Ahoj,
jmenuju se Jirka, je mi 17 a asi 5 let hraju na basskytaru v ZUŠce v Chrudimi. Na hodiny už nechodím, protože v CR chybí pořádnej učitel na bassu. Hru ze značek jakštakš zvládnu, noty ovládám dobře , slap vim co je, vim zhruba jak na základní údery ale kloudnej groove nevytvořim. Chci ale nějak dál pokračovat nemohly byste mi někdo poradit nějakou dobrou kazetu nebo DVD s notama na teorii a nebo mírně pokročilej slap(doma mám vhs s Richardem Scheuflerem)
Tak jestli tvdříš, že v ČR není dobrej učitel tak to není pravda, aspoń jednoho hodně dobrýho znám. Nevím jestli se podle dvd a podobně naučíš hodně. Já tomuhle nedůvěřuju. Zkus se zeptat po nějakým basákovi co dává lekce soukromě. Třeba si dej i tady na bazaru inzerát. Podle mě je dobrej učitel vždycky lepší než jakýkoliv dvd...
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Čau mrkni se na Yo Tube je tam toho mraky zadej třeba:
Marcus Miller, Meśhell N´degeocello, Victor Bailey, Jaco Pastorius apod., nebo zkrátka slap technique či bass grooves. Slap je fajn, ale většina basistů jakéhokoliv stylového zaměření ti potvrdí, že základ je hrát precizně prsty.
Groove je stav kdy hudbu nevnímáš lineárně, jako třeba notový zápis, ale cirkulárně , tj., že pro tebe neexistuje první a poslední nota taktu nýbrž všechny na sebe navazují a ty se řídíš pouze akcenty na takzvané těžké a lehké doby, ideální materiál pro pochopení je hudba stylu reggae,
linky jsou často harmonicky i melodicky nenáročné, avšak o to větší důraz je kladen na perfektní tón a precizní timing(přesnost držení tempa). Doporučuji :Cokoliv od Bob Marley,starší Sly&Robbie (70. a začátek 80.let), Roots Radics, Lee Scratch Perry - Arkology pts.1 - 3.
Doufám, že jsem tě přinejmenším inspiroval. Ať ti to hezky hraje...S.
díky za rady ... můžu vyzkoušet // ale ten hlavní můj problém, kterej sem tu chtěl nastínit je harmonie... Rytmus mám si myslim celkem dobrej, ale co se týče harmonie, tak tam to vázne... jako znám akordy takže vim, že když budem hrat C dur ... že tam můžu minimálně nasázet C,E,G ale to je asi tak všechno a pak spíš tak co už sem si oposlouchal nějakou kvartu dolu nebo takhle jinak prostě moc entušim (sem totiž odkojenej na hru z listu ze ZUŠ) a k nějakýmů vymejšlení vlastních věcí sem se dostal tak před rokem kdy sem začal chodit s kámošem jen tak jamovat