Sedmistrunka versus barytonka

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
jiri.polasek

Sedmistrunka versus barytonka

Příspěvek od jiri.polasek »

Ahoj,
je tu nějaký kytarista, který by dovedl porovnat oba typy kytar ? Zajímají mě praktické zkušenosti, nikokli teorie :-) , takže zkušenosti někoho, kdo s tím opravdu laboroval.

Já jsem dlouho hrál na klasickou šestistrunku, ale podladěnou ... což má mnoho mínusů (v mém případě nejhorší věcí bylo rozlaďování).
Válí se mi doma i sedmistrunka, které jsem nějak nepřišel na chuť.

Barytonku jsem pořádně v ruce neměl..

Dík za zkušenosti ...
woro90

Re: Sedmistrunka versus barytonka

Příspěvek od woro90 »

jiri.polasek píše:Ahoj,
je tu nějaký kytarista, který by dovedl porovnat oba typy kytar ? Zajímají mě praktické zkušenosti, nikokli teorie :-) , takže zkušenosti někoho, kdo s tím opravdu laboroval.

Já jsem dlouho hrál na klasickou šestistrunku, ale podladěnou ... což má mnoho mínusů (v mém případě nejhorší věcí bylo rozlaďování).
Válí se mi doma i sedmistrunka, které jsem nějak nepřišel na chuť.

Barytonku jsem pořádně v ruce neměl..

Dík za zkušenosti ...
Jsem teoretik, takže klidně nemusíš číst dál, ať se zbytečně nevztekáš,

ale čemu nerozumíš? Rozdíl je v tom, že sedma je půl barytonky a půl šestky (má tenké E i tlusté H a menzuru někde mezi). A obecně to porovnat nejde, barytonka je Danelectro Doublecut, Fender Jaguar Baritone i nějaká nabušená ibaneza s floydem. Podle mě by to chtělo trochu upřesnit otázku, ačkoli je možné (ta pravděpodobnost je nenulová, ostatně stejně jako pravděpodobnost že projdu stěnou a zůstanu v původním tvaru) že ji nechápu jen proto, že barytonku ani sedmu nemám :wink:
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
jiri.polasek

woro90 píše: Podle mě by to chtělo trochu upřesnit otázku
... myslím, že lidi, kteří řešili záležitost podladěné kytary otázku plně chápou...

A ano, znovu, to že má sedmistrunka sedm strun a baritonka větší menzuru mě opravdu nezajímá :-)
Zajímají mě zkušenosti těch, kteří oba typy kytar měli v ruce a hráli na ně. Úplně nejvíc mě zajímají samozřejmě zvukové vlastnosti. To, že se na sedmistrunku hraje jinak, když má širší hmatník, je myslím taky jasné :-)
woro90

Příspěvek od woro90 »

jiri.polasek píše:
woro90 píše: Podle mě by to chtělo trochu upřesnit otázku
... myslím, že lidi, kteří řešili záležitost podladěné kytary otázku plně chápou...

A ano, znovu, to že má sedmistrunka sedm strun a baritonka větší menzuru mě opravdu nezajímá :-)
Zajímají mě zkušenosti těch, kteří oba typy kytar měli v ruce a hráli na ně. Úplně nejvíc mě zajímají samozřejmě zvukové vlastnosti. To, že se na sedmistrunku hraje jinak, když má širší hmatník, je myslím taky jasné :-)
Jen jsem chtěl naznačit že sedmistrunek a hlavně barytonek jsou mraky a každá hraje výrazně jinak.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

krom toho ze jsou i sedmistrune barytonky
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

já bych to řekl jednou větou - především jde o to, co chceš

tím chci říct, pokud ti vyhovuje 6ka a nepotřebuješ vysoký tóny, ber barytonku...pokud si chceš zachovat standartní ladění, vysoký tńy a mít zároveň H(případně jiný ladění), tak ber sedmu...fakt nevím co víc na tom řešit a nechci z tebe dělat debila a říkat to co už určitě víš :)

potom je otázka co člověku sedne víc, tlustej vs. širokej krk, to si ale člověk musí zkusit sám, já už bych třeba 6ku nechtěl protože sem si zvykl na krk sedmičky a je mi to hrozne pohodlny :)
schecter damien 7(w/ EMG 707), engl e530, l-amp 50W 6L6 poweramp, engl e212v
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
frytol

Příspěvek od frytol »

cerfotoc píše:já bych to řekl jednou větou - především jde o to, co chceš

tím chci říct, pokud ti vyhovuje 6ka a nepotřebuješ vysoký tóny, ber barytonku...pokud si chceš zachovat standartní ladění, vysoký tńy a mít zároveň H(případně jiný ladění), tak ber sedmu...fakt nevím co víc na tom řešit a nechci z tebe dělat debila a říkat to co už určitě víš :)

potom je otázka co člověku sedne víc, tlustej vs. širokej krk, to si ale člověk musí zkusit sám, já už bych třeba 6ku nechtěl protože sem si zvykl na krk sedmičky a je mi to hrozne pohodlny :)
To s tím krkem je jen a pouze o zvyku. Já měl vždycky jen 6ky a jednou jsem si omylem koupil barytonku Schectera. Co se týče ladění, tak drop C zvládala jak nic, při drop H na ní struny ani trochu neplandaly, takže to fakt zvládá. Ale je tam jedno strašný mínus ( aspoň z mého pohledu ), jsou tam široký pražce jak blázen a to se mě nelíbilo ani trochu. :? Nejlepší je jít a udělat jednu strašně důležitou věc = vzít si sebou řemen. U Barytonky je fakt rozdíl při hře v sedě a ve stoje. ;)
Dle mě věc vkusu. :twisted:
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

široký pražce to je spíš obecně u schecterů, to nemá s barytónkama podle mě nic společný :)
line6 relay g90, ehx memory toy, korg dtr-1000, rocktron hush super c, the t.racks pc200

Obrázek
huxd

Příspěvek od huxd »

frytol píše:
cerfotoc píše:a jednou jsem si omylem koupil barytonku Schectera.
:mrgreen: :mrgreen: pán je šprýmař :D
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
jiri.polasek

McKozias píše:krom toho ze jsou i sedmistrune barytonky
... tahle věc by mě mimochodem taky zajímala
DirX

Příspěvek od DirX »

jiri.polasek píše:
McKozias píše:krom toho ze jsou i sedmistrune barytonky
... tahle věc by mě mimochodem taky zajímala
tady máš baritonku se sedmi strunama-http://www.muzikant.cz/kytary-6/elektri ... -33021.php

Dlouhý,široký krk-otázka zvyku....
Porizka - BS Custom 8
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

tezko srovnavat, chtelo by to vyzkouset stejny typ kytary v sedmistrunne potazmo barytonove verzi :) ja mel v ruce pokud si pamatuju jen jednu barytonku - ibanez MMM1. nejakou dobu jsem mel i sedmicku (K7 od stejne firmy) a ta barytonka hrala o tridu lip. taky byla ale jinak konstrukcne resena - i kdyz pravdepodobne ze stejnyho "mahagonu" a zajimave bylo ze MMM je snad nejtezsi kytara co jsem zatim potkal - opravdu neskutecny KUS dreva, silene tlusty, tezky nastroj a jeste k tomu je na ni vsechno strasne daleko :))
jiri.polasek

DirX píše:tady máš baritonku se sedmi strunama-http://www.muzikant.cz/kytary-6/elektri ... -33021.php
fajn, vyhledávat umím :-)

Ale pořád mi chybí ty praktické zkušenosti. Prošel jsem recenze zde :
vase-recenze-f55/ a nic :-(
jiri.polasek

Kinx píše:tezko srovnavat, chtelo by to vyzkouset stejny typ kytary v sedmistrunne potazmo barytonove verzi
...no jako tohle by bylo urcite fajn, ale on je celkem problem sehnat nějakou specifickou kytaru k testu ( i když mám určité možnosti) ... natož pak dvě stejné kytary s různým počtěm strun a menzurou. A skoro bych řekl, že podoboný typ v sedmi strunné a barytonové verzi snad ani žádná firma nedělá...

A o hudebninách ani nemluvě, tam na barytonku člověk teda moc nenarazí. Na sedmičku už jo, třeba K7 už jsem v obchodě viděl, ale taky je jich jako šafránu.

Tu ibanez MMM1 jsi jen zkoušel, nebo jsi ji vlastnil respektive používal delší dobu ?
frytol

Příspěvek od frytol »

huxd píše:
frytol píše:
cerfotoc píše:a jednou jsem si omylem koupil barytonku Schectera.
:mrgreen: :mrgreen: pán je šprýmař :D
No fakt, ona se dělá totiž normální a barytonka a jsou naprosto stejné. No a já celou dobu zkoušel tu normální a omylem jsem si pak vzal tu barytonku, která se liší jen scorpionem na hlavě :mrgreen: :lol:
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

jiri.polasek píše:A o hudebninách ani nemluvě, tam na barytonku člověk teda moc nenarazí. Na sedmičku už jo, třeba K7 už jsem v obchodě viděl, ale taky je jich jako šafránu.
tady je jediná rada, zajeď si do Německa k Thomannovi, tam maj kytar mraky, včetně sedmistrunek a barytónek

Obrázek
jiri.polasek

Tomu celkem věřím, stačí se mrknout na Schecter C1 EX Baritone ....

Zrovna u Schecteru, kdyby ty kytary byly rozumně dostupné, taky by se dalo porovnávat mezi podobnými modely 6strun / 7 strun / 7 barytone
jiri.polasek

cerfotoc píše:tady je jediná rada, zajeď si do Německa k Thomannovi, tam maj kytar mraky, včetně sedmistrunek a barytónek
No ono to není tak jednoduché ... můžeš sice otestovat v krámu nějakou kytaru, ale zrovna tohle je natolik individuální, že za tu chviličku co kytaru testuješ v obchodě, tak třeba já o té kytaře nezjistím tolik, kolik bych potřeboval.

Když testuju kytary třeba pro Musicstore, tak je mám cca měsíc doma. Mazitím na to sice nehraju úplně každý den, ale několikrát za měsíc ano a to třeba v dvou/tří-hodinových blocích.
cerfotoc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cerfotoc »

jasně, ale zrovna thomann je obchod kde se zavřeš na jak dlouho chceš do zkušebny s mraky high-end aparátů a můžeš zkoušet do aleluja...jasně že to není jak když to máš měsíc doma, ale to se jen tak někomu nepoštěstí, takže furt to je jedna z nej možností

Obrázek
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

jirka: parkrat jsem na ni hral, ma ji kamarad. K7 jsem mel asi rok, ale mezi tim co jsem zkousel MMM a hral na K7 ubehla znacna doba, i tak si za tim ale stojim ze ta konkretni MMM hrala lip nez ta moje konkretni K7 :) jinak myslim ze ta kytara se uz nedela, mushok ma ted signature model od PRS v rade SE
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“