Tvorba zvuků u synťáků

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
kakustka

Tvorba zvuků u synťáků

Příspěvek od kakustka »

Zdar mam Korg Trinity a Korg N364 a docela bych potřeboval poradit s tvorbou vlastních zvuků ... vim že tam hrajou hlavní roli oscilátory jenže vůbec nerozumim co to je :-D takže bych potřeboval fakt detailně jak pro blbce vysvětlit jak na to ... slyšel jsem zvuky těchto nástrojů a vim co všechno umí bohužel mě mrzí že s tim pořádně neumim pracovat a rád bych se to naučil :-) ... a u N364 by se mi hodila i tvorba combi zvuků protože jak to má dvouřádkovej display tak je to nepřehledný ;-) ...

Děkuji moc za každou odpověď ;-)
ju-hůůů
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Tvorba zvuků u synťáků

Příspěvek od Nero »

Hele, spíš než to tady rozebírat a přepisovat manuály bude asi jednodušší, aby ses do těch manuálů sama podívala, trochu si je pročetla a experimentovala.

Po netu se v podobných věcech radí opravdu těžko. Pokud ti nepomůžou manuály, zkus najít někoho zkušenějšího v okolí, kdo by ti to názorně ukázal.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kakustka

Příspěvek od kakustka »

1.) nejsem holka
2.) manuál na Trinity mam v němčině a jsem angličtinář a na N364 mam manuál v pdf ale blbě nafocenej ...

ve svym okolí se snažim sehnat pořád někoho kdo tomu rozumí ale bohužel mam smůlu protože všichni jedou buď přes keyboardy a když už maj náhodou synťák tak používaj jenom ty továrně nastavený zvuky protože vlastní vyrobit neumí ... proto jsem se obrátil tady na fórum jestli by mi někdo neporadil ... víš je to docela těžký protože jedinej kdo by mi s tim mohl poradit je člověk na kterýho bohužel už nemam kontakt z důvodu toho že jsem přišel o mobil ... ten člověk mi právě prodával Trinity a je ještě k tomu všemu od někud z moravy a já jsem ze severních čech což je trošku z ruky ...

takže jestli by to bylo možný tak prosím alespoň o vysvětlení nějakých základů dost by mi to pomohlo ... prosím

ještě k tomu experimentování zkoušel jsem to jenže bohužel ikdyž jsem tam něco zkusil na Trinity protože je to tam dobře vidět tak mi to stejně nic neřeklo protože nevim co co přesně je ... jsou tam samý grafy u kterejch jsem si pohrával s parametrama a jediný co jsem pochopil hned co co dělá je náběh kterej má i odvoditelný pojemnování attack ... proto ještě jednou žádám o pomoc
ju-hůůů
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

OK - hodně stručně:
1. Volba průběhu
2. OSC 1 - určuje základní frekvenci (čili už teď by "to" mělo vydávat zvuk)
3. OSC 2 - další modulace přidávaná k OSC 1 (ladění + eventuelně synchronizace na OSC 1)
4. obálka (ADSR)
5. filtr (filtry)

No a toť vše. Případné další možnosti jsou už typ od typu synťáku jiné. Virus má třeba ještě SUB-oscilátor, některé synthy mají kromě standardních průběhů (pila, sinus, obdélník) ještě třeba "superwave" a tak dál.

Na samý závěr se dá pracovat ještě s DSP jednotkou (je-li k dispozici, čili mám tím na mysli efekty - chorus, reverb apod.).

Roland by mohl mít ke stažení manuál třeba k SH-201, to by mohlo třeba pomoci. Nebo jiný synth, který je založen na tomto principu tvoření zvuku. Stačí tedy koukat po ENG verzi :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

kakustka píše:1.) nejsem holka
2.) manuál na Trinity mam v němčině a jsem angličtinář a na N364 mam manuál v pdf ale blbě nafocenej ...
Ad 1) promin - nick mě zmátl :oops:
Ad 2) pokud jsi angličtinář - http://www.korg.com/SupportResults.aspx?productid=461 a http://pitstop.kenjin.net/dl_manuals.shtml
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
kakustka

Příspěvek od kakustka »

Nero: díky moc :-) ... snad to pomůže ;-) ... jinak hlavně děkuju za ten návod na Trinity docela mě překvapuje že na stránkách korg byl protože když jsem ho tam hledal tak mi ho vůbec nenašlo což jsem nepochopil ... takže ještě jednou díky ...

Pavlii: díky moc jsem to teda nepobral ale i tak díky :-D ... každopádně pokud by bylo možný a ty bys byl/a ochotná mi s tim pomoct jednou za čas (když bych to nevyčetl z návodu) tak jestli by bylo možný že bych ti vždycky posílal nafocenej display Trinity vždycky po stránkách (je jich tam 8 a každá má záložky)? Myslim že klíčem k pochopení ostatních nástrojů od Korgu je pro mě zatím právě Trinity jelikož je tam všechno vidět. :-)
ju-hůůů
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

kakustka píše:Nero: díky moc :-) ... snad to pomůže ;-) ... jinak hlavně děkuju za ten návod na Trinity docela mě překvapuje že na stránkách korg byl protože když jsem ho tam hledal tak mi ho vůbec nenašlo což jsem nepochopil ... takže ještě jednou díky ...
Není zač - stačilo pár minut na googlu :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2kakustka: ale jako jo - proč ne? Možná by nebylo od věci přečíst si i manuál třeba od Virus synťáku; myslím, že tam je minimálně v první třetině slušný rozbor principu sovislostí oscilátorů, LFO, filtrů, obálky apod.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“