Zapojení XLR konektoru v mikrofonu
Pravidla fóra
Zapojení XLR konektoru v mikrofonu
Jsou tam 3 konektory, jeden je nějaké uzemnění, a ty další dva jsou spojené s vložkou (či jak se tomu říká), je nějakej problém, když se ty dva navzájem prohodí?
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zapojení XLR konektoru v mikrofonu
No samozřejmě, že problém bude
v jednom je "+" signál a ve druhém "-". Schéma zapojení je kdekoli na netu, stačí pohledat (nebo v návodech k zařízení s XLR konektory).
P.
P.
To samozřejmě vím, ale mně to funguje ať to zapojím tak či onak. Rád bych věděl, jestli je to skutečně jedno, nebo jestli když to zapojím obráceně je to chyba, která se nějak projeví...
Pokud ti to funguje, jde o dynamicky mikrofon a nebudes to za zadnou cenu pripojovat k predzesilovaci, ktery by mohl mit pustene phantomove napajeni (spousta mixaku ma spolecne zapinani pro vsechny kanaly), tak by to melo byt jedno. Kazdopadne napajet to tak, jak to ma byt, by nemel byt problem, napr. pro Shure SM58 to je primo v manualu:
http://www.shure.com/stellent/groups/pu ... m58_ug.pdf
strana 13
http://www.shure.com/stellent/groups/pu ... m58_ug.pdf
strana 13
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jo ještě pozor - ono se taky na první poslech nebude třeba nic dát poznat (bez srovnání otočenou fázi nepoznáš), ale v okamžiku puštění spolu s věcí nahranou správně dojde k velké degradaci signálu. Myslím tím samozřejmě věci související
jen ilustrativní příklad: kombo budeš nahrávat dvěma mic (ať už najednou nebo postupně) umístěnými zpředu....pokud bude jeden mikrofon zapojen "obráceně" (viz původní dotaz), samotné nahrané stopy budou OK, ale puštěné spolu dojde k prakticky úplnému vymazání zvuku nástroje!
Víceméně je to obdoba knoflíku "Phase" na předzesilovačích.
P.
Víceméně je to obdoba knoflíku "Phase" na předzesilovačích.
P.
Z vložky mi vede červený a černý. Nevím co je to zač nic. Takže to asi zapojím jak velí logika, tedy červený jako + a černý jako -. Nebo je nějaký způsob jak jednoduše a rychle zjistit, zda-li mám zapojeno správně? Je to Dynamický mikrofon.
jinak děkuju za dosavadní rady.
jinak děkuju za dosavadní rady.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dalo by se to vyzkoušet - jinak logika by mě to také velela zapojit stejně
budeš-li mít po ruce druhý mikrofon nerozebraný (ergo správně zapojený), tak při současném nahrávání oběma nebude docházet k odečítání signálu. Pokud ano, jde logika stranou a zapojit to musíš opačně.
P.
P.
To ale plati jen pokud da mikrofony vedle sebe, aby mel jistotu, ze by pri spravnem zapojeni byli ve fazi. Pokud budou v ruzne vzdalenosti od zdroje zvuku, tak mohou jejich zvuky mit naopak opacnou fazi a jen diky tomu eventualne spatnemu zapojeni to bude hrat dobre. Ale to jen tak na okrajpavlii píše:Dalo by se to vyzkoušet - jinak logika by mě to také velela zapojit stejněbudeš-li mít po ruce druhý mikrofon nerozebraný (ergo správně zapojený), tak při současném nahrávání oběma nebude docházet k odečítání signálu. Pokud ano, jde logika stranou a zapojit to musíš opačně.
P.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Udělal jsem takovej velmi laicej pokus. Dva mikrogony jsem zapojil do basového komba (jeden do high druhej do low). No a jeden mikrofon jsem nechal ve stejné vzdálenosti od zdroje zvuku a druhý jsem oddaloval a přibližoval, zatímco jsem sledoval jaký to má zvukový efekt na kombu. A při špatném (obráceně než jsem psal výše) zapojení, se mi zdálo, že občas došlo ke ztišení, když jsem druhý mikrofon přibližoval. Nicméně to může být jen pocit a za průkaznost tohoto měření bych ruku do ohně určitě nedal.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2Wohma: jj, dík za upřesnění - samozřejmě, že jsem to tak myslel, ale přišlo mi to jako tak základní, že ve vztahu k mému předminulému příspěvku je to jasné
2Grybb: ano, tak toto je typická ukázka (je to vlastně rovnou slyšet a nemusí se nic ani nahrávat).
P.
2Grybb: ano, tak toto je typická ukázka (je to vlastně rovnou slyšet a nemusí se nic ani nahrávat).
P.