hraní trsátkem

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
nirbrzobohaty

hraní trsátkem

Příspěvek od nirbrzobohaty »

Tak sem se dozvěděl že držím blbě trsátko :shock: ..Sem samouk a dočet sem se, že se má položit na poslední článek ukazováčku a palcem přiklopit.....
správné držení
správné držení
drzeni3.jpg (29.81 KiB) Zobrazeno 5226 x

Já ho držím nějak takhle,sem sám kdo ho tak drží nebo mě uklidní nějakej profík co ho taky tak drží.. :?:
drzeniChyb2.jpg
drzeniChyb2.jpg (32.35 KiB) Zobrazeno 5228 x
Mám svaly a nosím je
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: hraní trsátkem

Příspěvek od McKozias »

myslim ze na todle neni navod, ale stejne se vetsina lidi propracuje k tomu prvnimu obrazku, kdyz sem byl na uplnem zacatku drzel sem ho ala druhy obrazek, ale ted koukam ze uz se blizil tomu prvnimu-kdyz zacinas hrat rychlejsi veci tak to automaticky chytas tak aby ti trcela co nejmensi spicka aby se ti to nezachytavalo o struny
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Podle mě je to jedno, když ti to tak vyhovuje a nevypadává ti, dokážeš s tím hrát i různé styly či techniky tak nezáleží jestli máš ukazováček pootočenej či ne. Je to můj názor.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Vilcek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vilcek »

Tak profík teda nejsem, ale trsáto drzim uplne jinak nez je na 1. obrazku. Drzim ho mezi spickama prstu (palec+ukozovacek) palec mirne pokrcenej (uhel cca 120°) ostatni prsty mam volne taky mirne pokrceny(proste co nejprirozenejc) Ale nechapu jak neko muze hrat s pokrcenyma prstama (obrazek 1) :D
Kytary: Jackson DK2; Ibanez GSA
Aparát: Peavey ValveKing 112; Ibanez 15W
Efekty: Boss SD-1, LS-2; CryBaby Kirk Hammett signatre; Marshall EH-1; ladička PlanetWaves
Struny: Ernie Ball 9-10

http://www.youtube.com/user/Vilcekcovers
http://bandzone.cz/fan/vilcek
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Ja drzim trsatko podle toho co zrovna hraju 8) moc bych to neresil pokud ti to tak vyhovuje i kdyz to na druhym obrazku mi prijde takovy dost vratky
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
NHK

Příspěvek od NHK »

Zcela indiv. záležitost, každej to drží jinak.
Já ho držím něco mezi 1. a 2. obr., když bych zkusil první držení, tak mám ruku tak nějak v křeči
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Já mám prst v křeči, když to držím správně, ale to je tím mým prstem :( Jinak co jsem si o tom četl, tak oni doporučovali ten úchop, který je tu jako správný z důvodu, že ti prý hrozí menší šance že ti vylítne z ruky a s tím problémy nemám já všechno musím držet silou jak neandrtálec :)
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Já zase trsátko při jedné písničce aspon 2krát prohodím. Když hrjau riffy tak ho držím jakoby vzpřímeně a když sóla či flažolety tak jako na obrázku 1 možná ještě více u špičky.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

To na 1. obrázku je jedno ze správných držení, ale co jsem slyšel se dneska už moc nepoužívá. To je to pevné držení. Já používám "kombinované" tzn. palec proti ukazováčku 90°.
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"

Homemade : FootSwitch
Martz

Příspěvek od Martz »

Saghi píše:To na 1. obrázku je jedno ze správných držení, ale co jsem slyšel se dneska už moc nepoužívá. To je to pevné držení. Já používám "kombinované" tzn. palec proti ukazováčku 90°.
+1. To na prvním obrázku skutečně patří mezi optimální způsoby držení, nicméně pro aktuální potřeby kytaristy je IMHO skutečně mnohem lepší kombinované držení (kontrola tónu, absence křečí, pohodlnější - tedy správnější :) - poloha celé pravé ruky, volnost ostatních prstů pro chicken picking etc.). Ono pevné držení je zase skvělé při hraní rychlých tremol, to znamená např. při hraní na mandolínu, nicméně máš mnohem menší kontrolu nad tónem apod.

Jinak co se týka držení trsátka a pánů Kytaristů, můžeš najít spoustu různorodých způsobů a zdaleka ne všechny jsou správné. Obvzlášť u mistrů staršího ročníku vydání lze často vidět nepříliš technicky správné praktiky (i když mají třeba často krásný tón) - a to i třeba u Hendrixe, Claptona, Santany atd. atd. Technicky ideálním příkladem může být naopak Steve Vai, Yngwie Malmsteen, John Petrucci a několik málo dalších :)
- baskytara - kontrabas - tuba -
Dobrohošť, Irish Dew, Harmcore Jazz Band, Jazz Blend, Puss'O'Liqour, Johny Capler Orchestra a další...
Saghi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Saghi »

Martz píše:
Saghi píše:To na 1. obrázku je jedno ze správných držení, ale co jsem slyšel se dneska už moc nepoužívá. To je to pevné držení. Já používám "kombinované" tzn. palec proti ukazováčku 90°.
+1. To na prvním obrázku skutečně patří mezi optimální způsoby držení, nicméně pro aktuální potřeby kytaristy je IMHO skutečně mnohem lepší kombinované držení (kontrola tónu, absence křečí, pohodlnější - tedy správnější :) - poloha celé pravé ruky, volnost ostatních prstů pro chicken picking etc.). Ono pevné držení je zase skvělé při hraní rychlých tremol, to znamená např. při hraní na mandolínu, nicméně máš mnohem menší kontrolu nad tónem apod.
Souhlas. Řekl bych, že kombinované držení je takové nejuniverzálnější. V pevném držení chytneš a máš vystaráno, což právě v rychlém tempu i docela hodí, že víc toho moc nemusíš kontrlovat. Ve vratkém (na blues apod.) je zas dobrá výborná možnost manipulace s trsátkem (Podtočit, přetočit apod.). Kombinované je ten zlatý střed, kde máš od každého něco. :)
Kytary : Avalanche Les Paul Standard, Norman by Godin B20 CW 4T, Akustika Strunal
Kombo : Peavey Bandit 112, Marshall MG15DFX
Krabičky : VHRelief AHD666
Kabely : Monster Rock 1,8m , Warwick 6m
Foukací Hramonika : Sonhadora
Struny : Elixir Hybrid 9/10
Trsátko : George Dennis 0.88
Bicí : SD Amati 14"x5,5"

Homemade : FootSwitch
obiprimopt

Příspěvek od obiprimopt »

koukni se na 5 různejch kapel a uvidíš, že to každej drží trochu jinak, jak tady někdo psal, na tohle neni návod, navíc já držení trsátka měnim během písničky, podle toho co zrovna hraju- doufám, že to neni špatně :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Absolutní souhlas...

Jinak s tím držením na druhém obrázku se dá hrát? :shock: To považuju za téměř nemožné :mrgreen:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Nero píše:Jinak s tím držením na druhém obrázku se dá hrát? :shock: To považuju za téměř nemožné :mrgreen:
Je to tam přehnaně vyfocené bych řekl, s trochu nižším úchopem se to dá.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
zakk_wylde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zakk_wylde »

Jinak s tím držením na druhém obrázku se dá hrát? :shock: To považuju za téměř nemožné :mrgreen:
Podívej se jak to drží třeba Steve Morse a jak s tím hraje rychle :wink:
Gibson Les Paul Studio wine red/gold HW => Dunlop CryBaby 535 => MXR EVH Phase 90 => MXR stereo chorus => Marshall TSL602, kabely Monster ROCK
real_dead_one

Příspěvek od real_dead_one »

zajímavý styl držení trsátka má třeba marty friedman :) a jak s tím hraje.. takže něco jako správné a špatné držení trsátka si myslim neexistuje. když se ti tak hraje dobře, tak je to správně
VFjr

Příspěvek od VFjr »

Steve Morse drží i prostředníčkem. Považuje to za výraznějš ovladatelnější, ale říká, že klasický držení je rychlejší.
zakk_wylde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zakk_wylde »

Ale úchop je prakticky totožný s obrázkem č.2
Gibson Les Paul Studio wine red/gold HW => Dunlop CryBaby 535 => MXR EVH Phase 90 => MXR stereo chorus => Marshall TSL602, kabely Monster ROCK
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nero píše:
Absolutní souhlas...

Kámoš tak hraje (no, hraje... má zatím občas problémy i se základním bluesovým doprovodem, ale snaží se), ale teď ho učím obvyklejší úchop, protože takhle není schopný PM a má ruku nepřirozeně zkroucenou. A je zajímavé, že když na to nemyslí a položí tam tu malíkovou hranu, chytne to blíže "normálnímu" držení, ačkoli má sklony tu ruku kroutit a držet to jako minci když ji háže do fotbálku.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

real_dead_one píše:zajímavý styl držení trsátka má třeba marty friedman :) a jak s tím hraje.. takže něco jako správné a špatné držení trsátka si myslim neexistuje. když se ti tak hraje dobře, tak je to správně
Problém je ale v tom, že když se naučíš držet trsátko špatně, tak se ti s tím třeba zpočátku hraje dobře, ale po pár letech zjistiíš, že tam neuhraješ to, co potřebuješ - PM, flažolety, sweepy, shred, cokoli. A pak je už dost problém se přeučovat. Proto je optimální se aspoň v rámci možností držet držení standardního, protože to už je léty prověřené a můžeš se spolehnout na to, že s tím zahraješ vše.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“