, ale neni to podstatny rozdil. Velmi delalo radost oddeleni ovladani reverbu pro kazdy kanal, clovek mohl na cistem kanalu nechat nejaky mensi verb a na zkreslenym 0 a nemusel to dale resit (alespon takhle verb pouzivam ja vetsinou :)).
Co se mi na DC-5 moc nelibilo, bylo slevani tonu v nizsich polohach. DC-5ka na tom rozhodne neni spatne, ale ve srovnani s Blackmorem nebyl ton tak konkretni a citelny. A ackoli je ten hrcivy charakter pekne agresivni, tak celkove byl ten zvuk trosku tupejsi a zastrenejsi, nez jsem cekal.

Blackmore oproti DC-5ce mel vys a urvaneji posazene zkresleni a na vyskach byl o poznani rezavejsi. To melo vliv hlavne na solovou hru, ton byl trosku sussi a mene kulatej, ale pravdepodobne je diky tomu i o neco pruraznejsi. Jak uz jsem psal, Blackmore mel jasne navrch v citelnosti spodnich tonu a take v palm muted zvuku - u DC-5ky se trochu "roztekal" a nebyl moc konkretni.

Kolem a kolem jsem se rozhodl zustat u Blackmora. Verim, ze na DC-5 se da nakroutit jeste o neco lepsi zvuk, ale podle me to uz vyrazna zmena nebude. Kdybych nevlastnil zadny apec a rozhodoval se, co koupit, tak to bude vetsi dilema, takto bych musel prodavat Blackmora a shanet DC-5 a to se mi nechce, vzhledem k tomu, ze zvukove by to pro me v podstate zadny posun nebyl a funkcemi se mi libi vlastne jen ten reverb :) O zmene jsem premyslel hlavne kvuli tomu, ze DC-5 je 50W, rozdil ve stelovatelnosti hlasitosti tam byl a asi by mi v tomhle ohledu DC-5 sedel vic, ale ma zase sve nevyhody.

Nas druhy kytarista mel v podstate stejny nazor jako ja - ze DC-5 nabizi rozhodne zajimave zvuky, ale celkove je pro me lepsi Blackmore. To bych rad zduraznil, jde o subjektivni hodnoceni, test se nesnazil o zadnou objektivitu a je urcite plno lidi, kterym vice sedne DC-5.

EDIT: Jeste mi byl pripomenut Pull Boost na cistym kanale, takze - vytazenim gain potaku se ten cisty kanal trochu zostri. Pri rozumne nastavenem gainu to ma zvuk podle me trochu pdobny jako trosku crunchnuty osmikilo, zkratka docela labuzo. ENGL tohle umi taky pres pseudokanaly, ale ten zvuk nema takovou zivost a krystalicnost. Tenhle mezikanal je na DC-5ce opravdu fajn, skoda, ze tahle funkce nejde spinat pres FS.
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Spínání boostu přes FS by mělo jít jednoduše dobastlit, viz. toto téma.

Jinak mě se zdál palm muting dost výživný a čitelný, u něho dle mě nejvíc záleží na kobylkovém snímači. Navíc jsi psal, že jsi hrál s nastavením téměř bez basů, to taky mohlo mít vliv.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Takhle, ja zkousel nekolik nastaveni, nejvic se mi osvedcily pre-gain basy nekde na 3ce... Moje kytara docela dost basuje a ten ENGL box je taky hodne basovy, takze basu to melo dost, spis slo o charakter tonu danej gainem. Jak rikam, na jine bedne nebo s jinou kytarou to muze byt uplne jine :wink:
A palm muting docela citelny byl, jen mu neco chybelo, byl pro me dost nezajimavy - ne ze by se s necim slival, ale proste se roztekal :D
Citelnost mi chybela u normalniho hrani, tony se trochu slivaly.
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Asi blbý dotaz, nenechals tam reverb?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

dayslypper píše:Asi blbý dotaz, nenechals tam reverb?
Nenechal :lol:
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Jen bych dodal, že se jednalo o USA verzi. Ale na zvuku se převodní trafo, doufám, nijak nepodepsalo.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“