Hraní bez pohledu na nástroj
Pravidla fóra
- DaveMurray
Hraní bez pohledu na nástroj
Ahoj, taky by mě zajímalo, jestli jsem si nevypěstoval za 4 roky hraní na nástroj zlozvyk. Pořád musím hledět na kytaru. Když dám oči vedle, tak se okamžitě spletu. A hrábnu jinam. Lze ještě v tomto stádiu se naučit hrát bez koukání? Nebo jsem měl začít od začátku? Vypadá to blbě, když musím na kytaru pořád hledět, ale bez koukání nezahraju NIC

- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hraní bez pohledu na nástroj
myslim že naučit jde vše ... doporučuju vyzkoušet: Koukat se jinam ... a jet na kytaru něco jednoduchýho ... nějakou lehkou stupnici ... prostě si ohmatat hmatník, ať víš kde co je. Asi to bude chtít pořádnou dávku trpělivosti.DaveMurray píše:Ahoj, taky by mě zajímalo, jestli jsem si nevypěstoval za 4 roky hraní na nástroj zlozvyk. Pořád musím hledět na kytaru. Když dám oči vedle, tak se okamžitě spletu. A hrábnu jinam. Lze ještě v tomto stádiu se naučit hrát bez koukání? Nebo jsem měl začít od začátku? Vypadá to blbě, když musím na kytaru pořád hledět, ale bez koukání nezahraju NIC![]()
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Focusrite Scarlett 18i20, Reaper, Ableton Live 9, NeuralDSP, Addictive Drums.
Mapex Armory (10, 12, 14, 16, 20, 22), Pearl Free Floating Maple 14"x6,5", Meinl Classics.
Přesně tak. Když budeš cvičit, třeba 2x si to zahraj s koukáním, a pak se koukej do stropu, hraj v pomalém tempu a co nejvíc se soustřeď. To půjde.
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"
Homemade : FootSwitch
Nejlepší je hrát se zavřenejma očima a jen vnímat ostatní smysly. Budeš dělat chyby, ale postupně to půjde..
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- Skipper
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/fan/skipper
- Kontaktovat uživatele:
Jojo ... někdy to je nádherabiker_xx píše:Nejlepší je hrát se zavřenejma očima a jen vnímat ostatní smysly. Budeš dělat chyby, ale postupně to půjde..
EVH Wolfgang Special, Gibson LP BFG-TG (Nashville 2007), Epiphone LP Custom (Hořovice 1994), Maya Stratocaster (Japonsko 1984), Chapman ML1-7 RS, Victory VX Kraken mkII a Janíček picks.
nevím, nikdy sem s tím neměl problém, pokud je nějakej přehmat co bych nedal přesně tak se kouknu, jinak můžu klidně čumět celou dobu někam jinam...problém je, že někdy už ani není kam čumět tak z nudy čumím na tu kytaru 
- DaveMurray
Děkuji všem za velice rychlé odpovědi a za efektivní rady pro efektivní řešení, budu to zkoušet, děkuji moc 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Absolutní souhlas - nejlepší způsob, jak si užívat hraní, a nejlepší způsob, jak se naučit nekoukat na kytaru...biker_xx píše:Nejlepší je hrát se zavřenejma očima a jen vnímat ostatní smysly. Budeš dělat chyby, ale postupně to půjde..
(Ale přiznávám, že u některejch složitějších rychlejších licků nebo velkých přesunů na hmatníku se na ruce koukám...)
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ale když už se to jednou učíš, tak bych podle bikerovy rady zkusil natrénovat i ty větší přesuny na hmatníku. Třeba podle Steve Vai trainig lick, a hrál bych to třá něco jako
E: 1-2-3-4----12-13-14-15, pak A: 1-2-3-4----12-13-14-15 a f projedeš takhle všecky struny
A pak si na to můžeš dělat variace jako 1-3-2-4--12-14-13-15 a podobně...
E: 1-2-3-4----12-13-14-15, pak A: 1-2-3-4----12-13-14-15 a f projedeš takhle všecky struny
A pak si na to můžeš dělat variace jako 1-3-2-4--12-14-13-15 a podobně...
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Mě to taky nedela zadny problemy....
Zkus si zapnout pomalu metronom a hrat treba jenom pentatoniku, nebo chromatickou stupnici. To pujde
IMHO se to da naucit aj po 4 letech
Zkus si zapnout pomalu metronom a hrat treba jenom pentatoniku, nebo chromatickou stupnici. To pujde
Kytary: Jackson DK2; Ibanez GSA
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10
http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10
http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
Jasný, nějaký přesuny se musej pokontrolovat. Ale znáš takovej ten pocit, kdy máš zavřený oči, cejtíš ty prsty na hmatníku, vychutnáváš si ten tón a takovej ten pocit, jak do toho všeho patříš, místo aby ses s tím pral.. Já mám vždycky pocit, že mi to zní mnohem líp...Nero píše:Absolutní souhlas - nejlepší způsob, jak si užívat hraní, a nejlepší způsob, jak se naučit nekoukat na kytaru...biker_xx píše:Nejlepší je hrát se zavřenejma očima a jen vnímat ostatní smysly. Budeš dělat chyby, ale postupně to půjde..
(Ale přiznávám, že u některejch složitějších rychlejších licků nebo velkých přesunů na hmatníku se na ruce koukám...)
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1986 Gibson Explorer
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Rozhodně
Psychoakustika je hnusná záležitost 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Já když se nudím a je noc, tak zhasnu a hraju jen podle odhadu, docela zábavný a úžasně si tu hru užijes, jak už bylo zmíňeno. A určitě není pozdě.
ESP Horizon NT II DBSB --> Laney GH50L --> VHT Special 6
"Z profilového avataru se dá vyčíst ledacos"
Paul Gray (1972-2010) R.I.P.
"Z profilového avataru se dá vyčíst ledacos"
Paul Gray (1972-2010) R.I.P.
Jo, potmě mne to také více baví 
Hezky zhasnu, posadím se vedle kombíčka na zem...
A jedu. S nepřesností nějaký větší problém nemám. Jako stane se semtam, ale málokdy.
Časem si to určitě podáš.

Hezky zhasnu, posadím se vedle kombíčka na zem...
A jedu. S nepřesností nějaký větší problém nemám. Jako stane se semtam, ale málokdy.
Časem si to určitě podáš.
Je pravda, že za tmy se nejlíp improvizuje.. možná proto, že v tý tmě nemáš moc možnost myslet, nebo spíš koukat na nic.
Pac zacinam cvicit vetsinou az kolem 10 vecer (a rano v 6 vstavam), tak projeti hmatniku pri rozcvicovani, pentatoniky apod. hraju dost casto se zavrenyma ocima - proste u toho usinambiker_xx píše:Nejlepší je hrát se zavřenejma očima a jen vnímat ostatní smysly. Budeš dělat chyby, ale postupně to půjde..
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Já e zas nemůžu zbavit pohledu na hmatník, protože to je předmět, na který se mohu soustředit a odpoutat tím pozornost od všeho okolo, navíc mi se skloněnou hlavou zmenší zorné pole vlasy.Saghi píše:Je pravda, že za tmy se nejlíp improvizuje.. možná proto, že v tý tmě nemáš moc možnost myslet, nebo spíš koukat na nic.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Vlasta Redl se někde vyjádřil v tom smyslu, že u cvičení čte, vynikající záležitost, nemusíte:

a pak se koukej do stropu
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Mě se osvědčilo,hrát u televize. Čučim na bednu a projíždim si pentatoniky,stupnice a různý zautomatizovaný věci a pak je super když sou reklamy tak improvizace do reklam.Doporučuju pro lidi kteří občas musí hrát z voleje věci který moc neznaj. Co nejrychleji najet na ton a zaimprovizovat. Skvělý cvičení 
Am. Fender Strat(HSS)+POD-X3. Nájemným vrahům ušních bubínků,se s timhle nejlíp cestuje:)
- wreptile
- Bandzone: http://bandzone.cz/ghostface
Nedělá mi problém hrát i složitěší sóla bez sledování hmatníků, např. sweep 5675105676510s17131514
je to celé jen o tréninku. Já to třeba trénuju tak, že si dám prsty na strunu g a z nulté pozice udělám slide na pražec, který si předem řeknu, že na něj najedu. Teď jsem na úrovni, že se mi to povede v 9 z 10 tónů, takže paráda
je to celé jen o tréninku. Já to třeba trénuju tak, že si dám prsty na strunu g a z nulté pozice udělám slide na pražec, který si předem řeknu, že na něj najedu. Teď jsem na úrovni, že se mi to povede v 9 z 10 tónů, takže paráda
Kytara: Epiphone SG G400 | Kawai Aquarius s krkem Jackson
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein
Basa: Squier Precision Bass modded
Snímače: DiMarzio Tone Zone, Kawai zebra hb
Box: Marshall 1936
Hlava:Randall RH 50T
Efekt: Joyo Vintage Overdrive, KOKKO Compressor, Rowin Noise Gate, Twinote Boogie Distortion, Boss SD-1, Artec Analog Delay, Behringer DD300, KOKKO Linear Boost
Bezdrát:AKG WMS40 Pro
GHOSTFACE - rock 'n' roll / post hardcore
http://bandzone.cz/ghostface
KOFE-IN - pop / rock
http://bandzone.cz/kofein