Kapodastr
Pravidla fóra
-
kytarákjames
- Kontaktovat uživatele:
Kapodastr
možná blbej dotaz...ale hraju ted poslední dobou s kapodastrem a zajímá mě jesi vždycky po hraní je dobrý kapodastr sundat nebo ho můžu nechat na hmatníku...??
- fixja
- last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
- Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou
Re: Kapodastr
Já bych ho sundával, to ti nic neudělá. Dřív jsem ho také používal a do té gumy, co se dává na struny se udělaly ďolíky a tak drnčeli struny, ještě jsem se nedostal k tomu koupit nový, nebo ten starý spravit a tak už půl roku hraji bez něj.kytarákjames píše:možná blbej dotaz...ale hraju ted poslední dobou s kapodastrem a zajímá mě jesi vždycky po hraní je dobrý kapodastr sundat nebo ho můžu nechat na hmatníku...??
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Kytaře to je jedno, kapodastru se opotřebovává ta přítlačná guma. Takže když ho budeš sudnavat, asi jí trochu prodloužíš životnost, ale pokud máš kvalitní kapo, nebo aspon kvalitní gumu, tak to je v podstatě jedno...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
kytarákjames
- Kontaktovat uživatele:
ok díky
- rastakvajanasta
Nejsem si jistej, jestli je to kytaře jedno. Resp. pro jistotu (kvůli pražci) bych kapo na kytaře zbytečně nenechával.
-
nirbrzobohaty
a můžete mi říct jaký písničky na to hrajete?Já si ho koupil jenom protože sem ho vyděl pod pultem ale ještě sem na nej nenašel užitek 
Mám svaly a nosím je
- fixja
- last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
- Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou
Převážně Plíhal, občas Nohavica a podobně.nirbrzobohaty píše:a můžete mi říct jaký písničky na to hrajete?Já si ho koupil jenom protože sem ho vyděl pod pultem ale ještě sem na nej nenašel užitek
Kapo je dobré když hrajou třebas 2 kytary, tak jedna může hrát výš a výsledek je zajímavější...
A taky když si ho dáš na 7. pražec a dál, tak je z kytary taková trošičku mandolína
takže z ní leze úplně jiný zvuk než normálně a nemusíš hrát furt baréčka.
A taky když si ho dáš na 7. pražec a dál, tak je z kytary taková trošičku mandolína
Houby s octem. Jedine o kvintu vys, ale to uz je 7. prazec. Hlavni vyuziti kapodastru je prizpusobeni ladeni kytary moznostem zpevaka pri zachovani stejnych hmatu, tj. nadladeni, kdyz je to pro zpevaka nizko.Tom350 píše:Kapo je dobré když hrajou třebas 2 kytary, tak jedna může hrát výš a výsledek je zajímavější...
A taky když si ho dáš na 7. pražec a dál, tak je z kytary taková trošičku mandolínatakže z ní leze úplně jiný zvuk než normálně a nemusíš hrát furt baréčka.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Tom350 píše:Kapo je dobré když hrajou třebas 2 kytary, tak jedna může hrát výš a výsledek je zajímavější...
A taky když si ho dáš na 7. pražec a dál, tak je z kytary taková trošičku mandolínatakže z ní leze úplně jiný zvuk než normálně a nemusíš hrát furt baréčka.
Oba máte pravdu, je to přizpůsobení možnostem zpěváka nebo jeho momentální náladě - takový Nohavica v začátcích si kapo dával kam ho zrovna napadlo a pro dvě kytary se to využívá taky, protože ta druhá (s kapem) hraje oktávy k akordům té první a doprovod zní bohatěji.woro90 píše:Hlavni vyuziti kapodastru je prizpusobeni ladeni kytary moznostem zpevaka pri zachovani stejnych hmatu, tj. nadladeni, kdyz je to pro zpevaka nizko.
Někdo může namítnou že s dvanáctkou by to šlo taky, ale ty "e" a "h" nejsou u 12ky v oktávě a taky když hrají dvě kytary, tak se liší hlavně barvou tónů.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Kvůli pražci? Však on ten kapodastr zas tak hrozný tlak na struny a přeneseně na pražec nevyvíjírastakvajanasta píše:Nejsem si jistej, jestli je to kytaře jedno. Resp. pro jistotu (kvůli pražci) bych kapo na kytaře zbytečně nenechával.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- rastakvajanasta
Asi taky záleží na materiálu, věřím, že na mnoha nástrojích jsou pražce hodně masivní a tvrdé.Nero píše:Kvůli pražci? Však on ten kapodastr zas tak hrozný tlak na struny a přeneseně na pražec nevyvíjírastakvajanasta píše:Nejsem si jistej, jestli je to kytaře jedno. Resp. pro jistotu (kvůli pražci) bych kapo na kytaře zbytečně nenechával.Doma máme Yamahu, co je jen o něco málo mladší než já (takže jí bude táhnout něco na 18) a v podstatě celou dobu má nasazený kapodastr. A na tom pražci to není poznat...
Já bych to se svou kytarou neriskoval. Na acousticguitarforum se na tohle téma vedla debata a většina lidí se tam shodla na tom, že to kytaře neprospívá.
Ve flamencu se kapodastr používá velmi často, aby kytara získala ještě jaksi břinkavější (nebo jak to mám vyjádřit) prostě flamencovější zvuk
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Jester: O oktávu
To by musel mít to capo ve 12. poloze
Worro To by opět bylo příliš zjednodušující. Capodaster se používá také kvůli barvě zvuku a také pro snadnější hraní v tzv. nekytarových tóninách - Es-Dur, As-Dur, např. které znějí na kytaru velmi zajímavě.
Worro To by opět bylo příliš zjednodušující. Capodaster se používá také kvůli barvě zvuku a také pro snadnější hraní v tzv. nekytarových tóninách - Es-Dur, As-Dur, např. které znějí na kytaru velmi zajímavě.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Jo, o oktávu. Samozřejmě jenom některé tóny akordu, ne všechny. To je snad jasné.Atkins píše:Jester: O oktávuTo by musel mít to capo ve 12. poloze
![]()
EDIT:
C dur v I poloze
G C e g c' e
C dur v VIII poloze
C g c' e' g' c''
Píšu to popaměti, tak jsem se snad nesekl.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To už je lepší
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- Pepekkarel
Zdravím mám takovej dotaz hraji od pink for presidnet a potřeboval bych to posunout do Cdur a je to Gdur s kapem na 3 pražci a nevím kam kapo dát aby bylo zachováno G držení
poradíte mi? jde to vůbec?
Pokud to dobře chápu, tak dej kapo na 5.pražec a hrej v G- budeš v C. 
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
- Pepekkarel
asi ne
to nezní C při kapodastru na 3 pražci nezní jako G při kapo na 5 pražci 
Na osmý.
Při kapu na třetím držíš akord G jako E.
Při kapu na osmým držíš akord C jako E.
Při kapu na třetím držíš akord G jako E.
Při kapu na osmým držíš akord C jako E.