Řeknu ti svůj pocit.
Mám sedmu, co má defakto barytonovou menzuru. Menzura té Damien 7 je tuším 688mm (z hlavy...) takže o 4 cm delší než klasické stratovské 648mm. Barytonky mívají i více, až 30'' (to nevím číselně kolik je), což mají třeba meshuggah na svých 8-strunkách. Těch 30'' je pro mě určitě už strašně moc. Proč? Protože teď jak mám 688mm tak jsem víceméně spokojen. Vzdálenost prvních pražců je větší, ale zvládám ji vpohodě. Víc bych asi nechtěl kvůli pohodlí hraní, to vím. Dále pak ladíme standart B, což má při strunách 11-60 opravdu božský zvuk v kombinaci s tou delší menzurou a ještě to umáčknu
Jenže do toho se mi míchá to, že chci doma hrát kdeco jiného a ladění klasické šestky, které mám pod Háčkem, se mi hodí. Proto když si budu kupovat novou kytaru, asi to bude opět sedmistrunka.
A když už mám rád ty EMG707, tak si koupím sedmu s nima.
Můj výsledek? Další moje kytara bude nejspíš sedma, 688mm menzura, EMG707, pevná kobylka, průchozí krk a ebenový hmatník (se mi líbí, ale vyzkouším jak to bude zvukově)...
Zkus si podobnou úvahu a jestli máš nějaké hráčské zkušenosti, příjdeš na řešení sám.