je to přesně tak;)dayslypper píše:Toto je výsledek mé snahy vtlouci všem, aby se nejdřív podívali do manuálu.
Ale máš štěstí, že jsem opravdu o něco chytřejší. O to, že Marshall šetří na potisku panelů.
http://www.drtube.com/schematics/marshall/jcm900.pdfTedy soudím, že (4) 16 8 znamená:6. Impedance Selector Switch
Two-way switch for matching the amplifier to
speaker impedance. Amp heads feature 8 or 16
Ohm operation. Combo versions feature 4 or 8
Ohm options.
16Ω - 8Ω pro hlavy
4Ω - 8Ω pro komba
Další otázky radši směřuj do témat o tvém ampu.
Zapojení reproduktorů a boxů
Pravidla fóra
Re: Zapojení reproduktorů a boxů
-
Teorge
Neví pls někdo jaká impedance se má nastavit na Blackstar 45 při použití repra, které je v tom kombu?
-
Teorge
Jediné co jsem našel je, že v tom jsou údajně 2 x Celestion G12-NV70, ale v manuálu(teda v tom, který mají na internetu) není žádná zmínka o Ohmech.
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
vetsinou to byva vyznacene primo na repracich
-
Teorge
To vím
Ale ještě ho nemám, snad tento týden přijde, a tak nevím jak to bude rozebíratelné.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
V tvém případě bude nejrozumnější to vůbec neřešit. Máš snad nějaký důvod pochybovat, že ti to pošlou špatně nastavené, aby ti to při prvním zapnutí shořelo? To by tedy byla zajímavá prodejní strategie. 
-
Teorge
No já to raděj zjišťuju, kdybych dostal např rozbalené balení. Nechce se mi to hned posílat na reklamaci do vzdáleného neznáma a čekat měsíc.
-
Teorge
To tak jsem to dostal ze supportu Blackstaru, že prý 16Ω. Tak jsem rád, protože na všech obr na netu jsem viděl fotku zezadu, kde byly zaplá interní repra a nastavené 8Ω.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Existuje kouzelná věc zvaná manuál - tam se člověk podobný záležitosti dočte 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Teorge
No v manuálu to není, teda v tom na netu a zítra (pokud ten balík co na mě čeká je to, co to je) až budu mít ten papírový - teda jestli je tam rozdíl.
Zase tak blbej bych nebyl, ale nedivím se z toho jak jsem dělal prodavačem se nedivím, že to raděj píšeš. Já už se setkal s paní, které nefungoval u PC zvuk a strašně se divila, že musí dát repráky do zásuvky nebo jsem i zažil ten případ z vtipu, kdy někdo používal cd-rom jako stojan na kafe.
Zase tak blbej bych nebyl, ale nedivím se z toho jak jsem dělal prodavačem se nedivím, že to raděj píšeš. Já už se setkal s paní, které nefungoval u PC zvuk a strašně se divila, že musí dát repráky do zásuvky nebo jsem i zažil ten případ z vtipu, kdy někdo používal cd-rom jako stojan na kafe.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
To, že jsi se díval do manuálu, jsi psal už dřív, což tě před Nerem ospravedlňuje. ALE KONEČNĚ POCHOP, že není žádný důvod tam dávat informaci, které se tu dožaduješ. Proč? Protože tam mohou každou chvíli montovat něco jiného a pak by to celé páchalo víc škody než užitku.
Proto jsem ti psal, že nemá smysl to řešit, dokud to nepřijde! A AŽ TO PŘIJDE, tak si už zas vystačíš s manuálem, protože teprve pak si budeš na 100% jistý odporem repráků. To, co teď momentálně řešíš, je házení hrachu na zeď. Navíc, jen magor by ti to poslal špatně nastavené. Na 99% to bude tak, jak to je z výroby.
Přece jen se ještě zeptám. Těch 16Ω, co ti odepsali, je co??? Odpor 1 reproduktoru, nebo to, co má být nastavené na zesilovači?
Třeba dle tohoto obrázků, tam téměř jiště budou 2 kusy 16Ω reproduktorů spojené paralelně. Tedy, dle manuálu, je nastavení 8Ω na zesilovači zcela v pořádku.
Proto jsem ti psal, že nemá smysl to řešit, dokud to nepřijde! A AŽ TO PŘIJDE, tak si už zas vystačíš s manuálem, protože teprve pak si budeš na 100% jistý odporem repráků. To, co teď momentálně řešíš, je házení hrachu na zeď. Navíc, jen magor by ti to poslal špatně nastavené. Na 99% to bude tak, jak to je z výroby.
Přece jen se ještě zeptám. Těch 16Ω, co ti odepsali, je co??? Odpor 1 reproduktoru, nebo to, co má být nastavené na zesilovači?
Třeba dle tohoto obrázků, tam téměř jiště budou 2 kusy 16Ω reproduktorů spojené paralelně. Tedy, dle manuálu, je nastavení 8Ω na zesilovači zcela v pořádku.
- Nero
- Rádce
OK, tak sice tam nepíšou, jaké to má repráky, ale píšou tam o kombinacích zátěže a následně o jejich nastavení. Víš že tam máš 2 repráky paralelně (sériově se prakticky nezapojují, pokud jde o komba), víš, že mají jen jeden konektor (dle fotky) a možnosti je 4 / 8 / 16 Ohm. 16 Ohm je nemožných, protože to by repráky musely mít po 32, což se nedělá. Zůstává 4 nebo 8 Ohm dohromady, možnosti jsou 16 nebo 8 Ohm na jedno repro. Kdyby měly 8 Ohm, tak by celková zátěž byly ony 4 Ohmy a pak by postrádalo smysl zapojovat další (externí) repra, protože by impedance klesla pod 4 Ohmy, což je už aparátu nebezpěčné. Tedy nám zbylo, že celková impedance je 8 Ohm a repra mají tedy po 16 Ohmech...
Trochu času nad přemýšlením a máme vykoumáno, jak to (s nejvyšší pravděpodobností) je...
Trochu času nad přemýšlením a máme vykoumáno, jak to (s nejvyšší pravděpodobností) je...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Teorge
Njn po takovém vysvětlení mi to přijde logické (nevěděl jsem že se nedělají 32Ohmové repra, nemám v tom přehled). Ale zase teda nechápu, proč mi support Blackstaru odepsal, že bych měl používat nastavení na 16Ohm 
No nic, nechám to teda až na tu dobu, kdy to přijde. Díky vám jsem zase o něco chytřejší.
No nic, nechám to teda až na tu dobu, kdy to přijde. Díky vám jsem zase o něco chytřejší.
- Nero
- Rádce
Možná Misverständniss v komunikaci, používat 16 Ohm na 2 paralelně zapojené repráky, to by bylo divné... A ještě divnější by bylo, kdyby tam ty repra byly v sérii 
PetrPeter 1975 - 2008
-
Teorge
Njn asi mě pochopil, že to repro z toho chci vybrakovat pryč 
- Darkover
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/desmodusrockmetal/
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím,
mám problém. Potřebuju zapojit box do zesilovače, ale nevím, jakou má ten box impedanci (home-made, nepopsáno). Dá se to nějak změřit? A pokud ano, tak jak?
A ještě něco. Pročet jsem si celej tenhle topic, ale jsem trochu zmatenej. Chci se jen ujistit, jestli to chápu správně. Hodnota Ohmů na výstupu ze zesilovače by vždy měla být stejná nebo vyšší než reprobedny, jinak hrozí zničení zesilovače? Takže na 8Ohm výstup zesilovače můžu připojit bednu 8Ohm nebo 4Ohm, ale pokud bych na něj připojil 16Ohm, můžu zesilovač zničit. Chápu to správně?
Díky za odpověď...
mám problém. Potřebuju zapojit box do zesilovače, ale nevím, jakou má ten box impedanci (home-made, nepopsáno). Dá se to nějak změřit? A pokud ano, tak jak?
A ještě něco. Pročet jsem si celej tenhle topic, ale jsem trochu zmatenej. Chci se jen ujistit, jestli to chápu správně. Hodnota Ohmů na výstupu ze zesilovače by vždy měla být stejná nebo vyšší než reprobedny, jinak hrozí zničení zesilovače? Takže na 8Ohm výstup zesilovače můžu připojit bednu 8Ohm nebo 4Ohm, ale pokud bych na něj připojil 16Ohm, můžu zesilovač zničit. Chápu to správně?
Díky za odpověď...
*ESP-LTD EC-401VF*
*Rockwell Biohazard 60W*
*Home-made reprobox 2xV30*
*Rockwell Biohazard 60W*
Ne, do 8ohm výstupu můžeš pripojit box s odporem 8 nebo 16, raději těch 8.
- dayslypper
- Kontaktovat uživatele:
Nemusíš to měřit, stačí rozdělat bednu a podívat se, jaká jsou tam repráky a jak jsou vzájemně zapojené. Informací a návodů k tomu je tu dost, i když by k tomu měla stačit znalost fyziky ze ZŠ.Darkover píše:Dá se to nějak změřit? A pokud ano, tak jak?
Případně si kup nějaký nejlevnější multimetr. Jsou běžně k dostání do 100,-. Jen to nekupuj u ťamanů. I když je kvalita ekvivalentní s těmi v obchodech, tak je pak případná reklamace problém.
- Darkover
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/desmodusrockmetal/
- Kontaktovat uživatele:
Právě, že ten box se mi rozdělávat nechce. Multimetr samozřejmě mám a je mi jasný, že to s nim změřim. Spíš jsem měl na mysli postup změření (na čem to změřim). Do toho vstupu na jack se mi nepodařilo dostat a když jsem do něj zapojil kabel (v podstatě jako prodloužení), tak na něm jsem nic nezměřil.
*ESP-LTD EC-401VF*
*Rockwell Biohazard 60W*
*Rockwell Biohazard 60W*